Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuAnna Seppälä Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
TarhaNIRSo Dr. J.B. Martinkauppi
2
Sisältö 1.Kirjallisuusselvitys 1.1. Esimerkkejä lehdistä 1.2. Selvityksen alue 1.3. Laadusta 1.4. Esimerkkejä 2.Tehdyt mittaukset 3.Johtopäätökset
3
1.1. Esimerkkejä lehdistä Postharvest Biology and Technology Journal of Food Engineering Trends in Food Science & Technology J. Am. Soc. Hort. Sci J. Near Infrared Spectrosc Crit. Rev. Food Sci. Nutr, Applied optics, ……
4
1.2. Kirjallisuusselvityksen alue NIR – lähi-infrapuna, yleisin VIS – näkyvä alue UV – yleensä fluoresenssi
5
1.3. Laadusta Aistinvaraisista havainnoista Ravintoarvoista Kemiallisista rakenteista Mekaanisista ominaisuuksista Toiminnallisista ominaisuuksista Vikojen puutteesta
6
1.4. Esimerkki fluoresenssin hyödyistä Pintavaurioiden tutkimiseen tuotteissa, joissa paljon klorofyllia Esim. tomaatin paleltumisvaurio Flavonoidien mittaukseen Kypsymisen arviointiin
7
1.4. Esimerkki NIR Tomaatin virus-infektion toteaminen 540 nm, 700 nm, binarized difference Lähde: J.A. Abbott : Posthar6est Biology and Technology 15 (1999) 207–225
8
1.4. Lykopeeni (carotenoid lycopene) Lykopeenia on esimerkiksi vesimelonissa ja tomaateissa, joissa sitä on tutkittu 500-700 nm alueella Mielenkiintoinen, koska tutkimukset näyttäisivät sillä olevan terveydellisiä vaikutuksia Käytetään myös ravintolisänä ja väriaineena
9
1.4. Klorofylli Tärkeä alue: 670nm (chlorophyll-a, absorptiokerroin yhdistetty esim. ikään, nektariineilla: pehmentyminen, sokeripitoisuus, happamuus, aromipitoisuus, voidaan yhdistää aistinvaraisiin tuloksiin omenat myös aallonpituus 630 nm; kohteina massa, happamuus, soluble solid content, väri, mehun määrä varastoinnin jälkeen
10
1.4. anthosyaani (anthocyanin) Absorptiomaksimit alhaisille ja kohtuullisilla pitoisuuksilla ilmenevät 455-480 alueella Suuret pitoisuudet 530-550 nm Myös klorofyllin fluoresointia on käytetty pitoisuuden arviointiin
11
1.4. Esimerkki pitoisuuksien arvioinnista VIS-alueella
12
2. Alustavia tutkimustuloksia Opiskelija Severi Sutinen on tehnyt NIR- transmittanssimittauksia seuraaville kohteille: –Peruna –Tomaatti –Kirsikkatomaatti –Miniluumutomaatti –Luumutomaatti –Viinirypäle
13
2. Alustavat tulokset: peruna
14
2. Alustavat tulokset: tomaatti
15
2. Alustavat tulokset: kirsikkatomaatti
16
2. Alustavat tulokset: luumutomaatti
17
2. Alustavat tulokset: miniluumutomaatti
18
2. Alustavat tulokset: viinirypäleet
19
3. Johtopäätökset Kohteen rakenteen vetistyminen (home) aiheutti transmissiotason kasvamisen ja vääristi spektriä. Kohteen sisäisten ominaisuuksien muuttuminen (ontelo, muste) aiheutti transmissiotason laskemisen ja/tai spektrin muuttumisen. Yhdessä kirjallisuusselvityksen kanssa tämä osoittaa selvän potentiaalin VIS-NIR alueen käytölle
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.