Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Dialogi William Isaacs.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Dialogi William Isaacs."— Esityksen transkriptio:

1 Dialogi William Isaacs

2 Kauraa Tiimissämme on ollut suuresti puhetta dialogista, ja siitä kuinka se meillä sujuu vai sujuuko? Siksi valitsin viimeiseksi kirjakseni ennen vaihtoon lähtemistä William Isaacs:n teoksen Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito. Kirja oli mielyttävä lukea vaikka tosin melko pitkä n.390s. Kirjan mukaan dialogin 4 pääpointtia ovat kuunteleminen, kärsivällisyys, kunnioitus ja suora puhe. Nämä seikat tulisi jokaisen akatemialaisen opetella, jotta pajat sujuisivat paremmin ja keskustelu olisi hedelmällisempää. Pinkut suosittelen!

3 Kuunteleminen Kuuntelemisen jalo taito, sinulla on 1 suu ja 2 korvaa käytä niitä siinä suhteessa. Hyvä kuuntelija keskittyy puhujaan ja siihen mitä sanotaan. Pelkkä hiljaa oleminen ja puhujaan katsominen ei kerro kuuntelusta mitään. Usein kuuntelija takertuu muistoihin ja omiin tuntemuksiinsa mitä puhujan sanat hänessä herättävät. Tällöin keskittyminen herpaantuu. Tulisi ajatella mitä sanat merkitsevät puhujalle ja minkälaisia tuntemuksia ne hänessä herättävät, keskittyä täysin puhujaan ja hänen asiaansa. On vaikea nähdä päällepäin kuunteleeko ihminen oikeasti vai ei. Dialogi yleinsä Extempossa on mennyt parempaan suuntaan ja uskaltaisin väittää että kuuntelu on parantunut ainakin joidenkin kohdalla. Suunta on vain ylöspäin.

4 Kärsivällisyys Pitää olla tarpeeksi kärsivällinen, jotta jaksaa odottaa omaa puheenvuoroaan, eikä puhu toisten päälle. Itselläni tämä on suuri ongelma ja niin on muillakin Extempossa. Usein törmää meidän pajoissa siihen kuinka 3-6 ihmistä aloittavat lauseet samaan aikaan ikään kuin kyseessä olisi jokin kilpajuoksu ja jos et tule ensimmäiseksi niin et saa sanoa asiaasi ollenkaan. Eihän se toki näin ole, kyllä sen asiansa pääsee jossain vaiheessa sanomaan. Juttelimme asiasta Timon kanssa Tallinnan vierailullamme ja hän neuvoi, että jos ei pääse heti sanomaan asiaansa niin kirjoittaa sen muistiin ja mikäli asia ei tule esille kenenkään muun suusta niin voit aina palata siihen 5 min päästä. Jassun äiti kävi meidän pajassa opettamassa kuinka ennen asioihin reagoimista tulisi aina miettiä hetki. Esimerkiksi jos jollain on pajassa kännykkä kädessä niin ennenkuin siitä huomauttaa tulisi miettiä että ei kyseinen henkilö välttämättä pelaa jotain peliä vaan saattaa esimerkiksi tehdä muistiinpanoja. Huomautus tämänlaisessa tilanteessa saattaisi vain aiheuttaa kismaa. Meidän tulisi muutenkin luottaa toisiimme siinä että kaikki kuuntelevat ja käyttävät vaikka nyt sitten sitä kännykkää oikeanlaisiin tarkoituksiin.

5 Kunnioitus Dialogitilanteessa tulee kunnioittaa kaikkia siihen osallistuvia tasapuolisesti. Kaikilla on oikeus mielipiteeseen asiassa kuin asiassa. Kunnioitus on nimenomaan sitä, että kuuntelee kärsivällisesti, ei keskeytä eikä puhu päälle. Kunnioittaa muiden mielipidettä vaikka kuinka olisi itse asiaa vastaan. Antaa asioiden riidellä ei ihmisten. Oman päätöksensä voi tehdä sitten vaikka pajan jälkeen. Kunnioitus voi myös olla sitä, että jos pajassa on huono päivä eikä vain pysty keskittymään muiden puheisiin niin poistuu paikalta ja antaa täten muiden jatkaa kunnon dialogia jarruttamatta sitä.

6 Suora puhe Minut on kasvatettu puhumaan aina suoraan, ja se onkin yksi vahvuuksistani. Suoraan puhuminen vaati tietyntyyppistä rohkeutta ja uskoa omiin sanoihinsa. Sillä voidaan välttää monia riitoja ja ennen kaikkea se säästää aikaa kun ei tarvitse jälkipuida sitä kuinka joku ei ollutkaan sitä mieltä mitä antoi aluksi ymmärtää. Moni miettii liian tarkasti mitä sanoa, koska pelkää muiden reaktioita. Joissain tilanteissa oma asia jää sanomatta koska sitä mietti liian kauan. Kuunteleminen, kunnioitus, kärsivällisyys ja suora puhe kulkevat kaikki käsikädessä ja jos kolme ensimmäistä on kunnossa ja siihen lisätään vielä tiimin välinen luottamus niin ei suoran puheen pitäisi olla ongelma.


Lataa ppt "Dialogi William Isaacs."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google