Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jaana Mutanen Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jaana Mutanen Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO"— Esityksen transkriptio:

1 Jaana Mutanen Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO
Harjoittelupaikan ja työn perässä ulkomaille: Miten eri kansalaisuudet ja kulttuurit vaikuttavat työyhteisön toimintaan? Jaana Mutanen Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO

2 Elinikäisen oppimisen polku kansainvälistymiseen
Esikoulu ja koulu: kansainvälisyyskasvatus, kielikylvyt, oppilasvaihto Oppilaitos: opiskelijavaihto ja opiskelijoiden harjoittelu, koti kansainvälistyminen Valmistuneet: jatko-opiskelu ja vastavalmistuneiden harjoittelu ulkomailla Työelämä: täydentävä koulutus ja työelämässä olevien harjoittelu ulkomailla

3 Ulkomaille: se kouluttaa ja kasvattaa
Mitä iloa, mitä hyötyä? ammatillista kouluttautumista ja kielikouluttautumista Euroopassa ja sen ulkopuolella sosiaaliset valmiudet kehittyvät kv. kokemus lisää varmuutta kv. työskentely kasvattaa Mitä huomioonotettavaa? ajoissa: huolellinen valmistautuminen ja lupamuodollisuudet kielitaito? pakollinen, vapaaehtoinen harjoittelu? ikä? harjoittelun pituus, harjoittelun ajankohta? toistuvuus, kerrannaisvaikutukset oppimistapahtumien muistiin paneminen, arviointi

4 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus: Eri kulttuurit - Eri säännöt, tavat ja tottumukset Työskentelyajat ja työajat Saksa: Työajat joustavia, ei välttämättä aina lounastaukoa. Itävalta: Lounastunti kestää todella tunnin. Espanja: ns. toinen aamiainen (kahvi) klo 11.00, pitkä lounastauko iltapäivällä 13/ / Espanjalaiset työskentelevät keskimäärin tunnin pitempään viikossa verrattuna muihin eurooppalaisiin Venäjä: venäläisillä usein monta työpaikkaa samaan aikaan. Ylityötunnit usein itsestäänselvyyksiä. Chile: Työpäivä päättyy klo Pienemmillä paikkakunnilla käydään syömässä kotona puolen päivän aikaan. Työpäivän aikana tai jälkeen on yleistä juoda yhdessä teetä tai kahvia. Meksiko: Yrityksissä harjoittelevien on syytä pitää kiinni työajoista. Töihin on syytä saapua ajoissa, työpäivät venyvät joskus. Ei katsota hyvällä, jos ulkomaalainen pyytää vapaata (Meksikossa on lakisääteistä lomaa yksi viikko).

5 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Virkamiesmäisyysperiaatteet: Byrokratia? Saksa: tietynasteinen hierarkia vallitsee edelleenkin. Itävalta: Työpaikalla ei niin joustavaa kuin Suomessa. Venäjä: hierarkiaa keskimäärin enemmän kuin monessa muussa eurooppalaisessa maassa. USA: One must remember the sense of hierarchy in the workplace, i.e., when seeking authorization go to immediate supervisor. There is a chain of command which is more closely followed in the U.S. than in Finland. Intia: Byrokratia hermoja raastaavaa. Kiina: Yritä sopeutua olemassa olevaan työympäristöön, kuten kiinalaisetkin tekevät. Japani: Työkulttuuri ”työteliäämpi” kuin suomalainen.

6 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Pomo-alainen suhde Saksa ja Itävalta: Konservatiivisemmat pomo-alainen suhteet kuin Suomessa (tai Saksassa). USA: At the workplace start out addressing “Mister” or “Ms.” to supervisor until supervisor says to call by first name. That is the polite way to start off, respecting hierarchy. Chile: Pomoa teititellään. Meksiko: Ylempiä teititellään. Jos pomo pyytää tekemään jotain samana päivänä, on hyvä toimia näin.

7 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Puhuttelu, tervehtiminen, tittelit ja pukeutuminen Saksa: Teitittely ja tittelit. Sinutellaan vasta kun siitä sovitaan, muussa tapauksessa kannattaa aina aloittaa teitittelyllä. Small Talk. Ei haittaa, vaikka kielitaito on huono, sillä ainakin Saksassa ollaan totuttu ulkomaalaisiin. Itävalta: Kohteliaisuus, bitte. Suomeen palatessa jotain huomaa kaipaavansa! Tervehtiminen ja teitittely. Teitittely eli "Siezen" on tärkeää. On kohteliasta tervehtiä tuntemattomiakin. Itävallassa täytyy muistaa henkilön titteli. Lahjakulttuuri, yleisessä kohteliaisuudessa eroa Saksaankin verrattuna

8 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Puhuttelu, tervehtiminen, tittelit ja pukeutuminen Espanja: työpaikalla työtovereiden kesken yleensä sinutellaan. Lahjakulttuuri. USA: Americans are open and informal among their peers – first name basis and pretty casual. With older folks they are more formal. Finns need to be aware that Americans greet everyone by saying, “Hello! How are you?” They do not expect to hear a detailed accounting of how you are feeling. It is an automatic question and an automatic answer is expected, like: “Just fine and you?” This is not meant to be a personal question. Chile: Jokaisella yrityksellä on oma pukeutumiskoodinsa. Meksiko: ”Casual” pukeutumiskoodi, ei minihameita jne. Pyydettäessä käytetään sanaa ”por favor”, pelkkä äänenpainon vaihtaminen ei riitä. Intia: Toimistoissa pukeudutaan muodollisesti.

9 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Kielelliset olosuhteet Saksa ja Itävalta: Puhuttaessa ei aina käytetä kirjakieltä. Sveitsi: Kielten sekamelska tekee maasta kansainvälisen tuntuisen. Sveitsin saksa on hurmaavan poukkoileva kieli. Sveitsiläiset ovat auliita selittämään sanojaan ja oman kokemukseni mukaan vaihtavat mielellään ’hochdeutschiin’, jos huomaavat ettei toinen ymmärrä. Latinalaisessa Amerikassa puhuttu espanja eroaa espanjan yleiskielestä, castellanosta. Chile: puhutaan espanjaa melko nopealla tempolla.

10 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Kielelliset olosuhteet Intia: Intiassa puhutaan melko laajasti englantia, varsinkin suuremmilla paikkakunnilla. Pienemmillä paikkakunnilla, maaseudulla ja arkielämässä vähintäänkin hindin kielen alkeiden osaaminen on hyödyksi. Intialaisten ongelmat englannin kielen kanssa liittyvät lähinnä ko. kielen ääntämiseen. Kiina: Ulkomaalaisilta harjoittelijoilta ei yleensä odoteta työpaikalla kiinan kielen hallintaa, se kuitenkin auttaa arkielämässä. Kiinalaisten englannin kielen taidon taso vaihtelee.

11 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Sosiaalinen kanssakäyminen Itävalta: Arvostetaan henkilökohtaisia kontakteja. Sveitsi: Sveitsiläiset ovat suomalaisia sosiaalisempia, aidosti ylpeitä maastaan. Sveitsiläisetkin vierastavat small talk –tyyppistä rupattelua. Anglosaksiseen kulttuuriin liittyvää ylenpalttista jutustelua ja ”turhan” puhumista ei juuri esiintynyt. Sveitsiläiset kommunikoivat hyvin suomalaiseen tapaan, asioista puhutaan suoraan. Venäjä: Arvostetaan henkilökohtaisia kontakteja. Työpaikalla saatetaan olla aluksi ”epäluuloisia”, sitten yliystävällisiä. Lähtökohtaisesti ihmiset ovat keskimäärin aika suoria, joskus jopa epäystävällisiä (vaikkei aina sitä tarkoitetakaan) Chile: Syntymäpäiviä juhlitaan usein työtiimin kanssa. Intia: Suhdetoimintaverkostot ovat tärkeitä, myös työelämässä.

12 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Työhön ja harjoitteluun liittyvät muut traditiot Saksa ja Itävalta: Leimojen tärkeys Itävalta: Arvostetaan vastuuntuntoa. Neuvottelut muodollisempia kuin Suomessa. Ei etsitä konsensusta vaan pyritään ajamaan oma kanta läpi. Espanja: Saattaa olla, että harjoittelujakso ei aina ole etukäteen kovin hyvin suunniteltu. Siksi on tärkeää, että harjoittelija on aktiivinen, kärsivällinen joustava eli tekee ehdotuksia työhönsä liittyen ja on tarvittaessa kaikkien käytettävissä. Tutorilla on myös välillä kova kiire, ja tähän ajatukseen on hyvä totuttautua jo etukäteen. Venäjä: Työkokemusta eri työpaikoissa arvostetaan: tärkeää tietoa työhön ja työpaikkoihin liittyen saa usein omilta työkavereilta. Vastuut työpaikalla eivät ole aina tarkasti jaettuja. Työ- ja henkilökohtaiset asiat ”lomittuvat” työpäivän aikana.

13 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Työhön ja harjoitteluun liittyvät muut traditiot USA: Always ask if you do not understand the directions at the work place. Americans expect this and want it. It is much better to understand an assignment before getting started and wasting time doing it incorrectly or incompletely. Many (most?) Americans are believers in the “Time is money” outlook on work. Time wasted is money wasted. Argentiina: Ihmiset tekevät paljon työtä. Kiina: Kunnioita ja noudata työpaikkasi sääntöjä, tee työsi hyvin ja ajallaan. Aikakäsitys Saksa: Aikakäsitys liittyen sovittuihin tapaamisiin erilainen. Sovituista ajoista ei Saksassakaan aina pidetä kiinni, joten joustavuutta tarvitaan. Meksiko: Kuten hyvin monet ”latinoista” meksikolaisetkaan eivät ole kovin täsmällisiä.

14 Harjoittelun ja työskentelyn kulttuuri- sidonnaisuus
Kulttuuri ja kansan luonne Itävalta: perinnetietoisia Sveitsi: enemmänkin sulkeutuneita Argentiina: Ihmiset vieraanvaraisia. Kiina: Kunnioita kiinalaista kulttuuria. Japani: Ihmiset aluksi ujoja, ystävällisiä. Työn ulkopuoliset realiteetit Sveitsi: kallis maa Argentiina: paljon erilaisia kulttuureja. Sosiaalisia ongelmia. Intia: paljon erilaisia kulttuureja. Sosiaalisia ongelmia. Tokio: maailman kallein kaupunki, väitetään. Turvallinen kaupunki. Etäisyydet pitkiä.

15 Kannattaa pitää mielessä
Kommunikoi! Aktiivisuus ja joustavuus. Ole kärsivällinen. Vaikka tietäisitkin, miten ko. maissa toimitaan, joskus saattaa harmittaa silti.

16 Mistä tietoa? Mahdollisuuksia?
Miksi maailmalle? Kokemuksia ja kommelluksia. Maaoppaat Maalinkit ja maavinkit


Lataa ppt "Jaana Mutanen Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google