Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Suunnistuksen eettiset reitinvalinnat.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Suunnistuksen eettiset reitinvalinnat."— Esityksen transkriptio:

1 Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Suunnistuksen eettiset reitinvalinnat

2 Suomen Suunnistusliitto Suunnistuksen eettiset reitinvalinnat 1. Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan 2. Suunnistaja huomioi kanssaharrastajat ja ympäristön 3. Suunnistus edistää terveyttä ja hyvinvointia www.ssl.fi - Reilua peliä rasteilla

3 Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Taustaa Nuori Suomi myönsi 30.8.2005 Suomen Suunnistusliitolle jatkorahoituksen kolmanneksi vuodeksi lajiliiton eettiseen kehittämishankkeeseen. 1. vuoden tuki oli 15 000 €, 2. vuoden tuki 23 000 € ja kolmannelle hankevuodelle SSL sai tukea 25 000 €.

4 Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Taustaa Tuen tarkoituksena on auttaa lajiliittoja eettisessä kehitystyössä kohti ”Unelma hyvästä urheilusta” – teoksessa kuvattua toimintaa. Unelmana on, että urheilu on kaikille mahdollista, kokonaisvaltaisesti kehittävää ja mieluista. SSL:n ohjelma on Reilua peliä rasteilla ja ohjelmassa on mukana kaikki liiton toimialat.

5 Suomen Suunnistusliitto 1. Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan Jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella on mahdollisuus suunnistaa kilpailuissa ja kuntorasteilla omalla tasollaan. Seurat tarjoavat jäsenilleen monipuolisia ja moniarvoisia mahdollisuuksia osallistua seuratoimintaan ja harrastaa suunnistusta. Unelma hyvästä suunnistuksesta linjaa toimintaa. Suunnistus on kannustavaa, kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa, jossa korostuvat tasavertaisuus ja leikinomaisuus.

6 Suomen Suunnistusliitto

7 Onko sinun seurassasi tilaa Jarkolle? Lisäkysymyksiä aiheesta Miten Jarkko toimii seurassasi? Onko Jarkolle sopivaa kilpailutarjontaa? Nuorille voi antaa mahdollisuuden itsenäisesti, mutta aikuisen tukemana suunnitella ja toteuttaa toimintaa seurassa oman ikäisilleen ja nuoremmille.

8 Suomen Suunnistusliitto 2. Suunnistaja huomioi kanssaharrastajat ja ympäristön Suunnistaja on esimerkkinä muille ja toimii reilun pelin periaatteita noudattaen: hän esimerkiksi varmistaa maastojen käyttöön tarvittavat luvat, väistää kielletyt alueet, auttaa loukkaantunutta maastossa ja noudattaa muita yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Suunnistaja edistää kestävää kehitystä, toimii ympäristökasvattajana ja lisää ympäristövastuullista käyttäytymistä.

9 Suomen Suunnistusliitto

10 Miten menettelet nähdessäsi loukkaantuneen? Lisäkysymyksiä aiheesta Oletko ollut vastaavassa tilanteessa tai onko sinua autettu? Auttamisvelvollisuus on meillä kaikilla myös liikenteessä. Miten noudatat sääntöjä ja velvollisuuksia? Miten välität lajikulttuuria eteenpäin omalla toiminnallasi? Noudatatko yhteisesti sovittuja pelisääntöjä?

11 Suomen Suunnistusliitto 3. Suunnistus edistää terveyttä ja hyvinvointia Suunnistus edistää fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Doping ei kuulu suunnistukseen eikä suunnistukseen liitetä tupakkatuotteita, alkoholia tai huumausaineita. Yhdessä myönteisesti toimien suunnistajat luovat hyvinvoivan ja kannustavan yhteisön.

12 Suomen Suunnistusliitto

13 Onko tarpeen sopia alkoholin käytöstä? Lisäkysymyksiä aiheesta Onko seurassasi sovittu alkoholin käytöstä jonkin matkan yhteydessä? Onko sopimusten syytä koskea myös matkaan lähteviä aikuisia suunnistajia ja huoltajia? Jokainen meistä voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa siihen, millainen kulttuuri suunnistuksessa vallitsee.

14 Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Haaste seuroille käydä keskustelua ohjelmasta Ohjelman tavoitteena on nostaa keskusteluun suunnistuksen eettiset reitinvalinnat. SSL toivoo keskustelun viriävän myös seuroissa. Seurojen linjaukset ja toimintatavat välittävät suunnistuksen tapaa toimia yhä uusille suunnistajapolville. SSL:n liittovaltuusto hyväksyi eettiset reitinvalinnat syyskokouksessaan ja haastoi seurat käsittelemään ne.

15 Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Haasteen käsittely seurassa Johtokunta käsittelee suunnistuksen eettiset reitinvalinnat edistääkseen hyvää toimintakulttuuria. Keskustelun jälkeen seurassa päätetään toteuttaa ……. Seuran edustusryhmät käyvät leirillään läpi haastekortit. Yhdessä pohditaan omia ja yhteisiä reitinvalintoja. Keskusteluun nousee erityisesti ……

16 Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Haasteen käsittely seurassa Lasten ohjaajat käsittelevät haastekortteja ennen kauden alkua. Ohjaajat päättävät yhdessä, että …… Kuntorastien vastuuhenkilöt käyvät ohjelman läpi. Heidän vastuullaan on mm. ……

17 Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Materiaalia Eettisten reitinvalintojen keskustelun virittämiseksi on tehty haastekortit. Haastekorttisarjan voi ladata SSL:n Internet-sivuilta, Materiaalisalkusta. Tilaa Suunnistusliitosta Reilua peliä rasteilla julisteita, tarroja, haastekorttisarjoja ym. oheismateriaalia veloituksetta. Tilaukset: info@ssl.fi Kerro palautetta, tarinoita, kokemuksia: info@ssl.fi.


Lataa ppt "Suomen Suunnistusliitto Reilua peliä rasteilla Suunnistuksen eettiset reitinvalinnat."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google