Euroalue tyhjäkäynnillä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristö
Advertisements

Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Akavan verotavoitteet hallitusohjelmaan. Verouudistus hallitusohjelmaan Tulevan hallituksen ohjelmaan talouskasvua, työllisyyttä, osaamista ja yrittämistä.
Kauppa tuottavuuden ja talouskasvun lähteenä
Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Kotka-Pyhtää Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalous ART.
Talouden tilanne ja politiikan linjaustarpeet
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuotavuuteen? Kommentti Jussi Ahokkaan esitykseen.
• Kuvioita ja taulukoita raportista Finnish Science in International Comparison: A Bibliometric Analysis Annamaija Lehvo ja Anu Nuutinen Suomen.
Tilastotietoa yrittäjyydestä ja PK-yrityksistä Suomessa
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Akavan veropoliittinen ohjelma 2019
Ala-aste.  Ensinmäinen oppilas joka vastaa oikein saa yhden pisteen tai palkinnon.
Kansainvälinen yhteistyö.
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Ajankohtaiskatsaus Henna Virkkunen Hallinto- ja kuntaministeri
Palkkojen muutos, työn tulo-osuus ja globalisaatio
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Mikrorakennemuutoksen merkitys tuottavuudelle, palkoille ja tulo-osuuksille.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Talousnäkymät euroalueella ja Suomessa Vesa Vihriälä
Talouden tila ja näkymät Lähteet: Tilastokeskus, TEM ja ennustelaitokset.
Taloudellinen huoltosuhde Etelä-Savossa ja koko maassa aluejako ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITTO Lähde: Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto.
BKT:n määrän muutos ja työttömyysaste , %
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Teollisuustuotannon arvonlisäys Kanta-Hämeessä 1995–2016, suurimmat toimialat Etla:n alue-ennuste 2011– Tilastokeskus/SeutuNet.
Talouden näkymät kehyspäätösten jälkeen Markus Sovala Ylijohtaja, valtiovarainministeriö.
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
Liikevaihdon määrän kehitys prosentteina edelliseen vuoteen verrattuna Lähde: FiComin jäsentutkimus, lokakuu 2002 muutos % Keskiarvo 3 % ( keskimäärin.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Metallien jalostus Suomessa Ennakkotiedot vuoden 2014 kehityksestä.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
-Suomen vanhin aluetoimisto Brysselissä -jatkuva toiminta perustamisesta - tunnettu aluetoimisto Brysselissä.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2012 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 4/2014. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Lähde: Tilastokeskus, neljännesvuositilinpito
Maailman ja Suomen talouden kehitys
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS TALOUSENNUSTE 2016– EnnustepäällikköEero Lehto Muut ennusteryhmän jäsenetSeija Ilmakunnas Ilkka Kiema Sakari.
ONKO EUROOPPA JAPANIN TIELLÄ? OP-ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä VTT Jaakko Kiander.
Maailman ja Suomen talouden kehitys Suomea koskevia suhdanne-ennusteita *) Suomen Pankki, Euroopan komissio, OECD ja IMF raportoivat yhdenmukaistetun.
Suomen kustannuskilpailukyky
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
Joko taantuma on ohi? Vesa Vihriälä Pellervon Päivä
Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017
6 KANSANTALOUDEN TILINPITO
Vienti osana kansantaloutta
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Intia Kiina Kasvu keskimäärin: +3,4 % Muu it. Eurooppa
Maailman ja Suomen talouden kehitys
Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,4 % vuonna 2017
Bruttokansantuote kasvaa myös Suomessa, mutta takamatkaa muihin euromaihin on 8 prosenttia Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Tuotanto & liikevaihto
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Bruttokansantuote on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa vain niukasti Lähde: Macrobond.
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Euroopan parlamentti – kansalaisten ääni
Bruttokansantuotteen takamatkan kurominen umpeen edellyttää Suomessa 3,0 %:n talouskasvua vuosittain Teknologiateollisuus *) IMF.
Teollisuustuotanto Suomessa on painunut jopa vuoden 2009 alapuolelle
Maailmantalouden kasvu jatkuu suotuisana
Bruttokansantuotteen kasvuennusteita vuodelle 2019 on heikennetty viime kuukausina Teknologiateollisuus Lähde: Consensus Economics Teknologiateollisuus.
Bruttokansantuote on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa niukemmin Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroopassa ja USA:ssa, Suomi on jälkijunassa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroalueella, nyttemmin myös Suomessa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Metsäteollisuuden työvoima
Tuotanto & liikevaihto
Esityksen transkriptio:

Euroalue tyhjäkäynnillä Eräiden maiden kokonaistuotanto neljänneksittäin, 2008/2–2012/3, indeksi (2008/2=100) Suomi Euroalue Ruotsi Saksa USA Venäjä Lähteet: OECD ja ETLA. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.1, kuvio 1.

Työn tuottavuustrendi on taittunut ja uudeltakin trendiltä on pudottu Työn tuottavuus yrityssektorilla ja sen trendi 1985–2020, logaritmiset prosentit (1995 = 0 %) Suomi USA Trendi Lähde: BLS, Kansantalouden tilinpito. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.2, kuvio 1.

Suomessa työtunnit kehittyneet paremmin kuin Yhdysvalloissa, mutta huonommin kuin Ruotsissa Yrityssektorin tehdyt työtunnit 1995–2011, vuosi 2007=100 Suomi Ruotsi Saksa USA Lähteet: Kansantalouden tilinpito, BLS, SCB ja EU KLEMS -tietokanta. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.2, kuvio 2.

Työn tuottavuus ja työtunnit laskeneet erityisesti jalostussektorilla Työn tuottavuuden kehitys sektoreittain Jalostus Palvelut Julkisyhteisöt Kansantalous Lähde: Kansantalouden tilinpito. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.2, kuvio 3a.

Työn tuottavuus ja työtunnit laskeneet erityisesti jalostussektorilla Tehtyjen työtuntien kehitys sektoreittain Jalostus Palvelut Julkisyhteisöt Kansantalous Lähde: Kansantalouden tilinpito. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.2, kuvio 3b.

Suomi on menettänyt vientimarkkina-osuuksia 2000-luvun alusta lähtien Vientimarkkinamenestyksen kehitys 1996–2014, indeksi (vuosi 2000 = 100) Suomi Hollanti Ruotsi Saksa USA Japani Italia Kreikka Lähde: OECD. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.3, kuvio 1.

Yrityssektorin kilpailukyky on melkein samassa tilanteessa kuin 1990-luvun alussa Suhteellinen reaalinen yksikkötyökustannus yrityssektorilla 1980–2011, indeksi (kaikkien vuosien keskiarvo = 100) Suomi/Saksa Suomi/Ruotsi Suomi/USA Lähde: OECD, Eurostat ja BLS. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.3, kuvio 2.

Suomen teollisuuden kilpailukyky on vähintään yhtä heikko kuin 1990-luvun alussa Suhteellinen reaalinen yksikkötyökustannus tehdasteollisuudessa 1980–2011, indeksi (kaikkien vuosien keskiarvo = 100) Suomi/Saksa Suomi/Ruotsi Suomi/USA Lähde: OECD, Eurostat ja BLS. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.3, kuvio 3.

Suomen kilpailukyky on heikentynyt myös elekt Suomen kilpailukyky on heikentynyt myös elekt.teollisuuden ulkopuolisessa teollisuudessa, mutta ei kovin radikaalisti Suhteellinen reaalinen yksikkötyökustannus tehdasteollisuudessa pl. elektroniikka 1980–2011, indeksi (kaikkien vuosien keskiarvo = 100) Suomi/Saksa Suomi/Ruotsi Suomi/Hollanti Suomi/Itävalta Lähde: OECD ja Eurostat. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.3, kuvio 4.

Kilpailukyky on heikentynyt myös yksityisissä palveluissa Suhteellinen reaalinen yksikkötyökustannus yksityisissä palveluissa 1980–2011, indeksi (kaikkien vuosien keskiarvo = 100) Suomi/Saksa Suomi/Ruotsi Suomi/Hollanti Suomi/Itävalta Lähde: OECD ja Eurostat. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.3, kuvio 5.

Tehdasteollisuus ilman elektroniikkateollisuutta Työn tulo-osuudella arvioituna kannattavuus on heikentynyt yhtä voimakkaasti kuin 1980-luvun lopulla mutta on nyt samalla tasolla kuin 1980-luvun alkupuoliskolla Työn tulo-osuuden kehitys Suomessa 1980–2011, % Elektroniikkateollisuus Yksityiset palvelut Tehdasteollisuus Tehdasteollisuus ilman elektroniikkateollisuutta Lähde: Kansantalouden tilinpito. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.3, kuvio 6.

Suomen teollisuus on ollut innovatiivinen ja tehokas myös Nokia-klusterin ulkopuolella Kokonaistuottavuuden taso teollisuudessa pl. elektroniikka 1985–2007, indeksi (USA = 100) Suomi Espanja Ruotsi Saksa USA Italia Lähteet: Inklaar ja Timmer (2008) ja EU KLEMS -tietokanta. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.3, kuvio 7.

Kuntasektorin toimintakustannusten kasvu sekä BKT:n kasvu 2000-luvulla Kuntasektorin kulujen reaalinen kasvu ja BKT:n reaalinen kasvu 2000–2011 (2000=100) BKT:n kasvu Kuntasektorin toimintakustannusten kehitys Lähteet: Tilastokeskus, B&MANs. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.6, kuvio 1.

Kuntien bruttoveroasteen kasvu 2000-luvulla, % Kuntien bruttoveroaste = laskennallinen koko maan kunnallisveroprosentti, jos kaikki kuntien verotulot ja valtionosuudet kerättäisiin kunnallisverolla Lähteet: Tilastokeskus, B&MANs. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 2.6, kuvio 2.

Sosiaalitupo ja työurasopimus Työeläkemaksut, % palkoista Sosiaalitupo ja työurasopimus Toteutunut ETK 2011 Lähteet: Eläketurvakeskus ja ETLA. Muistioita hallitukselle 2013. Luku 3.2, kuvio 1.