Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn1 Ohjelman keskeytys virhetilanteessa Poikkeustilanteet voidaan ryhmitellä logiikkavirheisiin ja muihin ajonaikaisiin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
Advertisements

Luokkien väliset koostesuhteet
Luokan otsikko- ja toteutustiedosto tMyn1 Luokan otsikko- ja toteutustiedosto •Tähän asti ohjelmaesimerkit on toteutettu siten, että kaikki koodi on yhdessä.
Muutamia käsitteitätMyn1 Muutamia käsitteitä •Perintä (inheritance) on luokkien välinen suhde, jossa johdettu luokka (subclass, derived class) perii kantaluokan,
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Java-perusteet Kari Kujansuu
Aloitetaan normalisoimattomasta raakadatasta
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
Jukka Juslin Poikkeukset ja niiden paikallistaminen * Jukka Juslin * Liittyy oppikirjan lukuun 11.
Taulukoiden määrittely, käsittely ja kopiointi Vaihtoehdot taulukoille
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely •Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
Käännösaikaiset virheilmoitukset • Tulee silloin, kun koodissa on jotain sellaista, joka ei ole Javan syntaksin mukaista • Esim. – Syntax error, insert.
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Yksinkertaiset graafiset syöttö- ja tulostustoiminnot.
Poikkeuskäsittely- lohkot tMyn1 Poikkeuskäsittelylohkot try-catch Poikkeustilanteiden käsittelymekanismi toteutetaan varatuilla sanoilla try, throw ja.
Luokan muodostintMyn1 Luokan muodostin Olioihin kohdistuvia automaattisia toimintoja ovat luonti, alustus, kopiointi, sijoitus, tyhjennys ja tuhoaminen.
Lineaarinen lohkokoodaus, Block Coding
Poikkeustenkäsittely  Mitä poikkeustenkäsittely tarkoittaa?  Poikkeuksen käsitteleminen  Poikkeusluokkien hierarkia  Poikkeuksen heittäminen 1.
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Luokkien löytyminen käytännössä tMyn1 Luokkien löytyminen käytännössä Kun aletaan ratkaista elävän elämän ohjelmointitehtäviä, niin ensimmäisten asioiden.
Motion compensated interframe tMyn1 Motion compensated interframe prediction -koodaus Edellä tutkittiin yksittäisen kehyksen sisällä olevan redundanssin.
Olioon kohdistuvia perustoimintoja tMyn1 Olioon kohdistuvia perustoimintoja Kopiointimuodostin (copy constructor) alustaa olion tietojäsenet saman luokan.
Virtuaaliset jäsenfunktiot tMyn1 Virtuaaliset jäsenfunktiot Virtuaalinen jäsenfunktio on esiteltävä monimuotoisessa kantaluokassa. Virtuaalisen jäsenfunktion.
Tekstitiedostosta lukeminen tMyn1 Tekstitiedostosta lukeminen Tiedosto voidaan avata pelkästään lukemista varten tai kirjoittamista ja lukemista varten.
Funktion esittely eli prototyyppi tMyn1 Funktion esittely eli prototyyppi Funktion esittely (function declaration) kertoo funktion nimen, parametrien tyypit.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Normalisointi2tMyn1 Yksi kelpo perusavain on sarakkeet laakNro ja vastAika. Toinen voisi olla potNro ja vastAika, kolmas voisi olla huoneNro ja vastAika,…,
Luokan muodostintMyn1 Luokan muodostin Olioihin kohdistuvia automaattisia toimintoja ovat luonti, alustus, kopiointi, sijoitus, tyhjennys ja tuhoaminen.
Tietokanta-analyysi, suunnittelu ja toteutus
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
Lomakkeet ja vuorovaikutteisuus
Muuttujat ja vakiottMyn1 Muuttujat ja vakiot PHP-kielen syntaksi on lainattu suurimmaksi osaksi C- kielestä. PHP on erityisesti HTML-dokumenttien sisään.
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Miksi osittaa ohjelmatMyn1 Miksi osittaa ohjelma C++ -kielessä funktiot voivat olla itsenäisiä tai luokkaan liittyviä funktioita. Funktio on ohjelma, jolla.
HTML-lomakkeettMyn1 HTML-lomakkeet Web-sovelluksen käyttöliittymä rakentuu web-selaimen ominaisuuksista ja keskeisimmiltä osiltaan erityisesti HTML-kielellä.
Näppäimistöltä lukeminen Sisällys Arvojen lukeminen näppäimistöltä yleisesti. Arvojen lukeminen näppäimistöltä Java-kielessä. In -luokka.
Virheenpaljastus- ja korjauskoodit tMyn1 Virheenpaljastus- ja korjauskoodit Virheen havaitseminen Tässä vaaditaan ainoastaan se, että pystytään toteamaan.
Olioon kohdistuvia perustoimintoja tMyn1 Olioon kohdistuvia perustoimintoja Kopiointimuodostin (copy constructor) alustaa olion tietojäsenet saman luokan.
Poikkeukset Yleistä Virheeseen varautuminen tarkoittaa sitä, että ohjelmoija huomioi koodia kirjoittaessaan ajonaikaisen virheen mahdollisuuden.
Tietokannat -kurssi KSAO, Datanomit, käytön tuki kevät 2015 Lauri Tapola.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Johdetun luokan olion esittely... tMyn1 Johdetun luokan olion esittely ja määrittely Esittelyluokka tarkoittaa olion tunnuksen luokkaa. Määrittelyluokka.
Aakkosnumeerinen tieto Tarkoittaa kaikkea muuta tietoa paitsi laskentaan tarkoitettuja lukuja Muuttujan tietosisältö on siis tekstitietoa Muuttujan tietotyypiksi.
Poikkeustenkäsittely- lohkot tMyn1 Poikkeustenkäsittelylohkot try-catch Poikkeustilanteiden käsittelymekanismi toteutetaan varatuilla sanoilla try, throw.
Oman poikkeus- käsittelyfunktion tMyn1 Oman poikkeuskäsittelyfunktion määrittely Funktion tulisi muodostaa ainoastaan sellaisia poikkeuksia, jotka on sallittu.
Tekstitiedostoon kirjoittaminen tMyn1 Tekstitiedostoon kirjoittaminen Tiedostoja käsitellään ohjelmassa tiedosto-olion avulla. Tiedosto-olion luokka sisältää.
Monimuotoinen luokka tMyn1 Monimuotoinen luokka Monimuotoinen luokka mahdollistaa saman jäsenfunktion toteutuksen monella tavalla. Tällöin puhutaan virtuaalisesta.
Tiedon vieminen funktiolle tMyn1 Tiedon vieminen funktiolle, parametrit Argumentin vieminen funktiolle voidaan toteuttaa kahdella menetelmällä: –Pass-by-Value.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
Ohjelmointi 1. toinen luento1 Taulukot n Kiinteät taulukot: alkioiden määrä tiedetään Dim intCount(12) As Integer 0 indeksit saavat arvoja 0-12 (Option.
14. Poikkeukset Sisällys Johdanto poikkeuksiin. Poikkeusten käsittely: − Poikkeusten käsittely paikallisesti. − Poikkeusten heittäminen. Exception.
For-toistolausetMyn1 for-toistolause for-lauseen rakenne on: for(aloituslauseke; lauseke; lopetuslauseke) lause; Puolipisteiden on oltava aina paikoillaan,
Poikkeustenkäsittelylohkot try-catch
KNX - DALI harjoitus 2 Ryhmä ECG-ohjaukset RATKAISU
Yhden bitin asettaminen Javalla
for-toistolause for-lauseen rakenne on:
Ohjelman keskeytys virhetilanteessa
Muutamia käsitteitä Perintä (inheritance) on luokkien välinen suhde, jossa johdettu luokka (subclass, derived class) perii kantaluokan, perusluokan (superclass,
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
DIC and BMA in BUGS Biotieteellinen tiedekunta / Henkilön nimi / Esityksen nimi
Probability models and decision analysis
Hankalia (?) tilanteita Tammikuu 2014 Keke Tulomäki
Investointipäätökset Investment Decisions (244)
SALASSAPITOSOPIMUS NON-DISCLOSURE AGREEMENT
X-ROAD ENVIRONMENTAL MONITORING
DO NOT ENTER the exam hall before you are allowed to.
DO NOT ENTER the exam hall before you are allowed to.
Lecture slides start on the next page.
Esityksen transkriptio:

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn1 Ohjelman keskeytys virhetilanteessa Poikkeustilanteet voidaan ryhmitellä logiikkavirheisiin ja muihin ajonaikaisiin virheisiin. Logiikkavirheet voivat olla kohdealueesta riippuvaisia, parametrin välitysvirheitä tai tilanteita, joissa jokin tieto ei ole oikealla arvoalueella. Muita ajonaikaisia virheitä ovat ylivuototilanteet ja esim. taulukon indeksien käsittelyssä tapahtuneet virheet. Poikkeustilanteet voidaan hoitaa poikkeuksenkäsittelylohkossa.

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn2 Mitä laadukkaammin virheiden- ja poikkeustenkäsittely on hoidettu ohjelmassa sitä vikasietoisempi se on. Myös käyttäjäystävällisyys paranee. Tyypillisesti virhe kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti. Jos ohjelma pyytää käyttäjältä jotakin syöttötietoa, ja se havaitaan virheelliseksi, niin silloin syöte hylätään ja pyydetään uutta syötettä. Tällaisessa tapauksessa virheenkäsittely on integroitu siihen koodiin joka hoitaa koko syöttötiedon käsittelyä.

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn3 Jos ohjelmassa on toteutettu poikkeuksenkäsittelylohko, tarkoittaa se sitä, että poikkeuksen käsittelevä koodi on eriytetty itsenäiseksi osaksi ohjelmaa. Jos poikkeuksenkäsittelylohkoa ei ole toteutettu, voidaan ohjelma keskeyttää virhetilanteessa kutsumalla exit()-funktiota tai die()-funktiota.

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn4 exit()-funktion argumentti 0 kertoo käyttöjärjestelmälle, että kaikki on mennyt hyvin ja positiivinen kokonaisluku (esim. 1) kertoo epäonnistumisesta.

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn5 exit — Output a message and terminate the current script Description void exit ([ string $status ] ) void exit ( int $status ) Terminates execution of the script. Parameters status If status is a string, this function prints the status just before exiting. If status is an integer, that value will also be used as the exit status. The status 0 is used to terminate the program successfully.

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn6 Otetaan esimerkkinä sama ohjelma kuin mikä oli luokkien yhteydessä muodostinta testattaessa. Ensimmäiseksi HTML-tiedoston sisältö:

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn7

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn8 PHP-tiedoston sisältö on seuraavanlainen:

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn9

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn10

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn11

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn12

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn13 Toisena vaihtoehtona on die()-funktion käyttö: The die() function prints a message and exits the current script. This function is an alias of the exit() function. Syntax die(message) ParameterDescription messageRequired. Specifies the message or status number to write before exiting the script. The status number will not be written to the output.

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn14

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn15

Ohjelman keskeytys virhetilanteessa tMyn16