Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elokuvan lajityypit eli genret

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elokuvan lajityypit eli genret"— Esityksen transkriptio:

1 Elokuvan lajityypit eli genret

2 Lumiere-veljekset: Juna saapuu asemalle 1895

3 DOKUMENTTI Tosiasioita esittävä teos.
Elokuvan lajityypit eli gen . DOKUMENTTI Tosiasioita esittävä teos. Tarina kerrotaan usein jonkun henkilön avulla tai hänen näkökulmastaan. DOKUMENTTI Tosiasioita esittävä teos. Tarina kerrotaan usein jonkun henkilön avulla tai hänen näkökulmastaan.

4 ANIMAATIO Ruutu ruudulta luotu elokuva.
Hahmot ovat mm. piirrettyjä, vahasta tehtyjä, nukkeja tai tietokoneella tehtyjä Lumiukko (engl. The Snowman) on brittiläinen vuonna 1982 ensi-iltansa saanut animaatioelokuva, joka perustuu Raymond Briggsin samannimiseen lasten kuvakirjaan vuodelta 1978.

5 MYKKÄELOKUVA Elokuva, jossa ei ole elokuvaan tahdistettua puhetta ääniraidalla. Esityksessä voi olla elävää musiikkia. Avainkohdat ja tärkeät vuorosanat esitetään selventävinä teksteinä. Kenraali (The General) on vuonna 1927 valmistunut Buster Keatonin ohjaama mykkäelokuva, mahdollisesti Keatonin tunnetuin. Yhdysvaltain sisällisodan aikaan sijoittuva toiminnallinen komedia kertoo veturinkuljettaja Johnnie Graysta, joka joutuu yksinään pelastamaan vihollisen käsistä kaksi rakkauttaan, tyttöystävänsä Annabelle Leen ja Kenraali-nimisen veturin.

6 SCIENCE FICTION eli tieteiselokuva
Tieteistarina, joka käsittelee tieteen ja teknologian vaikutusta ihmisiin ja yhteiskuntaan. Aiheina avaruus, tulevaisuuskuvitelmat, aikamatkat ja oudot keksinnöt. Matka kuuhun (Le Voyage dans la lune) on Georges Mélièsin ohjaama, tuottama ja käsikirjoittama ranskalainen lyhyt mustavalkoinen mykkä tieteiselokuva vuodelta 1902.

7 DRAAMA Tarina perustuu vuoropuheluun ja toimintaan.
Pyritään kuvaamaan roolihahmojen luonteita ja keskinäisiä suhteita. Ihmeellinen on elämä (It's a Wonderful Life) on Frank Capran ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuvan klassikko vuodelta Siitä tuli Yhdysvalloissa erottamaton osa jouluajan televisiotarjontaa. Suomessa Yle TV2 on esittänyt elokuvan joka joulu vuodesta 1992 lähtien.

8 FANTASIA Kuvitteellinen tarina, jolle tyypillisiä ovat rinnakkaiset maailmat. Roolihahmoina ovat erilaiset taruolennot. Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit (engl. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) on vuonna 2001 ensi-iltansa saanut ensimmäinen osa Peter Jacksonin ohjaamasta Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiasta, joka pohjautuu J. R. R. Tolkienin fantasiaromaaniin Taru sormusten herrasta.

9 KAUHUELOKUVA Tavoitteena on saada katsoja pelkäämään tai tuntemaan kauhua. Liittää pahoja voimia, epänormaaleja tapahtumia, pahuutta tai muuta yliluonnollista arkipäiväiseen tapahtumaympäristöön. Roolihahmoja ovat vampyyrit, zombit, demonit, pahat eläimet tai hullut tiedemiehet Frankenstein on James Whalen ohjaama kauhuelokuva, joka valmistui vuonna Elokuva pohjautuu löyhästi Mary Shelleyn kirjoittamaan romaaniin Frankenstein.

10 TRILLERI Jännitystarina ilman kauhuelokuvan keinoja
Tappajahai (Jaws) on yhdysvaltalainen vuonna 1975 ensi-iltansa saanut Steven Spielbergin ohjaama kauhu- ja jännityselokuva, joka perustuu Peter Benchleyn kirjoittamaan samannimiseen bestseller-romaaniin.

11 KOMEDIA Tavoitteena on saada katsoja huvittumaan tai nauramaan.
Huumoria saadaan aikaan esimerkiksi liioiteltuina liikkeinä, hauskoina puheina, vitseinä tai parodioiden toisia henkilöitä ja tarinoita. Tootsie – lyömätön lyyli (Tootsie) on yhdysvaltalainen vuonna 1982 ensi-iltansa saanut komediaelokuva. Se kertoo Dustin Hoffmanin esittämästä lahjakkaasta mutta ailahtelavasta näyttelijästä, joka maineensa takia jää työttömäksi. Epätoivossaan hän tekee omalaatuisen ratkaisun.

12 LÄNNENELOKUVA eli WESTERN
Klassisia tarinoita ”villistä lännestä”. Aiheet lännen asuttamisesta, rautateiden rakentamisesta, esim. karjalauman kuljettamisesta paikasta toiseen sekä yhteenotoista alkuperäisasukkaiden kanssa. Roolihahmoja sheriffit, cowboyt, intiaanit, pankkiryöstäjät ja revolverisankarit. Sheriffi (High Noon) on Fred Zinnemannin ohjaama lännenelokuvan klassikko vuodelta Se kertoo pikkukaupungin sheriffistä (Gary Cooper), jonka kaupunkilaiset jättävät yksin puolustautumaan kostamaan saapuvia rikollisia vastaan. Elokuva on kuvattu reaaliajassa eli sen tapahtumat kestävät 85 minuuttia niin kuin itse elokuvakin.

13 MUSIKAALI Tarinan kerronnassa on laulua ja tanssia.
Tunnetilat ovat selkeitä, yleensä onnellinen loppu. Laulavat sadepisarat (Singin' in the Rain) on Gene Kellyn ja Stanley Donenin ohjaama yhdysvaltalainen elokuvamusikaali vuodelta 1952.

14 SEIKKAILUELOKUVA Sisältää suuren seikkailun, on usein päällekkäisyyttä muiden lajityyppien kanssa. Tapahtumat sijoittuvat usein menneisyyteen Indiana Jones esiintyi ensi kertaa vuonna 1981 ilmestyneessä elokuvassa Kadonneen aarteen metsästäjät.

15 TOIMINTAELOKUVA Tapahtumarikas elokuva, päähenkilö kohtaa vaativia ja vaarallisia tilanteita. Roolihahmoista sankari on kekseliäs, rohkea ja ylivoimainen ominaisuuksiltaan. Ominaispiirteitä ovat hyvä paha asetelma, takaaajot, räjähdykset, tappelut. Tapahtumapaikka ja aika kuvaavat yleensä nykyaikaa. Medusan verkko (engl. The Bourne Identity) on vuonna 2002 ensi-iltansa saanut Doug Limanin ohjaama elokuva.

16 SOTAELOKUVA Kertoo sodasta ja sen tapahtumista
Voi perustua tositapahtumiin tai olla kuvitteellinen. Aiheet ovat yleensä maailmansodista tai esim. Vietnamin sodasta. Roolihahmoja ovat sotasankarit, johtajat, sotilaat sekä yksittäiset siviilit. Tuntematon sotilas on Edvin Laineen ohjaama suomalainen sotaelokuva, joka sai ensi-iltansa joulukuussa Elokuva perustuu vuotta aiemmin ilmestyneeseen Väinö Linnan romaaniin Tuntematon sotilas.

17 Toteuttakaa traileri Valitkaa jonkin ipadin valmiista trailerigenreistä Imovie-applikaatio Esitelkää jokin oppitunti/koulun toiminto vetävänä trailerina


Lataa ppt "Elokuvan lajityypit eli genret"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google