Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Psykososiaalisen tuen toimijat Keski-Suomessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Psykososiaalisen tuen toimijat Keski-Suomessa"— Esityksen transkriptio:

1 Psykososiaalisen tuen toimijat Keski-Suomessa
Keski-Suomen HeHun koulutuksessa Esitys koottu julkisesti saatavan tiedon pohjalta Kokoaja: Satu Konsti

2 Laki ohjaa sosiaalipäivystyksen asemaa koordinoivana viranomaisena.
Uusi laki tuli voimaan Osa SOTE uudistusta – 2 vuotta siirtymäaikaa Hallituksen esityksessä ” Sosiaalipäivystystä olisi järjestettävä sekä laajan ympärivuorokautisen terveydenhuollon päivystysyksikönyhteydessä että erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen yhteydessä. Velvoitetta psykososiaalisen tuen järjestämiseen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyönä osana kiireellistä hoitoa selkeytettäisiin.”

3 Mitä tarkoittaa käytännössä?
Käytännössä sosiaalipäivystyksen vastuulle tulee huolehtia psykososiaalisen tuen saatavuudesta vuorokauden ympäri. Hätäkeskus hälyttää sosiaalipäivystyksen, kun on psykososiaalisen tuen tarve. Keski-Suomessa sosiaalipäivystys on vielä hajanainen ja psykososiaalisen tuen toimijat moninaisia.

4 Valtakunnalliset toimijat suuronettomuuden psykososiaalisessa tuessa.
Sisäministeriö vastaa valtakunnallisesti psykososiaalisen tuen ohjeistuksesta. Netissä luettavissa STM julkaisu 2009:16 Traumaattisten tilanteiden psykososiaalinen tuki ja palvelut STM päätöksellä (STM/77/2013)tehdyllä päätöksellä nimennyt Vantaan sosiaali ja kriisipäivystyksen terveydenhuoltolain 38§:ssä tarkoitetuksi valtakunnalliseksi toimijaksi psykososiaalisen tuen palveluissa. Tehtävänä erityisesti ulkomaalla tapahtumat, mutta myös valtakunnallisesti merkittävät suuronnettomuudet. SPR psykologien valmiusryhmä tukee viranomaistoimintaa. Ryhmä suunnittelee, järjestää ja koordinoi viranomaisten pyynnöstä psykososiaallista tukea suuronnettomuus ja erityistilanteissa.

5 SPR – paikalliset henkisen tuen ryhmät
Joukko koulutettuja vapaaaehtoisia. Toimii osana VAPEPA toimintaa. Henkisen tuen vapaaehtoiset ovat osa ensihuoltoryhmää. Ensihuoltoryhmän tehtävänä on huolehtia käytännön asioiden järjestelyistä onnettomuuspaikalla ja sen jälkeen. Yleisiä tilanteita ovat tulipalot, liikenneonnettomuudet tai kadonneiden etsinnät. Tarvittaessa koordinoivat psykososiaalisen tuen toimintaa; VAPEPA johtajat ovat tottuneet johtamaan etsintöjä. Voivat olla mukana muodostamassa tilannekuvaa; ketä kaikkia järkyttävä asia koskettaa ja missä määrin. Koulutus vasta syventymässä Keski-Suomessa SPR-Henkinen tuki

6 Jyväskylän varuskunnan psykososiaalisen tuen kriisiryhmä
Toiminnan painopiste varuskunnan sisällä: varusmiehiä ja henkilökuntaa varten. Antaa henkistä tukea onnettomuus tai virka-aputilanteiden yhteydessä varuskunnassa sekä arvioi joukon toimintakykyä Ryhmän hälytys tapahtuu osana puolustusvoimien johtamisjärjestelmää. Kriisiryhmää johtaa varuskunnassa ilmasotakoulun apulaisjohtaja Käytännön toiminnassa keskeisiä ovat varuskunnan pappi ja sosiaalikuraattori. Periaatteessa normaalin virka-apu pyyntö menettelyn piirissä.

7 Jyväskylän keskussairaalan toimijat
Sosiaalityö: Virka-aikana hoitaa pääsääntöisesti yksittäisten potilaiden ongelmissa: asunto ongelmat, kotona pärjäämättömyys. Keski-Suomen keskussairaala henkisen ensiavun ryhmä: Ryhmä on psykiatrian henkilöstöä. Osa suuronnettomuus valmiutta. Samalla osa normaalia KS päivystyspolin toimintaa.

8 Sairaalapapisto: 3,5 puoli virkaa Jyväskylän seurakunnassa
Sairaalapapisto: 3,5 puoli virkaa Jyväskylän seurakunnassa. Päivystys ympärivuorokauden. Sairaalapapeista joku päivystäää viikon kerrallaan potilaan sielunhoitoa varten. Yöpäivystys on jaettu Jyväskylän seurakunnan papistolle. Suuronnettomuudessa kyketty osaksi Henkisen ensiavun ryhmää. Jokainen päivystyksen työntekijä: ensihoitaja, lääkäri ja sairaanhoitaja pyrkii huomioimaan henkisen tuen omassa tavallisessa työssään. Kaikki nämä toimijat keskittyvät sairaalan sisälle.

9 Jyväskylän kaupunki Jyväskylän sosiaalipäivystysyksikkö: Virka-ajan ulkopuolella hälytettävissä 112 tai Kriisikeskus Mobile puh Vastaa virka-ajan ulkopuolella Jyväskylän kaupungin tekemän sopimuksen nojalla: Hankasalmen, Joutsan, Jyväskylän, Jämsän, Keuruun, Konneveden, Laukaan, Luhangan, Multian, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan, Uuraisten ja Äänekosken alueella sosiaalipäivystyksestä. Sosiaalityöntekijä saattaa muodostaa työparin Mobilen toimijan kanssa. Virka-aikana lastensuojelu Tapion kadunsosiaaliasema puh Hannikaisenkadun sosiaaliasema aikuistyö puh (Puhelinnumerot opastukseen.)

10 Henkisen avun kriisiryhmä Eri asiantuntijoista koostuva kriisiryhmä toimii Jyväskylässä, ideana on olla luomassa kuva tarpeesta ja huolehtia jatkohoidosta. Ei ole suoraan hälytettävissä, vaan toimii lähinnä virka-aikaan. Kuuluvat ryhmään oman toimen ohella. Nettisivuilla vanhaa tietoa, kertoi Hauvala Mobilesta. Sosiaalipäivystys toimii myös arkisin Jyväskylän poliisiasemalla. Erityisesti nuoret rikoksesta epäillyt tai päihtyneet ovat asiakkaita, toisinaan kuolinviestin viejänä. Poliisin sosiaalityöntekijänä toimii sosiaalipäivystysyksikön johtava sosiaalityöntekijä Laura Vainio-Pernu

11 Saarikka Kannonkosken, Karstulan, Kyyjärven sekä Saarijärven kaupungin yhteinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja. Sosiaalipäivytys suoraan numerosta 112 sekä virka- aikana että muulloin. HeHun tilanteissa paikallinen SPR on ollut aktiivinen toimija.

12 Viitaseutu (Wiitaunioni?)
Sosiaalipäivystys virka-aikaan oman kunnan sosiaalitoimesta Viitasaari ja Pihtipudas: Vastaava sosiaalityöntekijä Maarit Jomppanen puh Kinnula: Kirsi Alonen-Kinnunen, sosiaalijohtaja Puh Virka-ajan ulkopuolella hätänumerosta 112


Lataa ppt "Psykososiaalisen tuen toimijat Keski-Suomessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google