Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
Advertisements

SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
Sähköpostiviestien uudelleenohjaus ohje Maks Larionov DP11LA.
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
Vapaa aihe Kysymykset.
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
Windows 7 käyttöjärjestelmän käyttö
Ohje Jos haluat vaihtaa aloitussivulle kuvan, käytä tätä pohjaa. Napsauta hiiren oikealla painikkeella dian oikeassa laidassa sijaitsevaa kuvaa ja valitse.
Tervetuloa Tekesin asiointipalveluun! Palvelussa annetut tiedot tallentuvat suoraan Tekesin tietokantaan, mikä vähentää virheiden mahdollisuutta ja nopeuttaa.
Ajatuksesta albumiin Digitaalikameran käytön jatkokurssi.
Linux - käyttöoikeudet Seuraavaksi läpikäydään Linuxin käyttöoikeushallintaa. Lähteinä on käytetty seuraavia:
1 Pardian uudet verkkopalvelut Yleisesittely Pardian koulutus/SM.
Luokan OneNote - muistikirja Jatko Sisältö 1. Apuohjelma 2. Työpöytäversio ja synkronointi 3. Materiaalin lisääminen muistikirjaan (PDF, Powerpoint,
OFFICE-TUOTTEIDEN KÄYTTÖ RT- TABLETILLA WORD EXCEL POWERPOINT ONEDRIVE.
Linux työpöydällä -kurssi. Kansiohierarkia ● Toisin kuin Windowsissa, Linuxissa (ja muissa POSIX-pohjaisissa järjestelmissä) ei ole C:, D: jne... asemia.
Työn nimi (=eläinlaji) Työn tekijä Tallenna tämä sivu luokan omaan kansioon > Omat tiedostot > Biologia > Nisäkkäät > Nisäkkään ja tekijöiden nimet. Noudata.
Komponentin luonti kirjastoon Hollywood tekniikalla Vain 3 askelta Package Symbol Device 1) piirretään komponentin fyysinen muoto, kuten juotosalueet 2)
Tietoturvaviikko 2013 Esitys 2/5 Ohje: voit liikkua esityksessä eteen- tai taaksepäin napsauttamalla sivun alareunassa olevaa nuolta Tämän esityksen on.
Kirjautuminen Opiskelijat kirjautuvat yleensä sisään vieraana. Kirjoita nimesi kenttään ja kirjaudu sisään. Voit kirjautua sisään myös omilla tunnuksilla.
Pedanet –oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu
KTKO104 Tieto- ja viestintätekniikka Tuokio Tuukka Kivioja | Samuel Rahikainen |
Tiedoston nimi PowerPoint - käyttö koulutuskalvoissa Ohjeita koulutusaineistossa käytettyihin PowerPoint- toimintoihin.
TERVE Diagrammit LibreOffice-ohjelmistolla
Kuvaruutuvideot Tommi Saksa, 2008, HAMK.
Toimittajaportaalin pikaohje
MITÄ UUTTA? Tekstiviestihälytysjärjestelmä Toimikunta- ja maakuntarajat pois Hälytysryhmän jokaisen jäsenen tiedot päähälyttäjien lisäksi (väh. nimi,
Lukiolaisen itc.
Tulevaisuuden uutta osaamista
Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo Syksy 2016
Kuvioiden tekeminen excelillä
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen Suomi
Opinnäytetöiden kirjaaminen Wilmaan huhtikuu 2015
Wordpress.com.
Click Start Search programs and file  region and language
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
Foreach-toistolause foreach-rakenteella on kätevä käydä läpi kaikki taulukon alkiot. Erityisen kätevää se on hajautustaulukon tapauksessa, jossa taulukon.
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen
Ohjelman graafinen ilme ja sen soveltaminen
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen
Aaltonen Petteri Laine Risto Nuutinen Ossi
Työaseman lisäämisen asetukset
Salasana asetusten muuttaminen ja salasanan vaihtaminen
Kaivosteollisuus ry:n asiakirjat
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen verkkolomakkeella
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
<Hankkeen nimi>
IT-järjestelmät Teija Kaltio-Rein Projektipäällikkö, Kirkkohallitus
Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä
Microsoft SharePointin mukauttaminen Verkkosivusto
Pelaajalle tehtävät ennen fba-tapahtumaa - tunnusten aktivointi huoltajan toimesta - harjoituspäiväkirjan pitäminen.
WinOodi versio 4.4 Katri Laaksonen
Vapaaohjelman arvostelulomakkeen täyttäminen
Myeway ohjeita Valmennuspäälliköille tehtävät ennen fba tapahtumaa - valmentajien ja joukkueenjohtajien lisäys.
Kilpailukalenteri.fi ohjeet
Työpöytäharjoitus 4.1 Olennaisen hahmottaminen 2
Ohjeistus Etene tässä olevien ohjeiden mukaan.
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen
Tervetuloa uuteen PowerPointiin
Tieto Edu Hoitoajat Tieto Education Finland.
WebOodin version 4.6 yhteenveto
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen
Dynamic Reporting (DR) -raporttien teon parhaat käytännöt
Kirjaston avoimet tietotekniikkaopastukset 2018
Varhaiskasvatusjärjestelmän laajennus Haapavesi ja Siikalatva
HUOMIO! Voit vaihtaa minkä tahansa dian pohjaväriä
SFX-dokumentaatio ja ohjeet
Yksi sisäänkirjautuminen 3/27/19
Esityksen transkriptio:

Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu tutuksi Wikikirjaa

Ubuntu - Sisäänkirjautuminen Tietokoneen käynnistymisen jälkeen avautuu ensimmäisenä näkyville sisäänkirjautumisruutu. Järjestelmään kirjaudutaan sisään syöttämällä käyttäjätunnus ja salasana. On huomioitava, että käyttäjänimi tulee kirjoittaa kokonaan pienillä kirjaimilla. Salasanassa isot ja pienet kirjaimet katsotaan eri kirjaimiksi.

Ubuntu – paneelit ja valikot Ubuntu työpöydällä on Microsoft Windowsista poiketen paneelit sekä vasemmalla että ylhäällä. Yläpaneelissa sijaitsevat valikot ja vasemmalla olevassa näkyvät avoinna olevat ohjelmat sekä ohjelmien käynnistimet. Lisäksi yläpaneelin oikeassa ylänurkassa sijaitsevat kello ja ns. ilmoitusalue. Vasemmassa paneelissa on työtilanvaihdin.

Ubuntu - työpöytä

Tehtäviä 1)Kirjaudu sisään omilla tunnuksillasi. 2)Avaa työtilaan gedit-ohjelma. 3)Vaihda työtilaa ja avaa toiseen työtilaan jokin toinen ohjelma. 4)Tutki mistä kohden näytöllä näkyviä paneeleja näet käytössä olevan verkkoyhteyden tiedot.

Ubuntu – paneelit ja valikot Yläpaneelissa ovat File-, Edit-, View-, Places- ja Help- valikot ja tärkeimpänä pikahaku. Places-valikon kautta päästään tarkastelemaan mm. omaa kotihakemistoa, asiakirjoja sekä eri levyosioita. Kannattaa huomioida, että tiedostot ja kansiot -haku löytyy nykyisin kätevämmin vasemman laidan palkista. Pikahaku aukeaa kaikkein vasemmanpuoleisimmasta Ubuntu- kuvakkeesta. Huom! Ubuntun nykyinen työpöytä käyttäytyy siten, että jokaisen ohjelman perusvalikko tulee ruudun ylävalikkoon – näin tapahtuu vaikka ohjelmaikkuna ei olisi koko näytön kokoinen.

Tehtäviä 1)Lisää vasemman laidan käynnistyspaneeliin Google Chrome. 2)Mistä löydät sovellusten etsintävalikon? 3)Mistä löydät hakemistojen ja tiedostojen etsintävalikon? 4)Mistä löydät järjestelmäasetusten valikon?

Ubuntu – työpöytä Paneelien ulkopuolella oleva alue on työpöytää. Työpöydälle voidaan lisätä tiedostoja ja ohjelmien käynnistimiä. Nämä näkyvät kuvakkeina. Myös työpöydän taustakuva voidaan vaihtaa halutuksi. Näitä toimintoja päästään tekemään napsauttamalla hiiren oikeaa näppäintä työpöydällä. Avoinna oleva ohjelmat saa pienennettyä ja työpöydän näkyviin näppäinyhdistelmällä Super (Windows) + D.

Ubuntu – työpöytä Työpöytää päästään tarkastelemaan hakemistona valitsemalla Places-valikosta Home Folder → Desktop.

Ubuntu – työtilat Ubuntun työpöydällä on oletusarvoisesti käytössä neljä työtilaa. Työtilojen avulla saadaan lisää tilaa työpöydälle. Samanaikaisesti voidaan pitää avoinna useiden ohjelmien ikkunoita ja liikkua työtilasta toiseen. Työtilojen välillä päästään liikkumaan vasemmassa paneelissa sijaitsevalla työtilanvaihtimella.

Tehtäviä 1)Lisää työpöydälle oma-niminen kansio ja luo kansioon uusi tekstitiedosto (.txt-pääte). 2)Avaa edellä luomasi tiedosto ja kirjoita sinne teksti ”harjoitus 2”. 3)Vaihda työpöydän taustakuva johonkin Webistä hakemaasi kuvaan, huomioi käyttöoikeudet.

Ubuntu – työpöydän muokkaaminen Työpöytää voidaan muokata monipuolisesti. Ulkoasua voidaan vaihtaa erilaisilla teemoilla, jotka muokkaavat ikkunoiden ulkoasua ja kuvakkeita.

Ubuntu – työpöydän muokkaaminen Teemoja päästään vaihtamaan valitsemalla System Settings -> Personal -> Appearance. Uusien teemojen lataaminen onnistuu helposti Gnome Art -ohjelmalla.

Ubuntu – työpöydän muokkaminen

Ubuntu - uloskirjautuminen Järjestelmästä päästään kirjautumaan ulos valitsemalla oikean laidan Käynnistys-valikosta Log Out... tai Shut Down...