Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tervetuloa tutustumaan yhteen kiehtovimmista maailmanuskonnoista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tervetuloa tutustumaan yhteen kiehtovimmista maailmanuskonnoista"— Esityksen transkriptio:

1 Tervetuloa tutustumaan yhteen kiehtovimmista maailmanuskonnoista
Islam Tervetuloa tutustumaan yhteen kiehtovimmista maailmanuskonnoista

2 Tekijä Taru Toljamo -Tämä esitys on syntynyt ATK-kurssin aikana, keväällä 2003 -Opiskelen Ounasvaaran lukiossa kolmannella luokalla.Kouluni sijaitsee Rovaniemellä. -Valitsin aiheen, koska se on mielenkiintoinen ja siitä löytyy paljon materiaalia internetistä. Osasyy valintaani on myös se, että Islamilaisuus on aina kiehtonut minua yhtenä maailmanuskontona.Olen lukenut aiheesta paljon kirjoja ja katsonut muutamia dokumentteja. Olen saanut myös tutustua kahteen muslimiin käytännön elämässä. -En ole aiemmin käynyt yhtään ATK-kurssia, joten tutustumiseni tietokoneisiin on ollut vähäistä. PowerPointin käyttö kaikkine diaesityksineen on minulle täysin uutta. -Kurssin aikana opin mielestäni paljon yleistä tietokoneista. Opin käyttämään kunnolla Internetiä. Esitelmien ja tutkielmien tekokin on tästä lähtien helpompaa.

3 Sisällysluettelo: 1. Mitä Islam on ? 2.Miten Islam näkyy Suomessa?
3. Viisi peruspilaria 4..Islamilaisten pyhä kirja Koraani 5. Levinneisyys 6. Uskonkappaleet 7. Lähteet

4 Mitä Islam on? Islam on arabiankielinen sana, joka tarkoittaa alistumista ja tottelevaisuutta, eli täydellistä antautumista Jumalan johdatuksen varaan. Jotkut käyttävät sanaa "muhamettilaisuus" sanan Islam sijasta, mutta se on väärä nimitys Islamille ja loukkaa syvästi sen henkeä. Islamin sanoma ja johdatus on sama, jonka Jumala on paljastanut kaikille profeetoilleen.

5 Miten Islam näkyy suomessa?
Tarkasteltuina maittain, joissa islam on valtauskontona, viisi suurta Suomessa vakituisesti asuvaa muslimiryhmää ovat: somalit, turkkilaiset, iranilaiset, irakilaiset ja marokkolaiset. Lisäksi kansalliseen vähemmistöön, tataareihin, kuuluvat ovat muslimeja. Ulkomaalaistilastojen mukaan tarkasteltuina Suomen muslimien kokonaismääräksi voidaan arvioida (tataarit noin 939 henkilöä mukaan lukien) noin Valtaväestöön kuuluvia islamiin kääntyneitä on yli sata henkilöä. Enemmistö Suomen muslimeista elää pääkaupunkiseudulla. Jos peruskoulussa on vähintään kolme samaan uskontokuntaan kuuluvaa, heille on järjestettävä uskonnon opetusta tunti viikossa. Esimerkiksi muslimien kohdalla tämä toteutuu käytännössä lähinnä vain pääkaupunkiseudulla.

6 Viisi peruspilaria: 1. Uskontunnustus: todistaa, että ei ole muuta Jumalaa kuin Allah, ja että Muhammed (saas) on Hänen sanansaattajansa 2. Suorittaa rukoukset 3. Antaa Zakat (almut) 4. Paastota Ramadan-kuun ajan 5. Tehdä pyhiinvaellusmatka Mekkaan.

7 Islamilaisten pyhä kirja Koraani
Koraani ja sunna Koraani on Jumalan viimeksi ilmestynyttä sanaa ja Islamin oppien ja lakien peruslähde. Koraani käsittelee uskon perusteita, moraalia, ihmisyyden historiaa, Jumalanpalvontaa, tiedettä, viisautta, ihmisen ja Jumalan välistä suhdetta sekä kaikkia ihmisen sosiaalisen elämän puolia ja keskinäisiä suhteita. Laaja opastus terveeseen ja harmoniseen yhteiskuntajärjestelmään, johon sisältyy sosiaalinen oikeudenmukaisuus, talous, politiikka, lainsäädäntö, oikeustiede ja kansainväliset suhteet, on myös tärkeä osa Koraania. Sunna (Muhammedin perimätieto) koostuu profeetta Muhammedin (SAAS) opetuksista, hänen sanonnoistaan (hadith) ja teoistaan, jotka hänen seuraajansa tarkoin keräsivät ja tallensivat.

8 Koraani on Jumalan sanaa, kun taas Muhammedin (SAAS) sunna on Koraanin käytännön tulkintaa. Muhammedin (SAAS) tehtävänä oli välittää Koraani sellaisena kuin hän sen sai, selittää sitä ja toteuttaa sitä täydelleen elämässään. Sunnaa pidetään Islamin toisena lähteenä ja sen tulee olla täydellisessä sopusoinnussa ensimmäisen lähteen, Koraanin kanssa. Se on mittapuu ja jos jonkin perimätiedon ja Koraanin välillä on ristiriitaa, pitäytyy muslimi Koraaniin, mutta mikään aito Muhammedin (SAAS) perimätieto ei voi olla ristiriidassa Koraanin kanssa. Profeetta Muhammed (SAAS) ei itse ollut luku- eikä kirjoitustaitoinen. Koraani tuli hänelle ilmestyksinä ja hän välitti ne edelleen seuraajilleen, jotka opettelivat ne ulkoa ja kirjoittivat ne muistiin profeetan johdolla. Koraanin alkuperäinen ja täydellinen teksti on kaikkien saatavilla arabiaksi, eli sillä kielellä, jolla Jumala sen ilmoitti. Tekstiä on käännetty monille kielille, mutta käännökset eivät ole verrattavissa arabiankieliseen alkuperäistekstiin

9 Levinneisyys: Islam on levinnyt kaikkialle maailmaan.Valtaosa muslimeista elää kuitenkin Pohjois-Afrikassa, Lähi-Idässä ja monissa Aasian maissa. Islam jakautuu sunna- ja shiiamuslimeihin. Sunnamuslimeja on arviolta 90% väestöstä ja shiiamuslimeja puolestaan 9%.. Yhteensä muslimeja on arvioitu maailassa olevan n miljoonaa.

10 Uskonkappaleet Usko Jumalan ykseyteen
Ollakseen muslimi, s.o. totellakseen Jumalaa, on välttämätöntä uskoa Jumalan ykseyteen siinä merkityksessä, että Hän on Ainoa Luoja, Ylläpitäjä. Toimeenpanija jne. Mutta tämä usko, Tawhid Ar-Rububiyyah, ei yksin riitä. Tawhid Ar-Rububiyyah'in täydentämiseksi tarvitaan Tawhidal-uluhiyyah, eli on tunnustettava vain Jumalan ansaitsevan tulla palvotuksi ja siksi luopua palvomasta ketään tai mitään muuta. Usko enkeleihin Enkeleillä ei ole materiaalista olomuotoa eivätkä he ole ihmissilmin nähtäviä. He hoitavat näkymättöminä maailmankaikkeudessa Jumalalta saamiaan tehtäviä, he eivät muistuta meitä eivätkä ole Jumalan lapsia, eivätkä he voi poiketa siitä, mitä Jumala on heille määrännyt.

11 Heidän päätehtävänsä, joista heidän nimensäkin voidaan johtaa, on välittää Jumalan viesti Hänen valitsemilleen profeetoille. Tätä kunniatehtävää hoitaa etenkin heidän johtajansa Gabriel (tai Dzibriil. Usko Jumalan kirjoihin Uskomme niihin kirjoihin, jotka Jumala aikojen kuluessa on lähettänyt alas ihmiskunnalle profeettojensa välityksellä. Aabrahamin kirjat (suhuf), Mooseksen Tawrat (Toora), Daavidin Zabuur (Psalmit) ja Jeesuksen Kristuksen Injiil.(Evankeliumi) Olemme varmoja siitä, että kaikki Jumalan lähettämät kirjat ovat totta.

12 Usko Jumalan profeettoihin
Usko profeettoihin on osa islamia. Koraanissa heistä on mainittu 25, jotka ovat Aadam, Nooa, Idris (Heenok), Saalih (Tamuud), Aabraham, Aad, Loot, Joona, Ismail, Iisak, Jaakob, Joosef, Job, Soeib, Mooses, Aaron, Elisa, Zul-kifl, Daavid, Sakarias, Salomon, Elias, Johannes, Jeesus (Isa), Muhammed (rauha heille). Sanansaattajat ovat ihmisiä, jotka Jumala on valinnut sitä kunniatehtävää varten, että he välittävät Hänen viestinsä muille miehille ja naisille. Sanansaattajan asemaa ei voi saavuttaa tietoisesti ponnistelemalla, vaan se on Jumalan armonosoitus niille, jotka ovat sen ansainneet. He eivät ole kuten me muut, vaikka ihmisiä ovatkin, vaan he ovat erittäin korkealla moraalisella, hengellisellä ja älyllisellä tasolla, mikä Jumalan silmissä tekee heidät kelvollisiksi kantamaan Hänen valoaan maailmalle.

13 Usko elämään kuoleman jälkeen
Kaikki Jumalan profeetat kehottivat kansojaan palvomaan Jumalaa ja uskomaan kuolemanjälkeiseen elämään. Koraani painottaa voimakkaasti sitä, että Tuomiopäivä tulee ja että Jumala silloin tulee päättämään kunkin ihmisen kohtalosta hänen tekojensa perusteella. Usko Qadariin (jumalalliseen kohtaloon) Jos Jumala määrää ennalta (yuqaddir) kaiken, koskee se myös meidän ns. vapaita tekojamme.Toinen, jota kutsuttiin nimellä Jabriya, oli täsmälleen päinvastaisella kannalla julistaen, ettei ollut mitään eroa elottomien asioiden liikkeellä ja meidän liikkeillämme, kun teemme ns. vapaaehtoisia tekoja Mutta jos kerran on näin, miten meidän voidaan sanoa olevan vapaita ja vastuussa teoistamme? Tämä kysymys aiheutti islamin varhaisessa historiassa kahden äärilaidan teologisen lahkon syntymisen.

14 Lähteet: http://www.islamopas.com/ http://www.monika.st/islam.html
10&hl=fi&lr=&ie=UTF-8&start=140&sa=N


Lataa ppt "Tervetuloa tutustumaan yhteen kiehtovimmista maailmanuskonnoista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google