Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

NYKYDOKUMENTOINTI SUOMI MATKUSTAA 2011-2012 HANNA KYLÄNIEMI TAKO-SEMINAARI 28.-29.1.2013 SUOMEN KANSALLISMUSEO TAKO pooli 5.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "NYKYDOKUMENTOINTI SUOMI MATKUSTAA 2011-2012 HANNA KYLÄNIEMI TAKO-SEMINAARI 28.-29.1.2013 SUOMEN KANSALLISMUSEO TAKO pooli 5."— Esityksen transkriptio:

1 NYKYDOKUMENTOINTI SUOMI MATKUSTAA 2011-2012 HANNA KYLÄNIEMI TAKO-SEMINAARI 28.-29.1.2013 SUOMEN KANSALLISMUSEO TAKO pooli 5

2 Pooli 5: viestintä, liikenne ja matkailu  Poolissa mukana 13 museota, joista 10 osallistui ensimmäiseen nykydokumentointiin  Kaksivuotinen projektissa museot jakautuivat 5 - 5  Innovatiivisiin hankkeisiin saadut avustukset jaettiin tasan osallistuvien museoiden kesken  Avustus on käytetty tutkijan / kenttätyöntekijän palkkaan tai projektin matkakuluihin

3 Pooli 5: viestintä, liikenne ja matkailu  Ensimmäiseksi nykydokumentoinnin aiheeksi valittiin matkailu: Suomi matkustaa 2011-2012  Jokainen museo toteutti dokumentoinnin itsenäisesti  Aiheet lähtöisin pääsääntöisesti kunkin museon kokoelmapolitiikasta ja aikaisemmasta dokumentoinnista

4 Vuosi 2011 Aiheet: sisävesiliikenne, matkustaja-alukset, majoitus- ja ravitsemisalan yritykset, matkamuistomyymälät ja –tuotteet, rautatieliikenne  Etelä-Karjalan museo: Matka Saimaan kanavalla -kanavaristeily Viipuriin  Forum Marinum: M/S Kristina Regina  Hotelli- ja ravintolamuseo: Päivä hotellissa - Helsingin Hotelli Seurahuone  Lapin maakuntamuseo: Joulupukin Pajakylän matkamuistomyymälät ja – tuotteet  Suomen Rautatiemuseo: Junalla itään - Allegro

5 Vuosi 2012 Aiheet: majoitustoiminta, karavaanimatkailu, kesämatkailu, näyttelykohteet, lentoliikenne  Hangon museo: Yksityismajoitus Hangossa  Mobilia: Karavaanimatkailu nykypäivänä  Naantalin museo: Kesäpäivä muumikaupungin rannassa  Savonlinnan maakuntamuseo: Metsähallituksen Nestori – Saimaan luontonäyttely  Tampereen museot : Tampere-Pirkkala lentokenttä

6 Tervetuloa! Miten Suomi matkustaa 2011-2012 – Suomessa, Suomesta, Suomeen? Kun matkustamme lentokoneella, junalla, sisävesilaivalla, valtameriristeilijällä ja asuntovaunulla, tutustumme hotelli-, leirintäalue- ja kotimajoitukseen, näemme kesäistä Naantalia, koemme luontonäyttelyn matkailukohteena ja ostamme matkamuistoja, niin sitten tiedämme osan nykypäivän Suomen matkailusta. Tervetuloa matkalle!

7 Tampereen museot Tampere-Pirkkalan lentokenttä Check-in. Valokuvaaja Reetta Tervakangas. Tampereen museoihin kuuluvat yksiköt, Rupriikki ja Vapriikin kuva-arkisto toteuttivat Tampere-Pirkkalan lentokentän dokumentointiprojektin syys-lokakuussa 2012. Suomen kolmanneksi vilkkain lentoasema on tärkeä sekä koti- että ulkomaanlentojen solmukohta. Dokumentoinnissa haastateltiin sekä henkilökuntaa että matkustajia. Tutuksi tulivat myös lentokentän eri töissä käytettävät laitteet.

8 Suomen Rautatiemuseo Allegron dokumentointi Junalla itään -projektissa tallennetaan Suomen ja Venäjän välisen junaliikenteen historiaa ja nykypäivää. Projekti aloitettiin vuonna 2010. Projekti on Allegron dokumentoinnin osalta mukana TAKO:n pooleissa 4 ja 5. Tavoitteena on kerätä aineistoa museon kokoelmiin. Pyrkimyksenä on saada tallennettua junalla matkustamista ja rautatieläisten työtä, mikä on vaikeaa ainoastaan perinteisiä tallennusmenetelmiä käytettäessä.

9 Etelä-Karjalan museo Matka Saimaan kanavalla -kanavaristeily Viipuriin Mälkiän sulku: M/S Carelia Mälkiän sulussa. Kuva: Reija Eeva Matka toteutettiin 28.6.2011 risteilyalus M/S Carelialla Lappeenrannasta Viipuriin ja takaisin. Tavoitteeksi muodostui vastata kysymykseen, miten ”Suomi matkustaa” viisumivapaalla Saimaan kanavaristeilyllä Viipuriin.

10 Forum Marinum M/S Kristina Regina Ensimmäinen dokumentointimatka 8.- 15.5. 2010 Välimerellä. Tekninen dokumentointi 4.–22.6.2010 laivan palattua Suomeen. Toinen dokumentointimatka Pietarin risteilyllä 16.– 18.8.2010. Hankkeen tavoitteena oli sekä suomalaisen risteilyaluksen nykypäivän toimintojen että aluksen tekninen dokumentointi.

11 Mobilia Karavaanarimatkailu nykypäivänä Haastattelut tehtiin Tampereella Härmälän leirintäalueella 20.7.2012. Härmälän leirintäalue valikoitui projektin toteutuspaikaksi, koska se on yleinen leirintäalue. Tavoitteena oli saada selville nykypäivän karavaanarimatkailuun kuuluvia elementtejä. Aiheina olivat muun muassa matkojen suunnittelu, leirintäalueiden valinta, muiden tiellä liikkujien suhtautuminen, harrastuksen parhaat puolet ja harrastuksen aloituskipinä.

12 Hangon museo Yksityismajoitus Hangossa Hirsihuvila. Myös pihoilla on runsaasti varusteita. Hangon museo inventoi ja dokumentoi Hangon nykyisen yksityismajoitus- tilanteen syksyllä 2012. Tutkimus toteutettiin kyselykaavakkeilla, haastatteluilla, sekä tutustumalla yksityismajoittajien käyttämään sivustoon, www.lomahanko.fi. www.lomahanko.fi

13 Hotelli- ja ravintolamuseo Päivä hotellissa - Helsingin Hotelli Seurahuone Seurahuoneen aamiaistarjoilija työssään Nykydokumentointi suoritettiin 2.-5.5.2011 Museo valitsi dokumentointi- kohteekseen hotellin vuorokauden työntekijöiden näkökulmasta. Helsinkiläinen hotelli ja sen työntekijöiden työpäivä valikoitui dokumentointikohteeksi myös jatkona Hotelli- ja ravintolamuseon aikaisempiin dokumentointiprojekteihi n (mm. erilaisia ravintoloita ja kahviloita).

14 Naantalin museo Kesäpäivä matkailukaupungissa Aamupäivällä venesataman ranta on täynnä kotimaasta ja kauempaa tulleita perheitä, jotka vaeltavat kohti Muumimaailmaa. Ravintoloissa ja kahviloissa tarjoillaan aamiaista ja valmistaudutaan päivään. Kuva Anu Anttila. Dokumentointi toteutettiin to 2.8.2012. Kohteena olivat ranta ja satama, Naantalin Matkailu Oy sekä Merisali-ravintola. Dokumentoinnissa pyrittiin löytämään vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Mitä kaupungin vilkkaimmalla matkailualueella tapahtuu? Millaisia palveluita naantalilaiset toimijat tarjoavat matkailijoille? Merisalissa ja Naantalin Matkailu Oy:ssä keskityttiin seuraamaan päivän rutiineita ja kulkua.

15 Savonlinnan maakuntamuseo Metsähallituksen Nestori – Saimaan luontonäyttelyn dokumentointi Dokumentointi toteutettiin 27.9.–30.11.2012. Saimaan luontonäyttely Nestori on matkailukohde, opastettavien ryhmien käyntikohde ja luontoon suuntaavien kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden ja retkeilijöiden opastus- ja neuvontapalvelupiste. Nykydokumentointiprojektin tavoitteena oli Nestori-näyttelyyn liittyvän opastustoiminnan tallentaminen kuvaamalla ja havainnoimalla ryhmäopastettuja näyttelykävijöitä. Kohteeksi valittiin koululaisille suunnattujen museon ja Metsähallituksen yhteisten opastusohjelmien dokumentointi. Kohde valikoitui ajankohdan (koululaisvierailujen sesonki) ja haastatteluaineiston perusteella. Lisäksi haastateltiin kahta näyttelyn suunnitteluun ja näyttelyopastukseen liittyvää henkilöä ja havainnoitiin yhden perheen vierailu luontonäyttelyssä.

16 Lapin maakuntamuseo Joulupukin Pajakylän matkamuistomyymälät ja –tuotteet Pajakylän suurimman matkamuistoyrityksen Napapiirin Lahja Oy:n yksi kaikkiaan neljästä myymälästä. Kuva: Jukka Suvilehto Haastattelut, tietojen keruu ja aineiston tallennus tehtiin 2.- 30.5.2011. Valokuvaus suoritettiin kesä-heinäkuun 2011 aikana. Nykydokumentoinnissa tarkasteltiin matkamuistotarjontaa kokonaisuutena (myymälät, tuotteet, tuotekehittely ja - sijoittelu, ostokäyttäytyminen) ja kartutettiin museon kokoelmia valittujen, tarjontaa yleisesti edustavilla aineistoilla.

17 Suomi matkustaa 2011-2012  Tulokset julkaistaan yhteisenä Suomi matkustaa –kertomuksena www.matkoilla.fi –portaalissa www.matkoilla.fi  valmistumassa: julkistetaan helmikuussa 2013  sisältää: hankkeen esittely + jokaisen 10 nykydokun lyhyet kuvalliset kertomukset

18 Pooli 5 vuonna 2013  Pooli 5 käsittelee tallennustyönjakoon liittyviä kiinnostavia keskustelun aiheita  Hakenut avustusta innovatiivisista: Hanke: TAKO-yhteistyön tiivistäminen Tarkoitus: Perehdytään kattavasti TAKO 5 -poolin yhteistyömuseoiden liikenne-, viestintä- ja matkailukokoelmiin ja museoiden tavoitteisiin valtakunnallisessa kokoelmapoliittisessa yhteistyössä. Hankkeessa pohditaan kokoelmien saavutettavuuden näkökulmia ja arvioidaan kokoelmien liikkuvuuteen liittyviä käytännön kysymyksiä. Hankkeen työmenetelmänä ovat säännölliset tapaamiset yhteistyömuseoissa ja tapaamisten aikana käytyjen keskustelujen tiivistäminen ja jakaminen laajalle yleisölle blogi-sivuilla.

19 TAKO / POOLI 5 Kiitos!


Lataa ppt "NYKYDOKUMENTOINTI SUOMI MATKUSTAA 2011-2012 HANNA KYLÄNIEMI TAKO-SEMINAARI 28.-29.1.2013 SUOMEN KANSALLISMUSEO TAKO pooli 5."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google