Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ALKOHOLI Hurtig 2016-2017.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ALKOHOLI Hurtig 2016-2017."— Esityksen transkriptio:

1 ALKOHOLI Hurtig

2 Tehtävä Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maa
Mitä laulun sanat kertovat suomalaisesta päihteidenkäytöstä?

3 Miksi alkoholia juodaan?
Miksi alkoholin käytöllä usein ylpeillään? Miksi kännitoilailuille nauretaan? Miten juhlissa/baarissa kohdellaan ihmistä, joka ei juo? Miten ikäisesi suhtautuvat raittiiseen nuoreen esimerkiksi bileissä. Pitääkö raittiin nuoren selitellä valintaansa? Yökerho ja alkoholi, kuuluvatko ne erottamattomasti yhteen?

4 Alkoholi kuuluu juhlaan, iloon ja suruun…
Runoilija ja opettaja Arno Kotro: ”Kukaan ei ole koskaan huomauttanut minulle juomisesta, mutta kun en juo, ihmiset kyselevät ja ihmettelevät.”

5 Sosiaalinen harhakäsitys
Ihmiset ajattelevat muiden tekevän jotakin asiaa enemmän kuin todellisuudessa tapahtuu. Nuoret uskovat, että riskikäyttäytyminen, kuten alkoholin käyttö tai tupakointi, on heidän vertaisryhmässään yleisempää kuin se todellisuudessa on. Nuoret alkavat käyttäytyä samoin kuin he luulevat muidenkin käyttäytyvän, vaikka käytös olisi heidän omien ajatustensa vastaista. DIA 20 Sosiaalinen harhakäsitys

6 Kumman hyväksyt: Alkoholin satunnaiskäytön vai huumausaineiden satunnaiskäytön? Alkoholi luokitellaan huumausainetaulukoissa keskivahvaksi huumausaineeksi

7 Mitä on alkoholin kohtuukäyttö? Mikä on kohtuus?
Suomessa on n alkoholin suurkuluttajaa Miehillä yli 7 annosta/vrk tai 24/vko Naisilla yli 5 anosta/vrk tai 16/vko Alkoholinkäyttäjätyypit Voisiko alkoholin käyttö loppua kokonaan?

8 UUSI yo-Tehtävä, joka mittaa analysointi ja kehittämiskykyä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ylläpitää SOTKAnet –sivustoa, josta löytyy runsaasti tilastotietoa suomalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Hae tästä tietokannasta aineistoa alkoholijuomien myynnistä asukasta kohti viimeisen 25 vuoden ajalta seuraavista maakunnista: Ahvenanmaa, Kainuu, Lappi, Etelä-Pohjanmaa, Kymenlaakso ja Uusimaa. Tee tiivis yhteenveto päätuloksista. Tulkitse tämän jälkeen tuloksia: mitkä tekijät voivat selittää alkoholijuomien myynnissä tapahtuneita ajallisia muutoksia ja eri alueiden välisiä eroja?

9 Kokonaiskulutus 100-%:na alkoholina v. 2015 n. 10 l / asukas
JUOMATAVAT SUOMESSA Kokonaiskulutus 100-%:na alkoholina v n. 10 l / asukas 10 % juo lähes puolet Naisten osuus kasvanut 20 % m ja 10 % n juo viikon aikana riskirajan (= suurkulutus) tai yli (alkoholia käyttävistä) Vahva humaltuminen, viikonloput

10 Tehtävä 5 sivulta 131 s.122: Miten eri alkoholijuomien osuudet ovat muuttuneet ? Mitä tekijöitä voi olla muutoksen taustalla? s.124: Miten kuolleiden ja loukkaantuneiden osuudet ovat muuttuneet ? Mitä tekijöitä voi olla muutoksen taustalla? s. 126: Miten alkoholijuomien kulutus on muuttunut ? Mitkä tekijät tähän ovat vaikuttaneet? s.127: Miten alkoholijuomien myynti vaihtelee maakunnittain? Mitkä seikat selittävät eroja maakuntien välillä?

11 Alkoholijuomien kulutus 100-prosenttisena alkoholina asukasta kohti 1960-2010
Kuvaile Suomen alkoholipolitiikkaa terveyden edistämisen näkökulmasta. Millä tavoin Suomen alkoholipolitiikka vaikuttaa kansalaisten juomatottumuksiin?

12 v tilasto v tilasto Lähde: Tilastokeskus

13 ALKOHOLIVEROTUS JA KULUTUS
Alkoholijuomien valmisteveroja alennettiin 2004 keskimäärin 33%. Tarkoituksena oli laskea hintoja, jotta Viron EU- jäsenyyden seurauksena olevaa alkoholijuomien matkustaja tuonnin kasvua saataisiin hillittyä.

14 Veroale painotettiin väkeviin alkoholijuomiin (44% veronalennus), joissa hintaero Viron hintoihin oli suurin myös muiden tuotteiden veroja alennettiin huomattavasti (oluet 32%, viini 10%). E Alkoholijuomien vähittäismyyntihinnat alenivat keskimäärin 20% (eniten viina: n.36% vähiten viini: n.3%)

15 Alkoholijuomien tilastoitu kulutus, erityisesti väkevien juomien kulutus lisääntyi voimakkaasti
Väkivaltarikosten määrä nousi Pahoinpitelyt ja törkeät pahoinpitelyt nousi Päihtyneenä säilöönotettujen määrä nousi Rattijuopumusten määrä nousi Juomarakenteen väkevöityminen nousi Sosiaaliset ja terveydelliset haitat nousi

16 Alkoholisyyt nousivat ensimmäistä kertaa työikäisten miesten yleisimmäksi kuolinsyyksi vuonna 2005
…ja seuraavina vuosina alkoholisyyt olivat yleisin kuolinsyy sekä miehillä että naisilla (15-64v) vuoteen 2009 asti

17 Jotain oli pakko tehdä! -> veroalen jälkeen alkoholiveroa on nostettu useita kertoja. Korotukset on painotettu väkeviin alkoholijuomiin.

18 Hinnan nostamisen ohella…
…alkoholin mainontaa ja myyntiaikoja on rajoitettu (esim. ”aamumyynnin” ja oluen paljousalennusten kieltäminen) …alkoholinvastaisia kampanjoita (esim. ”Kännissä olet ääliö”-kampanja) Kännissä olet ääliö ALE

19 Alkoholihaittojen ehkäisy
päihdekasvatus koulussa ja kotona vapaa-ajan toiminnan tukeminen lähiyhteisöjen sosiaalinen vastuunotto hintapolitiikka julkinen kampanjointi alkoholin myynnin valvonnan tehostaminen yleisten elinolojen kehittäminen alkoholimainonnan säätely. Miten meille myydään alkoholia DIA22 Alkoholihaittojen ehkäisy

20 Tehtävä 6 sivulta 131 Millaisia vaikuttamisen keinoja on käytetty alla olevassa alkoholimainoksessa? Kenelle mainos on tarkoitettu ja mitä vaikutuksia mainoksella voi olla yksilön ostokäyttäytymiseen?

21

22 myynnin ja anniskelun luvanvaraisuus
Tutkimusten mukaan tehokkaimpia ovat toimenpiteet, joilla rajoitetaan alkoholijuomien fyysistä tai taloudellista saatavuutta: myynnin ja anniskelun luvanvaraisuus myynti- ja anniskelupaikkojen sijaintia ja aukioloa koskevat säännökset ostoikärajat päihtyneitä asiakkaita koskevat rajoitukset hintatason sääntely

23 Alkoholin haitat Läheiset - Yhteiskunta - DIA16 Alkoholin haitat

24 Alkoholin vaikutuksia
Aineenvaihduntahäiriöt Lihominen Maksasairaudet --> Maksakirroosi Suolistosairaudet Haimasairaudet --> diabetes Sydämen toimintahäiriöt Lisää sykettä, laajentaa verisuonia Estää siittiötuotantoa Muuttaa kuukautiskiertoa Estää syvään (REM) uneen pääsemisen Lisää suun, nielun, ruokatorven, mahan-, ja suoliston syöpiä Krapula Keskittymiskyvyn heikkenemistä Muistihäiriöitä Aivojen surkastumista Masennusta Agressiivisuutta Vapinaa / hermostovaurioita Alkoholin vaikutus naiseen Alkoholin vaikutus nuoreen Alkoholin vaikutus tapaturmien, väkivallantekojen ja itsemurhien osatekijänä

25 Rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset nuoren aivoissa:
Murrosikä viivästyy Oppiminen, muisti ja tiedolliset taidot heikkenevät Persoonallisuus ja käytös muuttuu Vaikeuksia mm. koulunkäynnissä ja ihmissuhteissa Vakavuuteen vaikuttavat sekä alkoholin määrä että juomatapa → Aivomuutokset sattuvat sellaiselle kehitysjaksolle, joka on tärkeä nuorten opintomenestykselle ja myöhemmälle elämälle! + Alkoholimyrkytys - riski jo ensimmäisillä kokeiluilla!

26 Alkoholismi= sairaus, joka kehittyy vähitellen
Suurkulutuksen rajat ovat miehillä 24 alkoholiannosta viikossa ja naisilla 16 annosta viikossa. Suomessa alkoholin suurkuluttajia on – Perimä vaikuttaa jonkin verran alkoholismin puhkeamiseen. Alkoholismi vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin terveyden ulottuvuuksiin: psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen terveyteen. Tyypillistä alkoholismissa on toleranssin eli sietokyvyn kasvaminen, joka taas aiheuttaa entistä vakavampia seurauksia. Parantumiseen tarvitaan ulkopuolista apua esim. A-klinikka.

27 Tehtävä 2 sivulta 131 Kuinka paljon yksi keskiolut (0,33 l) sisältää alkoholia grammoina? Etsi netistä, millä vakionopeudella (grammaa alkoholia kehon painon kiloa kohden tunnissa) maksa käsittelee alkoholia? 70 kiloa painava henkilö juo hyvin nopeasti koko olutpullollisen (0,33 l), ja oletetaan, että alkoholi imeytyy hetkessä verenkiertoon ja kulkeutuu heti maksan käsiteltäväksi. Laske, kuinka kauan kestää, että alkoholi on kokonaan poistunut henkilön kehosta. Kuinka kauan se kestää, jos henkilö painaakin 50 kiloa? Entä jos määrä on 5 olutta?

28 Alkoholin palaminen poistumisnopeus on vakio, sitä ei voi nopeuttaa
0.1 x paino (kg) = tunnissa poistunut alkoholi (g)

29 Onko alkoholin käyttö jokaisen oma asia?
Alkoholiveron tuotto v 2010: milj. € Alkoholista johtuvat suorat kustannukset v. 2010: milj. € + työn tuotantomenetyksiä, töistäpoissaoloja + menetettyjä elinvuosia + liitännäissairauksia + lähiyhteisön /perheiden henkistä pahoinvointia

30 Tehtävä 4 sivulta 131 Etsi netistä palkintoja saaneet
A-klinikkasäätiön Ääni lapselle-video A-klinikkasäätiön Hirviöt-kampanjaelokuva Siskonpeti-tv-ohjelman Viinapäivä-sketsi. Mitä vaikuttamisen keinoja Ääni lapselle- videossa, Hirviöt-kampanjaelokuvassa ja Viinapäiväsketsissä on käytetty? Mitä muita alkoholivalistuskampanjoita tiedät? Millaisia vaikutuskeinoja niissä on käytetty?

31 Alkoholi lapsen silmin:
Ääni lapselle Hirviöt Viinapäivä Ei alkoholia raskausaikana Kännissä olet ääliö

32 RASKAUS JA ALKOHOLI Humalahakuinen alkoholinkäyttö alkuraskauden aikana voi aiheuttaa sikiölle epämuodostumia tai esimerkiksi sydänvian > Sikiön elimet muodostuvat raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. hidastaa sikiön kasvua koko raskauden ajan voi aiheuttaa häiriöitä istukan toiminnassa voi aiheuttaa istukan ennenaikaisen irtoamisen Keskushermoston toimintahäiriö = merkittävin alkoholivaurio > eriasteisia keskittymiskyvyn, kielellisen tai oppimisen kehityksen ongelmia (ongelmia ei aina osata yhdistää alkoholinkäyttöön) > vakavimmillaan kehitysvammoja (sikiön aivot kehittyvät koko raskauden ajan)

33 tehtävä 12-vuotias Jyri Heikkilä tulee koululääkärin vastaanotolle. Tämä näkee papereista, että pojan diagnoosina on FAS (fetaalialkoholioireyhtymä) mutta poika itse ei tiedä sitä. Hänet on 1-vuotiaana otettu huostaan ja hän on sen jälkeen kasvanut perheessä, jonka vanhemmat kokee isäkseen ja äidikseen. Häntä kuitenkin kiusataan koulussa erilaisuuden vuoksi. Ota selvää mitä on FAS ja millaisia ominaispiirteitä FAS-lapseen liittyy.

34 Yhteiskunnan keinoja vähentää alkoholin kulutusta
1. Yhteiskuntapolitiikka Alkoholiverotus Alkoholilait, -ohjeet, -säädökset Valvonta Terveysvirastot 2. Eri ympäristöjen suhtautuminen / säännöt Koulujen, urheilu- ja nuorisoseurojen, kodin, työpaikkojen suhtautuminen alkoholiin 3. Yhteisöjen / järjestöjen toiminta Projektit, tempaukset, teemat, kampanjat, talkoot.. 4. Valistus, opetus, neuvonta kotikasvatus, päiväkodit, terveysopetus koulussa, kampanjat, järjestöjen työ media & mediakriittisyys 5. Terveyspalvelut ennaltaehkäisyyn panostaminen perusterveydenhuollon palveluissa terveydenhuollon palvelujen saatavuus yhteistyö eri toimijoiden välillä Alkoholin käytön lopettamisen tukeminen

35 Alkoholilainsäädäntö
Kieltolaki 1932: alkoholia vain kaupungeissa (ikäraja 21 v., baareissa 18 v.) : Viinakortti 1968: myynti sallitaan myös maaseudulla. Ikäraja 18 (miedot), 20 (väkevät). 1977: Alkoholimainonta kielletään lailla. 1991: Alkot auki myös lauantaisin 1994: Alkoholilaki: enint. 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien juomien myynti sallitaan ”käsikaupassa.” Mietojen alkoholijuomien mainonta sallitaan tietyin rajoituksin (TV: klo 21 jälkeen. 1998: veroa alennetaan (miedot juomat -17%) 2004: veroa alennetaan (väkevien -44 %, oluiden -32 % ja viinin -10 %) 2006: pakkauksiin terveysvaroitus. 2008: veroa korotetaan alkaen. Kielletään alkoholin paljousalennukset 2009: veroa korotetaan ja Puututaan aiempaa tehokkaammin alaikäisten alkoholin hallussapitoon ja alkoholimainontaan. 2010: alkoholin mielikuvamainonnan kielto 2013: alkoholin ulkomainonnan kielto. TV-mainonta sallittu vasta klo 22 jälkeen.

36 Pohtikaa pienryhmissä:
• Miten aikuiset kantavat vastuuta omasta ja nuorten juomisesta? • Millaisia ovat oikeat juomatavat? • Minkälaista juomista täytyy hyväksyä ja sietää? • Minkälaiseen juomiseen saa ja tulee puuttua? • Miten suhtaudutte kaveriin, joka ottaa aina liikaa? • ..isoäitiin, joka on jatkuvasti pienessä hiprakassa? • ..kaverin äitiin, joka löytyy aamulla sammuneena sohvalta? • ..enoon, joka rehvastelee hyvällä viinapäällään?

37 Tehtävä 1 sivulta 131 Vertaile seuraavia käsitepareja keskenään.
Kerro ensin, mitä yhteistä käsitteillä on tai miten ne liittyvät toisiinsa. Selitä sitten, miten käsitteet eroavat toisistaan. Alkoholin tilastoitu käyttö – alkoholin tilastoimaton käyttö Humalatila – alkoholimyrkytys Raittius - absolutismi

38 Alkoholitermit Kohtuukäyttö: satunnainen alkoholinkäyttö, määrät kohtuullisia. Alkoholi ei hallitse elämää. Kohtuukäyttäjä ei juo humaltuakseen, eikä humallu. Kohtuukäyttäjä voi juoda yhden tai kaksi alkoholiannosta. Ongelmakäyttö: alkoholinkäyttö, joka aiheuttaa ongelmia. Suurkuluttaja on mies, joka nauttii kerralla 7 alkoholiannosta tai enemmän tai yli 24 alkoholiannosta viikossa, tai nainen, joka nauttii kerralla 5 alkoholiannosta tai enemmän tai nauttii yli 16 alkoholiannosta viikossa. DIA14 Alkoholitermit 1

39 Alkoholitoleranssi: keho oppii sietämään suurenevia alkoholimääriä ja saman humalan aiheuttamiseen tarvitaan yhä enemmän alkoholia. Alkoholismi: käsitetään nykyisin oireyhtymäksi, jonka kulkuun vaikuttaa välittömästi myös sosiaalinen ympäristö. Usein siihen liittyy alkoholiriippuvuus, alkoholinsietokyvyn lisääntyminen ja vieroitusoireita. Tilanneraittius: kyky olla nauttimatta alkoholia silloin, kun se ei ole soveliasta tai kun se on suorastaan kiellettyä, esimerkiksi raskaana ollessa, autoillessa tai työpaikalla. DIA15 Alkoholitermit 2

40 ALKOHOLIPSYKOOSI (DELIRIUM TREMENS)
Alkoholipsykoosilla tarkoitetaan useita päiviä tai viikkoja jatkuneen alkoholin käytön lopettamista seuraavia vieroitusoireita (psyykkisiä ja fyysisiä). Henkilö voi kokea unettomuuden tunnetta, ahdistuneisuutta ja erilaisia pelkotiloja. Vaikeissa tilanteissa tajunnan taso saattaa hämärtyä ja potilas saattaa aistia kuulo- ja näköharhoja. Delirium-tila kehittyy vasta juomisen loputtua yleensä toisena tai kolmantena päivänä, ja se saattaa kestää muutamia vuorokausia. Syynä on aivosolujen ja hermoston toimintahäiriö, joka johtuu runsaasta alkoholinkäytöstä ja sen yhtäkkisestä loppumisesta. Alkoholipsykoosi voi olla hengenvaarallinen tila potilaalle. Potilasta hoidetaan yleensä sairaalassa psykiatrisella tai somaattisella osastolla, koska hän saattaa yrittää vahingoittaa itseään tai toisia. Yleensä potilaat paranevat deliriumista kokonaan, mutta uusiutumisen mahdollisuus on suuri, jos alkoholinkäyttö jatkuu.

41 UUSI yo-tehtävä, joka mittaa arviointi ja perustelutaitoja
Pitävätkö seuraavat väitteet paikkansa? Perustele vastauksesi. a) Naiset juovat kuin miehet. b) HIV-infektio on Suomessa ruiskuhuumeiden käyttäjien tauti.

42 Alkoholiin liittyviä testejä
Löytyy internetsivustolta Esimerkiksi juomatapatesti

43 YO syksy 2011: Nuorten alkoholin käyttö ja sen muutokset -Mitä kuviot kertovat?
TO-S11.pdf


Lataa ppt "ALKOHOLI Hurtig 2016-2017."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google