O KOOSTE LIITOSALUEIDEN ESITYKSISTÄ KUOPION PÄÄTTÄJILLE 7.4.2014 Kokoaja: Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa - Lähidemokratian.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ITÄ-UUSIMAA
Advertisements

Kuopion maaseutuohjelma
Kumppanuudella kohti hyvinvointia Tavoitteena on luoda järjestö- ja kansalaistoiminnan alueellinen toimintamalli terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kansalaiskunta –hanke Helsinki Kunnallinen järjestöstrategia/- järjestöohjelma.
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla.  Pohjois-Savossa 3 Leader- ryhmää, joilla jokaisella oma, paikallinen kehittämisohjelmansa  Rahoitus kohdentuu sekä.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Ohjelma Klo 8.30 – 9.00 Tervetulokahvitarjoilu
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Maaseutuohjelma Väylä vaikuttamiseen, tie toteutukseen
Startti 2020 EU-rahoitusmahdollisuudet Pohjois-Savossa Jorma Holopainen, hallituksen puheenjohtaja Kalakukko ry:n kehittämisstrategia.
Sydän-Savon maaseutupalvelu Kapteeninväylä 5, Toivala p Sydän-Savon maaseutupalvelu Vastaa yhteistoiminta-alueella.
Kuntalain uudistus ja osallistuva demokratia Yrjö Hakanen SKP:n paikallispolitiikan seminaari Kirjan talo.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kylä välittää –hanke Tampere
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
Matinkylä 2040 ? Metropoliselvitys Sevón.
Martti Heinonen ORIMATTILA – KYLÄJOHTOKUNNAT VUONNA 1989 VAPAAKUNTAKOKEILU ALA-ASTEIDEN JOHTOKUNNAT LAKKAUTETTIIN PERUSTETTIIN KYLÄJOHTOKUNNAT.
ESPOON KESKUS METROPOLISSA Espoon kuntalaiskuuleminen Cay Sevón Kuntajakoselvittäjä.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
”LÄNTISTÄ LÄHIDEMOKRATIAA” Lohjan ja Raaseporin alueiden yhteisöllisyyden ja osallisuuden kehittämishanke.
Maaseuturahasto Satakunnassa
VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ 10 tärkeää toimenpidettä.
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Nuorisovaltuustotilaisuus Hallintojohtaja Jukka Anttila.
Lähidemokratiaa ja lähipalveluita - case Yläkemijoen aluelautakunta PIENKUNTASEMINAARI Simon kunnassa Aluesihteeri Meeri Vaarala.
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
JAKE-hanke kylien hyvinvointia edistämässä Kyläasiamies Tuomo Eronen
Kylien Salo Teijon yhdistysten kokous Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki.
Ostareistako asukasareenat –seminaari
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Musiikki elämään. Musiikki elämään Osallistavan konserttitoiminnan ja yleisöyhteistyön alueellinen kehittämishanke 2011−2013.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Kylien Salo Muurla Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi.
On – toteutettava ESR-projekti, jonka tavoitteena on vähentää vuotiaiden nuorten sosiaalista, taloudellista ja työmarkkinallista.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
OK-Consultancy 1 Kylien kehittäminen Kuntien rooli.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa Tiedonvälityshanke Hankkeen vetäjä/ yhteyshenkilö Päivi Hagman.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Organisaatiotoimikunnan tehtävään liittyviä kysymyksiä Kunnanhallituksen § 117 asettama organisaatiouudistusta valmistelema toimikunta Keijo.
LOHJAN KAUPUNGIN UUSI ORGANISAATIO Uudet ideat siirretty hallintosääntöön Alueiden johtokunta
KUOPIO TÄNÄÄN 08/2017.
KUOPIO TÄNÄÄN 01/2017.
Vahvuuksiamme Kuopiossa on toimiva koulutusketju varhaiskasvatuksesta yliopistoon (perusaste, lukio ja 2. aste, Sakky, Savonia, Pelastusopisto, SibeliusAkatemia,
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Matkailuohjelma – ohjausryhmä V2.0
Terve kunta -vERKOSTOPÄIVÄT
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Tiekartta hyviin lähiöihin
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Esityksen transkriptio:

o KOOSTE LIITOSALUEIDEN ESITYKSISTÄ KUOPION PÄÄTTÄJILLE Kokoaja: Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa - Lähidemokratian tiedonvälityshanke Rahoitus: P-S Ely, maaseutu- ohjelma -Yhteistyö: Kuopion kaupunki (Hyvinvoinnin palvelualue) ja Sydän-Savon maaseutupalvelu, -Kumppanuus: Itä-Suomen Yliopisto, Kuopion kansalaisopisto yhteyshenkilö: Päivi Hagman, Projektipäällikkö puh (Asukkaan Ääni)

Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa Hankkessa mukana: NILSIÄ; Neuvottelukunta ja Nilsiän Pitäjä ry KARTTULA; Karttulan kylätoiminta ry MAANINKA; Maaningan kylät ry VEHMERSALMI; Vehmersalmen kylät ry TUUSNIEMI; kunta ja Tuusniemen kylät ry JUANKOSKI; kaupunki ja lähidem.työryhmä

Maantieteellisesti keskustasta kauimmaisiin Kuopion alueisiin eli liitoskuntiin Tehdään silta Kannustetaan alueita ottamaan vastuuta omista palveluista ja parantamaan osallisuutta mm. kolmannen sektorin ja yrittäjien kautta (vrt. Kuopion Osallisuus-ohjelma).Avainsanat palveluiden tuotanto taloudellisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti, aluetuntemus ja maaseudun elinvoima.

Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa VALTAVA HYPPÄYS AJATTELUTAVASSA ON TAPAHTUNUT VAJAASSA VUODESSA > YMMÄRRETÄÄN, ETTÄ SUURKUNNAT TARVITSEVAT AJANMUKAISEN JA OSALLISTAVAN ALUEDEMOKRATIAN

Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa; Esitys Liitosalueiden lähidemokratiapaneelissa Nilsiässä KUOPION LÄHIDEMOKRATIAMALLI ? Aloitus liitoskunnista ALUETOIMIELIN: (aluelautakunta tai johtokunta, perustuen kuntalakiin) -tilaaja, tuottaja, järjestäjä, aktivoija -lähidemokratian toteuttaja 1)palvelukumppanuus 2) kehittämis- kumppanuus Kuopion keskushallinnon kanssa Vastuutehtävät : Tarkoituksenmukainen TOIMI- ja budjettivalta? -aletaan miettiä uusia ja taloudellisia palveluratkaisuja yhdessä KUOPIO keskushallinto -ei tukehdu suurkuntana -elävä maaseutu = BRÄNDI -toteuttaa aluevastuita lähidemokratian alueellisten toimielinten kautta -vahvistaa jäsenet alueellisiin toimielimiin Kylät ry/ Toimijat ry yhteenliittymä -jäsenet aluelautakuntaan -tekemisen demokratia -yrittäjien aktivointi -PALVELUTUOTANTO uudella tavalla ; yhteistyössä kolmannen, yksityisen ja julkisen sektorin kanssa =MAASEUDUN OSALLISUUS JA ELINVOIMA

Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa Lähidemokratiaseminaari Tahkolla ; Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen, KUNTAUUDISTUS JA KUNTALAKI KANNUSTAVAT TÄHÄN:

• ALUEELLISET TOIMIELIMET: Valtuusto voisi alueellisen vaikuttamisen edistämiseksi asettaa alueellisia toimielimiä hoitamaan kunnan osa-alueen asioita. Valtuusto määrittelisi, ovatko alueelliset toimielimet lautakuntia vai johtokuntia. Valtuusto voisi myös päättää, että alueellisia toimielimiä asetetaan vain tietyille kunnan osa-alueille. Valtuusto voisi päättää, että alueellisen toimielimen jäsenet tai osa jäsenistä valitaan osa-alueen asukkaiden esityksestä. Alueellisen toimielimen jäsenten asuinpaikan tulisi valintahetkellä olla asianomaisella osa-alueella. • Alueellisen toimielimen laissa määriteltyinä tehtävinä olisi osallistua ja vaikuttaa valmisteluun ja päätöksentekoon kuntalaisia yleisesti koskevissa asioissa sekä kunnanosa-alueen kehittäminen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen. Alueelliselle toimielimelle tulisi varata mahdollisuus lausunnon antamiseen kuntastrategian sekä talousarvion ja -suunnitelman valmistelussa sekä asioissa, joiden ratkaisulla voi olla huomattava vaikutus kunnan asukkaiden ja palvelun käyttäjien elinympäristöön, työntekoon tai muihin oloihin. Lausuntopyynnön laiminlyöminen säännöksessä määritellyissä asioissa merkitsisi päätöksenteon laillisuusvirhettä. • Valtuusto määrittelisi mahdollisesti hallintosäännössä alueelliselle toimielimelle annettavat tehtävät ja toimivallan sekä menettelytavat ja -periaatteet, joiden mukaan alueellisen toimielimen ja kunnan muiden viranomaisten välinen vuorovaikutus järjestetään. Lain perusteluihin otettaisiin esimerkkejä tehtävistä, joita valtuusto voisi hallintosäännöllä antaa alueelliselle toimielimelle. • Vaaleilla valittava kunnanosahallinto. Valmistelu, joka mahdollistaa kunnalle vaaleilla valittavat alueelliset toimielimet, käynnistetään keväällä VM; DEMOKRATIAJAOSTO; OTE KUNTALAIN VALMISTELUSTA 2014; SUURKUNTIA KANNUSTETAAN LÄHIDEMOKRATIAN TOTEUTUKSEEN

Tätä tarvitaan: Hallinnollista ja toiminnallista aluedemokratiaa • Hallinnollinen; aluetoimielin, jolla vastuu ja järkevä budjettivalta. Pysyvyys ja luotettavuus. • Toiminnallinen; kolmas, yksityinen ja julkinen sektori yhteistyössä. Elävyys ja Osallisuus. > Taloudellinen ja kestävän kehityksen mukainen palvelukumppanuus > Aktivoiva ja innovatiivinen kehittämiskumppanuus

 Taloudellinen ja kestävän kehityksen mukainen PALVELUKUMPPANUUS • Määritetään lähipalvelut -jotka vähintään tarvitaan -joita voidaan tuottaa alueella itse (3.ja yksityinen sektori), yhteistyö julkisen sektorin kanssa -jotka on tilattava -joihin tarvitaan aluetuntemusta  Aktivoiva ja innovatiivinen KEHITTÄMISKUMPPANUUS • EU-hanketukien etukäteisrahoituksia tarvittaessa • (omavastuuosuudet hankkeissa) • Kunnan kehittämisavustusten koordinointi alueen yhdistyksille ja järjestöille • Yleinen alueen kehittämisvastuu yhdessä kaupungin kanssa KAUPUNKI JA ALUETOIMIELIN :

Kuopion oman alue- demokratia- mallin aloitus maantie- teellisesti kauimmaisista alueista? KUOPIO Nilsiä Juankoski ? Karttula MaaninkaTuusniemi ? Vehmersalmi

Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa Alueellisen toimielimen tehtäviä : 1.PALVELUKUMPPANUUS (palvelujen järjestämisen toimi- ja tarvittava budjettivalta) Tilaajana tai järjestäen toimijoiden kanssa (kolmas sektori, yrittäjät ja julkinen sektori yhteistyössä) : Tavoitteena säästöt ja palveluiden järjestämisen uuden ajattelun malli 2. KEHITTÄMISKUMPPANUUS (kehittämistehtävät) - Kehittämishankkeiden etukäteisrahoitukset ja vastinrahoitukset tarvittaessa - Kaupungin järjestöjen/ yhdistysten avustusten koordinointi ja keskitetty jako Näitä mietitään ja yhdessä Kuopion kanssa, kun mallityö ja valtuustoaloitteen valmistelu etenevät

Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa ALUEELLINEN TOIMIELIN, JOLLA TARKOITUKSENMUKAINEN TOIMI- JA BUDJETTIVALTA (Palvelu- ja kehittämiskumppanuus Kuopion keskushallinnon kanssa, aloittaen liitoskunnista) + PALVELUTUOTANTO KOLMANNEN, YKSITYISEN JA JULKISEN SEKTORIN YHTEISTYÖLLÄ = MAASEUTUALUEEN ELINKEINOJEN SÄILYMINEN ELINVOIMAISENA JA VETOVOIMAISENA ASUINALUEENA TAHTOTILA KUUDESSA LIITOSKUNNASSA:

Määritellään LÄHIPALVELUT ja MITEN NE VOITAISIIN TUOTTAA ALUEELLA ITSE TAI TILATEN, Alustavaa pohdintaa LÄHIPALVELU (alustavaa pohdintaa) UUSI TAPA TUOTTAA NE ?? KIINTEISTÖHUOLTOKYLÄTALKKARI, YRITTÄJÄT TERVEYSNEUVONTAYRITTÄJYYS, YKSITYISET PALVELUT TIESTÖ, HUOLTO PALVELULIIKENNE YRITTÄJÄT, MAATILAT, URAKOINTI, PALI PÄIVÄHOITO +VARHAISKASVATUS MONITOIMITALO/KYLÄTALO USEALLE SEKTORILLE,VARHAISKASVATUSKESKUS NUORISOPALVELUT, URHEILUTALO MONITOIMITALO/KYLÄTALO, NUORET, SRK,M-MAHTI POSTIPALVELUT, MUUT VALTION PALVELUT ASIAMIESPOSTI, YRITTÄJÄT, YHTEISTYÖ KOTONA ASUMISEN TUKIOsuuskunta,HOITOYRITTÄJÄ, 4H, kuljetuspalvelut KULTTUURIPALVELUT, KIRJASTO MATKAILUPALVELUT YLEINEN LAINAAMO, 4H ITSEPALVELU,3.SEKTORI

Ehdotus käynnistysvaiheeseen: KALAKUKOSTA EVÄSTÄ eli käytettäisiin hankerahaa uuden maaseudun palveluntuotannon aktivoimiseen Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n kautta kehittämistukea : • Elinkeinot, innovaatiot ja osaaminen • Asumisen ja kylätoiminnan kehittäminen, nuoret • Paikallisvaikuttaminen, lähidemokratia • Kansainvälisyys Rahoitustukea myös Kuopion oman lähidemokratiamallin valmistelu- ja käynnistysvaiheeseen ? Liitosvaiheen porkkananraha taloudellisten palveluratkaisujen löytämiseen?

MUUTAMIA ESIMERKKEJÄ, MITÄ OMA ALUEVASTUU VOISI OLLA Suomen Kylätoiminta ry SYTY Juha Kuisma, Kylien liiketoiminta-asiamies Lähde: Uusia konsepteja palveluratkaisuihin; Kunnat & kylät

Uusi tulkinta palvelualueista ? • Idea: kunta järjestää palvelut eri tavalla väestöntiheydeltään eri alueilla • Kunta haastaa kylät ja haja-asutusalueen ”uusiin palveluratkaisuihin” • Kunta maksaa osan, loppu on kiinni alueen toimeliaisuudesta ? • HUOM eri palvelufilosofia kuin tähän asti • HUOM ei vihamielinen ele kunnalta Juha Kuisma SYTY ry

Kylätalkkari Juha Kuisma SYTY ry

Monipalvelupiste NUORET ISOSSA ROOLISSA ? Juha Kuisma SYTY ry

Kotona asumisen tuki Juha Kuisma SYTY ry

Varhaiskasvatuskeskus

• kunta lakkautti koulun, mutta perusti samalla varhaiskasvatuskeskuksen • kokosi luokat, eskarin ja päiväkodin samaan pihapiiriin • lähikouluperiaate toteutuu • pienille ei liian pitkää matkaa / kuljetuksia • esim. Seinäjoen Haapaluoma

Mitä saadaan kaikkien osa-alueiden hyödyksi:  UPEA JA VETOVOIMAINEN KUOPIO, jonka yhtenä vahvana brändinä on myös tärkeilyvapaa asumisen, yrittämisen ja vapaa-ajan vetovoimainen MAASEUTU