Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistus Kouluneuvos Petri Pohjonen FT, DI Kokkola 6.11.2007.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistus Kouluneuvos Petri Pohjonen FT, DI Kokkola 6.11.2007."— Esityksen transkriptio:

1 Ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistus Kouluneuvos Petri Pohjonen FT, DI Kokkola 6.11.2007

2 Väestökehitys ikäluokittain 2007 - 2025

3 *Lapsia ja vanhuksia 100 työikäistä kohti: Väestöllinen (demografinen) huoltosuhde on alle 15- vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden määrän suhde 15-64 -vuotiaiden määrään. Lähde: Tilastokeskus, väestöennuste 2007 Väestöllinen huoltosuhde* kunnittain 2006-2040

4 Aikuiskoulutustutkimus 2006, ennakkotieto v. 2006v. 2006 (%) v.2000 (%) v.1995 (%) Yhteensä1 697 949515448

5 Aikuiskoulutuksen tavoitteet HOssa Hallitusohjelmassa aikuiskoulutusta koskettavia kirjauksia on parisenkymmentä. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa KESU:ssa avataan hallitusohjelman sisältöä. Työllisyyden lisääntyminen on alkaneella kaudella mm. työvoiman ikääntymisen ja kohtaanto-ongelmien vuoksi vaikeampaa kuin päättyneellä vaalikaudella. Hallituksen tavoitteena on tässä haastavassa tilanteessa kasvattaa työpaikkojen määrää 80 000 - 100 000 hengellä ja nostaa työllisyysastetta 72 prosenttiin. Työvoiman kohtaannon parantamiseksi luodaan edellytykset työvoiman suuremmalle ammatilliselle ja alueelliselle liikkuvuudelle.

6 Aikuiskoulutus hallitusohjelmassa (1/3) Hallitus uudistaa ennakoinnin perusteita, jotta laadullisiin ja määrällisiin osaamis-, koulutus-, tutkimus- ja työelämän tarpeisiin voidaan vastata paremmin. Arviointitoimintaa kokonaisuudessaan selkiytetään. Kannustetaan aikuisväestöä oman osaamisen ylläpitoon ja kehittämiseen parantamalla kouluttautumismahdollisuuksia työelämässä, erityisesti muutostilanteissa. Työllisyysmäärärahoja kohdennetaan yritysten kanssa toteutettavaan ammatilliseen työvoimakoulutukseen sekä yrityksissä tapahtuvaan tukityöllistämiseen. Koulutus räätälöidään nykyistä paremmin yritysten tarpeisiin. Yhteishankintana yritysten kanssa toteutettavaa koulutusta lisätään. Erityisesti parannetaan pienille yrityksille tarjottavia palveluita. Työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelma: –Lisätään ammatillista ja alueellista liikkuvuutta. Oppisopimus-, täydennys- ja muuntokoulutusta (mukaan lukien korkeakoulut) laajennetaan ja jäntevöitetään.

7 Aikuiskoulutus hallitusohjelmassa (2/3) Jatketaan ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon kokoamista vahvoiksi kokonaisuuksiksi. Samalla turvataan pitkälle erikoistuneiden yksiköiden toiminta. Oppisopimuskoulusta järjestämismuotona vahvistetaan ja oppisopimuksen lisäkoulutuksen kiintiötä nostetaan. Korkeakoulutettujen täydennyskoulutusmahdollisuuksia laajennetaan. Selvitetään oppisopimustyyppisen koulutuksen käyttö korkeakoulutettujen täydennyskoulutuksessa. Vapaan sivistystyön toimintaedellytykset turvataan. Kehitetään maahanmuuttajien ja syrjäytymisvaarassa olevien aikuisten sivistysmahdollisuuksia. Kansalais- ja työväenopistojen painopisteet määritellään paikallisella tasolla.

8 Aikuiskoulutus hallitusohjelmassa (3/3) Työvoiman kohtaannon parantamiseksi luodaan edellytykset työvoiman suuremmalle ammatillisille ja alueelliselle liikkuvuudelle. Työvoiman ammatillisen liikkuvuuden lisäämisessä avainasemassa on toimiva aikuiskoulutusjärjestelmä. Toteutetaan ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistus, jolla selkiytetään hajanainen hallinto, rahoitus, etuudet ja koulutustarjonta. Hallitus käynnistää ammatillisen aikuiskoulutusjärjestelmän kokonaisuudistuksen yhteistyössä työmarkkinatahojen kanssa. Nostetaan tuloksellisuusrahoituksen osuutta ammatillisessa perus- ja aikuiskoulutuksessa.

9 Ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistusta valmisteleva johtoryhmä puheenjohtaja valtiosihteeri Heljä Misukka varapuheenjohtaja kansliapäällikkö Harri Skog opetusministeriö varsinaiset jäsenet: johtaja Marita Savola opetusministeriö neuvotteleva virkamies Varpu Weijola työministeriö neuvotteleva virkamies Heikki Palm sosiaali- ja terveysministeriö koulutusjohtaja Markku Koponen Elinkeinoelämän keskusliitto koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Saana Siekkinen SAK koulutuspoliittinen asiamies Petri Lempinen STTK koulutuspoliittinen asiamies Simo Pöyhönen Akava johtaja Martti Pallari Suomen Yrittäjät ry henkilöstön kehittämisen asiantuntija Terttu Pakarinen KT pysyvä asiantuntija kouluneuvos Petri Pohjonen opetusministeriö sihteerit opetusneuvos Mika Tammilehto sekä erikoissuunnittelija Ville Heinonen opetusministeriö

10 Kokonaisuudistuksen johtoryhmän tehtävänä on tehdä ehdotus ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen hallinnollisesta selkiyttämisestä ja ohjauksen kehittämisestä rahoituksen uudistamisesta tukemaan tuloksellisuutta ja ammatillista liikkuvuutta sekä kannustamaan työnantajia koulutuksen järjestämiseen ja yksilöitä oman osaamisensa kehittämiseen työvoimapoliittisen koulutuksen asemasta, tehtävistä, roolista ja hallinnosta osana ammatillisesti suuntautunutta aikuiskoulutusta ottaen huomioon työ- ja elinkeinoministeriön perustamista ja aluehallinnon tehtäviä koskevan valmistelutyön eteneminen oppisopimuskoulutuksen edelleen kehittämiseksi ja oppisopimustyyppisen koulutuksen käytöstä korkeakoulutettujen täydennyskoulutuksessa tarvearvioinnin perusteella koulutuksen tarjonnan laajuudesta ja suuntaamisesta aikuiskoulutuksen tukijärjestelmien selkiyttämisestä ja aikuisopiskelijoiden opintososiaalisten etuuksien uudistamisesta yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön nimeämän sosiaaliturvakomitean kanssa

11 Kokonaisuudistuksen johtoryhmän toimeksiannossa todetaan mm. Ammatillisesti suuntautuneella aikuiskoulutuksella tarkoitetaan ammatillista aikuiskoulutusta, korkeakoulujen aikuiskoulutusta, työvoimapoliittista koulutusta sekä työnantajan maksamaa ja organisoimaa henkilöstökoulutusta. Kokonaisuudistuksen johtoryhmän tehtävänä on lisäksi laatia suunnitelma uudistuksen valmistelutyön organisoinnista ja aikataulusta. Valmistelutyö tulee organisoida niin, että kokonaisuudistuksen toimeenpano voidaan aloittaa 1.1.2009 ja että uudistuksen vaikutuksia voidaan ottaa huomioon vuoden 2009 valtion talousarvion ja tarvittavan lainsäädännön valmistelussa. Laajapohjaisen osallistumisen varmistamiseksi opetusministeriö asettaa erillisellä päätöksellä johtoryhmän tueksi keskeisiä tahoja edustavan yhteistyöryhmän. Johtoryhmän tulee saada työnsä valmiiksi 31.12.2010 mennessä

12 KIITOS! KOHTI UUSIA SEIKKAILUJA


Lataa ppt "Ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistus Kouluneuvos Petri Pohjonen FT, DI Kokkola 6.11.2007."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google