Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuVäinö Mikkonen Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
Lähiruoka on mahdollisuus! Lähiruokaseminaari 26.9.2007 Eduskunta, Helsinki Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto
2
Ennakkotietoa Lähikeittiöhankkeen selvityksestä lähiruoan käytöstä julkisen sektorin ammattikeittiöissä. Case Lähiruokaviikot 2007
3
EkoCentria on ammattikeittiöiden ja oppilaitosten ekoliiketoimintojen sekä ekoviestinnän edistäjä Palvelutoimintaamme ohjaavat kestävän kehityksen ja ympäristövastuullisuuden periaatteet, esim. sitoutuminen Green Office –järjestelmään PL-ohjelmaan lähi- ja luomuruoan sekä ruokakulttuurin edistämiseen edelläkävijän ja innostajan rooliin Toimimme suomalaisissa, pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa ekokehittäjäverkostoissa
4
Työkalumme vuonna 2007 Lähikeittiöhanke Portaat luomuun –valmennusohjelma Sakkea kohti –hanke Lähiruokaviikot ja Lähiruokaviesti –hanke Viestintä- ja neuvontapalvelut
5
MITÄ ON LÄHIRUOKA? ”Omalle maakunnalle / alueelle strategisesti merkittävä, luonnollinen sekä ruokakulttuuriin kuuluva elintarvike, josta valmistettu ruoka nautitaan tuoreena ” Lähikeittiöhanke 2007 Lisää määritelmiä kts. www.mtk.fi/lahiruokawww.mtk.fi/lahiruoka
6
Lähikeittiöhanke Tavoitteena tuoreiden ja lyhyen toimitusketjun elintarvikkeiden käytön edistäminen julkisen sektorin ammattikeittiöissä Toteutus MMM:n tuella Tuore on mahdollista -miniseminaarit julkisen sektorin elintarvikehankinnoista syksyllä 2007 Selvitys lähi- ja luomutuotteiden käytöstä julkisen sektorin ruokapalveluissa
7
Julkisten hankkijoiden tulee näyttää esimerkkiä hankkimalla ympäristövastuullisia tuotteita ja palveluja Julkiset hankinnat vaikuttavat tuotekehitykseen ja markkinoiden tuotevalikoimaan ministeriöt tulevat edistämään kestävää kehitystä tukevaa kasvatusta, koulutusta, tutkimusta ja muita ohjauskeinoja yhteistyössä yritysten ja sidosryhmien kanssa http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=73358&lan=FI Miksi Lähikeittiöhankkeen selvitys?
8
Kuntien kestävän kehityksen järjestö ICLEI paikallishallinnon ympäristönsuojelun ja kestävän kehityksen edistämiseen keskittyvä yhteistyöjärjestö http://www.iclei-europe.org/index.php?id=themes
9
ICLEIN lausuntokierroksella oleva suositusluonnos julkisen sektorin kestävistä elintarvikehankinnoista 1 “In general it can be stated that the main environmental impacts will be reduced by the purchase of organic products and as such these form the main part of the core criteria.” “Other aspects, such as the procurement of more fresh, unprocessed food and less meat, fish and dairy products, together with Integrated Production produce can also help to significantly reduce environmental impacts.”
10
Esimerkkilounas: lihapyörykät perunat porkkanaraaste tuore leipä lämmin kasvislisäke marjakiisseli Välipala: omena tai juures
11
Farm to School ym. projektit edistävät tuoreiden, paikallisten tuotteiden käyttöä oppilaitoksissa osana opetusta ja kouluruokailua: kanamunat leipä marjat juurekset hunaja kala liha
12
Specifications: Food criteria X % in Euros spent on (either a defined product groups such as dairy, meat, vegetables or a list of specific products e.g. potatoes, tomatoes, beef, eggs) must be organic and thereby in compliance with EU Regulation on organic production of agricultural products 2092/91 of 24 June 1991 and EU Regulation 1804/1999 of 19 July 1999 on organic products of animal (livestock) origin. ICLEIN lausuntokierroksella oleva suositusluonnos julkisen sektorin kestävistä elintarvikehankinnoista 2
13
Työryhmän tavoitteena on laatia valtioneuvostolle ehdotus Suomen kansalliseksi toimintasuunnitelmaksi (KOM 2003/302) KeHa valmistelee Suomessa suositusluonnosta julkisen sektorin kestävistä elintarvikehankinnoista, esim. ”Julkiset keittiöt sitoutuvat parantamaan hankintojen ekologista, sosiaalista, taloudellista sekä kulttuurista kestävyyttä. Tämä tapahtuu mm. vähentämällä ruoan valmistuksen energian- ja veden kulutusta sekä vähentämällä jätteitä koko elinkaaren aikana. Keittiöissä käytetään…elintarvikkeita” Lausuntokierrokselle marraskuussa 2007 YM:n ja KTM:n Kestävät hankinnat –työryhmä
14
Puhelinhaastattelu vuoden 2007 aikana kaikkiin Suomen kuntiin Tavoitteena selvittää julkisen sektorin ruokapalveluiden lähi- ja luomutuotteiden hankintojen tilaa ja kehittämistarpeita Haastatteluteemat lähituotteiden käyttö ja kilpailuttaminen luomutuotteiden käyttö lähihankintojen yleisyys Selvitys julkaistaan 2008 keväällä Savon ammatti- ja aikuisopiston julkaisusarjassa Lähikeittiöhankkeen selvitys 2007
15
Ennakkotietoa 9/2007 selvityksestä -Noin puolet haastatteluista tehty -Etelä-Suomen kunnat haastatellaan loka-marraskuun aikana Tuloksia - 92 % julkisen sektorin keittiöistä tekee lähituotteiden hankinnat suoraan tuottajilta - 74 % ei kilpailuta tai kilpailuttaa omalla tarjouspyynnöllä Lähikeittiöhankkeen selvitys 2007
16
Lähiruokaviikkojen aikana kuluttajia ja vaikuttajia herätellään pohtimaan ruoan alkuperää 1. kertaa Suomessa! Syyskuussa 2007 viikot 36-39 Suojelija Tasavallan Presidentti Tarja Halonen Kouluja, kauppoja, ammattikeittiöitä, mediaa sekä kuluttajia aktivoidaan pohtimaan ruoan alkuperää sekä jäljitettävyyttä www.mmm.fi/lahiruoka
17
Lähiruokaviesti 2007 Polkaisi käyntiin Lähiruokaviikot Rovaniemeltä Helsinkiin 27.-31.8. 6 joukkuetta MTK / Maaseutunuoret Keittiömestarit Luomuketju ProLähiruoka Lähileipä VIP toteutus Laatuketjuhankkeen tuella www.mmm.fi/lahiruokaviesti http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/272yf+sini-lahiruokaviesti-helsinki.html
18
Kotimaiset Kasvikset Uuden sadon herkut ammattikeittiöissä –kampanja Herkulliset kasvikset Lähiruokaviestillä
19
MTK Valtakunnallinen uutisointi Paikalliset toteutukset Suonenjoella lähiruokalaput kaupoissa Koulujen ja sidosryhmien aktivointi Uusi sivusto: www.mtk.fi/lahiruoka RuokaSuomi –teemaryhmä hyväksyntä idealle valtakunnallinen tiedotus kampanjakirje ammattikorkeakouluille
20
Hankintalain muutos 6/07 tarjoaa mahdollisuuksia pk- elintarvikeyritysten ja julkisen sektorin ammattikeittiöiden yhteistyölle kansallinen raja-arvo nousi 15 000 €:een sesonginmukaisia tuotteita voi hankkia kilpailuttamatta lähituotteita voi hankkia teemaviikkojen ja ruokaperinteen vaalimisen toteutuksiin Luomutuotteiden hankinta helppoa tekninen laatuominaisuus Lähiruoka on mahdollisuus!
21
Portaat Luomuun –valmennusohjelma tavoitteena luomutuotteiden käytön edistäminen ammattikeittiösektorilla maksuton ohjelma valmennukset sekä luomutuotteiden käyttöön ja saatavuuteen liittyvä opastus
22
vaikuttaa ilmastonmuutokseen globaalilla, EU;n,kansallisella ja paikallisella tasolla suomalaisen ja alueellisen ruokakulttuurin kehittymiselle aluetalouden ja huoltovarmuuden vahvistumiselle elintarvikkeiden terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiselle sosiaalisen, psykologisen ja pedagogisen ulottuvuuden huomioimiselle ruokapalveluissa ruoan nautinnollisuuden lisäämiselle Lähiruoka on mahdollisuus!
23
Järjestetään yhdessä Lähiruokaviikot 2008! Tervetuloa Lähiruokaviestille Suomussalmelta Helsinkiin 4.-8.8.2008!
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.