Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Socca 1 15.2.2016 Socca Sote-palveluiden tulevaisuus Miten hoidetaan erikois- ja perustason yhteys? Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Socca 1 15.2.2016 Socca Sote-palveluiden tulevaisuus Miten hoidetaan erikois- ja perustason yhteys? Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus."— Esityksen transkriptio:

1 Socca 1 15.2.2016 Socca Sote-palveluiden tulevaisuus Miten hoidetaan erikois- ja perustason yhteys? Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus johtaja Pirjo Marjamäki 12.5.2016

2 Socca 2 15.2.2016Socca Perus- ja erityistaso sosiaalihuollossa? kysymystä voi tarkastella sekä 1)erityispalvelujen organisoinnin näkökulmasta 2)erityisosaamisen tarpeen ja kehittymisen näkökulmasta hajanainen systeemi, terveydenhuollon kaltainen porrastus puuttuu erityispalvelun saatavuus ja laatu vaihtelevat hyvin paljon eri kunnissa tarvetta parempaan sosiaalihuollon erityisosaamiseen ja kattavampiin erityispalveluihin on ja siihen maakunnallisten sote- rakenteiden odotetaan tuovan parannusta haasteena myös monista eri sosiaalisista ja terveydellisistä ongelmista kärsivät ihmiset. Tärkeä asiakasryhmä, jonka auttamiseen olisi kehitettävä erityisosaamista. sosiaalihuollossa vahva lähtökohta on, että erityisosaaminen liikkuu, ei asiakas (konsultaatio, digipalvelut….).

3 Socca 3 15.2.2016 Erityis­ palvelut  Lastensuojelu Kasvatus- ja perheneuvolat Mielenterveyspalvelut Päihdepalvelut Vammaispalvelut Lastensuojelun erityiskysymykset Kansainväliset adoptiopalvelut Väkivaltaa kokeneiden palvelut Vakavista riippuvuusongelmista ­kärsivien palvelut Eräät päihde- ja mielenterveyspalvelut Vammaispalvelut kuljetuspalvelut tulkkipalvelut työ­toiminta päivätoiminta työllistämisen tukipalvelut laitoshoito asunnon ­muutostyöt Sosiaalipäivystys  Perus- osaami nen Lapsiperheiden kotipalvelu ja muu perheiden tuki Aikuissosiaalityö Vanhusten palvelut kotihoito omaishoidon koordinaatio asumispalvelut, sosiaalityö Neuvonta j a ohjauspalvelut Kriisipäivystys Sosiaaliasiamies Perheoikeudelliset asiat Talous- ja velkaneuvonta Kotouttamispalvelut Rikostaustaisten ihmisten palvelut Asunnottomien palvelut Kuntouttava työtoiminta Vanhusten palvelut päiväkeskustoiminta tehostettu palveluasuminen laitoshoito dementiahoito kuljetuspalvelut omaishoidon tuki Lähipalvelut Alueellisesti keskitetyt palvelut

4 Socca 4 15.2.2016 Mihin sosiaalialan osaamiskeskuksia tarvitaan?  erityisosaaminen heikkoa, ei kehittynyt eikä ollut kaikkien saatavilla  sosiaalityöntekijöillä ei ollut valmistumisen jälkeen mitään yhteyttä yliopistolliseen tutkimukseen ja opetukseen muualla paitsi ehkä yliopiston sijaintikunnissa  sosiaalityön tietopohja vaati vahvistamista  kuntien kehittämistoiminta oli hiipunut valtionosuusuudistuksen jälkeen  tarpeet nousivat pienistä kunnista, ei niinkään pääkaupunkiseudulta, jossa vos- uudistuksen jälkeenkin oli omaa kehittämishenkilöstöä ja riittävä väestöpohja erityisosaamisen kehittymiselle  terveydenhuollossa oli vahva jo pitkään toiminut rakenne käytännön, opetuksen ja tutkimuksen yhteistyölle (yliopistolliset keskussairaalat), sosiaalihuollossa ei jj

5 Socca 5 15.2.2016Socca Lakisääteisenä tehtävänä on turvata sosiaalialalla tarvittavan asiantuntemuksen kehittyminen ja välittyminen peruspalvelujen kehittyminen erityisosaamista vaativien erityispalvelujen ja asiantuntijapalvelujen kehittyminen ja välittyminen sosiaalialan perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen ja käytännön työn monipuolinen yhteys sosiaalialan tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan toteutuminen. (Laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta 1230/2001.)

6 Socca 6 15.2.2016Socca Juha Siplän hallituksen linjaus joulukuulta 2015 ” yliopistosairaaloiden ja vastaavien sosiaalialan osaamiskeskusten toiminnalle ja kehittämiselle sekä alan yliopistoissa ja korkeakouluissa tehtävän tutkimuksen ja opetuksen hyödyntämiselle sosiaali- ja terveyspalveluiden käytännön kehittämisessä luodaan tarvittavat perusteet”

7 Socca 7 15.2.2016 Arviointia Soccan sijoittumisesta yliopistollisen keskussairaalan yhteyteen? Nykyisen perustehtävän kannalta Hyötyä: tutkimusmahdollisuudet parantuivat suhde kuntiin tasa-arvoistui sairaalan sosiaalityö sai yliopistoyhteyden syntyi mahdollisuuksia yhteiseen kehittämistyöhön (Terveyskylä, hoitoketjut…) Haittaa : sosiaalialan työ nähdään vain terveydenhuoltoa avustavana ja integraatiota tukevana Tulevan sote-alueen kannalta Hyötyä mahdollisuudet eri ammattien yhteiseen perus- ja erikoistumiskoulutukseen monialainen tutkimus sosiaalityön, yleislääketieteen ja eri erikoisalojen kanssa yhteinen ymmärrys ihmisten ongelmista ja tarpeista paranee erikois- ja perustason yhdistävien käytäntöjen kehittäminen (Lastensuojelun klinikka, muistisairaiden kotihoito, digitaaliset palvelut…)

8 Socca 8 15.2.2016Socca Sosiaalihuollon erityisosaamisen ja –palvelujen turvaaminen tulevaisuudessa? Ensiksi Pohdittava, mitkä tehtävät edellyttävät perusosaamisen lisäksi erityisosaamista, miten laaja asiakasmäärä ja kuinka paljon kokemusta tarvitaan erityisosaamisen rakentumiseen, miten erityisosaaminen kehittyy ja miten sitä ylläpidetään? koska järjestöt ovat paljolti tuottaneet erityisosaamista vaativia sosiaalipalveluja, kuntiin ei ole kehittynyt vakiintunutta tapaa jäsentää toimintaa väestöpohjan, ongelmien vaativuuden ja erityisosaamisen mukaisesti. Nyt sellaista ajattelua tarvittaisiin Toiseksi Miten erityisosaamista edellyttävät palvelut organisoidaan ja miten yhteistyö perustason kanssa varmistetaan? vain pieni osa erityispalveluista vaatii keskittämistä ”ylemmälle portaalle”, pääosin on kysymys perustasolla tuotettavien palvelujen organisoinnista. Kolmanneksi jotta erityisosaaminen kehittyisi tarvitaan tietopohjan vahvistamista (tutkimusta), koulutusta. Nämä on organisoitava saman tapaan kuin vastaava työ terveydenhuollossa. ja sitten olisi vielä huolehdittava että jokainen asiakas saa sitä parasta osaamista.


Lataa ppt "Socca 1 15.2.2016 Socca Sote-palveluiden tulevaisuus Miten hoidetaan erikois- ja perustason yhteys? Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google