Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TarhaNIRSo Dr. J.B. Martinkauppi. Sisältö 1.Kirjallisuusselvitys 1.1. Esimerkkejä lehdistä 1.2. Selvityksen alue 1.3. Laadusta 1.4. Esimerkkejä 2.Tehdyt.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TarhaNIRSo Dr. J.B. Martinkauppi. Sisältö 1.Kirjallisuusselvitys 1.1. Esimerkkejä lehdistä 1.2. Selvityksen alue 1.3. Laadusta 1.4. Esimerkkejä 2.Tehdyt."— Esityksen transkriptio:

1 TarhaNIRSo Dr. J.B. Martinkauppi

2 Sisältö 1.Kirjallisuusselvitys 1.1. Esimerkkejä lehdistä 1.2. Selvityksen alue 1.3. Laadusta 1.4. Esimerkkejä 2.Tehdyt mittaukset 3.Johtopäätökset

3 1.1. Esimerkkejä lehdistä Postharvest Biology and Technology Journal of Food Engineering Trends in Food Science & Technology J. Am. Soc. Hort. Sci J. Near Infrared Spectrosc Crit. Rev. Food Sci. Nutr, Applied optics, ……

4 1.2. Kirjallisuusselvityksen alue NIR – lähi-infrapuna, yleisin VIS – näkyvä alue UV – yleensä fluoresenssi

5 1.3. Laadusta Aistinvaraisista havainnoista Ravintoarvoista Kemiallisista rakenteista Mekaanisista ominaisuuksista Toiminnallisista ominaisuuksista Vikojen puutteesta

6 1.4. Esimerkki fluoresenssin hyödyistä Pintavaurioiden tutkimiseen tuotteissa, joissa paljon klorofyllia Esim. tomaatin paleltumisvaurio Flavonoidien mittaukseen Kypsymisen arviointiin

7 1.4. Esimerkki NIR Tomaatin virus-infektion toteaminen 540 nm, 700 nm, binarized difference Lähde: J.A. Abbott : Posthar6est Biology and Technology 15 (1999) 207–225

8 1.4. Lykopeeni (carotenoid lycopene) Lykopeenia on esimerkiksi vesimelonissa ja tomaateissa, joissa sitä on tutkittu 500-700 nm alueella Mielenkiintoinen, koska tutkimukset näyttäisivät sillä olevan terveydellisiä vaikutuksia Käytetään myös ravintolisänä ja väriaineena

9 1.4. Klorofylli Tärkeä alue: 670nm (chlorophyll-a, absorptiokerroin yhdistetty esim. ikään, nektariineilla: pehmentyminen, sokeripitoisuus, happamuus, aromipitoisuus, voidaan yhdistää aistinvaraisiin tuloksiin omenat myös aallonpituus 630 nm; kohteina massa, happamuus, soluble solid content, väri, mehun määrä varastoinnin jälkeen

10 1.4. anthosyaani (anthocyanin) Absorptiomaksimit alhaisille ja kohtuullisilla pitoisuuksilla ilmenevät 455-480 alueella Suuret pitoisuudet 530-550 nm Myös klorofyllin fluoresointia on käytetty pitoisuuden arviointiin

11 1.4. Esimerkki pitoisuuksien arvioinnista VIS-alueella

12 2. Alustavia tutkimustuloksia Opiskelija Severi Sutinen on tehnyt NIR- transmittanssimittauksia seuraaville kohteille: –Peruna –Tomaatti –Kirsikkatomaatti –Miniluumutomaatti –Luumutomaatti –Viinirypäle

13 2. Alustavat tulokset: peruna

14 2. Alustavat tulokset: tomaatti

15 2. Alustavat tulokset: kirsikkatomaatti

16 2. Alustavat tulokset: luumutomaatti

17 2. Alustavat tulokset: miniluumutomaatti

18 2. Alustavat tulokset: viinirypäleet

19 3. Johtopäätökset Kohteen rakenteen vetistyminen (home) aiheutti transmissiotason kasvamisen ja vääristi spektriä. Kohteen sisäisten ominaisuuksien muuttuminen (ontelo, muste) aiheutti transmissiotason laskemisen ja/tai spektrin muuttumisen. Yhdessä kirjallisuusselvityksen kanssa tämä osoittaa selvän potentiaalin VIS-NIR alueen käytölle


Lataa ppt "TarhaNIRSo Dr. J.B. Martinkauppi. Sisältö 1.Kirjallisuusselvitys 1.1. Esimerkkejä lehdistä 1.2. Selvityksen alue 1.3. Laadusta 1.4. Esimerkkejä 2.Tehdyt."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google