Lisääntyminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Viveca Söderström-Anttila Dosentti, apulaisylilääkäri
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Elimistömme viestinviejät… kaikkeen vaikuttavat pienet molekyylit.
Tervetuloa synnyttämään Länsi-Pohjan keskussairaalaan
NAISEN ITSETUNTO.
Raskaus – ja synnytysvalmennus
HEDELMÖITYMINEN, ALKIONKEHITYS, SYNNYTYS
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kappale 1.
1. Median korostama seksuaalisuus painostaa nuoria hankkimaan kokemuksia. Seksikokemuksia saadaan yhä nuorempina. TV-ohjelmissa ja mainoksissa seksiä/seksuaalisuutta.
Kappale 1.
Kappale 19 Iho on suurin elin. Ihon tehtävät:
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
Muuntelu on evoluution edellytys s
Munasarjan toiminta syöpähoitojen jälkeen
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
joka 3.lla suomalaisella
1. IHMINEN.
SUKUPUOLEN MÄÄRÄYTYMINEN helena rimali mankkaankoulu 2012.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Tupakointi ja seksi.
Hedelmöityshoitotilastot 1992–2010 Mika Gissler Anna Heino.
Meioosi Meioosi on hedelmöityksessä, sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Sen kautta syntyvät sukusolut, eli siittiöt ja munasolut.
Sukupuolitaudit ja raskauden ehkäisy.
4. Syntymän jälkeen.
Monisynnyttäjän raskaus
SYNNYTYS JOKAINEN SYNNYTYS ON YKSILÖLLINEN
Tässä mikroskooppikuvia vesiliskon alkionkehityksestä (vertaa seuraavan dian numerointiin! = samat). Aluksi solut vain jakaantuvat , mutta sitten seuraa.
Syöpä.
HOMUNCULUS RASKAUS JA SYNNYTYS HEDELMÖITYS Hetki, jolloin munasolu ja siittiösolu sulautuvat yhteen Tapahtuu munanjohtimessa.
Yhteiskunnan tuki lapsiperheille Peruspalvelut * Äitiys- ja lastenneuvola * Päivähoito * Koulu * Nuorisotyö Erityispalvelut * Lapsiperheiden kotipalvelu-
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Sikiön kehitys ja normaalin raskauden kulku ”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja.
Nainen ja seksi eri ikävaiheissa. Vanhan sanonnan mukaan nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana. Mutta vaikka alle parikymppinen neito onkin ulkoisesti.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
12. Meioosi. Genotyyppi ja fenotyyppi Genotyyppi Yksilöiden perimä Kaikki geenit yhdessä Usein genotyypillä tarkoitetaan myös perimää tietyn geenin suhteen.
8. Hormonit. Viestijärjestelmä Vaste kohdesolussa Hermosto Umpirauhaset: hormoneja Viestiaineita: o kudoshormonit o kasvutekijät.
I HMISEN ELÄMÄNKAARI Hurtig ETSI KAPPALEESTA IHMISEN ELÄMÄNKAAREN ERI VAIHEITA Samuli Putro: Elämä on juhla
ALKIONKEHITYS Ravinnonsaanti: Kudosten ja elinten synty:
Biologiset motiivit HOMEOSTAASI HORMONITOIMINTA
Sukupuoli vaikuttaa joidenkin ominaisuuksien periytymiseen
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
15.Sukupuolikromosomien perintötekijät
Sukupuolihormonit Nainen:
SUKUSOLUT JA HEDELMÖITYS
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
Syöpä.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
B2 Solu ja perinnöllisyys
SECOND-HAND SMOKE THIRD-HAND SMOKE Tupakka tai tupakan vastike lämmitetään laitteen päällä olevan hiilen avulla. Palamisreaktiossa syntynyt.
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Geenit siirtyvät sukusoluissa vanhemmilta jälkeläisille
Syövän riskitekijät.
Endodermi ja sen johdannaiset
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
II Elimistön rakenne ja toiminta
I Ihminen – Homo sapiens
I Ihminen – Homo sapiens
Anna Heino & Mika Gissler
Esityksen transkriptio:

Lisääntyminen

23 kromosomia ja paljon vararavintoa Sukupuoli - Ihmisen sukupuoli määräytyy hedelmöityksessä (joillain lajeilla myöhemmin). Biologiassa koiras = tuottaa pieniä sukusoluja ja naaras = tuottaa suuria sukusoluja. 23 kromosomia 23 kromosomia ja paljon vararavintoa 22 + X tai Y 22 + X tai X - Miehet yleensä XY ja naiset XX. - Ensimmäiset viikot kaikki ovat tyttöjä → Y-kromosomin n. 30 geeniä tuottavat kivekset → hormonit tekevät pojan. - Sukupuolierot johtuvat hormoneista - peräisin sukurauhasista: Androgeenit – tärkein näistä testosteroni, joka tekee alkiosta uroksen Estrogeenit Progestreroni (keltarauhashormoni) - Kumpikin sukupuoli tuottaa kumpiakin hormoneja, mutta eri määriä.

Siittiöiden ja testosteronin tuotanto Siittiöt syntyvät kiveksissä – varastoituvat lisäkivekseen. Siittiössä neljä osaa: 1) kärki (munasolun solukalvoa liuottavaa entsyymiä), 2) vartalo (kromosomit), 3) keskikappale (mitokondrioita) ja 4) häntä. Siittiöt poistuvat siemennesteen mukana, joka koostuu 1) siittiöistä (10 %), 2) rakkularauhasen fruktoosista (70 %) ja 3) eturauhasen emäksisestä eritteestä (20 %). Kivesten välisolut eli Leydigin solut tuottavat testosteronia, joka saa aikaan ensi- ja toissijaiset sukupuoliominaisuudet.

Hormonit miehen elimistössä Isojen aivojen pohjassa oleva hypotalamus ja sen kontrollissa oleva aivolisäke ohjaavat hormonitoimintaa. Aivolisäkkeen etulohko alkaa erittää lutenisoivaa hormonia (LH) ja follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH) = murrosikä. Miehillä LH vaikuttaa kiveksen välisoluihin ( testosteronia syntyy) ja FSH tukisoluihin siementiehyissä ( siittiöitä kehittyy). Pysyviä ehkäisykeinoja: 1) Siemenjohtimet voidaan katkaista (vasektomia) = sterilointi. 2) Kivekset voidaan poistaa = kastraatio. 3) Siittiöiden tuotanto voidaan lopettaa hormonihoidolla.

Hormonit naisen elimistössä Naisella sukusolut (munasolut) kypsyvät munasarjoissa, joista irtoaa yksi munasolu n. 28 päivän välein. Irtoaminen = ovulaatio, joka tapahtuu naisen elämässä n. 450 kertaa. Aivolisäkkeen FSH vaikuttaa munasarjoihin siten, että yksi kantasoluista muuttuu munasoluksi ( tuottaa estrogeenia, joka saa aikaan mm. sekundaariset sukupuoliominaisuudet). LH vaikuttaa ovulaatioon ja keltarauhaseen, joka alkaa tuottaa progestiineja. Nämä kasvattavat kohdun limakalvoa ja pitävät yllä raskautta. Hormonit pitävät yllä kuukautiskiertoa (menses).

Alkion- ja sikiönkehitys - Yksi 200 miljoonasta siittiöstä läpäisee munasolun pinnan. Noin viikon kuluttua tsygootti kiinnittyy kohtuun. Soluryppään kuroutumisen eli gastrulaation jälkeen kehitys on kasvua ja geenien ohjaamaa solujen erikoistumista. Neurulaatio = hermostoputki kuroutuu. Jakautuneen tsygootin (= alkion) ympärille kasvaa suonikalvo ja vesikalvo. Suolesta pullistuu rakkokalvo. Muutaman vuorokauden kuluttua alkion kiinnittymisestä muodostuu suonikalvosta ja suolesta pullistuneesta rakkokalvosta istukka (placenta).

Ihmisen istukka heti syntymän jälkeen Ihmisen istukka heti syntymän jälkeen. Istukka syntyy kolmannesta sikiökalvosta, suolen pullistumana muodostuvasta rakkokalvosta.

Kaksosraskaudet Erimunaiset kaksoset kehittyvät kahdesta hedelmöittyneestä munasolusta – molemmilla oma istukka ja oma vesikalvo. Identtisillä kaksosilla hedelmöittynyt munasolu jakaantuu… …kaksisoluvaiheessa → erillinen vesikalvo ja istukka. …hieman gastrulaation jälkeen → yhteinen istukka, erilliset vesikalvot. …paljon gastrulaation jälkeen → yhteinen istukka ja vesikalvo. 1.5% raskauksista monikkoraskauksia (2 tai enemmän), näistä 30% identtisiä. Kolmosia Suomessa 10-15 perheeseen vuosittain, nelosia parinkymmenen vuoden välein.

Raskaus ja synnytys Raskaus kestää n. 270 vrk hedelmöityksestä. Kun synnytys lähestyy, sikiö alkaa venyttää kohdun lihassoluja, ja stimuloi niitä supistumaan. Raskauden lopussa istukan estrogeenin määrä peittoaa keltarauhasen progesteronin määrän ja synnytys alkaa. Aivolisäkkeen takalohkon oksitosiini ja istukan hormonit voimistavat supistuksia. Synnytyksen kolme vaihetta: I Avautumisvaihe (ensisynnyttäjillä n. 12-18 h) II Ponnistusvaihe (ensisynnyttäjillä n. 2h) III Jälkeisvaihe (noin 15 min – istukka ja sikiökalvot poistuvat) Aivolisäkkeen prolaktiini ja oksitosiini turvaavat kasvavan lapsen maidon saannin lähikuukausien aikana.

Miesten vaivoja SUURENTUNUT ETURAUHANEN, joka voi painaa virtsaputkea, josta seuraa virtsaamisvaikeuksia. KIVESSYÖPÄ, joka voi johtua esim. laskeutumattomasta kiveksestä (piilokiveksestä, kryptorkismi, riski n. 10 %). ESINAHAN AHTAUS eli fimoosi. Altistaa toistuville tulehduksille → kirurginen hoito. IMPOTENSSI

Naisten vaivoja HEDELMÄTTÖMYYS (infertiliteetti). Jopa 10 % pareista. Jos esim. munanjohtimet puuttuvat tai tuhoutuvat, ei siittiö pääse hedelmöittämään munasolua. Hoitona koeputkihedelmöitys. Jos munasolu ei irtoa, hoitona hormonihoidot. KOHDUNRUNGON SYÖPÄ on aluksi oireeton, mutta esim. ylimääräiset vuodot paljastavat taudin. KOHDUNKAULAN SYÖPÄ on myös pitkään oireeton, mutta paljastuu verenvuotoina. Todetaan ns. PAPA-testissä. MUNASARJASYÖVÄSTÄ kertovat ylimääräiset alavatsakivut, tihentynyt virtsaamistarve, ulostamistarve ja epämääräinen kuumeilu.

Tee taulukko ehkäisymenetelmistä (vähintään 4 erilaista): Tehtävä Tee taulukko ehkäisymenetelmistä (vähintään 4 erilaista): Mikä ja mihin perustuu?