YLEIS- JA KESTOPERFEKTI

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SANAJÄRJESTYS.
Advertisements

Tänään keskitytään jälkimmäiseen eli epäsuoraan kerrontaan.
Epäsuora esitys Käytä epäsuoraa kerrontaa silloin, kun kerrot, mitä joku sanoi tai mitä jossain sanottiin Epäsuora kerronta eli raportoitu puhe on siis.
Vaillinaiset apuverbit
Englannin kielen aikamuodot
YLEISPREESENS Käyttö: jokin tapahtuu yleensä, toistuvasti, usein
KESTOPREESENS.
1 Sektorin nimi. 2 Reading times of magazines NRS Finland 2011.
Vaillinaiset apuverbit: must
Vaillinaiset apuverbit: can
YLEIS- JA KESTOPLUSKVAMPERFEKTI
LIITEKYSYMYKSET.
ENA 1 Preppaus.
YLEISPREESENS.
Englanti: aikamuodot.
Vaillinaiset apuverbit: may
KONDITIONAALI.
Apuverbirakenteiden mekaniikka Apuverbeihin pätevät verbiopin yleiset periaateet:Apuverbeihin pätevät verbiopin yleiset periaateet: 1) Modaalisen apuverbin.
Lauseen sanajärjestys
Today’s Special ENA5 Spring 2015 kirjoita paperiin nimesi kirjoita nimesi oikein älä jaa sanoja otsikon numero on oltava (älä muuta otsikkoa) kirjoita.
YLEIS- JA KESTOIMPERFEKTI
SHORTENED SENTENCES Lauseenvastikkeet.  Aktiivilause:  Verbi aktiivissa  ing-muoto  Subjekti  subjekti pois  Konjunktio  konjunktio (usein) pois.
”mennyt aika”. YKSIKKÖ  I was minä olin  You were sinä olit  He / She / It was hän oli MONIKKO  We were me olimme  You were te olitte  They were.
PASSIIVI WHAT IS DONE?. Miksi passiivi? - huomio kohdistuu tekemisen kohteeseen - varsinaista tekijää ei tunneta, se on itsestään selvä tai sillä ei ole.
Infinitiivi + to-partikkeli
Konditionaali Mikä englannin apuverbi vastaa suomessa verbin -isi-liitettä? In your place, I’d buy a new laptop. I wish it would stop raining. Will said.
Kaksi perfektiä: Mitä eroa muodoilla on?
Passiivi Vertaa seuraavia lauseita. a. Pamela loves all her friends.
SANAJÄRJESTYS.
SANAJÄRJESTYS.
OLLA-verbit Olla-verbejä on englannin kielessä kaksi: ’be’ ja ’have’.
Kysymysten muodostaminen
Passiivin aikamuodot Passiivin preesens.
Passiivi S
Kysymykset QUESTIONS P. 188.
PERUSAIKAMUODOT.
Pluskvamperfekti Pluskvamperfekti kertoo, mitä oli tapahtunut ennen jotain toista ajankohtaa menneisyydessä. Before I came to the gym, I had spoken with.
Indefiniittipronominit:
preesens – imperfekti – perfekti – pluskvamperfekti - futuuri
Yleispreesens Ja be ja have -verbit.
Indefiniittipronominit:
Interrogative sentences
LIITEKYSYMYKSET … vai mitä?.
Power Grammar: Konditionaali
EPÄSUORA KERRONTA Reported speech.
Miten kerrotaan tekemisestä?
Aikamuodot.
Words of quantity Open Road 6 pp
Perussanajärjestys Julie Silk, Riitta Silk 1 Open Road Open Road
Kestoperfekti Käyttö He has been writing that for half an hour.
RELATIIVI- JA INDEFINIITTIPRONOMINIT
Vaillinaiset apuverbit: can
INFINITIIVI / ING-MUOTO
Verbin perusmuoto 1 ’TO SING’ OR ’SING’.
Power Grammar: Menneen ajan konditionaali Suomen englanninopettajat ry
How should I ask my questions?
Yleispreesens: mitä yleensä tapahtuu
Mitä on tapahtunut? Mitä on tehty?
Miten kerrotaan tekemisestä?
Preesens Englannissa on kaksi preesensmuotoa: yleis- ja kestopreesens. Mitä eroa niillä on? I eat toast every morning. I am eating toast now. The sun sets.
Muodolliset subjektit: ’it’ ja ’there’
Grammary What’s On 6 Unit 2.
YLEISPREESENS.
Persoonapronominit minä, sinä, hän, me, te, he.
Indefiniittipronominit:
Indefiniittipronominit:
Mitä oli tehty? Mitä oli tapahtunut?
IMPERFEKTI (teki, tapahtui)
Perfekti: mitä on tapahtunut have/has + pääverbin 3. muoto
FUTUURI * ilmaisee tulevaa aikaa
Esityksen transkriptio:

YLEIS- JA KESTOPERFEKTI

Yleisperfekti Mitä perfekti ilmaisee, ja miten se muodostuu? Open Road Yleisperfekti Mitä perfekti ilmaisee, ja miten se muodostuu? Miten kielto- ja kysymyslauseet muodostetaan? 1. I’ve put on a lot of weight lately. 2. Wayne’s grown a lot since last summer. 3. We haven’t seen Morgan for a long time. 4. No one has met my new girlfriend. 5. How long have you worked here? 6. Who has eaten all the biscuits?

Yleisperfektin käyttö ja muodostus Open Road Yleisperfektin käyttö ja muodostus Perfekti ilmaisee mitä on tapahtunut, mutta sillä on aina jokin yhteys nykyhetkeen. have/has + pääverbin 3. muoto apuverbinä have, paitsi yksikön 3. persoonassa has have → ’ve, has → ’s kielteinen muoto: apuverbin ja pääverbin väliin not jos lauseessa on jokin muu kieltosana, not-sanaa ei käytetä kysymyksessä apuverbi ennen subjektia, paitsi jos kysymyssana itse on subjekti Usein sanojen since, before, never, ever, yet, already, lately, recently, so far kanssa

Let’s practise: Sano se englanniksi. 1. Joku on jättänyt oven auki. Somebody has left the door open. 2. Onko mitään hävinnyt? Has anything disappeared? 3. Meillä ei ole ollut varkaita täällä aiemmin. We haven’t had thieves here before.

Let’s practise: Sano se englanniksi. 4. Voi ei! Olen hukannut avaimeni. Oh, no! I’ve lost my keys. 5. Kuka on ottanut ne? Who has taken them? 6. Kukaan ei ole nähnyt niitä. Nobody has seen them.

Kestoperfekti Mitä kestoperfekti ilmaisee ja miten se muodostetaan? Open Road Kestoperfekti Mitä kestoperfekti ilmaisee ja miten se muodostetaan? 1. Nick has been trying to find a job for two weeks. 2. We have been waiting for the doctor to phone since 8 o’clock. 3. I haven’t been practising my piano for a long time. 4. What have you been doing all these years? The Perfect Continuous pp. 129-130

Kestoperfektin käyttö ja muodostus Open Road Kestoperfektin käyttö ja muodostus Kestoperfekti ilmaisee pitkään jatkuvaa tekemistä, joka on alkanut menneisyydessä ja jatkuu yhä. Kestoperfektin osat ovat: olla-verbin perfekti + pääverbin -ing muoto Nick has been trying to find a job for two weeks.

Let’s practise: Sano se englanniksi. 1. John on puhunut puhelimessa yli tunnin. John has been speaking on the phone for over an hour. 2. Olen suunnitellut ostavani uuden jääkaapin. I have been planning to buy a new fridge. 3. Mr Harris on opettanut meitä viisi vuotta. Mr Harris has been teaching us for five years. 4. Lapset ovat ajelleet pyörillään puistossa 9:stä lähtien. The children have been riding their bikes in the park since 9 o’clock.