Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013."— Esityksen transkriptio:

1 Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013 Puhujan nimi ja titteli Pvm. | Tapahtuma

2 2 www.healthy-workplaces.eu Ongelman laajuus Miksi työsuojelu on tärkeää? Hyväksi liiketoiminnalle, työntekijöille ja koko yhteiskunnalle. Viime vuosikymmeninä koko EU:ssa on toteutettu huomattavia parannuksia, mutta… joka vuosi yli 5 500 ihmistä menettää henkensä työpaikalla sattuneessa työtapaturmassa, 159 000 ihmistä kuolee ammattitauteihin (Kansainvälisen työjärjestön arvio) ja työtapaturmat ja työperäiset sairaudet maksavat EU:n taloudelle 490 miljardia euroa.

3 3 www.healthy-workplaces.eu Hyvän työsuojelun etuja Alhaisemmat kustannukset ja pienentyneet riskit −vähentyneet työntekijöiden poissaolot ja pienempi työntekijöiden vaihtuvuus −vähemmän työtapaturmia −alhaisemmat tapaturmavakuutuskulut Lisääntynyt tuottavuus Oikeustoimien uhka pienenee Parempi maine asiakkaiden, tavarantoimittajien ja sijoittajien keskuudessa

4 4 www.healthy-workplaces.eu Parempi vara kuin vahinko Ehkäisevät toimenpiteet ovat eurooppalaisen lähestymistavan kulmakivi riskien hallinnassa. Riskien ehkäisy on yksinkertaisesti työhön liittyvien riskien hallintaa, jonka perimmäisenä tavoitteena on karsia työtapaturmien ja työperäisten sairauksien määrää.

5 5 www.healthy-workplaces.eu Mitä riskien ehkäisy tarkoittaa käytännössä? Johtajat ja työntekijät toimivat yhteistyössä riskien ehkäisemiseksi. Johtajat ja työnantajat ovat päävastuussa. Työntekijöiden aktiivinen osallistuminen on kuitenkin keskeistä onnistumisen kannalta.

6 6 www.healthy-workplaces.eu Riskien ehkäisyn pääperiaatteet Riskien välttäminen Niiden riskien arvioiminen, joita ei voida välttää Riskien torjunta puuttumalla niiden aiheuttajaan Työn sopeuttaminen yksilön tarpeisiin Tekniikan kehitykseen sopeutuminen Vaarallisten tekijöiden korvaaminen vaarattomilla tai vähemmän vaarallisilla tekijöillä Yhtenäisen ja kattavan riskienehkäisypolitiikan kehittäminen Kollektiivisten suojelutoimenpiteiden asettaminen yksilöön kohdistuvien suojelutoimenpiteiden edelle Asianmukaisten ohjeiden antaminen työntekijöille

7 7 www.healthy-workplaces.eu Kampanjan strategiset tavoitteet Sen ydinviestin välittäminen, että työntekijöiden ja johtajien on toimittava yhteistyössä Selkeiden ohjeiden antaminen työnantajille tiettyjen työhön liittyvien riskien hallitsemiseksi Käytännön ohjeiden antaminen riskienehkäisykulttuurin edistämiseksi Perusteiden luominen kestävämmälle eurooppalaiselle riskienehkäisykulttuurille

8 8 www.healthy-workplaces.eu Johdon esimerkki Johdon lakisääteinen ja moraalinen velvollisuus on näyttää esimerkkiä työsuojeluasioissa. Käytännössä tällä tarkoitetaan johdon näkyvää ja aktiivista sitoutumista työntekijöiden ja heidän edustajiensa sitouttamista tehokasta ”alaspäin suuntautuvaa” tai ”poikittaista” viestintää riskinarvioinnin käyttämistä päätöksenteon apuna hyvän työsuojelujohtamisen sisällyttämistä kaikkiin organisaation osiin näiden ajatusten edistämistä koko toimitusketjussa työsuojelun seurantaa, siitä raportointia ja sen arviointia.

9 9 www.healthy-workplaces.eu Työntekijöiden osallistuminen Työntekijöiden osallistuminen on tärkeää. Osallistumisen etuja ovat alhaisemmat tapaturmaluvut kustannustehokkaat ratkaisut tyytyväinen ja tuottavampi henkilöstö (alhaisemmat poissaololuvut) lisääntynyt tietoisuus työpaikan vaaratekijöistä.

10 10 www.healthy-workplaces.eu Työsuojeluasioista kuuleminen Työnantajilla on velvollisuus kuulla työntekijöitä / työntekijöiden edustajia työsuojeluasioissa. Käytännössä tämä tarkoittaa tehokasta ja avointa vuoropuhelua yhteistä ongelmanratkaisua ja päätöksentekoa työntekijöiden kuuntelemista ja saadun tiedon perusteella toimimista osallistumista vaarojen havainnointiin, riskinarviointiin ja ratkaisujen kehittämiseen osallistumista ratkaisujen toteuttamiseen ja turvallisten työolosuhteiden edistämiseen työntekijöiden ja työnantajien täysipainoista yhteistyötä sellaisten järjestelyjen toteuttamista, joilla nämä asiat toteutuvat käytännössä.

11 11 www.healthy-workplaces.eu Tietoa kampanjasta Miten vuosien 2012–2013 Terveellinen työ -kampanja toimii? Autamme luomaan turvallisempia ja terveellisempiä työpaikkoja kaikkien eduksi. Emme voi tehdä tätä yksin. Voidaksemme suojella ja edistää työterveyttä ja työturvallisuutta tarvitsemme apuasi.

12 12 www.healthy-workplaces.eu Verkostoihin perustuvat kampanjat Keskeiset toimijat: kansalliset koordinointikeskukset ja kolmikantaiset verkostot. Mutta kampanjoihin voidaan myös houkutella muita sidosryhmiä/kumppaneita. Viralliset kampanjakumppanit (Euroopan laajuiset ja kansainväliset organisaatiot), mukaan lukien työmarkkinaosapuolet, kansalaisjärjestöt, toimialajärjestöt ja -verkostot sekä yksityiset yritykset. EU:n elimet, mukaan lukien Euroopan komissio, Euroopan parlamentti, EU-edustustot, EU:n virastot ja Yritys-Eurooppa-verkosto.

13 13 www.healthy-workplaces.eu Kampanjaan osallistuminen Kampanja on avoin kaikille yksityishenkilöille ja organisaatioille. Voit osallistua jakamalla ja julkaisemalla tietoa ja aineistoa kampanjasta osallistumalla kampanjan kuluessa järjestettäviin tapahtumiin, konferensseihin, kilpailuihin ja mainoskampanjoihin; järjestämällä omia tapahtumia.

14 14 www.healthy-workplaces.eu Kampanjakumppanitarjous Euroopan laajuiset organisaatiot voivat myös hakea kampanjakumppaniksi. Virasto tarjoaa kampanjakumppaneilleen kumppanuustodistuksen aloituspaketin näkyvyyttä EU:n tasolla ja mediassa sähköisen viestintäkanavan näkyvyyttä kampanjan verkkosivuston kumppaniosiossa.

15 15 www.healthy-workplaces.eu Euroopan hyvien käytäntöjen palkinnot Tunnista esimerkilliset ja innovatiiviset toimenpiteet Rohkaise johtajia ja työntekijöitä yhteistyöhön Paranna työterveyttä ja -turvallisuutta EU:n jäsenvaltiot, Euroopan talousalueen maat, Länsi-Balkanin maat ja Turkki Kaksi kategoriaa: −alle sadan työntekijän työpaikat −työpaikat, joissa työntekijöitä on sata tai enemmän Voittajat valitaan kansallisten koordinointikeskusten toimittamien ehdotusten joukosta http://osha.europa.eu/en/about/competitions

16 16 www.healthy-workplaces.eu Kampanjamateriaalit Kampanjaopas Käytännön opas työntekijöille ja johtajille Esimerkkejä hyvistä käytännöistä Uutisia kampanjatapahtumista Esityksiä ja animaatioita Saatavilla 24 kielellä www.healthy-workplaces.eu

17 17 www.healthy-workplaces.eu Tärkeitä päivämääriä Kampanjan aloitus: 18. huhtikuuta 2012 Hyvien käytäntöjen viimeinen jättöpäivä 15. lokakuuta 2012 Euroopan työsuojeluviikko: lokakuu 2012 ja 2013 Hyvien käytäntöjen palkinnot -tapahtuma: huhtikuu 2013 Terveellinen työ -huippukokous: marraskuu 2013

18 18 www.healthy-workplaces.eu Lisätietoja Vieraile kampanjan verkkosivustolla: www.healthy-workplaces.eu Lisätietoa maassasi toteutettavista tapahtumista ja toimenpiteistä saat kansalliselta koordinointikeskukselta: www.healthy-workplaces.eu/fops www.riskithaltuun.fi


Lataa ppt "Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google