2.4. Kirkkotaide ja taide uskonnoissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
Advertisements

Keskiajan taiteesta Fokus Jumalan ja maailman suhde; hieraattisuus
Pohjana Jeesuksen elämä ja opetus.
Antiikin Kreikka.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
ISLAM s
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
EUROOPPALAISEN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Bysantin kulttuuri pohjautui antiikin perinteeseen, joka muokattiin
Keskiajan arkkitehtuuri
EUROOPPALAINEN IHMINEN Keskiaika. KAHTIA JAKAUTUNUT EUROOPPA  Itä-Rooma säilyi Länsi-Rooman tuhouduttua 476  Lännessä kansainvaellusten jälkeen vain.
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
ISLAMILAISUUS; KULTTUURIEN KOHTAAMINEN. KÄSITTEITÄ  Islam= jumalan tahtoon alistuminen  Muslimien yhteisö= umma  Saria= jumalan pyhä laki, eri tulkinnat.
Bysantti antiikin perinnön jatkajana.  Byzantionista tuli Rooman pääkaupunki Konstantinopoli 300-luvulla jKr.  Vuonna 395 Rooma jakautui Länsi-Roomaksi.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
Modernismi Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
Uusi aika alkaa
Ulos WSOY Oppimateriaalit & Jari Honkanen Eurooppalainen ihminen Keskiajan kilvoitteleva ihminen Kreikkalainen kulttuuriperintö Keskiajan taide Opettajan.
Modernismi ja populaarikulttuuri s Modernismi 1920-luvulla 1920-lukua kutsutaan modernismin vuosikymmeneksi: kaupungit kasvoivat, autot ja lentokoneet.
Euroopan uuden ajan kaupungit ja rakentaminen
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Lännen kirkko Keskiajalla
Modernin maailman taide
6. Pyhien kirjojen sisältö
22. Kristinuskon kulttuurivaikutuksia
, HI6.1. Islamin synty ja leviäminen
Islam Eero ja Noora.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
ANTIIKIN KULTTUURIHISTORIAA
Islam-tietovisa yläkouluun
Keskiajan kirkkoarkkitehtuuria
Tietoni Lähi-idän uskontojen pyhistä kirjoista
Islamin synty ja Koraani
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
2. Jakso; Kiina.
ISLAM KPL 9.
Kristillinen Eurooppa syntyy keskiajalla
Uuden ajan murros Renessanssin arkkitehtuuria
Raamatun tutkimus ja vaikutus
6. Pyhien kirjojen sisältö
Kirkkoarkkitehtuuri ja kirkkotaide
VII Buddhalaisuus Muistiinpanot: Buddhalaisuuden oppi.
Jeesus liikkeestä valtionuskonnoksi
Buddhalaisuuden harjoittaminen ja elämäntavat
Mitä Antonio Pisanellon (1395–1465) noin vuonna 1445 valmistuneessa teoksessa on kuvattuna? Erittele mahdollisimman tarkkaan (henkilöt, tapahtumat, symboliikka)
Kuvan avaus - Keskiaika
3. Ortodoksinen kristillisyys
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Taolaisuus.
ISLAM.
Hindulaisuuden uskonnon harjoittaminen ja elämäntavat
Lännen kirkko keskiajalla
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
OPETUSVINKKI 2 – Jumalan kuvaaminen Luku 3 – Oppi.
16. Kristillisperäiset uskonnot
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Luku 17 – Historiankirjat
LÄHI-ITÄ ja ISLAMIN ALUE
Esityksen transkriptio:

2.4. Kirkkotaide ja taide uskonnoissa

Kirkkotaide: kirkolliseen arkkitehtuuriin ja jumalanpalveluselämään liittyvää taidetta Alttaritaulut, yleistyivät 1700 – 1800 –luvuilla Kuvanveistotaide, kirkollinen käsityö Bysantin kirkkotaiteessa ikonit ja ikonostaasit Katolinen pyhimyskulttuuri toi alttari – ja pyhimyskaapit Renessanssin kirkkomaalaukset, Michelangelo

Varhaiskristillinen taide kristillinen taide vuosina 100 – 500 jKr Kristillinen taide ja länsimaisen taiteen tyylisuunnat Varhaiskristillinen taide kristillinen taide vuosina 100 – 500 jKr Bysantin taide, Itä-Roomassa 330 – 1453 Kristillinen mosaiikkitaide, mm. Konstantinopolissa ja Ravennassa 600- 1100 Romaaninen taide, keskiajan taiteen tyylivaihe, joka edelsi gotiikkaa Gotiikka, juuret 1140-luvun Ranskan arkkitehtuurissa

Renessanssi, 1300 – 1500, keskuksena Firenze Barokki, 1600-luvulla, ”suureellisuus” Rokokoo, syntyi Rankassa 1700-luvun alussa Ludwig XIV hovissa Klassismi, hakee malleja antiikin Kreikasta ja Roomasta (Katso myös realismi, modernismi, impressionismi, symbolismi, ekspressionismi, kubismi, dadaismi, futurismi, surrealismi)

Taide uskonnoissa Buddhalaisuus Pagodi - tornimainen rakennelma, buddhalainen temppeli Stupa - muistomonumentti, sisältää pyhäinjäännöksiä. Juuret esi-buddhalaiselta ajalta Arkkitehtuurissa usein kuvia mm. Buddhan elämästä Pyhiinvaeltajat kiertävät rakennuksen myötäpäivään osana uskonnonharjoitustaan rukousliput, rukousnauhat jne.

Buddhan patsaat hyvin arvokkaita, näyttäviä kertovat Buddhan elämästä, edistävät mietiskelyä eri asennot viestivät eri asioita: opetus, siunaus, pahan voittaminen, lepääminen, nirvanaan vaipuminen

Taide ja Islam Koraani kieltää ainoastaan kulttipatsaat, ei mainitse kuvia Kuvaan kielteisesti suhtautuvia kertomuksia on sen sijaan islamin perimätiedossa (hadith) Syynä on ollut halu sanoutua irti kristinuskosta ja sen kuvista Ihminen ei myöskään voi kilpailla Jumalan kanssa luomalla kuvia elävistä olennoista. Sakraalissa taiteessa koristeluntarve on löytänyt kaksi tietä: ornamentiikan ja kalligrafian Ornamentiikalla ja kalligrafialla on islamissa sama funktio kuin ortodoksisen kirkon ikoneilla Moskeijoita koristetaan kirjoituksin, ja kalligrafiaa ripustetaan tauluina sekä moskeijoihin että koteihin.

Koraanin jakeilla koristellaan kirjoja ja rakennuksia Koraanin jakeilla koristellaan kirjoja ja rakennuksia. Tässä Koraanin jakeita moskeijan seinässä, Delhissä.

Ensimmäinen Koraanin suura, Avauksen suura.

Suosittuja islamilaisia kuva-aiheita ovat: Fatiman käsi (Profeetta Muhammedin tyttären pystyyn nostettu kämmen suojaa pahalta), Kaaba (islamin keskus), Medinan moskeija (johon Muhammed on haudattu), Muhammedin myyttinen ratsu Buraq (jolla hän lensi taivaaseen), Profeetan sandaali (jolla uskotaan olevan parantava merkitys).

Taide hindulaisuudessa Laulu, resitaatio, musiikki, tanssi ja mantra Uskonnollisten tanssien aiheet ovat usein jumaltarut, tanssi täynnä symboliikkaa Temppeliarkkitehtuuri rikasta, alueelliset erot ovat suuret Jumalan kohtaamisen paikka, yksilö ja yhteinen puja, prasad ja pappien siunaus Jumalan kuva tai patsaat palvonnan “kohteena” Valtavan rikas taide ja symboliikka käytössä, myös elokuvat ja tv-sarjat

1) Alttaritaulu on aina taulun muotoinen. 2) Bysantin taiteessa ikoneilla on keskeinen asema. 3) Renessanssi taiteen keskiössä on Michelangelo ja Firenze. 4) Pariisin Notre Dame edustaa modernia arkkitehtuuria parhaimmillaan. 5) Pablo Picasso oli perustamassa kubismia. 6) Dali maalasi myös kristillisaiheisia teoksia. 7) Goottilaiset lasimaalaukset välittivät Raamatun tapahtumia mm. lukutaidottomille. 8) Taidemaalarit eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita Raamatun aihepiirien kuvaamisesta. 9) Kristillisen mosaiikkitaiteen mestariteos on Kreikassa Dafnen kirkossa sijaitseva Kristus Pantokrator. 10) Kirkkotaide on kirkossa tehtyä ja tuotettua taidetta.