YLIOPPILASTUTKINTO VANHEMPAINILTA 13.4.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
Advertisements

ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen kevään 2009 kirjoituksiin viimeistään pe henkilökohtaisesti lukion kansliassa
YLIOPPILAS KEVÄT 2015 LUKION KURSSIT YLIOPPILASKIRJOITUKSET
KEVÄÄN 2011 YO- KOKEET Lisätietoja Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta www. ylioppilastutkinto.fi.
PUOLALANMÄEN LUKION HUOLTAJAILTA
Ylioppilaskirjoitukset
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
YO-TUTKINTO TUTKINNON RAKENNE
Ylioppilaskirjoitukset
Paimion lukio, Heikki Turpeinen Ylioppilaskokeiden aikataulua syksy 2012 ja kevät 2013 Vanhempainilta ja infot Paimion lukiossa TERVETULOA.
Ylioppilastutkinto ja jatko-opintoihin hakeminen
VANHEMPAINILTA ABIEN.
Tervetuloa!.
Ylioppilastutkinto Äidinkieli/ Vieras kieli Reaalikoe
Yleiset ohjeet ja info yo-kirjoituksia varten
Abien vanhempainilta Tervetuloa!.
Suonenjoen lukio1 YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista.
Syksyn 2015 kirjoituksissa huomioitavaa Koepäivät www
2. vu0sikurssin opiskelijoiden vanhempainilta
YLIOPPILASTUTKINTO.
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
Ylioppilastutkinnon rakenne  Tutkintoon on sisällyttävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen.  Kolme muuta pakollista.
Ylioppilaskirjoitukset Syksy Kirjoitusaineet Pakol.äidinkieli + 3  suomi (A- tai B-taso)  englanti (A- tai C-taso)  (1) reaalikoe  matematiikka.
TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN!. OHJELMA Ilmoittautumismenettely syksyn 2015 yo- kokeisiin (rehtori Toni Uusimäki) Päättötutkinnon hajauttaminen.
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa TARKKA HARKINTA  Toinen kotimainen kieli*
© Present-äSSä 2013 Älä muuta perustyylidiaa Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus.
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa  Toinen kotimainen kieli*  Yksi vieras.
2012-ryhmien vanhempainilta TERVETULOA!.
 Voit hajauttaa tutkinnon pakolliset kokeet kolmeen peräkkäiseen kertaan (esim. kevät 2015, syksy 2015, kevät 2016)  Ilmoittautuminen on sitova, syksyn.
© Present-äSSä 2011 Jyväskylän Lyseon lukio Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai.
YO-TUTKINTO  Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
HUOLTAJAILTA. TUTKINNON SUORITTAMINEN Tutkinnon voi hajauttaa kolmeen perättäiseen kertaan Osallistumisoikeus kirjoituksiin  kirjoitettavan aineen pakolliset.
ABIEN VANHEMPAINILTA. YO-TUTKINTO Kaikille pakollinen Äidinkieli Toinen kotimainen Vieras kieli Matema- tiikka Reaali- aine Toinen kotimainen Vähintään.
YO-INFO Ti Oulunsalon lukio, Tuula Tervonen rehtori.
YLIOPPILASTUTKINTO. YLIOPPILASTUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET AINEET (4 KPL) * VÄHINTÄÄN YKSI A-TASON AINE! Äidinkieli tai S2 (kaikille pakollinen) Lisäksi.
Ylioppilastutkinto. Ylioppilaskokeet Valtakunnalliset loppukokeet Kaikille neljä pakollista koetta, lisäksi opiskelija voi suorittaa ylimääräisiä kokeita.
© Present-äSSä 2011 Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon.
Abien vanhempainilta Tervetuloa!. Lukuvuoden tapahtumia/abit Syksyn yo-kokeet – jakson koeviikko – Syysloma.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
UUDISTUVA YO-TUTKINTO
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
KALLAVEDEN LUKION VANHEMPAINILTA Tervetuloa!
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
Rehtorin info syksyn 2017 ylioppilaskirjoituksiin osallistuville
Ohjeita valintaa varten
YO-TUTKINNON RAKENNE 4 pakollista, yksi tai useampia ylimääräisiä
Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Abien YO-INFO Viherlaakson lukio 2016.
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Ilmoittautuminen syksyn 2016 kirjoituksiin, info
VANHEMPAINILTA ABIEN.
YLIOPPILASTUTKINTO.
YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa.
YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa.
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo- tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
Ylioppilaskirjoitukset ylioppilastutkinto
Ykkösten vanhempainilta
Ilmoittautuminen kevään 2018 kirjoituksiin, info
ABI-INFO Teklu, Tredu HATANPÄÄN LUKIO ∙ SAMMON KESKUSLUKIO ∙ TAMMERKOSKEN LUKIO ∙ TAMPEREEN KLASSILLINEN LUKIO TAMPEREEN LYSEON LUKIO ∙ TAMPEREEN.
Kevään 2018 ylioppilaskirjoitukset
Ylioppilastutkinnosta
Lämpimästi tervetuloa
III vuosikurssin vanhempainilta
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
SYKSYN 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
YO-TUTKINNON RAKENNE 4 pakollista, yksi tai useampia ylimääräisiä (HUOM! 2022) tasot: matem P/L, toinen kotim. P/KP, vieras kieli P/L väh. yksi A-tasoinen.
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
YO-info Syksy 2019.
Esityksen transkriptio:

YLIOPPILASTUTKINTO VANHEMPAINILTA 13.4.2015

HISTORIAN SIIPIEN HAVINAA alunperin Turun Akatemian pääsykuulustelu vuodesta 1852 lukion päättökoe vuosittainen ylioppilaiden määrä kasvanut noin 70:stä lähes 35 000:een 1994 suurin uudistus: sallittiin tutkinnon suorittaminen useampana koekertana (kokeet syksyisin ja keväisin) keväästä 2006 alkaen reaalikoe jaettu yksittäisten reaaliaineiden kokeiksi keväästä 2007 äidinkielen koe jaettiin tekstitaidon ja esseekokeeseen 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

AJANKOHTAISTA Kevään 2013 tutkinnosta alkaen YTL on julkaissut koetehtävien hyvän vastauksen piirteet Arvosanojen vertailtavuuden parantaminen Standardoitujen yhteispisteiden keskiarvoista saadaan vertailukelpoinen indikaattori kunkin aineen ja kirjoituskerran kirjoittaneille. Arvosanat jaetaan normaalijakauman mukaisesti mutta ei aineittain vaan koko kirjoittajapopulaatiossa. Matematiikan kokeen uudistaminen (kevät 2016) Sähköistäminen: Ylioppilastutkinnon järjestämisessä siirrytään vaiheittain tieto- ja viestintätekniikan käyttöön (syksy 2016 – kevät 2019) Syksy 2016: filosofia, maantiede, saksa Kevät 2017: psykologia, ranska, yhteiskuntaoppi Äidinkielen kokeen uudistaminen (syksy 2018) 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

SUORITTAMINEN JA OSALLISTUMISOIKEUS Ylioppilastutkinto tulee suorittaa enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana (esim. kevät 2015, syksy 2015, kevät 2016) Hyväksytyn kokeen saa uusia yhden kerran ilman aikarajaa Hylätyn pakollisen kokeen saa uusia kaksi kertaa kokeen tutkintokertaa välittömästi seuraavien kolmen tutkintokerran aikana Hylätyn ylimääräisen kokeen saa uusia kaksi kertaa ilman aikarajaa (samoin hylätyn pakollisen kompensoidun kokeen) Oppiaineen pakolliset kurssit on opiskeltu ennen kirjallista koetta Vieras kieli, jossa ei ole pakollisia kursseja: vähintään kolme lukiokurssia opiskeltu. 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

TUTKINNON RAKENNE Vähintään neljä koetta, joista vähintään yksi on vaativamman A-tason koe Äidinkieli kaikille pakollinen Tekstitaidon koe ja esseekoe Lisäksi kolme seuraavista: Toinen kotimainen kieli (A tai B) Vieras kieli (A tai C) Matematiikka (A tai B) Reaalikoe (vain yksi reaalikoe) Ylimääräisiä kokeita voi suorittaa yhden tai useampia 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

SUORITUSSUUNNITELMA (esimerkki) Pakolliset kokeet Ylimääräiset kokeet Kevät 2015 Terveystieto Syksy 2015 A-englanti Yhteiskuntaoppi Äidinkieli Lyhyt matematiikka Kevät 2016 Psykologia 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

SUORITUSSUUNNITELMA – MITEN HAJAUTAN? Syksyn 2015 koepäivät Kuullunymmärtämiskokeet 7.-9.9.2015 Kirjalliset kokeet 11.-28.9.2015 1. jakso 12.8.–1.10.2015 koeviikko 23.9-1.10.2015 Paljon opiskeltavia kursseja ja monta kirjoitusainetta: molemmat kärsivät Hajauta harkiten! 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

ARVOSTELU oma opettaja arvioi alustavasti ylioppilastutkintolautakunnan sensorit suorittavat varsinaisen arvioinnin tarkistusarviointi mahdollista (50 €/koe) arvostelu on suhteellinen (kuva) - uudistumassa 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

KOMPENSAATIO Hyväksytystä kokeesta saa kompensaatiopisteitä: l 7p, e 6p, m 5p, c 4p, b 3p, a 2p Pakollisesta kokeesta annettu hylätty arvosana kompensoituu seuraavasti: I+ 12 pistettä I 14 pistettä I- 16 pistettä I= 18 pistettä Kompensaatio tehdään automaattisesti, ellei kokelas toisin ilmoita (kirjallinen ilmoitus) 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

ILMOITTAUTUMINEN Tutkintoon ilmoittautuminen on sitova Syksyn tutkintoon viimeistään 5.6. syksy 2015 viimeistään 29.5.2015 Kevään tutkintoon viimeistään 23.11. Erityisjärjestelyhakemukset on toimitettava viimeistään 23.4. ja 23.11. Kokeen valinta pakolliseksi tai ylimääräiseksi on sitova koko tutkinnon osalta Vaativuustason voi vaihtaa, jos saa pakollisesta A-tason kokeesta hylätyn (yksi A-tason koe oltava) 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

LUKU- JA KIRJOITUSHÄIRIÖ Arvosanan nosto tai erityisjärjestelyt Keskivaikea tai vaikea luki-häiriö: ensisijaisesti koetilanteen erityisjärjestelyt aina neuvoteltava rehtorin kanssa etukäteen haetaan kun 1. kerran ilmoittaudutaan tutkintoon myös arvosanan nosto, jos ei erityisjärjestelyjä Lausunnot: opiskelijan hakemus (yhdessä rehtorin kanssa) lukihäiriöön perehtynyt ero, psykologi tai puheterapeutti opettajien lausunnot 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

MATEMATIIKAN KOE Keväästä 2016 lähtien: Laskin B-osassa saa käyttää yhtä tai useampaa laskinta Kaikki funktio-, graafiset ja symboliset laskimet ovat sallittuja Kokelaan on tyhjennettävä laskimen muisti ennen koetta Kokeessa ei saa olla mukana käyttöohjeita tai lisämuisteja OSA TEHTÄVIÄ ANNETAAN KOKELAS VASTAA VASTAUS- AIKA max 6 h APUVÄLINEET A 4 < 3 h Taulukkokirja B1 5 3 > 3 h Laskin, taulukkokirja B2 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

MUISTETTAVAA kokeisiin pitää tulla ajoissa sairastumisesta ja muusta esteestä ilmoitettava ”rehtorille” välittömästi eväät läpinäkyviin ja etikettömiin astioihin huolellisuus puhelimien kanssa jos aikoo valmistua keväällä, lukion oppimäärä (75 kurssia) tulee olla suoritettuna huhtikuun loppuun mennessä, syksyllä marraskuun alussa 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

VILPPI JA RIKKOMUKSET Matkapuhelimen ja muiden kuin sallittujen apuvälineiden tuonti koetiloihin on kielletty Kokeesta ei saa poistua ennen sallittua aikaa Seuraamukset vilpistä, sen yrittämisestä ja muusta rikkomuksesta: kokelas menettää oikeuden osallistua kyseisen tutkintokerran kokeisiin tutkintokerran kaikki kokeet hylätään 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

TUTKINTOMAKSUT 1.1.2014 alkaen Perusmaksu 14€ Koekohtainen maksu 28€ Tarkistusarvostelu / koe 50€ Posti tuo laskut kotiosoitteeseen 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)

YHTEYSTIEDOT Rehtorin esteellisyyden vuoksi yo-kirjoituksista vastaa syksyllä 2015 ja keväällä 2016 lehtori Kirsi Valta-Hulkkonen - 040-7515531 - kirsi.valta-hulkkonen@eduouka.fi Yleisesti yo-kirjoituksiin (ei nimenomaisesti syksyn 2015 ja kevään 2016 kirjoituksiin) liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä myös rehtori Timo Kärkkäiseen - 044-7039294 - timo.karkkainen@ouka.fi www.ylioppilastutkinto.fi 13.4.2017 vanhempainilta (TKA)