Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kestävä kehitys & käsityö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kestävä kehitys & käsityö"— Esityksen transkriptio:

1 Kestävä kehitys & käsityö
© Tiina Rautiainen & Meri Multanen, Helsingin yliopisto, Kotitalous- ja käsityötieteiden laitos, 2009 Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

2 Kestävä kehitys & käsityö
© Tiina Rautiainen & Meri Multanen, Helsingin yliopisto, Kotitalous- ja käsityötieteiden laitos, 2010 Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

3 Kestävä kehitys & käsityö
Pohdi parisi kanssa, mitä kestävällä kehityksellä tarkoitetaan. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

4 Kestävällä kehityksellä
Halutaan varmistaa, että maapallon luonnonvarat riittävät myös tuleville sukupolville Halutaan turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet Pyritään tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen sekä yhden maan että kaikkien maailman ihmisten kesken Halutaan säilyttää ja kehittää eri kulttuureita Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

5 Maapallo tuottaa tietyn määrän luonnonvaroja vuosittain.
Nykyään ihminen kuluttaa kuitenkin vuodessa enemmän luonnonvaroja kuin on kestävää. Vuonna 2008 maapallon luonnonvarat kulutettiin loppuun jo syyskuun 23. päivä. Jos kaikki maapallon asukkaat kuluttaisivat yhtä paljon ja yhtä nopeasti uusia materiaaleja kuin suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa, että luonnonvarat riittäisivät. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

6 Suurin osa kaupoissa myytävistä vaatteista tehdään kehitysmaissa.
Vaatteiden tekijät saavat huonoa palkkaa ja lisäksi työolosuhteet ovat yleensä erittäin huonot. Työpäivät saattavat venyä tunnin pituisiksi ja töitä tehdään 6 tai 7 päivää viikossa. Valtaosa ompelijoista on naisia. Monissa maissa käytetään myös lapsia työvoimana. H&M:n tehtaalla Bangladeshissa työntekijöiden palkka on 25 €/kk. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

7 Jos materiaalit tuotetaan halvalla, ne ovat usein myös heikkoja ja kestävät huonosti kulutusta. Uusien materiaalien tuotanto saastuttaa aina ympäristöä. Halvalla tuotettujen materiaalien tekotavat ja raaka-aineet ovat yleensä kaikista vahingollisimpia luonnolle sekä ihmisille. Maapallon toisella puolella valmistettuja vaatteita joudutaan kuljettamaan pitkiä matkoja, jotta meillä on mahdollisuus ostaa niitä. Kuljetukset ovat tavaratuotannon yksi eniten ympäristöä saastuttavimpia vaiheita. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

8 Mihin asioihin kiinnität huomiota hankkiessasi tavaroita/vaatteita?
Keskustele parisi kanssa. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

9 Mihin asioihin kiinnität huomiota hankkiessasi tavaroita/vaatteita?
TARVE: Käyttötarve, muu tarve? HINTA: Valtaosalla on käytettävissä rajoitettu määrä rahaa LAATU: Ulkonäkö, materiaali, sopiva koko jne. Hinta - laatu -suhde! Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

10 Entä mitä käytöstä poisjääneille vaatteillesi tapahtuu?
Kuinka usein ostat uuden vaatteen tai asusteen (huivin, laukun,käsineet jne.)? Entä mitä käytöstä poisjääneille vaatteillesi tapahtuu? Milloin kotonasi laitetaan vaatteita roskiin? Juttele parisi kanssa. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

11 Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain roskiin yhteensä 40 miljoonaa kiloa erilaisista tekstiileistä koostuvaa jätettä. Suurin osa siitä menee suoraan kaatopaikalle. Tekstiilijätteestä kierrätetään vain vajaa 20 % vaikka kierrätykseen sopisi 60 % poisheitettävästä tavarasta. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

12 Yksi ihminen tuottaa tekstiilijätettä vajaan kahdeksan kiloa vuodessa.
Kahdeksan kiloa ei kuulosta paljolta, mutta se on yhtä paljon kuin esimerkiksi: 8 talvitakkia 16 farkut 32 m lakanakangasta. Suomalaiset voisivat vaatettaa vuosittain 4-5 miljoonaa ihmistä vaatteilla, jotka ovat kerääntyneet kaatopaikoille. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

13 Suomessa on useita yrityksiä ja järjestöjä, jotka keräävät vanhoja vaatteita ja muita tekstiilejä.
Jos et siis jaksa myydä vaatteitasi itse kirpputorilla, voit lahjoittaa niitä eteenpäin. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

14 Älä osta tarpeetonta, säästä sekä rahaa että luontoa.
Huomioi ostaessasi… Älä osta tarpeetonta, säästä sekä rahaa että luontoa. Mieti, ovatko materiaalit laadukkaita, kestävätkö ne pitkään ja voiko niitä käyttää jossain muussa uudelleen. Kierrätä tavaroitasi, itsellesi tarpeeton voi olla toisen aarre. Osta aina sellaisia vaatteita, jotka tuntuvat hyvältä ja ovat itsesi näköisiä. Silloin niitä myös käyttää pidempään. … niin edistät kestävää kehitystä Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

15 Miksi kannattaa korjata rikkoutuneet tai kuluneet vaatteet?
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

16 Korjatessa: Säästää materiaalia ja sitä kautta luontoa
Oma (rakas) vaate on käyttökelpoinen pidempään, ei tarvitse ostaa uutta ja vaatteen elinkaari pitenee Itse korjaten säästää rahaa. Jos vaatteen vie muualle korjattavaksi, voi se maksaa jopa enemmän kuin uusi. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

17 Miksi kannattaa tuunata vanhoja vaatteita ja muuta materiaalia?
Pohditaan yhdessä Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

18 Tuunatessa Säästää materiaalia Voi muuttaa vaatteet uniikkikappaleiksi
Voi hyödyntää vanhan vaatteen valmista muotoa ja valmiita ompeleita Materiaali on halpaa, voi tehdä huolettomammin kokeiluja Työskentely voi olla nopeampaa Virheen voi peittää uudella tuunauksella Vain mielikuvitus on rajana Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

19 Kun tekee itse Tietää kuka tuotteet on tehnyt
mitä materiaaleja niissä on käytetty että niiden valmistuksesta jää pois luontoa kuormittavia välivaiheita, kuten kuljetus. Voi itse päättää täsmälleen minkä näköistä haluaa valita materiaalit niin, että tuote kestää käytössä pitkään ja on helppo kierrättää käytön jälkeen. Näinkin voi edistää kestävää kehitystä! Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.

20 Lähteet: Kuvalähteet mainittu kuvan yhteydessä, muut kuvat Meri Multanen Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto.


Lataa ppt "Kestävä kehitys & käsityö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google