Rakennustyömaan olosuhdehallinta ja rakenteiden kuivattaminen Kirjoittajat ovat yksin vastuussa tämän oppimateriaalin sisällöstä. Se ei välttämättä vastaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miksi puuta pitää kuivata?
Advertisements

Työmaan suojaaminen kosteudelta
Maanrakennus.
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Enervent® Passiivitaloratkaisut Olemassa olevat rakennukset vievät 40% kokonaisenergian kulutuksesta Passiivitaloinstituutin määritelmä passiivitalosta:
Tuloilman lämmitys auringolla projektianalyysi
Käyttökohteet Koskisen I-palkki.
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
Rakennusliike Sorvoja OY
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Hirsimökki + tulisija Tuloilma joka hirren välistä n. 1m:n korkeuteen
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
Lämpöpumput Jorma Selkäinaho.
STONEL-TIILIVERHOUS ISÄLTÄ POJALLE!
Polttoleikkaus (kaasuleikkaus)
Paras aika tehdä kivitilaukset?. Riittävän ajoissa!
KYSYMYKSIÄ Har man inspekterad eller testad fukthalten efter regn perioder inne i isolering och hur mycket är fukthalten eller vatten i isoleringen efter.
Huovuttaminen Osio 3..
Talonrakennuksen jatkokurssi 4 ov Kosteus
Lämpöpumput Jorma Selkäinaho Johdanto •pumppaa lämpöenergiaa kylmemmästä ympäristöstä lämpimämpään •vaatii kompressorin •esimerkkinä jääkaappi •auton.
Olomuodosta toiseen.
Atte Järvinen Julia Martikainen Jani Grönlund
Enervent Booster Cooler
Wiiste Oy SolidRH & Relia.
Mihin seikkoihin ihmiset kiinnittävät huomiota taloa hankkiessaan:
Ympäristöterveys.
Mikä minä olen ? Minä olen suunnilleen 20 cm pitkä. Minun toiminto sopii kummallekin sukupuolelle. Minut voi löytää seisomasta, roikkumasta tai makaamasta.
Copenhagen Oslo Reykjavik
PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011.
Biddle Technology Presentation Biddle-ilmaverhon toiminta verrattuna perinteiseen ilmaverhoon Perinteinen kone-ON Perinteinen kone-OFF BIDDLE- OFF BIDDLE.
Rakennustyömaan sääsuojaus ja olosuhdehallinta
Rakennustyömaan olosuhdehallinta ja rakenteiden kuivattaminen
Energiatehokkaat rakenteet: Läpiviennit
Suomessa käytetyt yleisimmät talojen rakenteet!
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Rakennustyömaan olosuhdehallinta ja rakenteiden kuivattaminen
Rakennustyömaan sääsuojaus ja olosuhdehallinta
Lämmöneristeiden paksuntamisen vaikutukset
Tiheys
Fotosynteesi.
SATEET.
12. Olomuoto riippuu paineesta ja lämpötilasta FAASIKAAVIO
14. Aine laajenee lämmetessään
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Maanjäristykset.
Rakennustyömaan sääsuojaus ja olosuhdehallinta
Energiatehokkaat rakenteet: Läpiviennit
Höyrystyminen ja tiivistyminen
Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt, perusteet Kirjoittajat ovat yksin vastuussa tämän oppimateriaalin sisällöstä. Se ei välttämättä vastaa.
1/09Enstp Pro1 Lattialämmitys Lämmön siirtyminen huonetilaan Lämpötilajakauma lattiarakenteessa.
Ennakoiva Laadunohjaus 2016 Kosteudenhallinta Vaasa Tapani Hahtokari.
Liimaus Marko Seppä-Murto. Puun liimaukseen vaikuttavat tekijät Puun ominaisuuksia puun rakenne erilaiset viat puun kosteus puun eläminen liimattavan.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri.
PURISTAMINEN Marko Seppä-Murto Tekijä ja päivämäärä1.
LP 1 Liimat. Kertamuoviliimat Urealiima Melamiiniliima Fenoliliima Resorsinoliliima Polyuretaaniliima Isosyanaattiliima Kestomuoviliimat PVAC – liima.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Innovaatioprojekti XX00BH Ilma-ilmalämpöpumppujen toiminnan demonstraatioympäristö Rasmus Metso, Tomi Pitkänen, Joonas Färdig.
LÄHTÖKOHTA JA TUTKIMUSTEN TAVOITE
Innovaatioprojekti XX00BH Ilma-ilmalämpöpumppujen toiminnan demonstraatioympäristö Rasmus Metso, Tomi Pitkänen, Joonas Färdig.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Ennakoiva Laadunohjaus 2016
Olomuodosta toiseen.
Nuuska.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
Tärkeät termit Suomen ympäristöopisto SYKLI / Kestävä kehitys rakennusalan koulutuksessa.
Kasvien ja mikrobien talvi
Rakennustyömaan olosuhdehallinta ja rakenteiden kuivattaminen
Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt, perusteet
Esityksen transkriptio:

Rakennustyömaan olosuhdehallinta ja rakenteiden kuivattaminen Kirjoittajat ovat yksin vastuussa tämän oppimateriaalin sisällöstä. Se ei välttämättä vastaa Euroopan unionin mielipidettä. EASME ja Euroopan komissio eivät ole vastuussa siitä, miten siinä olevaa tietoa käytetään. BUILD UP SKILLS Finland -hanke on pääosin Älykäs energiahuolto Euroopassa - ohjelman rahoittama.

Olosuhteiden hallinnan haasteita Ulkovaipan rakenteiden paksuuntuminen, jäähtyminen ja kuivumisen hidastuminen. Hitaasti kuivuvat rakenteet massiiviset betonirakenteet kelluvat betonilattiat suljetut katot ontelolaattojen vesipesät ulkoseinien eristeet Monimutkaiset rakenteet terassit autohallien katot Kosteuden aiheuttamat muodonmuutokset: lattiat käyristyvät ja halkeilevat laatat ”korkkaavat”

Ilman kosteus ja vesimäärä Sisä- ja ulkoilman vesimäärä pyrkii tasapainoon, mikä aiheuttaa vesihöyryn painetta rakenteisiin. Myös rakenteiden ja ilman välillä vesimäärä pyrkii tasapainoon, mikä aiheuttaa joko rakenteiden kuivumista tai kastumista. Ulkoilman sisältämä vesimäärä (g/m 3 ) on suuri kesällä ja pieni talvella Ulkoilman suhteellisen kosteus on suuri talvella ja pienempi kesällä

Materiaali Vesipitoisuus l/m 3 Kuivatettava vesimäärä l/m 3 Rakennus- vaiheessa valmistus- kosteus Kemiallisesti sitoutuva kosteus Tasapainokosteus ilman kanssa, jonka RH50 % Betoni K Betoni K Betoni K Tiilirakenne Puu Betonista vapautuva rakennekosteus

Betonin kuivumisajan arviointi Nyrkkisääntö: Betonilattialle on varattava kuivumisaikaa viikko/cm aina 4 cm:iin asti. Yli 4 cm:n menevälle paksuudelle tulee varata 2 viikkoa / lisä-cm. Yli 6 cm paksun betonin kuivumisaika on 4 viikkoa / jokainen lisä-cm. Toisin sanoen 8 cm paksun betonin on annettava kuivua vähintään (4 x 1) + (2 x 2) + (2 x 4) = 16 viikkoa. Nyrkkisääntöä voi käyttää aikataulusuunnittelussa - ei pinnoitustöiden aloituspäätöksen perusteena. Jos aikataulu on kireä, laatan tekoon voidaan käyttää nopeasti kuivuvaa betonia. Tällöin tulee huomioida, että kuivumiskutistuma suurenee, ​ mikä lisää pintamateriaalien irtoamisen riskiä.

Kuivatusaikaan vaikuttavat: Korkealujuuksisilla betonilaaduilla kuivumisnopeus jopa kaksinkertainen tavalliseen betoniin verrattuna. Yhteen suuntaan kuivuva rakenne kuivuu 2-3-kertaa hitaammin kuin kahteen suuntaan kuivuva. Betonin lämpötilan nosto 10 asteella yleensä puolittaa kuivumisajan. Ilman suhteellisen kosteuden (RH) lasku 60 %:sta 50 %:iin nopeuttaa kuivumisaikaa noin 20 %. Alle 50 % RH ei oleellisesti nopeuta kuivumista, mutta yli 60 % kosteus hidastaa sitä merkittävästi. Betonin uudelleen kastuminen kuivumisjakson aikana lisää kuivumisaikaa 1,4–2-kertaiseksi. Rakenteen suhteellisen kosteuden tavoitetaso vaihtelee pinnoitusmateriaalin mukaan ja vaikuttaa kuivatusaikaan. Kuivatus

Tehtävä: Suunnittele mahdollisimman nopeasti kuivuva maanvaraisen laatan toteutus Erilaisia keinoja betonin kuivumisen nopeuttamiseksi: betonin valmistuksessa käytetään alhaista vesisementtisuhdetta ja notkistinta raudoitukseen asennetaan lankalämmityskaapelit ja lämmitetään betonia lämmitetään alusta ja mesta jo ennakkoon, pidetään lämpötila korkealla valu suojataan muovilla 1-2 viikon ajaksi ilman lämpötila pidetään yli 20 asteessa ja suhteellinen kosteus noin 50 %:ssa

Muista myös tuulettaa

Kynnysraot ja pienet talotekniikan läpimenot sopivat hyvin työmaan ilmanvaihtoon. Työmaan ilmankosteutta mitataan. Tuuletusikkunoilla säädetään sopiva ilman kosteus. Parvekeovia aukomalla hukataan energiaa turhaan. Työmaan ilmanvaihto Aukko Ø160 mm m 3 /h Kynnys rako 5 cm m 3 /h Tuuletusikkuna m 3 /h Oviaukko m 3 /h

Tehtävä Vastaus: 9 g – 5 g x = g = 40 litraa Paljonko m 3 (noin 50 asunnon) asuinkerrostalotyömaalla voidaan ilmanvaihdolla poistaa vesihöyryä, kun ulko- ja sisäilma vaihdetaan kertaalleen? Sisälämpötila on 20 o C ja ulkolämpötila 5 o C, Ilman suhteelliset kosteudet ovat sisällä 50 % ja ulkona 80 %.

Sorptiokuivain Sorptiokuivaimessa kuivatettavaa ilmaa puhalletaan pyörivän kennon läpi. Kosteus sitoutuu kennon pintaan ja se puhalletaan ilmavirran mukana kuivatettavasta tilasta ulos. Toimii tehokkaasti myös alhaisissa lämpötiloissa. Alentaa suhteellisen ilmankosteuden alle 30 %:iin. Kierrättää ilmaa ja puhaltaa kuivaa ilmaa rakenteisiin. Kuivatettavan tilan ilmankierto mitoitetaan 1-2 kertaiseksi tunnissa. Isot kuivaimet pääsääntöisesti vain kuivausurakoitsijoilla ( m 3 /h) Kostea ilma kuivaimeen Poistoilma kuivaimeen Kostea ilma ulkoilmaan Kuiva ilma kuivatettavaan tilaan

Kondenssikuivain Ilmaa jäähdytetään alle kyllästymispisteen, jolloin vettä tiivistyy höyrystimeen. Soveltuu kuivattamiseen, kun kuivatettavan ilman lämpötila ylittää 15 astetta. Vesi johdetaan altaaseen tai suoraan viemäriin. Energiataloudellinen kuivatustapa. Komp- ressori Kostea ilma kuivaimeen Kuiva ilma kuivaimesta Allas ja pumppu Höyristin Lauhdutin

Talvella rakenteet kuivuvat tuulettamalla:  ulkoilma on hyvin kuivaa, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle  tuulettamalla sisään saadaan kuivaa raitista ulkoilmaa ja ulos johdetaan kosteaa ilmaa. Kuivata tuulettamalla

Oppimateriaaliin on sisällytetty energiatehokkaaseen rakentamiseen tarvittavia hyviä käytäntöjä ja periaatteita. Kirjoittajat eivät vastaa niiden sopivuudesta yksittäisiin rakennuskohteisiin sellaisinaan. Yksittäisten rakennuskohteiden toteutus tulee tehdä kyseisten kohteiden toteutussuunnitelmien mukaisesti.