1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

Koostumussuhde Jukka Juslin © Jukka Juslin.
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
Osion kaksi kertaus Jukka Juslin © Jukka Juslin.
6. Metodit.
© Jukka Harju, Viittausmuuttujat. © Jukka Harju, Viittaukset •Viittausmuuttuja sisältää tiedon siitä missä muistipaikassa olio.
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 13 Monimuotoisuus.
16. Javan omat luokat.
Luku 5 – Tietojen hakeminen sovelluksiin
Ict1td002: Ohjelmointitaito Kertaus Osio 2 - luokat - ilmentymät - viittaus- ja arvomuuttuja - ilmentymien taulukointi HAAGA-HELIA IltaTiko.
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 9 Taulukot ja perustietorakenteet
Taulukot Jukka Juslin © Jukka Juslin 2006.
Taulukot: Array Taulukko Javassa pitää aina perustaa (new)
22. Taulukot.
13. Pakkaukset.
Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 4 Toistolauseet
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
© Jukka Harju, Jukka Juslin Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 9 Poikkeuskäsittely.
Poikkeustenkäsittely  Mitä poikkeustenkäsittely tarkoittaa?  Poikkeuksen käsitteleminen  Poikkeusluokkien hierarkia  Poikkeuksen heittäminen 1.
9. Periytyminen Javassa.
Olioon kohdistuvia perustoimintoja tMyn1 Olioon kohdistuvia perustoimintoja Kopiointimuodostin (copy constructor) alustaa olion tietojäsenet saman luokan.
Virtuaaliset jäsenfunktiot tMyn1 Virtuaaliset jäsenfunktiot Virtuaalinen jäsenfunktio on esiteltävä monimuotoisessa kantaluokassa. Virtuaalisen jäsenfunktion.
© Jukka Harju, Jukka Juslin
1 Kertaus koetta varten oleellisista asioista Jukka Juslin.
Luokan muodostintMyn1 Luokan muodostin Olioihin kohdistuvia automaattisia toimintoja ovat luonti, alustus, kopiointi, sijoitus, tyhjennys ja tuhoaminen.
7. Oliot ja viitteet.
Java Java on Sun Microsystems yhtiön kehittämä laaja olio-pohjainen ohjelmointikieli, joka on laitteistoriippumaton. Laitteistoriippumattomuudessa on.
Map-luokka Mikä Map on? Mapin esittely ja luonti Map-luokan metodeja Mappiin lisääminen Mapin läpikäynti Mapista poistaminen 1.
String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2)
Metodit – Arvotyyppi Ellei metodi palauta arvoa, sen arvotyyppi on void Tällöin ”return;”-lauseke ei ole metodissa pakollinen, vaikka sen käyttö on sallittua.
19. Olio-ohjelmointia Javalla
20. Javan omat luokat.
Kuinka niitä käsitellään
1 DataOutputStream ja DataInputStream DataOutputStream:lla voidaan tallentaa perustietotyyppien arvoja binäärimuotoiseen tiedostoon DataInputStream:lla.
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
5. Kapselointi Yleistä Kapseloinnilla (encapsulation) tarkoitetaan luokan tietojen ja toimintojen pakkaamista yhdeksi suojatuksi kokonaisuudeksi.
10. Abstrakti luokka Johdanto Abstrakti luokka (abstract class) poikkeaa konkreettisesta luokasta (ei-abstrakti luokka) siten, että siitä ei.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Hyvä ohjelmointitapa (osa 2) Yleistä Lisää hyviä ohjelmointikäytäntöjä: − Jaa pitkä koodi osiin. − Käytä attribuutteja säästeliäästi.
Olioon kohdistuvia perustoimintoja tMyn1 Olioon kohdistuvia perustoimintoja Kopiointimuodostin (copy constructor) alustaa olion tietojäsenet saman luokan.
17. Kooste Kooste Kooste (aggregation) on luokkien A ja B välinen suhde, joka tarkoittaa “A on B:n osa” tai “A kuuluu B:hen”. − Koostesuhteessa.
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Johdetun luokan olion esittely... tMyn1 Johdetun luokan olion esittely ja määrittely Esittelyluokka tarkoittaa olion tunnuksen luokkaa. Määrittelyluokka.
Oliot ja luokat Oliot ja luokat Oliot (object) ja luokat (class) ovat keskeisiä olio- ohjelmoinnin käsitteitä. Olio-ohjelmointi on ohjelmointiparadigma,
© Jukka Harju, Sisältö 1. Mitä on periytyminen Javassa? 2. Periytyminen UML-luokkakaaviossa 3. Termejä 4. Periytymishierarkia 5. Periytyminen vs.
Olioiden taulukointi Perustaulukon käyttö Luokan ilmentymät voidaan tallettaa taulukkoon samoin kuin muuttujat Esimerkki talletetaan taulukkoon opintojaksojen.
11. Rajapinnat Sisällys Mitä rajapinnat ovat? Kuinka ne määritellään ja otetaan käyttöön? Moniperiytyminen rajapintojen avulla. Varoituksen.
Javan oliovirrat eli oliotiedostojen käsittely. Olio- eli objektitiedostojen käsittely Käsittely täysin samanlaista kuin muiden tiedostojen 1.Otetaan.
14. Poikkeukset Sisällys Johdanto poikkeuksiin. Poikkeusten käsittely: − Poikkeusten käsittely paikallisesti. − Poikkeusten heittäminen. Exception.
Sähköpostin lähetys Java- ohjelmasta Jukka Juslin.
Tiedostot. 8.2 Sisältö Johdanto. Tiedostojen lukeminen. Tiedostojen kirjoittaminen.
String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2)
17. Kooste.
5. Kapselointi.
6. Metodit.
6. Tiedostot.
1. Omat operaatiot.
Kuinka niitä käsitellään
4. Komentoriviparametrit
3. Luokat, oliot ja metodit Java-kielessä (Lausekielinen ohjelmointi I ja II –kursseilla opitun kertausta.)
15. Lohkot.
15. Lohkot.
6. Metodit.
3. Komentoriviparametrit
4. Attribuutit.
7. Hyvä ohjelmointitapa..
3. Attribuutit.
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
eli oliotiedostojen käsittely
Esityksen transkriptio:

1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely

2 © Jukka Juslin Sisältö Luokat –Olion luonti Attribuutit (eli luokkamuuttujat) Metodit

3 © Jukka Juslin Luokat Luokkaa (engl. class) voi verrata käsitteenä piparkakkuihin ja piparkakkumuottiin Muotti on malli, jonka pohjalta olioita tehdään Luokat voidaan jakaa karkeasti kahteen eri tyyppiin: –Sovellusluokka (engl. application class) –Kohdeluokka (engl. entity class)

4 © Jukka Juslin Luokat Ohjelmointitaidon kannalta on keskeistä, että osataan tehdä halutun luokan olio Tähän mennessä meille ovat tuttuja String-luokan oliot // seuraava rivi on sama kuin // String uusiString = ”Jukka ok”; String uusiStringi = new String(”Jukka ok”); Halutun luokan olioita tehdessä käytetään new-avainsanaa!

5 © Jukka Juslin Luokat Täten, jos halutaan luoda mikä tahansa olio luonti tapahtuu samalla tavalla Esimerkki: kuinka loisit Asiakas luokan olion, joka on nimeltään asiakas?

6 © Jukka Juslin Luokat Yksinkertaisimmillaan edellisen Asiakas- luokan kirjoittaminen menisi seuraavasti: public class Asiakas { }

7 © Jukka Juslin Attribuutit Attribuutit määrittävät luokan ominaisuudet Edellisessä Asiakas-luokassa voitaisiin esimerkiksi määrittää asiakkaalle nimi ja osoite: public class Asiakas { private String nimi; private Osoite osoite; } Tässä vaiheessa kurssia lähdetään siitä, että tässä lukee aina private

8 © Jukka Juslin Metodit Metodit määrittävät luokan toiminnallisuuden Kohdeluokalla ei yleensä ole kovin mielenkiintoista standardoitua toimintaa, sovellusluokalla sensijaan on

9 © Jukka Juslin Metodit Tässä on esimerkkimetodi: public double laskeKorko(double korko) { return(korko*saldo); } näkyvyvyys, yleensä aina public Metodit ja attribuutit voivat olla tyypiltään joko static tai ei-static: tästä lisää ensiviikolla! palautusarvon tyyppi palatettava arvo (voi olla vain 1 kpl!) parametri

10 © Jukka Juslin Metodityyppejä Metodit palauttavat usein tietyntyyppisen arvon Jos metodi ei palauta mitään arvoa käytetään sanaa void jo metodin määrittelyssä ja return -lausetta ei metodissa ole

11 © Jukka Juslin Erityistyyppiset metodit On olemassa erityyppisiä metodeja Voit ajatella että return on myös metodi, kuten myös if ja vaikka while lauseet Eräs erityistyyppinen metodi on nimeltään toString-metodi –toString metodin tarkoitus on tulostaa olion attribuuttien senhetkiset arvoa ja sitä kutsutaan automaattisesti tulostettaessa olio