Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus. 2 Valmennustoiminnan toteutus: Ryhmävalmennus Elektroniikka-alan ongelmana on kilpailussa tarvittava laaja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus. 2 Valmennustoiminnan toteutus: Ryhmävalmennus Elektroniikka-alan ongelmana on kilpailussa tarvittava laaja."— Esityksen transkriptio:

1 1 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus

2 2 Valmennustoiminnan toteutus: Ryhmävalmennus Elektroniikka-alan ongelmana on kilpailussa tarvittava laaja teoreettinen perusosaaminen. Vaikka itse tehtävät ovat sitten kädentaitoja ja ongelmaratkaisua, täytyy teoreettisen osaamisen olla vahvaa. Tämän perusta luomiseen ammattioppilaitoksen päättötason jälkeen tarvitaan yleensä 1-2 vuotta lisäopiskelua. Edellä esitetty ryhmäopetus ohjaa kilpailijaa tämä teoriaopiskelun tiellä, mutta ilman suurta henkilökohtaista panosta, kilpailija ei koskaan saavuta riittävää osaamistasoa. Elektroniikan valmennus koostuu koko ryhmälle järjestettävistä yhteisistä tapaamisista, jotka pyritään sijoittamaan perusvalmennus – ja huippuvalmennuskaudelle. Aloitusryhmään on pyritty saamaan kahden aikaisemman vuoden Taitaja-finalisteja. Näin ryhmässä on usein alussa noin kymmenkunta nuorta. Nämä yhteiset tilaisuudet on teemoitettu lajikuvausten määrittämien kilpailun painopistealueiden mukaan. Tämän analyysin voi tehdä käyttäen apuna kaavaketta ”ammattitaidon kehittämisjärjestys”, katso liite 2. Elektroniikkalajissa tarvitaan laaja teoreettinen tietämys ja näiden yhteisten tapaamisten tavoitteena on huippuasiantuntijan johdolla antaa nuorelle valmiuksia kehittä itseään ko. painopistealueilla. Näiden tapaamisten alussa on käytetty myös testejä osaamistason kartoittamiseen

3 3 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Valmennustoiminnan toteutus: Ryhmävalmennus Olemme käyttäneet näiden koulutusten yhteydessä jonkin verran etäopetusta ja melkein joka harjoituskaudella on rakennettu lajille Moodle- pohja, jonne kerätty aineistoja. Tämän toiminnan kautta on nuorille voitu antaa harjoitustehtäviä ja omia projekteja, mutta niiden valvonta on välillä kaatunut resurssien puuttumiseen. Opettajina on toiminut mukana olevien nuorten valmentajia, joilla paras osaaminen ko. osa- alueilta. Opettajataustaisille henkilöille ei ole maksettu ko. opetuksesta suoranaista palkkaa, mutta muut toiminnan kulut on pyritty korvaamaan. Tietyille erityisalueille on jouduttu välillä palkkaa asiantuntijoita, mutta tämä toiminta ei nykyisen rahoitusmallin aikana ole mahdollista. Onneksi vanhat kilpailijat ovat tulleet mukaan valmennustoimintaa ja heidän erityisosaamistaan on voitu käyttää ryhmävalmennuksessa. En ole käyttänyt elektroniikkalajissa laisinkaan ryhmän karsintaa tämän ryhmäopetuksen aikana. Yleensä on tapahtunut luonnollista poistumaan, jolloin ryhmä on automaattisesti pienentynyt ensimmäisen vuoden aikana. Näitä tapaamisia on järjestetty valmennettavien oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Tämä on aiheuttanut välillä paljon matka- ja majoituskustannuksia.

4 4 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Leirit ja harjoituskilpailut Olemme pyrkineet järjestämään kerran vuodessa, yleensä kesällä, leirin, jossa suoritettu laajempi harjoituskilpailu ja myös vietetty yhteistä vapaa-aikaa. Järjestimme ensimmäisen leirin Calgaryn kaudella kesällä 2008 Vaasan lähellä Maalahdessa, Vasa Yrkesinstitutin vapaa-ajan alueella.

5 5 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Elektroniikan valmennustapahtuma Kajane, Maalahti (Vaasan etäpuolella 40 km) Aika: 27.6-29.6.2008 Valmennettavat: Antti Rantaeskola, Tomi Leinonen, Pavel Gavrilov, Eero Sarell, Ville Viitala Iivo Parviainen, Marcus Grönlund, Niko Tersa Toinen leiri pidettiin kesäkuussa 2009 Laukaalla Tapahtuman tavoitteena on harjoittaa Tomi Leinosta Calgaryn kisaa varten ja välittä muulle ryhmälle WSC- tyyppisen kilpailun vaatimuksia. Prosessorityyppinä on PIC ja meillä on siihen valmis kitti. Käytämme kohdelaitteena myös Nokian robottia, jonka muunnamme PIC- ohjaukselle. Sijoitetaan mukaan myös vianhakutehtäviä robottiympäristöön. Tapahtuman yhteyteen sijoitetaan vapaamuotoista yhdessäoloa ja leikkimielistä kilpailuja sen mukaan mitä mukana olevat valmentajat keksivät. Tehtävä valmistelussa mukana allekirjoittanut, Toni Harju ja Jari Koskinen.

6 6 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Harjoituskilpailut Calgaryn kaudella pidettiin elektroniikassa seuraavat harjoituskilpailut 16-19.4 Espoon Taitajien yhteydessä ( 2 kpl hollantilaisia ja 2 kpl suomalaisia) 27-29.6 Kajanteen kesäleiri, koko ryhmä 15-21.9 EuroSkills tapahtuma, 2 Suomalaista tiimiä, 3 päivän kilpailu Joulukuu 2008 piti olla lopullinen Calgary karsinta, mutta muut luovuttivat, Tomi Leinonen valittiin 25-28.3 Vaasan Taitaja-kisa, Tomi Leinonen suoritti harjoituskilpailun Maltalaisen kanssa 4-7.6 Laukaa kesäleiri, harjoituskilpailu suuntana Calgary

7 7 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Henkilökohtainen valmennus Elektroniikassa on henkilökohtainen valmennus jäänyt pääosin valitun nuoren lähivalmentajalle. Galgaryn kisan kilpailijan Tomi Leinosen lähivalmentaja oli Keijo Salonen. Tomi oli vuoden 2008 ja kevään 2009 aikana opiskelujen ohella Jyväskylän ammattiopiston palveluksessa ja teki opetustyötä. Näin hän pystyi yhdistämään ko. tehtävään myös valmennusta ja hänellä oli käytössä tarvittavaa laitteisto että oppilaitoksen antamaan rahallista tukea harjoitusprojektien tekemiseen. Kesän 2009 aikana Tomi siirtyi toisen työnantajan palvelukseen ja uskoisin, että se hieman haittasi loppuvalmennusta.

8 8 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus

9 9 Lisbon 2010 (ES) ja Lontoo 2011 ( osa oli mukana kesäkuun 2009 Calgaryn viimeistelyleirillä) Ville ViitalaKouvolan AOL, Urheilijantie 3, 46910 Anjalankoski Iivo Parviainen, Järvenpää Marcus Grönlund, Vaasa Holsti Jussi, OSAO Greus Sampsa, OSAO Rannikko Urja, KEUDA Kutsutaan Oulu 2010 jälkeen Saarimäki Ansse, IISAKKI, kilpailee Taitaja 2010 Vilamaa Sami, KSAO, Ei tule Romo Jasu, JAO, Kilpailee Taitaja 2010 Maanpää Olli, TAI, Ei tule Paltta Sami, SSKKY, Kilpailee Taitaja 2010

10 10 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus Yhteenveto Valmennuskausi 2008-2009 toi lajille sentään Euroopan-mestaruuden, vaikka Calgaryssä aivan saavutettu tavoitteita. Kauteen kuului paljon myös lajikehitystyötä, koska loimme täysin uuden tiimikilpailun EuroSkills kisaan ( katso liite 3). Saimme kaikille osallistujille (valmentajat ja nuoret) paljon kansainvälistä kokemusta, koska koko jakson aikana meitä oli kansainvälisissä kilpailuissa iso joukko. Tämä tuo varmaan jatkossa tuloksia!


Lataa ppt "1 Turun ammatti-instituutti - WSC- valmennus. 2 Valmennustoiminnan toteutus: Ryhmävalmennus Elektroniikka-alan ongelmana on kilpailussa tarvittava laaja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google