Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Puhutaan seksuaalisuudesta / seksistä yhdessä asiakkaiden kanssa Järvenpää 11. 2. 2010 Leila Hammarberg, th, seksuaali- ja pariterapeutti.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Puhutaan seksuaalisuudesta / seksistä yhdessä asiakkaiden kanssa Järvenpää 11. 2. 2010 Leila Hammarberg, th, seksuaali- ja pariterapeutti."— Esityksen transkriptio:

1 Puhutaan seksuaalisuudesta / seksistä yhdessä asiakkaiden kanssa Järvenpää Leila Hammarberg, th, seksuaali- ja pariterapeutti

2 Seksuaalisuus Seksi Seksuaaliterveys

3 Kohtaan seksuaalisuuden työssäni
Lasta suunnittelevan/ odottavan yksilön/ parin/ perheen kanssa. Lapsen seksuaalisen kehityksen yhteydessä Nuoren psykoseksuaalisen kehityksen… Aikuisen… Vanhenevan… Parisuhteen.… Yksin elävän… mm. sairauden, vammautumisen jne. yhteydessä – eli joka päivä, kaikissa asiakassuhteissa

4 Mitä seksuaalisuus minulle merkitsee?

5 Miten puhun seksuaalisuudesta / seksistä?
Tavallisena elämään kuuluvana asiana. Ymmärrettävillä sanoilla, jotka sopivat suuhuni. Valitsemalla neutraalit tai positiiviset termit. Antamalla keskustelukumppanilleni tilaa keskustelussa. Varmistamalla, että asiakas tuntee tulleensa kuulluksi = olen ymmärtänyt hänet oikein.

6 Huomioin puhuvani myös kehon kielellä (ilmeet, eleet, asennot) ja omalla esimerkilläni. Myös hiljaisuus, tauot ja vaikeneminen ovat merkityksellisiä. Myös tunnelmalla on ”sanat” (rentous vs. kiire / vaivautuneisuus) Osa tunnelmaa on vastaanottotilani sisustus. ”Kohdatuksi tulemisen” -tunne, kontakti on asiakkaalle merkityksellinen.

7 Arkipäivän seksuaalisuus
Vittuun sattuu. Sillä on hiivatulehdus!! Sattuu niin vitusti. Ollut aika hiljaista sillä rintamalla. Tarvitsisin jälkiehkäisyn. Se pikku lutka halus sitä itse!! Haluaisin aloittaa pillerit. Haluaisin oppia käyttämään kondomia. Se isotissinen, tänään sillä oli punainen pusero… Haluaisin testata kaikki taudit. Haluan hiv testiin. Ai ne muistelmat reisissä? Mulla on päänsärkyä… Pukeudut, kun joku horatsu!

8 Tunteet On luvallista olla ihminen mm. tunteva erehtyvä epätäydellinen

9 PLISSIT Permission; salliminen, lupa
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Limited Information; rajattu tieto IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Spesific Suggestions; erityisohjeet IIIIIIIIIIII Intensive Therapy; terapia III Ilmonen 2006

10 BETTER Bring up the topic, ota asia esille
Explain, selitä, että seksuaalisuus on osa elämänlaatua ja siitä on lupa puhua kanssasi Tell, kerro, että mikäli et osaa itse auttaa asiakastasi, hankit siihen tarvittavat resurssit Timing, mikäli ajoitus ei ole hänelle nyt sopiva, hän voi jatkossa palata asiaan Educate, anna asiakkaalle oma-aloitteisesti tietoa liittyen hänen seksuaaliterveyteensä Record, kirjaa, että aiheesta on keskusteltu Mick, Hughes, Cohen 2003

11 Älä unohda ! älyllistä uteliaisuuttasi: tiedonhaku, opiskelu
(perustieto, uusi tutkimustieto) oman seksuaalisen kehityksesi prosessointia kollegoiden / työyhteisön tukea ja kannustusta konsultaatiomahdollisuutta työnohjausta luottaa itseesi ja tunnistaa omat rajasi käyttää taitojasi aktiivisesti

12 Lähteet: Aalto, S. 2002: Sairaanhoitaja seksuaaliterveyden edistäjänä sisätauti-kirurgisella vuodeosastolla –hybridinen käsiteanalyysi. Kuopion yliopisto. Pro gradu -tutkielma. Ilmonen, T. 2006: Seksuaalineuvonta. Teoksessa Apter, Väisälä, Kaimola (toim.) Seksuaalisuus. Duodecim. s Kohonen, Mattila, Mulin, Ojala 2004: Seksuaalisuuden kohtaaminen hoitotyössä – hoitajan näkökulma. Opinnäytetyö. Sairaanhoitaja. Pori. Diakonia ammattikorkeakoulu. Kontula, O. 2009: Ikäihmisten seksi. Luento Eduskuntatalo. Kontula, O. 2009: Parisuhdeonnen avaimet ja esteet. Perhebarometri. Väestöliitto.

13 Mick, Hughes, Cohen 2003: Sexuality and cancer: How oncology nurses can address it BETTER. Oncol. Nurse Forum 30: Nurmi, T. 2000: Seksuaaliterveys ja terveydenhoitaja – seksuaaliterveyden edistäminen ja terveydenhoitajiksi valmistuvien seksuaaliterveyden asiantuntijuus 1970-, ja luvuilla. Sosiaalli- ja terveysministeriön julkaisuja 2000:13. Helsinki. Saltiola, L. 2007: Tunteet seksuaalisuuden osana. Nuorten aikuisten näkemys aiheesta. Opinnäytetyö. Hoitotyö. Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen. STM. Toimintaohjelma Julkaisuja 2007:17. Yliopistopaino. Helsinki. Seksuaaliterveyden edistämisen toimikunta 2009: Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen terveyden- ja sairaanhoidossa –perusteet. Yksiköiden henkilökunnan materiaali. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.


Lataa ppt "Puhutaan seksuaalisuudesta / seksistä yhdessä asiakkaiden kanssa Järvenpää 11. 2. 2010 Leila Hammarberg, th, seksuaali- ja pariterapeutti."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google