Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Taloustieteellinen Yhdistys, Niku Määttänen, Etla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Taloustieteellinen Yhdistys, Niku Määttänen, Etla"— Esityksen transkriptio:

1 Taloustieteellinen Yhdistys, 15.5.2017 Niku Määttänen, Etla
Lukukausimaksut: tehokas ja oikeudenmukainen tapa ratkaista korkeakoulujen rahoitusvaje Taloustieteellinen Yhdistys, Niku Määttänen, Etla

2 Suuntaviivat uudistukselle
Sallitaan korkeakoulujen lukukausimaksut EU-kansalaisille. Maksuille yläraja. Kasvatetaan opintolainan enimmäismäärää vastaavasti. Sidotaan lainan takaisinmaksu opintojen jälkeiseen tulotasoon. Lainaa ei tarvitse lyhentää, jos vuositulo pieni. Lainan saa lopulta anteeksi, jos tulotaso pysyvästi matala. Esim. Englanti, Wales, Australia, Uusi-Seelanti. Lainajärjestelmän ansiosta kaikki voivat rahoittaa opintonsa ilman huolta lainan takaisinmaksusta.

3 Miksi ehdotimme tätä juuri nyt?
Laajasti jaettu huoli korkeakoulujen rahoituksesta. Hallitus ei halua kiristää verotusta tai lisätä valtion velkaantumista. Maltilliset lukukausimaksut lähitulevaisuudessa yhdessä yliopistojen ”pääomittamisen” parantaisivat korkeakoulujen rahoitusnäkymiä oleellisesti.

4 Tehokkuus, tasa-arvo, priorisointi
Nicholas Barr (Funding higher education…, 2002): ”[…] excessive reliance on public funding is inefficient. It is also regressive, and hence unjust, since the major beneficiaries of free higher education are the predominantly middle-class participants. A government committed to improving access should not spray scarce taxpayer pounds indiscriminately across the entire student population […]”

5 Tasa-arvosta Korkeakoulutettujen elinkaaritulot keskimäärin satoja tuhansia euroja korkeammat kuin matalammin koulutetuilla. Korkeakouluopiskelijoilla yleensä hyvä sosio-ekonominen tausta. Verotuloilla rahoitettava korkeakoulutus on siis tulonsiirto hyväosaisille. Toki korkeakoulutetut maksavat itse ison osan kustannuksista verojen kautta. Mutta kireä verotus ja maksuttomuus aiheuttaa (kannustin- tai tehokkuus-) ongelmia. Lisäksi osa opiskelijoista muuttaa valmistumisensa jälkeen ulkomaille, eikä osallistu rahoitukseen veroja maksamalla.

6 Kannustimista: miksi lukukausimaksu?
Paremmat kannustimet suorittaa opinnot nopeasti. Opiskelun aloittamispäätös: huolestuttavaa, jos opiskelija ei itse valmis maksamaan pientä osaa koulutuksensa kustannuksista. Paremmat työntarjontakannustimet (lukukausimaksu vs. ansiotuloverotus). Opintolainan tulovakuutus pienentää mutta ei poista tätä hyötyä. Korkeakoulujen kilpailu laadulla ja kysyntään vastaaminen. Nykymallissa lukukausimaksu kaikilla sama.

7 Sosiaalinen liikkuvuus
Ymmärrettävä huoli, mutta riskejä voi oleellisesti pienentää edellä kuvatulla lainajärjestelmällä. Sosio-ekonominen tausta korreloi vahvasti opintomenestyksen kanssa jo aikaisemmissa opinnoissa. Lukukausimaksu ei voi estää pääsyä korkeakouluun, jos sinne ei olisi asiaa muutenkaan! Empiiristä näyttöä pikemminkin sen puolesta, että kielteisiä vaikutuksia ei ole. UK:n kokemuksista ks. Sá (2014) ja Higher Education Funding Council for England (2010). Priorisointi: Rahoitusvajeen paikkaaminen yksityistä rahoitusta kasvattamalla säästäisi julkisia varoja sosiaalisen liikkuvuuden kannalta tärkeämpiin kohteisiin.


Lataa ppt "Taloustieteellinen Yhdistys, Niku Määttänen, Etla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google