TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN!. OHJELMA 6.5.2015 Ilmoittautumismenettely syksyn 2015 yo- kokeisiin (rehtori Toni Uusimäki) Päättötutkinnon hajauttaminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen kevään 2009 kirjoituksiin viimeistään pe henkilökohtaisesti lukion kansliassa
Advertisements

YLIOPPILAS KEVÄT 2015 LUKION KURSSIT YLIOPPILASKIRJOITUKSET
KEVÄÄN 2011 YO- KOKEET Lisätietoja Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta www. ylioppilastutkinto.fi.
Ylioppilaskirjoitukset
Ylioppilaskokelaiden aikataulua syksy kevät 2013
Tervetuloa vanhempainiltaan!
YO-TUTKINTO TUTKINNON RAKENNE
Ylioppilaskirjoitukset
Viherlaakson lukio, Jussi Rekilä
VANHEMPAINILTA ABIEN.
TAMMERKOSKEN LUKION ABI-info
ABI-INFO Lyseon lukion ylioppilaskirjoitusten toimeenpano syksyllä 2014.
Tervetuloa!.
Ylioppilastutkinto Äidinkieli/ Vieras kieli Reaalikoe
Yleiset ohjeet ja info yo-kirjoituksia varten
Abien vanhempainilta Tervetuloa!.
ABI-INFO KEVÄT 2015 SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU
Suonenjoen lukio1 YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista.
Suonenjoen lukio1 YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista.
Syksyn 2015 kirjoituksissa huomioitavaa Koepäivät www
2. vu0sikurssin opiskelijoiden vanhempainilta
YLIOPPILASTUTKINTO.
Ylioppilastutkinnon rakenne  Tutkintoon on sisällyttävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen.  Kolme muuta pakollista.
YLIOPPILASTUTKINTO VANHEMPAINILTA
Ylioppilaskirjoitukset Syksy Kirjoitusaineet Pakol.äidinkieli + 3  suomi (A- tai B-taso)  englanti (A- tai C-taso)  (1) reaalikoe  matematiikka.
2. Vuosikurssi 2. vuosikurssin vanhemmille
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa TARKKA HARKINTA  Toinen kotimainen kieli*
YO-kirjoitukset Ylioppilaskirjoitusten ja päättötodistuksen merkitys jatkokoulutukseen haettaessa Opinto-ohjaajat: Satu Alatalo (2c ja 2d) Eeva Stenbacka.
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa  Toinen kotimainen kieli*  Yksi vieras.
2012-ryhmien vanhempainilta TERVETULOA!.
 Voit hajauttaa tutkinnon pakolliset kokeet kolmeen peräkkäiseen kertaan (esim. kevät 2015, syksy 2015, kevät 2016)  Ilmoittautuminen on sitova, syksyn.
YO-TUTKINTO  Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
HUOLTAJAILTA. TUTKINNON SUORITTAMINEN Tutkinnon voi hajauttaa kolmeen perättäiseen kertaan Osallistumisoikeus kirjoituksiin  kirjoitettavan aineen pakolliset.
ABIEN VANHEMPAINILTA. YO-TUTKINTO Kaikille pakollinen Äidinkieli Toinen kotimainen Vieras kieli Matema- tiikka Reaali- aine Toinen kotimainen Vähintään.
YO-INFO Ti Oulunsalon lukio, Tuula Tervonen rehtori.
YLIOPPILASTUTKINTO. YLIOPPILASTUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET AINEET (4 KPL) * VÄHINTÄÄN YKSI A-TASON AINE! Äidinkieli tai S2 (kaikille pakollinen) Lisäksi.
TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN! Vanhempainilta kakkosten huoltajille
Ylioppilastutkinto. Ylioppilaskokeet Valtakunnalliset loppukokeet Kaikille neljä pakollista koetta, lisäksi opiskelija voi suorittaa ylimääräisiä kokeita.
Abien vanhempainilta Tervetuloa!. Lukuvuoden tapahtumia/abit Syksyn yo-kokeet – jakson koeviikko – Syysloma.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
KALLAVEDEN LUKION VANHEMPAINILTA Tervetuloa!
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
Rehtorin info syksyn 2017 ylioppilaskirjoituksiin osallistuville
Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Abien YO-INFO Viherlaakson lukio 2016.
ILMOITTAUTUMINEN KEVÄÄN 2017 YO-KIRJOITUKSIIN
ABISTA YLIOPPILAS Tiedotekirje kokelaille YTL:n sivustolla
Ilmoittautuminen syksyn 2017 kirjoituksiin, info
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Ilmoittautuminen syksyn 2016 kirjoituksiin, info
YLIOPPILASTUTKINTO.
YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa.
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo- tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
Vanhempainilta Tervetuloa!
Ykkösten vanhempainilta
Ilmoittautuminen kevään 2018 kirjoituksiin, info
ABI-INFO Teklu, Tredu HATANPÄÄN LUKIO ∙ SAMMON KESKUSLUKIO ∙ TAMMERKOSKEN LUKIO ∙ TAMPEREEN KLASSILLINEN LUKIO TAMPEREEN LYSEON LUKIO ∙ TAMPEREEN.
YO- JA JATKO-OPINTOINFO HUOLTAJILLE
Kevään 2018 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
2. Luokan OPO1 osa 2.
Ylioppilastutkinnosta
Lämpimästi tervetuloa
III vuosikurssin vanhempainilta
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
SYKSYN 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
YO-info Syksy 2019.
Esityksen transkriptio:

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN!

OHJELMA Ilmoittautumismenettely syksyn 2015 yo- kokeisiin (rehtori Toni Uusimäki) Päättötutkinnon hajauttaminen ja jatko- opinnot (opo, vararehtori Henna Teikari) Luokkatilojen esittely. Kokemuksia kuluneesta lukuvuodesta (ryhmänohjaajat Päivi Granath 13A/154 ja Marko Kujanpää 13B/181)

ILMOITTAUTUMINEN SYKSYN 2015 YO-KIRJOITUKSIIN Info huoltajille/ © Toni Uusimäki rehtori, Kauhavan lukio 3

YLIOPPILASTUTKINTO

7

REAALIAINEEN KOKEESEEN ILMOITTAUTUMINEN Kokelas ilmoittautuu reaaliaineen kokeeseen etukäteen samoin kuin muihinkin tutkinnon kokeisiin. Samalla hän ilmoittaa, onko koe pakollinen vai ylimääräinen. Ilmoittautuminen on sitova. Kokeen pakollisuutta tai ylimääräisyyttä ei voi jälkikäteen muuttaa. Valitusta aineesta ei voi koetilanteessa poiketa. Ilmoittautuminen evankelis-luterilaisen uskonnon, ortodoksisen uskonnon tai elämänkatsomustiedon kokeeseen ei ole sidoksissa mahdolliseen uskontokunnan tai uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyyteen. 9

VAIHTOEHDOT AINEREAALISSA 1.Kirjoitat reaaliaineen kokeessa yhden kokeen joko pakollisena tai ylimääräisenä 2.Jos kirjoitat kaksi ainetta  toinen kokeista pakollinen, toinen ylimääräinen 3.Hajautat kokeesi kahteen tai kolmeen tutkintokertaan. Joka tutkintokerralla voit suorittaa enintään kaksi reaaliaineiden koetta kerrallaan. (2+2+2) 4.Et kirjoita reaaliaineiden koetta lainkaan 10

ILMOITTAUTUMINEN SYKSYN 2006 YO- KIRJOITUKSIIN Toukokuu 2006 © Toni Uusimäki rehtori, Kauhavan lukio ILMOITTAUTUMINEN SYKSYN 2015 YO-KIRJOITUKSIIN

AIKATAULU Ilmoittautuminen syksyn 2014 ylioppilastutkintoon viimeistään pe mennessä Yo-tutkintomaksujen suoritus heinäkuussa 2015 Kevään 2016 tutkintoon ilmoittautuminen viimeistään ma mennessä

ILMOITTAUTUMINEN ON SITOVA Ylioppilastutkinto on kypsyyskoe. Koska koetuloksilla on merkitystä jatko-opintoihin pyrittäessä, ei kannata kiirehtiä kokeiden suorittamista tulosten kustannuksella. Ilmoittautuminen on aina sitova. Ilmoittautuessa tehtyjä valintoja yksittäisen kokeen pakollisuudesta ja ylimääräisyydestä, kokeen tasosta tai reaalikokeen katsomusaineesta ei voi jälkikäteen muuttaa.

REHTORI TARKISTAA OSALLISTUMISOIKEUDEN Rehtorin velvollisuutena on tarkistaa, täyttääkö kokelas tutkintoon ja siihen liittyviin kokeisiin osallistumiselle ylioppilastutkintoasetuksessa säädetyt edellytykset Kokelas on velvollinen maksamaan ylioppilastutkintoon liittyvät maksut ylioppilastutkintoon liittyvät maksut Lukion opiskelija ilmoittautuu ylioppilastutkintoon suorittaakseen koko tutkinnon, ei pelkästään erillisiä kokeita

TUTKINTOMAKSUT TUTKINTOMAKSUT YTL:LLE (syksy 2015) Opetus- ja kulttuuriministeriön voimassa olevan asetuksen ( ) mukaan tutkintomaksut ovat seuraavat: –perusmaksu 14,00 € –koekohtainen maksu 28,00 € –maksu tarkistusarvostelusta 50,00 € Perusmaksu maksetaan jokaiselta tutkintokerralta. Koulutuksen järjestäjä kerää kaikki maksut ja tilittää ne YTL:lle Maksu hoitamatta  ei tutkintotodistusta Maksamattomat maksut perintäkelpoisia

OSALLISTUMISOIKEUS Ennen yo-tutkinnon kokeeseen osallistumista kokelaan on pitänyt opiskella vähintään asiaomaisen oppiaineen pakolliset kurssit Reaaliaineen kokeeseen osallistuvalta edellytetään, että hän on opiskellut pakolliset kurssit siinä aineessa, jonka kokeeseen hän osallistuu. Lyhyen oppimäärän kielissä edellytetään vähintään kolmen lukiokurssin opiskelua.

TUTKINTOAINEIDEN PAKOLLISET MINIMIKURSSIMÄÄRÄT äidinkieli 6historia 4 yhteiskuntaoppi 2 A-kieli (englanti) 6fysiikka 1 B-kieli (ruotsi) 5kemia 1, terveystieto 1 C-kieli (saksa, venäjä) 3biologia 2 laaja matematiikka 10maantiede 2 lyhyt matematiikka 6psykologia 1 uskonto 3filosofia 1

LUKIHÄIRIÖISET KOKELAAT _1/4 YTL:N MÄÄRÄYS Luku- ja kirjoitushäiriön huomioon ottaminen ylioppilastutkinnossa Jos ylioppilaskokelaalla on lukihäiriö ja kokelas tai hänen huoltajansa haluaa, että lukihäiriö otetaan ylioppilastutkinnossa huomioon, hänen tulee hankkia asiasta lukihäiriötä koskeva selvitys (lukion erityisopettaja). Se toimitetaan lautakunnalle ilmoittautumisen yhteydessä. On kokelaan edun mukaista, että mahdollisia erityisjärjestelyitä haetaan silloin, kun kokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran tutkintoon. 18

LUKIHÄIRIÖISET KOKELAAT 2/4 YTL:N MÄÄRÄYS Ennen kuin kokelas ryhtyy hakemaan lautakunnalta erityisjärjestelyitä ja hankkiman lääkärinlausuntoa, hänen on neuvoteltava tarvittavista erityisjärjestelyistä sekä niiden toteuttamismahdollisuuksista lukion rehtorin kanssa (uudistettu määräys) 19

LUKIHÄIRIÖISET KOKELAAT 3/4 YTL:N MÄÄRÄYS YTL luokittelee lukihäiriön vaikeusasteen neliportaisella asteikolla: ei häiriötä, lievä häiriö, keskivaikea häiriö ja vaikea häiriö. Jos lukihäiriö on vaikea tai keskivaikea, kokelas voi hakea koetilanteen erityisjärjestelyitä. Tavoitteena on, että lukihäiriöistä opiskelijaa autetaan erikoisjärjestelyillä eikä arvosanamuutoksilla. –Lisäaika kirjallisessa kokeessa tai kuullunymmärtämiskokeessa –Pitkätaukoinen kuuntelukokeen äänite –Vapautus äidinkielen kokeen puhtaaksi kirjoittamisesta –Isokirjaimiset tehtävät –Oikeus käyttää tietokonetta vastausten kirjoittamiseen 20

LUKIHÄIRIÖISET KOKELAAT 4/4 YTL:N MÄÄRÄYS Lievissä lukihäiriötapauksissa kokelas voi saada enintään yhden arvosanan korotuksen rajatapauksessa kokeiden lopullista arvosanaa päätettäessä. Mikäli keskivaikeasta tai vaikeasta lukihäiriöstä kärsivä kokelas ei hae erityisjärjestelyjä, hänkin voi saada vain yhden arvosanan korotuksen rajatapauksessa. Kokelaan tutkintotodistukseen ei tule merkintää lukitodistuksesta eikä erityisjärjestelyistä Lisätietoja: raus/fi/fi_luki_maarays.pdf 21

Yo-kirjoituspäivät Löytyvät Ylioppilastutkintolautakunnan kotisivuilta: tutkinto/aikataulut tutkinto/aikataulut Tulevat tämän viikon aikana myös Kauhavan lukion Pedanet-sivuston tapahtumakalenteriin: 22