T3MM65 RAKENTEISET DOKUMENTIT Pläjäys 3 Heikki Hietala HAAGA Ammattikorkeakoulu Helsingin liiketalousinstituutti Kevät 2010.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

E4X © Reiska, JavaScript  Keksittiin 1995 (Ensin Netscape 2 selaimeen: Mocha  LiveScript  JavaScript)  Standardoitiin vuonna 1997  ECMA-262.
15. Loogiset operaatiot.
Tietopaketti Big Datasta
@ Leena Lahtinen Helia Ohjelman perusrakenteet 1. PERÄKKÄISRAKENNE 2. VALINTARAKENNE 3. TOISTORAKENNE.
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.
JavaScript oliot © Reiska, DOM Oliot  JavaScript sisältää paljon valmiita DOM olioita, on sisältänyt jo DOM level 0 (ns. Legacy DOM) alkaen  WWW-ympäristössä.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Luku 5 – Tietojen hakeminen sovelluksiin
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi ja indeksointi (Record Manager)  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti.
EXtensible Markup Language
Näytölle tulostaminen. 7.2 Sisällys System.out.println - ja System.out.print -operaatiot. Tulostus erikoismerkeillä. Edistyneempää tulosteiden.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tiedekunnan esittelylistojen ja pöytäkirjojen tuottaminen ja julkaisu XML- kieltä ja InfoPath-sovellusta.
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Lihavuus on onnellisten hetkien kertymää....
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
XPath © Reino Aarinen, Mikä on XPath? XPath on W3C:n ylläpitämä yleinen standardikieli tiedon hakemiseen XML dokumenteista selaamalla sen elementtejä.
CSS ja sen sovellukset Vesa Jussila. Esitys  Yleistä –Historia –Etuja ja huonoja puolia –Mediatyypit  Käyttö –Laatikkomalli –CSS-taitto –Sovelluksia.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
T3MM65 RAKENTEISET DOKUMENTIT Pläjäys 4 Heikki Hietala HAAGA Ammattikorkeakoulu Helsingin liiketalousinstituutti Kevät 2010.
Internet-projekti - MUM2TM Heikki Hietala Jukka Mutikainen TIKO – Malmi
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
RSS, Rich Site Summary © Reino Aarinen, RSS RSS (Rich Site Summary, joskus Really Simple Syndication) on menetelmä, joka käyttää XML merkkausta.
Tietotyypit Tietotyyppi määrittää muuttujan sisältämän datan luonnetta, muistista tarvittavaa tilaa ja sitä, millaisia operaatioita siihen voidaan kohdistaa.
SQL Standardoitu kieli, jonka avulla voidaan
XML Namespaces 1 XML Namespaces provide a method to avoid element name conflicts –name conflict will occur when two different documents use the same element.
Lueteltu tyyppitMyn1 Lueteltu tyyppi Lueteltu tyyppi on tietotyyppi, jonka arvot luetellaan erikseen tyypin määrittelyn yhteydessä. Lueteltua tietotyyppiä.
1. Usean muuttujan funktiot
© 2010 IBM Corporation1 Objektien käyttöoikeudet  Kaikilla sisällönhallinnan objekteilla on käyttöoikeudet. Käyttöoikeudet on jaoteltuina Lukuoikeuksiin,
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
XHTML-perusteita Teppo Räisänen
Vertaisohjaajatoiminta - itsearviointi ja auditointi 3/29/2015Tommi Ripatti / Nuorisoasiainkeskus.
XML/DTD – osa 3 Teppo Räisänen
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
5. Lineaarinen optimointi
Lyhyt johdanto CVS:ään (ict1td002 - Ohjelmointitaito)
Kehykset 1. KEHYKSET: rakenne 2. Frameset 3. Esimerkki: cols 4. Cols: mittayksiköt 5. Cols: mittayksiköt 6. Cols: esimerkki 7. Rows-mittayksiköt 8. Rows-esimerkki.
Aakkosnumeerinen tieto Tarkoittaa kaikkea muuta tietoa paitsi laskentaan tarkoitettuja lukuja Muuttujan tietosisältö on siis tekstitietoa Muuttujan tietotyypiksi.
XML Schema Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
XSL & JavaScript Teppo Räisänen
Kontrollirakenteet laajemmin
Merkistöstandardeista
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
XML – osa 2 Teppo Räisänen
Javascript 2: Ohjelmointikielen ominaisuudet Jaana Holvikivi Metropolia.
1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely.
XSL Teppo Räisänen
XSL Teppo Räisänen
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
DTD rakenne ELEMENT elementtien määrittely ATTLISTattribuuttien määrittely ENTITYentiteettien määrittely NOTATIONnotaatioiden määrittely.
CLT132 Dokumenttityypin määrittely HTML:n taulukot ja listat (viikko 4)
XML Skeema Määritellään XML:llä Vältetään suurinosa DTD:n puutteista. Datatyypit (string, boolean,...) Voidaan asettaa rajoitteita datatyypeille (minLength,
06/11/ Porin korkeakouluyksikkö © Jari Multisilta,2000 Rakenteinen dokumentaatio ja XML Jari Multisilta Porin korkeakouluyksikkö.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
13. Loogiset operaatiot.
14. Hyvä ohjelmointitapa.
7. Näytölle tulostaminen
Kontrollirakenteet laajemmin
13. Loogiset operaatiot.
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Esityksen transkriptio:

T3MM65 RAKENTEISET DOKUMENTIT Pläjäys 3 Heikki Hietala HAAGA Ammattikorkeakoulu Helsingin liiketalousinstituutti Kevät 2010

Mikä se skeema sitten on? Skeema on XML-sääntöjen mukaan luotu XML- dokumentti, jolla kuvataan toista XML-dokumenttia. Simple as that. Ero DTD:hen on siinä, että DTD ei ole XML-sääntöjen mukaista kieltä, mutta skeema on. Näin ollen, jos osaat XML:ää, osaat tehdä skeemoja. XML-skeematiedostojen oletustunniste on.xsd Sen sisällä juurielementtinä on xs:schema On tapana pitää prefiksinä skeemassa joko xs tai xsd.

Julistetaanpa taas pikkuisen Perusversiossa siis Jos ei ole sisältöä, riittää Eli palataksemme Blues Brotherseihin: Blues Brothers julistetaan Huomannet tutun tietotyypin ’string’. Kyllä, niitä on muitakin.

Eli siis simple elements… Blues Brothers John Landis Dan Aykroyd true Menee skeemassa

Skeeman elementin attribuutit Default –Jos XML ei sisällä arvoa elementille, default antaa sen –Käy vain string-tyyppisiin Fixed –Elementin arvo, jota ei voi muuttaa maxOccurs –Enimmäismäärä elementin esiintymiselle vanhempansa sisällä minOccurs –Vähimmäismäärä elementin esiintymiselle ref –Viittaus toisen elementin sisältöön

Kompleksiset elementit (teini-ikä?) Blues Brothers John Landis Dan Aykroyd tosi …on kompleksi elementti Siksi skeemankin pitää ensin määrittää ylätaso tai vanhempi, eli Ja määrittää että tämä on kompleksin rakenteen alku:

Kompleksi määritys jatkuu Kompleksissa täytyy määrittää myös sekvenssi, ihan kuin DTD:ssäkin

Attribuutit Attribuuttien määritys vastaa yksinkertaista elementtiä. on skeemassa Entäs jos haluat saada tämän aikaan? John Landis Dan Aykroyd

ComplexType ottaa molemmat Attribuutti määritellään sekvenssin ulkopuolella.

Kiinteät arvot ja oletusarvot Elementille voidaan määritellä attribuutit fixed ja default. Määrittää että jos kestoa ei ole muutettu, se on 90 Määrittää logfile-elementin arvoksi aina syslog.txt, ja sitä ei sitten XML:ssä voi muuttaa.

Esiintymiskerrat Sekä xs:element että xs:attribute voidaan määrittää ottamaan tietty määrä esiintymiä. Avainsanat ovat tällöin minOccurs ja maxOccurs Esimerkki: vähintään yksi ohjaaja, mutta rajoittamaton määrä kirjoittajia: <xs:element name=”kirjoittaja” type=”xs:string” maxOccurs=”unbounded” />

Sequence ja All sekä Choice Jos elementtien järjestyksellä on väliä, on käytettävä xs:sequence – määritystä Jos sillä ei ole väliä, voidaan sanoa xs:all joka sallii kaikki lapsijärjestykset. Lisäksi on xs:choice, joka mahdollistaa tasan yhden arvon esittämisen

Ryhmät Jos jokin elementti toistuu usein, se voidaan määritellä kerran XSD:n alussa ryhmäksi. Blues Brothers Mr. John Landis Mr. Dan Aykroyd Mr. William Shakespeare tosi

Elementtiryhmän määrittely Jos jokin elementti toistuu usein, se voidaan määritellä kerran XSD:n alussa ryhmäksi. Tätä ryhmää voidaan sitten käyttää kun määritellään elementtejä, joilla on sama rakenne Esimerkissä on ohjaaja- ja kirjoittajaelementit

Elementtiryhmän käyttö

Attribuuttiryhmän määrittely Jos jokin attribuutti toistuu usein, se voidaan määritellä kerran XSD:n alussa ryhmäksi. Tätä ryhmää voidaan sitten käyttää kun määritellään elementtejä, joilla on sama rakenne Käyttö samalla tavalla kuin elementtiryhmässä

Arvojen rajaaminen XML-tiedostoon vietävälle datalle voi asettaa rajoituksia. Rajoitus on ”restriction” eli rajoite Elementti on aina xs:enumeration: luettelo arvoista xs:fractionDigits: desimaalien määrä xs:length:merkkijonon tarkka pituus xs:maxExclusivesuurin mahdollinen arvo xs:maxInclusivesuurin mahd. arvo, arvo mukaan lukien Xs:maxLengthsuurin mahd. pituus Vastaavat minimiarvot xs:Patternmerkkijakso, esim. ISBN Xs:totalDigitssuurin luvun merkkien määrä Xs:whiteSpacemäärittää näkymättömien merkkien käsittelyn

Luettelo arvoista

Pituusrajoitukset

Mallirajoitukset ’A:sta F:ään, isot ’sama ’esim. A5q ’Yhdysvaltain osavaltiot

Whitespace, eli näkymättömät merkit Kaikki erikoismerkit korvataan yhdellä välilyönnillä Kaikki erikoismerkit pidetään sellaisina kuin ne syötettiin Kaikki erikoismerkit korvataan yhdellä välilyönnillä riippumatta siitä, montako niitä on

Tietotyypit Nämä sisältävät kattavat listaukset kaikista tietotyypeistä.

Neljä mallia skeeman tekoon 1.Maatuskanukke Luodaan skeema suoraan datan pohjalta, ikään kuin katsottaisiin peiliin 2.Viipalointi Unohdetaan XML:n hierarkia ja tehdään malli, joka on tasainen, ei aaltorakenteinen 3.Sälekaihdin Kahden edellisen yhdistelmä 4.Kierrätys Käytetään mahdollisimman paljon kierrätettäviä rakenteita ja koostetaan skeema niistä

Maatuskamalli Hyvät puolet –Helppolukuisin –Yksinkertainen, koska vastaa XML:ää –Kaik yhes koos (ei sisäkkäisiä riippuvuuksia) Huonot puolet –Sisäkkäisen rakenteen ylläpito on hankalaa –Skeeman julistusten kierrättäminen ei käy –tehokysymykset

Viipalemalli Hyvät puolet –Mahdollistaa omien tyyppien ja dokumentin hierarkian käsittelyn erillään –Kierrättää tyyppejä –Sopii monimutkaisiin tehtäviin –Kokeneet ohjelmoijat oppivat tämän helposti Huonot puolet –Vaikealukuinen –Epäintuitiivinen vasta-alkajan käyttöön –Yksinkertaisissa järjestelmissä liian työläs

Sälekaihdin Hyvät puolet –Kierrätys Huonot puolet –Vaikealukuinen –Epäintuitiivinen vasta-alkajan käyttöön –Yksinkertaisissa järjestelmissä liian työläs

Kierrätysmalli Hyvät puolet –Kierrätys –Helppolukuiset skeemat –Vähemmän sisäisiä riippuvuussuhteita –Menetelmä vastaa objektiohjelmointia Huonot puolet –Monimutkaisen rakenteen ylläpitäminen voi olla hankalaa.

Namespacen ja skeeman sitominen XML-tiedostoon Kaksi vaihtoehtoa, ilman namespacea ja namespacen kanssa. Ilman Kanssa

Kaikki skeemasta Datatyypit: – /schemas/dataref.html Rakenteet – /schemas/structuresref.html