Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pyöräilevän lähiöäidin arkea:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pyöräilevän lähiöäidin arkea:"— Esityksen transkriptio:

1 Pyöräilevän lähiöäidin arkea:
”JAKIKSEN MUTSI” ELISA PYYKKÖNEN, SAMUEL SEPPÄLÄ, VIRVA LUOKKANEN

2 PYÖRÄILEVÄN ÄIDIN PALVELUPOLKU
MATKA TARVE: Kulkea kotoa, päiväkodin kautta, kauppaan. LÄHTEMINEN: Pukemiset ym. valmistelut, pyörän kunnon tarkastaminen ja lasten istuttaminen. MATKA PÄIVÄKOTI: Jättää lapset ja jatkaa matkaa kauppaan. MATKA KAUPASSA ASIOIMINEN: Pitää ottaa huomioon, kuinka paljon pystytään kuljettamaan. KOTIMATKA VALINTA 3: PYÖRÄN PARKKEERAUS I PARKKIHALLI – ei pyöräsäilytystä, turvallisin II TELINEET – turvattomia, täysiä III SEINÄNVIERUS – turvattomin VALINTA 1: KULKUSUUNNITELMA I HEITTÄÄ LAPSET JA KÄYDÄ KAUPASSA II LAPSET NAAPURIN KYYDISSÄ PÄIVÄKOTIIN JA KÄYDÄ KAUPASSA VALINTA 4: PYÖRÄN PARKKEERAUS 2 I KELLARI – vaikea II PIHA – helppo, turvaton III SISÄLLE KOTIIN – turvallisin, sotkuisa, vaikea VALINTA 2: KULKUTAPA I JALAN - hidas, raskas kuljettaa kauppatavaroita II PYÖRÄ - nopea, kauppatavaroiden kuljetus suht. vaikeaa, lasten kuljetus helppoa III BUSSI - hidas, epäluotettava, kuljetus helppoa IV AUTO - kallis pitää, nopea, kuljetus helppoa V TAKSI - kallis, nopea, kuljetus helppoa I SIWA II PRISMA

3 POLUN KUOPAT PYÖRÄN SÄILYTYS REITIN PYÖRÄN LISÄOSAT/VARUSTEET
PIENI HAITTA ÄRSYTTÄÄ OTTAA TOSISSAAN PANNUUN PELOTTAA PYÖRÄN SÄILYTYS -KOTONA (TEHTY USEIN VAIKEAKSI) (3) -KAUPALLA (MINNE USKALTAA JÄTTÄÄ?) (1-2) REITIN -TURVALLISUUS (NISTIT, JUOPOT, AUTOT, JALKAKÄYTÄVÄLLÄ AJO, VALOT) (2) -HUOLTO (LIUKAS, SORATIE, LASINSIRPALEET, KOIRANKAKAT) (2) -MUKAVUUS (YLÄMÄET, MUKULAKIVITIET, SÄÄ) (3) -TALVIKUNNOSSAPITO (EI OLE) (4) PYÖRÄN LISÄOSAT/VARUSTEET -LAPSI-ISTUIN (HELPOSTI VARASTETTAVISSA/VANDALISOITAVISSA, HINTAVA, HELPOTTAA LAPSEN KULJETUSTA) (1) -KYPÄRÄT (OMA KÄYTTÖ VS. LASTEN PAKOTTAMINEN) (2) -KORI (TILANPUUTE, TÄYNNÄ OLLESSA VAIKUTTAA AJAMISEEN, HOUKUTTAA VARKAITA) (2) PYÖRÄN KUNNOSSAPITO -AVOKKI EI HALUA VAIHTAA TALVIRENKAITA (1)

4 KÄYTTÄJÄHAASTATTELU MATKA KYSYMYKSET Milloin Ja miksi pyöräilet?
Miksi olette pyörällä liikkeellä, ettekä jollain toisella kulkuvälineellä? Kuinka pitkiä matkoja pyöräilette? Kulkevatko lapset mukana, jos niin onko heillä omat polkupyörät? Pyöräilettekö talvella? Entäpä lapsenne? Kuinka helposti lapset ovat hallittavissa pyöräillessä? Mikä voisi helpottaa lasten hallintaa? Lastenistuinten toiminta? Käytättekö kypärää? Käyttääkö lapsenne kypärää? Kuinka tavaroiden kuljettaminen hoituu? Onko pyöräilyssä muita ongelmia? Pyörän huolto? Kuinka säilytätte pyöräänne? Onko sitä ikinä varastettu? Liikenteen ongelmatilanteet?

5 KÄYTTÄJÄHAASTATTELU: haastattelu 1
MATKA Heli, pyöräilevä kaksivuotiaan tytön äiti. Heli pyöräilee pieniä reissuja (n.3km), sekä talvella että kesällä. Talvisin lapsi (2-v tyttö) ei kulje mukana pyörän takana olevassa istuimessa. Heli pyöräilee, koska pyörä on nopea ja yksinkertainen ja sen parkkeeraaminen on helppoa. Heli jätti pyöränsä reunustetun viheralueen ääreen. Lapsen hallinta ja huomiointi pyöräillessä toimii hyvin. Lapsen kuljetusta helpottaa hyvä istuin, hyvät töyssyttömät pyörätiet. Lapsi käyttää kypärää, mutta Heli ei omista. Pienet ostokset Heli kuljettaa korissa, joka on pyörän tangossa kiinni. Liian painava lasti vaikeuttaa tasapainoa. Kuitenkin isommat ostokset Heli kuljettaa autolla. Talvella pääsee liikkumaan hyvin kun tiet on aurattu. Talvipyöräilyssä vaatetus on suurin ongelma. Heli kertoi, että oli yrittänyt tehdä itselleen kasvosuojaa kylmää tuulta vastaan. Heli koki pyörän säilytyksessä, muualla kuin kotona, ongelmalliseksi ilkivallan. Hänen miehensä pyörä on varastettu Tikkurilan asemalta ja Prisman edestä pyöristä on viety lamput monesti. Heli säilyttää pyöränsä kotona varastossa. Pyörälle suoritetaan vain välttämättömät huoltotoimenpiteet. Heli koki kiertoympyrät hankaliksi liikenteessä ja toivoikin leveämpiä pyöräteitä.

6 KÄYTTÄJÄHAASTATTELU: haastattelu 2
MATKA Sari, pyöräilevä 5 lapsen äiti. Mukana mies ja 2 lasta. Sari pyöräilee joka päivä ja toimittaa kaikki päivittäiset asiansa (kuntosali, kauppa, kerho) pyörällä. Talouden auto hajonnut. Keskimääräiset pyörämatkat suuntaansa ovat 2km. Pyörän käyttöä perustellaan 2 pysäkin bussimatkalla. Sari perheineen säilyttää pyöriään rivitalon pihalla, josta niitä ei ole varastettu, siitä huolimatta etteivät pyörät ole lukittuna. Sarin miehen pyörä on kuitenkin lukoista huolimatta varastettu kerran Oulunkylän asemalta. Lapset kulkevat Sarin mukana ja heillä on omat polkupyörät, perheestä löytyy myös lapsi-istuin. Sari koki lasten hallittavuuden ongelmalliseksi (peräänkarjumista). Kaikki lapset käyttävät kypärää, mutta vanhemmat eivät omista. Vanhemman mallisen turvaistuimen kiinnittäminen pyörään ei onnistunut, joten Sari joutui hankkimaan uuden. Sari on tietoinen uuden mallisista istuimista, joiden selkänojan kaltevuutta voi säätää. Tavaroiden kuljettaminen on työlästä. Pyörällä ostokset kulkevat niin istuimessa, käsissä, repussa kuin suussakin. Ostosten kuljetus pyörällä on hänelle ja perheelleen pakollista, autottomuuden vuoksi. Ongelmalliseksi liikenteessä Sari koki toiset pyöräilijät ja jalankulkijat, mutta erityisesti koiranulkoiluttajat. Koiranulkoiluttajissa tien reunasta toiseen poukkoilu suorastaan pelottaa. Saria häiritsee se, ettei oikeanpuoleista liikennettä noudateta, sillä hän yrittää opettaa lapsensa käyttämään sitä. Sari on vasta aloittanut talvipyöräilyn ja kertoi että ainoat haitat ovat lumi ja loska. Sari ei kuljeta lapsiaan pyörällä talvisin, eivätkä lapset myöskään pyöräile itse.

7 YHTEENVETO HAASTATTELUSTA
MATKA Vanhemmat eivät käyttäneet kypärää, mutta lapset käyttivät Pyörätiet koettiin kapeiksi ja turvattomiksi Asemilla pyörän säilyttäminen turvatonta Kotona pyörä säilyy Talvipyöräily sen verran riskiä ja kylmää, että lapsia ei kuljeteta mukana Pyöräteiden huolto Turvaistuimet ok Tavaroiden (ostosten eritoten) kuljettaminen hankalaa

8 MUITA HUOMIOITA HAASTATTELUPAIKALTA
MATKA Haastattelu suoritettiin klo 11 ja 12 välissä Tikkurilan Prismalla. Tuona aikana näimme yhteensä 5 pyörää parkissa, joissa oli turvaistuin. Pyörän merkit vaihtelivat suuresti. Homax-turvaistuimia oli 1kpl, Polisport-merkkisiä 3kpl ja yksi merkitön vanha keltainen. Suurin osa istuimellisista pyöristä oli pysäköity telineisiin. Telineet olivat suhteellisen täynnä. Pyöriä oli pysäköity seinien, telineiden ja kaiken mahdollisen viereen. Haastatteluaika ei ollut otollinen, sillä suurin osa liikkeellä olevista pyöräilijöistä oli eläkeläisiä.

9 KIITOS

10 Lähteet: http://sykuutti.files.wordpress.com/2010/08/lahio.jpg
0clap/grand/busey_clapping.gif Käyttäjähaastattelut


Lataa ppt "Pyöräilevän lähiöäidin arkea:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google