Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elämään tarvitaan siivet ja juuret, unelmat suuren suuret-

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elämään tarvitaan siivet ja juuret, unelmat suuren suuret-"— Esityksen transkriptio:

1 Elämään tarvitaan siivet ja juuret, unelmat suuren suuret-

2 Vanhempien rooli murrosikäisen kasvussa ja kehityksessä
Johanna Ranz ja Maarit Virtanen 2010 Kuvitus: Wilma Valén

3 Murrosikä ja ”kasvamisen sietämätön keveys”

4 Murrosikä eli puberteetti alkaa tytöillä 10-15 vuoden iässä, pojilla noin kaksi vuotta myöhemmin.
Kestää 2-5 vuotta, jonka aikana lapsesta kasvaa fyysisesti aikuinen.

5 Finnit, pituuskasvu ja häpykarvoitus ovat murrosiän alkamisen ensimmäiset merkit.
Tytöillä rinnat kasvavat ja kuukautiset alkavat. Pojilla äänenmurros ja siemen- syöksyt. Seksuaalisuuden herääminen

6 Unta ja kasvua… Kymmenen tuntia vuorokaudessa.
Taidot ja tiedot kehittyvät/sisäistyvät. Huoltaa kehoa. Kasvuhormonia ja kasvamista. Unen puutteen vaikutukset . Tunteita ja turhautumista.

7 . Kavereilla aiempaa tärkeämpi merkitys: ”Juna joka vie eteenpäin”.
Vanhempien arvot vs. omat arvot. Yksin oleminen, askeleita itsenäistymiseen. Harrastukset ja itsetuntemuksen rakentuminen.

8 Murrosikäisen maailma on musta-valkoinen.
Kasvu on narsistinen tapahtuma. Valtataisteluja ja ristiriitoja. Milloin lisää päätösvaltaa? Milloin on syytä huolestua?

9 Mistä on ”kelpo” vanhemmat tehty…

10 Turvallinen kypsymättömyys on lapsen oikeus ja vanhemman velvollisuus on taata se.
Rajoilla pyritään vaikuttamaan nuorten valintoihin. Kyky pitää /asettaa rajoja perustuu kiintymykseen ja välittämiseen. Rajat asettaa viimekädessä Suomen laki. Aikainen itsenäistyminen on kasvun kannalta riskitekijä.

11 Nuoren raivo ja kapina on haastavaa, kuitenkin aikuisuus tulisi säilyttää.
Tunteet kuullaan ja ymmärretään, mutta niiden ilmaisulle asetetaan rajat. Jos vanhemman pinna palaa ja tulee ”mokattua”, on tärkeää selvittää asiat.

12 Vanhempi ei ole nuoren kaveri
Vanhempi ei ole nuoren kaveri. Aikuisen tehtävä on olla selkeästi aikuinen. Nuori tarvitsee aikuisen tukea, kehittyäkseen tasapainoiseen aikuisuuteen Täydellistä vanhempaa ei ole olemassa, riittävän hyvä on riittävää!

13 Päin perhettä, elämää murkun kanssa…

14 Perhe on kokonaisuus, jossa kaikki jäsenet vaikuttavat toisiinsa.
Nuori määrittelee itsensä ympärillä olevien ihmisten kautta: mitä ja miten minusta puhutaan, pitävätkö he minusta? Millainen minä olen?

15 Fyysistä ja emotionaalista tilaa kehittyä ja oppia tuntemaan itsensä, rajansa ja mahdollisuutensa.
Perheen merkitys ja rooli korostuu, nuoriin kohdistettavien ulkoisten paineiden takia. ”Laatuaika” ei korvaa aitoa, turvallista läsnäoloa.

16 Nuoret ovat erilaisia, mutta jokaisella on oma erityinen arvo ihmisenä.
Pysähdytään tähän hetkeen ja nautitaan siitä sen sijaan, että murehditaan mitä nuoresta tulevaisuudessa tulee.

17 ja seksuaalienergiaa…
Kukkia, mehiläisiä ja seksuaalienergiaa…

18 Kaikille myötäsyntyistä, osa elämäämme kohdusta hautaan.
Elämänenergiaa, joka ajaa nuoren itsenäistymään. Seksuaali-identiteetin muodostuminen. Omaan kehoon tottuminen ja sen hyväksyminen.

19 Nuorille tulisi välittää seksuaalisuuden koko kirjo, yhdyntäkeskeisyyden sijaan.
Jos puhumme vain yhdynnästä ja raskaudenehkäisystä tulee nuorelle kuva, että seksuaalisuus ja seksi on vain ”sitä”. Itsetyydytys turvallinen matka omaan seksuaalisuuteen.

20 Jatkuu… Seksuaalikasvatuksen tulee olla nuorta kunnioittavaa, hänen kehitysvaiheen huomioivaa. Koulu ja media toimivat myös seksuaalikasvattajina, vanhemman tulee tarkistaa onko nuorella ”oikeat tiedot”. Keinotekoiset ihannekuvat.

21 Seksuaaliterveys Seksin harrastamiselle yksin, esimerkiksi itsetyydytykselle, ei ole ikärajaa. Sen sijaan laki on määritellyt suojaikärajan 16 vuotta, mikä tarkoittaa, ettei alle 16-vuotiaalle saa tehdä mitään seksuaalista tekoa.

22 Kondomin käyttö on edelleen ainoa suoja sukupuolitaudeilta
Kondomin käyttö on edelleen ainoa suoja sukupuolitaudeilta. Useimmat sukupuolitaudit ovat oireettomia. E-pillerit? Ehkäisystä huolehtiminen on osoitus vastuuntunnosta ja välittämisestä.

23 Seksiin ei tule kiirehtiä. Promillet veressä ei ole toivottava motiivi
Seksiin ei tule kiirehtiä. Promillet veressä ei ole toivottava motiivi. Alkoholia käyttävät nuoret aloittavat sukupuolielämän n. 2v. aiemmin, kuin samanikäiset raittiit nuoret. Syy harrastaa seksiä ei myöskään ole, se että kaveritkin ovat harrastaneet. Hyvä seksi ei ole vain hetken suoritus, vaan ottaa huomioon molemmat osapuolet.

24 Jos mä olisin sä, kyl mäki olisin mun kaa

25 Seurustelu tarkoittaa eri-ikäisille erilaisia asioita.
Ensimmäiset seurustelusuhteet aluksi lyhyitä, nuori etsii tutkii omaa tunnemaailmaansa. Onnistunut parisuhde vaatii, että nuorelle on selkiintynyt kuva itsestään, kuka ja mikä hän on.

26 Jatkuu… Varhainen ja kiihkeä seurustelu saattaa haitata nuoren omaa kasvua ja kehitystä. Kariutuneet parisuhteet ja pettymykset saattavat syödä orastavaa itsetuntoa ja päinvastoin. Kaveruus ja ystävyys on hieno pohja seurustelusuhteelle.

27 Internetin ihmeellinen maailma

28 Internet on sosiaalinen ulottuvuus nuorille.
40% nuorista käyttää Internetiä 5-10h/vkossa Mahdollisuus hakea tietoa omien mielenkiinnon ja tarpeiden mukaan. Riittävä medialukutaito.

29 Internetissäkin voi kiusata.
Väkivaltaiset pelit lisäävät aggressiivista käyttäytymistä (Huom. pelien, elokuvien ikärajat). Nettiriippuvuus ja sen vaikutukset muille elämän osa-alueille.

30 Pullo, pillerit ja bileet
Päihteet Pullo, pillerit ja bileet

31 Päihteiden kirjo on laaja alkoholista, tupakasta, lääkkeistä huumausaineisiin.
Nuorten humalajuominen on 2000-luvulla vähentynyt, mutta käytettävät määrät kasvaneet. Alkoholin osto, kuljetus ja hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta.

32 Tupakka yleensä ensimmäinen päihde. ”Porttiteoria”
Käyttöön liittyy mielihyvän etsimistä, uteliaisuutta ja kokeilunhalua, pakoa arjesta, kurkistusta aikuisten maailmaan. Harhakäsitykset ruokkivat osaltaan nuorten riskikäyttäytymistä. Oletuskäyttäytyminen!

33 Riippuvuus tulee nuorelle nopeammin kuin aikuiselle
Riippuvuus tulee nuorelle nopeammin kuin aikuiselle. Riippuvuus syntyy vain käyttämällä. Alkoholi laskee verensokeria -> tajuttomuus, aivovaurio, kuolema. Päihteitä käyttävillä nuorilla henkinen/fyysinen kehitys jää kesken tai häiriintyy. Päihteet laukaisevat aggressiivista käytöstä. Päihtyneenä myös alttiimpi väkivallalle.

34 Nuorten päihteiden käyttöä vähentävät tekijät…
Hyvät välit vanhempiin. Vanhemmat tietävät missä lapset viettävät vapaa-aikaansa. Hyvät kaverisuhteet. Valistus, hyvissä ajoin ennen kokeilujen alkua.

35 Elämään tarvitaan siivet ja juuret ja unelmat suurensuuret…
Elämään tarvitaan siivet ja juuret, unelmat suurensuuret… KIITOS! Elämään tarvitaan siivet ja juuret ja unelmat suurensuuret… Kiitos! Elämään tarvitaan siivet ja juuret ja unelmat suurensuuret… KIITOS!

36 Nettilähteitä luettavaksi

37 Lähteet: Hougaard. B. Curlingvanhemmat ja lapsityrannit. Järkevän kasvattajan käsikirja. WSOY Helsinki Aalberg.V. Siimes. M.A . Lapsesta aikuiseksi. Nuoren kypsyminen naiseksi tai mieheksi. Gummerus Jyväskylä. Määttä. K. toim. Helposti särkyvää - nuoren kasvun tukeminen. Kirjapaja Helsinki. Turunen. K. Ikävaiheiden kriisit. Atena kustannus Oy Juva. Vaestoliitto.fi, Paihdelinkki.fi, Mll.fi


Lataa ppt "Elämään tarvitaan siivet ja juuret, unelmat suuren suuret-"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google