© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

Rajapintaluokat Rajapintaluokka luettelee metodit, joille tulee löytyä toteutus asianomaisen rajapinnan toteuttavista luokista. Rajapintaluokka on siis.
15. Loogiset operaatiot.
Koostumussuhde Jukka Juslin © Jukka Juslin.
© Jukka Juslin1 Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Opintojakson esittely Kevät 2008 Jukka Juslin, Raine Kauppinen Tuloksellinen Java-ohjelmointi.
© Jukka Harju, Viittausmuuttujat. © Jukka Harju, Viittaukset •Viittausmuuttuja sisältää tiedon siitä missä muistipaikassa olio.
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 13 Monimuotoisuus.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 6 (osittain) Tiedostot.
Nämä kalvot on lisensoitu Creative Commons Attribution-ShareAlike 1
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 9 Taulukot ja perustietorakenteet
Rakenteinen ohjelmointi
Jukka Juslin Poikkeukset ja niiden paikallistaminen * Jukka Juslin * Liittyy oppikirjan lukuun 11.
Taulukot Jukka Juslin © Jukka Juslin 2006.
22. Taulukot.
Käännösaikaiset virheilmoitukset • Tulee silloin, kun koodissa on jotain sellaista, joka ei ole Javan syntaksin mukaista • Esim. – Syntax error, insert.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Syksy 2008
Näytölle tulostaminen. 7.2 Sisällys System.out.println - ja System.out.print -operaatiot. Tulostus erikoismerkeillä. Edistyneempää tulosteiden.
Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 4 Toistolauseet
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 4 Ehto- ja toistolauseet.
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
TIETOKONEOHJELMAN RAKENNE OHJELMALLA ON KAKSI OSAA  MÄÄRITYSOSA TIETOJEN KUVAUKSIA VARTEN  SUORITUSOSA TIETOJEN KÄSITTELYÄ VARTEN.
Yksinkertaiset graafiset syöttö- ja tulostustoiminnot.
© Jukka Harju, Jukka Juslin Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 9 Poikkeuskäsittely.
Poikkeustenkäsittely  Mitä poikkeustenkäsittely tarkoittaa?  Poikkeuksen käsitteleminen  Poikkeusluokkien hierarkia  Poikkeuksen heittäminen 1.
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 4 Ehto- ja toistolauseet Tuloksellinen Java-ohjelmointi.
Ohjelmoinnin tekniikkaa Sisällys for -lause lyhemmin. Vaihtoehtoisia merkintöjä aritmeettisille lauseille. Useiden muuttujien esittely.
TAULUKKO YKSIULOTTEINEN TAULUKKO. TAULUKKO  Taulukon tarkoitus Ohjelmassa tarvitaan paljon samantyyppisiä samaan kohdealueeseen kuuluvia muuttujia Näitä.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
© Jukka Harju, Jukka Juslin
1 Kertaus koetta varten oleellisista asioista Jukka Juslin.
Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 2 Ensimmäiset ohjelmat © Jukka Harju, Jukka Juslin.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
Java Java on Sun Microsystems yhtiön kehittämä laaja olio-pohjainen ohjelmointikieli, joka on laitteistoriippumaton. Laitteistoriippumattomuudessa on.
Map-luokka Mikä Map on? Mapin esittely ja luonti Map-luokan metodeja Mappiin lisääminen Mapin läpikäynti Mapista poistaminen 1.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2)
Metodit – Arvotyyppi Ellei metodi palauta arvoa, sen arvotyyppi on void Tällöin ”return;”-lauseke ei ole metodissa pakollinen, vaikka sen käyttö on sallittua.
20. Javan omat luokat.
Kuinka niitä käsitellään
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
5. Kapselointi Yleistä Kapseloinnilla (encapsulation) tarkoitetaan luokan tietojen ja toimintojen pakkaamista yhdeksi suojatuksi kokonaisuudeksi.
10. Abstrakti luokka Johdanto Abstrakti luokka (abstract class) poikkeaa konkreettisesta luokasta (ei-abstrakti luokka) siten, että siitä ei.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
22. Taulukot.
© Jukka Juslin1 Tiedostot Tuloksellinen Java-ohjelmointi.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Kevät 2008 Raine Kauppinen
© Lewis & Loftus & Jukka Juslin1 Tietotyypit ja lausekkeet.
@ Leena Lahtinen TIETOKONEOHJELMAN RAKENNE OHJELMALLA ON KAKSI OSAA:  MÄÄRITYSOSA TIETOJEN KUVAUKSIA VARTEN  SUORITUSOSA TIETOJEN KÄSITTELYÄ.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Tietovirrat  Tietovirran käsite  Tietovirtojen käyttö  Tekstitiedoston luku  Tekstitiedoston kirjoitus.
2. Lisää Java-ohjelmoinnin alkeita
Oliot ja luokat Oliot ja luokat Oliot (object) ja luokat (class) ovat keskeisiä olio- ohjelmoinnin käsitteitä. Olio-ohjelmointi on ohjelmointiparadigma,
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Tuloksellinen Java-ohjelmointi HashMap, Properties, Logger, etc Tuloksellinen Java-ohjelmointi.
Tiedostojen käsittely
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 2 Ensimmäiset ohjelmat
Tiedon vieminen funktiolle tMyn1 Tiedon vieminen funktiolle, parametrit Argumentin vieminen funktiolle voidaan toteuttaa kahdella menetelmällä: –Pass-by-Value.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Java - Tietokanta. JDBC=Java database connectivity  ODBC:n kaltainen ohjelmointiliittymä SQL- tietokantoihin  Koostuu Java-kehitysympäristön (esim.
Javan oliovirrat eli oliotiedostojen käsittely. Olio- eli objektitiedostojen käsittely Käsittely täysin samanlaista kuin muiden tiedostojen 1.Otetaan.
1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely.
Sähköpostin lähetys Java- ohjelmasta Jukka Juslin.
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
Tiedostot. 8.2 Sisältö Johdanto. Tiedostojen lukeminen. Tiedostojen kirjoittaminen.
Kuinka niitä käsitellään
7. Näytölle tulostaminen
10. Javan ohjausrakenteet
7. Näytölle tulostaminen
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
eli oliotiedostojen käsittely
Esityksen transkriptio:

© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin

© Jukka Juslin2 Merkkijono eli String String on merkkijono: tälläinen jono esitetään laittamalla lainausmerkit tekstin ympärille: Esimerkkejä: “Tämä on String literaali." “Ratapihantie 13" “Y" Jokainen String on olio, joka määritellään Javassa String luokassa Jokainen String literaali esittää String oliota

© Jukka Juslin3 Kertaus: println metodi ja String Olemme jo aikaisemmin kutsuneet println metodia tulostaaksemme Stringin System.out olio esittää kohdetta, jonne voimme Stringin lähettää System.out.println (“Ole mikä tähansa, mutta ole hyvä."); olio metodin nimiinformaatio metodille (parametrit), tässä tapauksessa String

© Jukka Juslin4 print metodi System.out oliossa oli myös tapa tulostaa Stringejä toisella tavalla print metodi on sama kuin println metodi, mutta tulostus ei vaihda riviä \n merkin avulla lopuksi (ns. Backslash merkit tulosteen ohjauksessa)

© Jukka Juslin5 Stringien konkatenointi String konkatenointioperaattori plusssaa (+) käytetään liittämään yhteen Stringiin toinen “Yksi kahvi " + “ ja maitoa" Plus-operaattoria voidaan myös käyttää liittämään numero Stringiin Yhtä String literaalia ei voi voi hajoittaa kahdelle riville ohjelmassa

© Jukka Juslin6 Stringien konkatenointi + operaattoria käytetään myös aritmeettiseen summaukseen (vrt ) Mikä funktio toimii missäkin yhteydessä riippuu siitä minkälaisella tiedolla sitä kutsutaan (tämä liittyy myös ylikuormitukseen, jota käsittelemme myöhemmin) Jos molemmat operandit ovat Stringejä tai jos yksi operandi on String ja toinen esim. Int + suorittaa String konkatenaation Jos molemmat operandit ovat numeerisia, Java lisää ne toisiinsa (esim. 1+1) + operaattori evaluoidaan vasemmalta oikealle, mutta sulkeita voidaan käyttää muuntelemaan evaluointijärjestystä (pakottaa muutos)

© Jukka Juslin7 Escapet merkkijonoissa Mitä jos haluamme tulostaa lainausmerkin? Seuraava rivi hämäisi kääntäjää, sillä toinen lainausmerkki tulkittaisiiin Stringin lopuksi: System.out.println (“Sanoin “Moro" sinulle."); Escape komento ilmaisee jonon merkkejä, jotka esittävät erikoismerkkejä Eskape komento aloitetaan aina kenoviivalla (backslash vrt. slash, vrt. usa näppäimistö) System.out.println (“Sanoin \“Moro\" sinulle.");