Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Väkivallan taustatekijät ja sen ehkäisemisen mahdollisuudet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Väkivallan taustatekijät ja sen ehkäisemisen mahdollisuudet"— Esityksen transkriptio:

1 Väkivallan taustatekijät ja sen ehkäisemisen mahdollisuudet
Hannu Lauerma tutkimusprofessori, THL vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala

2 Aggressio: luonnonvalinnan tulos
Suosinut henkiinjäämistä. Ei itsessään hyvä eikä paha. Perustyyppejä: saalistamisaggressio, puolustautumisaggressio (fight or flight). Reviiriaggressio ja laumahierarkiaa määrittelevä aggressio. Reagointitapa ennemmin kuin vietti.

3 Surmaamista - entä aggressio?

4 Ihminen on territoriaalinen lihansyöjä-keräilijä-saalistaja

5 MacLeanin malli aivojen rakenteesta

6 Patologinen aggressio
Ei suojaa, rakenna tai auta ravinnon hankinnassa, vaan tuhoaa yksilön ja hänen laumansa mahdollisuuksia - ja geenien siirtymistä eteenpäin. Heikentää sitä yhteisöä, joka turvaa eloonjäämistä. Esimerkkejä: paranoidinen aggressio; muu psykoottinen aggressio; maaninen aggressio; narsistisen raivon ylilyönnit; raivoreaktio homoseksuaalisen paniikin yhteydessä; häpeäraivo.

7 ”Kaarle VI:n mielisairaus puhkeaa”, vuosi 1392

8 Väkivalta kiehtoo ja myy

9 Miesten kolmiodraama: pojanmurha uskollisuuden osoituksena (1
Miesten kolmiodraama: pojanmurha uskollisuuden osoituksena (1. Mooseksen kirja, 22. Luku.) 6. Ja Aabraham otti polttouhripuut ja sälytti ne poikansa Iisakin selkään; itse hän otti käteensä tulen ja veitsen, ja niin he astuivat molemmat yhdessä. 7. Iisak puhui isällensä Aabrahamille sanoen: "Isäni!" Tämä vastasi: "Tässä olen, poikani". Ja hän sanoi: "Katso, tässä on tuli ja halot, mutta missä on lammas polttouhriksi?" 8. Aabraham vastasi: "Jumala on katsova itselleen lampaan polttouhriksi, poikani". Ja he astuivat molemmat yhdessä. 9. Ja kun he olivat tulleet siihen paikkaan, jonka Jumala oli hänelle sanonut, rakensi Aabraham siihen alttarin, latoi sille halot, sitoi poikansa Iisakin ja pani hänet alttarille halkojen päälle Ja Aabraham ojensi kätensä ja tarttui veitseen teurastaakseen poikansa.

10

11

12 Sitoutuminen kannattaa?
”Näin sanoo Herra: Koska sinä tämän teit etkä kieltänyt minulta ainoaa poikaasi, minä vannon itseni kautta, että siunaan sinua runsain määrin ja annan sinulle jälkeläisiä niin paljon, että he ovat kuin taivaan tähdet tai hiekanjyvät meren rannalla, ja sinun jälkeläisesi valloittavat vihollistensa kaupungit.” (1. Mooseksen kirja, 22. Luku)

13

14

15 Kullervo, Kalervon poika, asosiaalinen suomalainen Oidipus
Syntyi levottomissa oloissa. Toistuvan väkivallan uhrina lapsuudessaan. Frustrointia, voimattomuutta ja kostonhimoa. Syyllistyi aluksi ilkivaltaan, sitten tappoihin. Lyhyt ja väkivaltainen elämänkaari. Ihmissuhteissaan piittaamaton, makasi tietämättään sisarensa. Itsemurha miekkaan syöksymällä.

16 Kullervon eräs keskeinen ongelma on suhde naiseen:
”Millä nyt maksan naisen naurun, naisen naurun, piian pilkan, akan ilkeän evähät, pahan porton paistannaiset?" "Malta, malta, hiien huora! Jos itken isoni veistä, vielä itkenet itseki, itket lypsylehmiäsi."

17 Aggressio kulttuurin säätelemänä
Aggressio on yleismaailmallinen ja kaikille kulttuureille ominainen ilmiö. Miehillä aggression fyysinen toteuttaminen, väkivalta, ratkaisevasti yleisempää. Huomattavia kulttuurisia eroja kuitenkin on. Uskonnot keskeisiä säätelijöitä. ”Älä tapa”-käsky on lähes kaikissa keskeinen. ”Toiset” kuitenkin saa tai pitää tarvittaessa tappaa.

18 Biologiasta kulttuuriin: myytit
Kertomuksia ym. kokonaisuuksia, jotka vaikuttavat havainnoitsijan ja havaittavan kohteen välissä. Sisältävät perimmäisiä arvoja vaikeasti kritisoitavina paketteina. Claude Lévi-Strauss: ”Myytit ajattelevat meissä.” Missä määrin myyttien takana biologia, missä määrin kulttuuri?

19 Modernin miehen ongelma
”Niin, ihanteet muuttuvat. Kun ennen John Wayne ratsasti kohti auringonlaskua takanaan kasa kuolleita roistoja, nykyään mekkoeinari ajaa ilta-auringossa ekologisella polkupyörällään, kypärä tietysti päässä, terapiaistuntoonsa takanaan kasa läpikäymättömiä tunteita ja traumoja. Minä tiedän kyllä, kumpaa leffaa haluan katsoa.” (Sitaatti lääkärien keskustelupalstalta)

20 Väkivallan eri tyypeistä
Aggressiovalmius eri muotoineen on selkeä lajityypillinen piirre. Sukupuolijakauma voimakas. Impulsiivinen väkivalta ja instrumentaalinen väkivalta ovat hyvin erilaista alkuperää. Tuskaisen tarkkaavaisuushäiriöisen, hyökkäävän asosiaalisen, päihtyneen ja esimerkiksi grandioottisen tai paranoidisen psykoottisen aggression taustat ovat erilaiset.

21 Humalajuominen väkivallan riskitekijänä Suomessa
Viikoittain itsensä vahvaan humalaan juovat nuoret ovat väkivallan tekijöinä 5-7 kertaa ja uhreina 2-3 kertaa useammin kuin nuoret, jotka eivät juo alkoholia kovaan humalaan asti. Noin 80% henkirikoksista tehdään Suomessa alkoholin vaikutuksen alaisena.

22 Alkoholi ja väkivalta Alkoholi alentaa riskinottokynnystä, heikentää ongelmanratkaisutaitoja, lisää impulsiivisuutta ja näin edistää aggression purkautumista. Nousuhumalassa hyökkäävä maanisuus, laskuhumalassa ärtyisyys ja hypoglykemia. Epäsosiaalisesta persoonallisuudesta kärsivät tavallista taipuvaisempia humala- aggressioon.

23 Mieshormoni ja aggressio
Testosteroni kohtuuannoksina ei merkittävästi lisää väkivaltaisuutta tasapainoisella miehellä. Riskinotto ja seksuaalinen halukkuus kasvavat. Yleinen aktiivisuus voi kasvaa. Suuriin yliannoksiin liittyen, tilannekohtaisesti tai henkilöön liittyvistä syistä myös sairaalloista aggressiivisuutta testosteronin ja anabolisten steroidien vaikutuksesta.

24 Alkoholi ja steroidihormonit
Suurentuneet testosteronin perusarvot arvot on liitetty aggressiiviseen käyttäytymiseen ja humalahakuisuuteen miehillä. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö kuitenkin heikentää miesten testosteronituotantoa. Alkoholin ja steroidihormonien vuorovaikutus selittänee ainakin osan alkoholin välittömistä vaikutuksista aggressiivisuuteen naisilla Alkoholi suurentaa hetkellisesti sekä estrogeeni- että testosteronipitoisuutta naisilla. Kortisolilla monimuotoinen yhteys aggression säätelyyn.

25 II-tyypin alkoholismi
Tapausesimerkkinä Suomen ensimmäinen sarjakuvahahmo, Tommi Turmiola vuodelta 1858

26

27

28

29

30

31 Turmiolan Tommin serotoniinivamma?
Suomalainen väkivalta assosioituu voimakkaasti ns. II-tyypin alkoholismiin, jossa on sitä selittäviä aineenvaihdunnan ominaispiirteitä. Selvä perinnöllinen alttius, varhainen ja nopea alku jos alkoholia saatavissa, alkoholi ei stimuloi ruokahalua, juominen elämyshaluista, tyypillistä aggressiivisuus. Serotoniinitoiminnan heikkous ja taipumus hypoglykemioihin.

32 Turmiolan apina - kaltoin kohdeltu? MAO-A ja lapsuudenkokemukset

33 ADHD (yllä) ja ADD (alla)

34 Timonen ym. 2002 Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966, josta 5589 miestä ja 5345 naista. Aivovamma lapsuudessa tai nuoruudessa yhteydessä psykiatrisen häiriön ja rikollisuuden samanaikaiseen esiintymiseen miehillä (OR 4,1, 95% CI 1,2 - 13,6) psykososiaalisten muuttujien vakioinnin jälkeenkin.

35 Pitääkö mies opettaa puhumaan?
Tarina: mies on väkivaltainen koska ei pysty ilmaisemaan itseään. Useimmat väkivaltaiset miehet ovat kuitenkin myös verbaalisesti hyökkääviä. Vaihtoehtoinen ja kokemusperäinen arvio: itseilmaisu ei riitä miehelle.

36 Väkivalta on sopeutumis- ja sopeuttamiskeino
Se tarjoaa sekä sisäiselle että ulkoiselle sopeutumiselle mahdollisuuksia. Kyllä asiat aina lyömällä selviävät. Väkivaltainen maine tarjoaa rajattua apua asioiden hoidossa. Psykopaattien psykoterapia ollut ennemminkin haitallista - lievemmin asosiaalisten taas usein hyödytöntä.

37 Miehen heikot kohdat Miehellä on osin sukupuolisidonnaisia, biologiaan perustuvia alttiuksia psykososiaalisiin virhekehityksiin. Erilaisissa psykososiaalisissa ja biologisissa ympäristöissä ne ilmenevät eri tavoin. Esimerkiksi taipumus impulsiiviseen aggressiivisuuteen lienee ollut joskus valintaetu.

38 Miehen kromosomianomaliat
XYY-oireyhtymä, väestössä n. 1/1000-1/1500. Kookkaita, tavallista useammin heikkolahjaisia? Lieviä rakennepoikkeamia. Suomalaisessa mielentilatutkimusaineistossa n. 1/100. Englantilaisessa oikeuspsykiatrisessa sairaalassa 1/50.

39 Miehen kromosomianomaliat
Klinefelterin oireyhtymä 47-XXY, 48-XXXY jne. Yksi tai useampi ylimääräinen naiskromosomi. Vähäisiä rakennepoikkeamia. Usein psykoseksuaalisen kehityksen vaikeuksia. Yliedustus seksuaalirikoksissa.

40 Psykopatian psykobiologiaa
Heikko serotoniiniaineenvaihdunta, ADHD-taustaisilla poikkeavuuksia dopamiinin toiminnassa? Heikosti kehittynyt hippocampus-amygdalakompleksin takaosa ja prefrontaalikorteksi. Voimakas testosteronivaikutus? Heikot kortisolivasteet ym. autonomiset vasteet. Hidas aivosähkötoiminta, runsaasti NREM S4-unta? Krooninen ikävystyneisyys toimettomana.

41 Väkivallalle altistavat päihteet
Päihteiden sekakäyttö on väkivaltarikollisilla yleistä. Amfetamiini ja muut stimulantit => yliaktiivista hyökkäävyyttä, myös paranoidisuutta. Bentsodiatsepiinit aiheuttavat yliannosteltuina ja päihteiden kanssa nautittuna estottomuutta. Myös paradoksaalisia reaktioita normaaliannoksille esiintyy. Aliarvioitu ongelma?

42 Onko ”rauhapäihteitä” olemassa?
Kaikki päihteet eivät lisää aggressiota niin voimakkaasti kuin alkoholi ja piristeet, mutta mm. opioidien ja bentsodiatsepiinien vieroitusoireissa rauhattomuus ja tuskaisuus voi johtaa aggressioon. Myös opioidipäihtymys altistaa väkivallalle. Myös kannabis aiheuttaa vieroitusoireita ja kognitioiden heikentymistä vaikka rauhoittaakin. Persoonallisuus vaikuttaa siihen, miten päihtymys ilmenee.

43 Psykofarmakologia ja aggressio
Sairaalloista aggressiivisuutta voidaan ja pitää hoitaa kajoamatta normaalin aggressiivisuuden mahdollisuuteen. Hoidetaan harhaisuutta tai tuskaisuutta, joka johtaa aggressioon Mielen perustoimintoja ei lamata.

44 Psykofarmakologian kehitys
Diagnostiikka on onnistuneen hoidon perusta. Psykoosilääkkeet. Mielialalääkkeet. Litium. Antikonvulsantit (mielialantasaajat). Muut kuten betasalpaajat, ravintolisät, hormonaaliset hoidot ym. Bentsodiatsepiinien välttäminen.

45 Väkivallan kohtaaminen: lähtökohtia
Väkivallan kohtaamiseen pitäisi olla koulutusta, mutta kykyä tehokkaaseen itsepuolustukseen ei ole mahdollista kehittää kaikille. Voimankäyttövälineiden kuten luvanvaraisen OC-sumuttimen tai patukan esiin ottaminen ja harjaantumaton käyttö voi provosoida lisää väkivaltaa, erityisesti aseellista.

46 Turvallisuudesta huolehtiminen
Ainoa keino välttää aggressiosta ja sen aiheuttamasta pelosta lähtevä noidankehä. Rauhallinen ja provosoitumaton käytös on mahdollista ja pohjimmiltaan mielekästä vain jos turvallisuudesta on huolehdittu.

47 Peruskeinot selviytyä
Pakotie Hälytysjärjestelmä Ei tilapäisaseeksi sopivia esineitä ulottuvilla Pehmustetuksi kilveksi sopiva provosoimaton suojaväline käsillä Lukumääräinen ylivoima luotavissa

48 Matala verensokeri altistaa aggressiolle
Usein riitaa haastavalla kakkostyypin alkoholistilla, joka juotuaan ei laskuhumalassakaan ole nälkäinen. Hoito: tuoremehua muovikannussa tarjolla. Ruokavaliolla voi olla vaikutusta aggressioherkkyyteen: pitkäketjuiset hiilihydraatit, omega-3-rasvahapot, sinkki.

49 Väkivallan ajoittuminen ja paikantuminen: esimerkkinä terveydenhuolto
Hoitotyötä tekevät kohtaavat väkivaltaa eniten perjantaisin ja lauantaisin, harvimmin sunnuntaisin. Vuorokautisesti riskiajat ovat klo ja Yksin työskentelemistä riskialttiissa työpisteessä tulisi näinä aikoina välttää. Ongelmallisinta päihdeongelmaisten avohoidon työ, turvallisinta työterveyshuolto – turvallisuusresurssointi sen mukaan.

50 Mahdollisuuksia Lapsuusiän aivovammojen väheneminen.
Perheiden tukeminen ja lastensuojelu. Kouluopetuksen mahdollisuudet? Päihdepolitiikka? Avohoidon lääkäreiden suojaaminen asiattomien lääkkeiden vaatijoilta? Psykiatristen häiriöiden hoitaminen. Ympäristösuunnittelu. Valvonta

51


Lataa ppt "Väkivallan taustatekijät ja sen ehkäisemisen mahdollisuudet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google