Miten euroalue kehittyy?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Advertisements

Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 2/2012 – Rahoitusjärjestelmän vakaus 2012 Johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen.
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Euroopan unioni ja talous
Talouden näkymät Suomessa ja Euroopassa Valtakunnallinen luonnonkiviseminaari 2010 Joensuu Pääekonomisti Anssi Rantala OP-Pohjola-ryhmä.
Suomen ja euroopan taloustilanne, katsaus
Talouden näkymät ja Suomen haasteet
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 2/2009 Pääjohtaja Erkki Liikanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
1 SIJOITUSRAHASTO- MARKKINOIDEN KEHITYS
Euroalue tyhjäkäynnillä
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Talousnäkymät euroalueella ja Suomessa Vesa Vihriälä
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2009 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Osakemarkkinoiden näkymät Pörssi-ilta Lahti Timo Hirvonen Ekonomisti.
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Kansainvälinen valuuttajärjestelmä:
Kappale 6: Raha, hinnat ja valuuttakurssit pitkällä ajalla
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Aluetilinpito Lähde: Tilastokeskus/Tuotannon ja työllisyyden aluetilit
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
1 KANSAINVÄLISIÄ VERTAILUTIETOJA FINANSSIMARKKINOILTA Joulukuu 2014.
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2013
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Euro & talous –lehti (4/2007) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2007) Tiedotustilaisuus
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS TALOUSENNUSTE 2016– EnnustepäällikköEero Lehto Muut ennusteryhmän jäsenetSeija Ilmakunnas Ilkka Kiema Sakari.
ONKO EUROOPPA JAPANIN TIELLÄ? OP-ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä VTT Jaakko Kiander.
TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikkaa. RAKENNE Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: 1. Kuka käyttää? (Suomi.
YH2, Kertaus -Kokeesen luettavat peruskäsitteet
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät
Toimitusjohtaja Pasi Holm, PTT Pellervon Päivä Helsinki
Tilastokuvaajien tulkinta
FINANNSSI- POLITIIKKA TALOUS- JA RAHALIITOSSA (EMU)
Mistä EU saa rahaa? Vuosittain tehtävä Euroopan unionin talousarvio eli budjetti katetaan EU:n niin sanotuilla omilla varoilla: maataloustuotteiden tuontimaksut.
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
VALUUTTAKURSSIPOLITIIKKA
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Yhteiskuntaoppi, oppitunti (Lesson) 2
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Tekes ja TEM/Energia: Parlamentaarinen yritystukityöryhmä - iltakoulukokous klo Tekesin avustukset, lainat, pääomasijoitustoiminta.
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Yksityisen kulutuksen muutos-% Investointien muutos-%
KANSAINVÄLINEN TALOUS
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Maailman ja Suomen talouden kehitys
7 TALOUDEN KASVU JA SUHDANNEVAIHTELUT
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Viron talouden näkymät 2012 IMRE SIIL talous- ja kauppaneuvos Viron Suurlähetystö Estonian Ministry of Foreign Affairs.
11 KANSAINVÄLINEN TALOUS
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Bruttokansantuotteen takamatkan kurominen umpeen edellyttää Suomessa 3,0 %:n talouskasvua vuosittain Teknologiateollisuus *) IMF.
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Maailmantalouden kasvu jatkuu suotuisana
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
FINANNSSI- POLITIIKKA TALOUS- JA RAHALIITOSSA (EMU)
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Esityksen transkriptio:

Miten euroalue kehittyy? Pasi Holm, Janne Huovari ja Markus Lahtinen Tutkimuksen on rahoittanut Perussuomalaiset rp Suomen Perusta –ajatuspajan lukuun.

Euron uhka: elintasoerot Vaihtotasekriisi, pankkikriisi vai julkisen talouden kriisi? Kaikki yhdessä limittäin ja lomittain Eurokriisin hoito on perustunut euroalueen yhteisvastuuseen ja kriisimaiden sisäiseen devalvaatioon Euroalueen yhteisvastuulliset kriisimekanismit jäävät pysyviksi, jäsenmaiden julkisen talouden ohjaus lisääntyy, pankkiunioni etenee ja paine liittovaltiokehitykseen lisääntyy Euroalueen valuvikoja jää jäljelle vielä 2020-luvulle? Euroopan unionin ja euroalueen välinen ja sisäinen kehitys uhkaa eriytyä Elintasoerojen tasoittuminen vahvistaisi euroaluetta sekä taloudellisesti että poliittisesti … elintasoerojen kasvu lisää uusien ongelmien todennäköisyyttä Euro saattaa murentua heikkojen maiden kansalaisten kyllästyessä elintasonsa laskuun

Euroalueen valtioiden ja Yhdysvaltojen osavaltioiden henkeä kohti laskettu BKT suhteessa keskiarvoon, %. Lähde: Eurostat ja BEA.

Bkt /työtunnit vuoden 2011 Yhdysvaltojen dollareissa, logaritminen asteikko. (Länsi- Eurooppa pl. Norja ja Luxemburg). Lähde: The Conference Board Total Economy Database, Skenaario PTT.

Mitä Suomen kannattaisi tavoitella euron sisällä? Vahvistaa jäsenvaltioiden omaehtoista kestävää taloudenpitoa. Euroalueen valvonnassa, ohjauksessa ja sanktioissa kiinnitettävä julkisen talouden tasapainon ja velkaantumisen lisäksi vaihtotaseen tasapainoon Eurokriisin myötä kasvanut yhteisvastuu ei riitä estämään tulevia kriisejä Rakennerahoja elintasoerojen kaventamiseen kestävällä tavalla; ei tulonsiirtoihin Pankkivalvonta ja säätely kannatettavaa; yhteisvastuulliseen talletussuojaan ja riskirahastoihin suhtauduttava varauksellisesti – Ruotsin mukanaolo Euromaiden joukkovelkakirjojen 1-2 % korkoero toivottavaa; ero riippuvaiseksi julkisen talouden ja vaihtotaseen tasapainosta

Skenaarioita Euroopan ja euroalueen talouskehityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä

Mitkä ovat euron vaihtoehdot? Hyppy tuntemattomaan Alppien pohjoispuolinen euroalue Valuuttakytkös Saksaan ja muihin vanhoihin euromaihin Kelluva valuutta

Suomen vaihtoehdot Euron hajoaminen tai yksittäisen jäsenmaan erkaantuminen eurosta on hyppy tuntemattomaan. Nimellinen valuuttakurssin arvo tai sen määräytymismekanismi ei kuitenkaan määritä kansantalouden pitkän aikavälin kasvua. Globalisaation luomat haasteet kohdattava riippumatta valuuttakurssijärjestelmästä. Mitä vaihtoehtoja on olemassa, jos euro ei ole enää vaihtoehto?

Uusi rahaliitto Rahaliiton ehdottomasti merkittävin etu kiinteisiin valuuttakurssijärjestelmiin on devalvaatiosyklin katkeaminen ja rahapolitiikan uskottavuuden paraneminen niissä maissa, joissa ei ole omasta takaa valmiiksi uskottavaa keskuspankkia. Lisäksi ylikansallisten finanssialan toimijoiden valvonta on tehokkainta tehdä kansallisvaltiota laajemmassa kokonaisuudessa. Olettaen euron epäonnistuminen, uuden rahaliiton pitää olla kuitenkin aivan jotain muuta kuin euroalue.

Vientimaat (2011)

Suomi ja Ruotsi Pankkivalvonta ja rahoitusmarkkinasääntely yhdessä Ruotsin kanssa. Suomi hyötyisi jo alun perin toiminta-kulttuuriltaan uskottavasta keskuspankista. Finanssipolitiikkaa leimaa kummassakin maassa fiskaalinen konservatismi. Rahaliiton haasteet silti kohdattava. Pieni rahaliitto antaisi huonon suojan myrskyiltä.

Kiinteä valuutta Rahapolitiikan uskottavuus ja valuuttakurssin vakaus. Kiinteiden valuuttakurssien järjestelmässä kytkös esim. Saksan markkaan olisi Suomelle hyvin vaikea, koska sitoutuminen olisi yksipuolista. Finanssialan säätely ja valvonta olisi lisäksi pääosin kansallista. Suurin haitta olisi devalvaatiosyklin riski, koska kiinteän valuuttakurssijärjestelmän uskottavuutta vaikea rakentaa vahvaksi ilman talouden suurta joustavuutta.

Kelluva valuutta Uskottavasti riippumattoman keskuspankin tapauksessa finanssipolitiikan ja rahapolitiikan hyödyllinen koordinaatio. Rahaliittoon liittyvien tulonsiirtojen aiheuttamien kustannusten poistuminen. Kelluvassa valuuttakurssijärjestelmässä rahapolitiikkaa ei myöskään tarvitsisi kiristää puhtaasti valuutan arvon puolustamiseksi irrallaan talouden yleisestä kehityksestä.

Kelluva valuutta Haittana tässä mallissa olisi valuuttakurssien määrittyminen lyhyellä aikavälillä osin irrallaan talouden perustekijöiden määrittämistä tarpeista. Uskottavan keskuspankin tapauksessa valuuttakurssi ei kuitenkaan muodostuisi täysin satunnaiseksi muuttujaksi. Merkittävä haaste olisi uskottavan keskuspankin luominen Suomeen, jossa ei ole vastaavaa uskottavan keskuspankin traditiota kuin esimerkiksi Ruotsin Riksbankenilla. Ei rahaliiton haasteita, mutta hyvin pieni valuutta-alue.

Kiitos paljon + liitemateriaali

Eurojäsenyyden hyötyjä ja haittoja pienen kansantalouden vahvuuden mukaan

Maiden ostovoimakorjattu henkeä kohden laskettu bruttokansantuote Saksaan verrattuna. Lähde: IMF

Julkisen sektorin jäämä, vaihtotase ja henkeä kohden laskettu bruttokansantuote Saksaan verrattuna sekä vuosittain että kumulatiivisesti. Lähde: Eurostat

Tarkasteltavien maiden kilpailukyvyn kehitys. Lähde: Eurostat

Pääomatase vertailumaissa. Lähde: Eurostat

Euroopan unionin nettojäsenmaksu eri vuosina, prosenttia bruttokansantuotteesta. Lähde: Eurostat

Verotulojen osuus bruttokansantuotteesta, bruttoveroaste, % Verotulojen osuus bruttokansantuotteesta, bruttoveroaste, %. Lähde: OECD

Vertailumaiden 10-vuoden joukkovelkakirja-lainojen korot vuosina 1993-2011. Lähde: Euroopan keskuspankki

Eurossa arvioidun nimellisen ja reaalisen bruttokansantuotteen muutos vuosina 2008-2011 Suomessa ja Ruotsissa sekä näiden maiden reaalinen BKT ennuste (PTT). Lähde: Eurostat

Euron arvo kruunuina sekä Suomen ja Ruotsin joukkovelkakirjalainojen korot vuosina 1999-2012. Lähde: Euroopan keskuspankki

Islannin BKT, työttömyysaste ja inflaatio vuosina 2008-2011 Islannin BKT, työttömyysaste ja inflaatio vuosina 2008-2011. Lähde: Eurostat

Osuus maiden tavara- ja palvelukaupasta 2010, euroalue ja hypoteettinen pohjoisten maiden valuutta-alue. Lähde: Eurostat, PTT:n laskelma

Kasvukorrelaatiot vuosina 1996-2011. Lähde: Eurostat