Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mitä villapaidalle tapahtuu jos laitat sen pesukoneeseen 60 ⁰C :n pesuun? Miten villavaatteet tulisi pestä, perustele! TOTEUTUS: Otetaan käsinpestäväksi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mitä villapaidalle tapahtuu jos laitat sen pesukoneeseen 60 ⁰C :n pesuun? Miten villavaatteet tulisi pestä, perustele! TOTEUTUS: Otetaan käsinpestäväksi."— Esityksen transkriptio:

1 Mitä villapaidalle tapahtuu jos laitat sen pesukoneeseen 60 ⁰C :n pesuun? Miten villavaatteet tulisi pestä, perustele! TOTEUTUS: Otetaan käsinpestäväksi merkitystä villavaatteesta mitat ja laitetaan se pesukoneeseen 60 asteen ohjelmaan. Tähän voi valita esimerkiksi rikkinäisen villasukan tai edullisen kirpparilöydön. Mietitään etukäteen mitä vaatteelle tapahtuu pesussa. Mitataan pesty vaate uudestaan ja tutkitaan miten se on kutistunut. Selvitetään miksi villa huopuu. Apuna voi käyttää alla olevia lähteitä. Vaihtoehtoisesti opettaja voi havainnollistaa kutistumista esim. kuvilla tai valmiiksi kutistetuilla vaatteilla. TIEDON LÄHTEILLE –VINKKEJÄ: Tunne tekstiilikuidut Ideoita huovutetun villavaatteen uudelleenkäyttöön saa mm. kirjoista Do Redo ja Viipaloitu villatakki. KESTO: 2* 20 min.

2 Kosteudenimukyky: vertaillaan miten eri kankaat imevät itseensä kosteutta. Esim. puuvilla, villa, viskoosi, polyesteri. Mitä käyttäisit a) lähtiessäsi lenkille b) mennessäsi kesäjuhliin? TARVIKKEET: -4 kpl 30*30 kankaita, jotka on valmistettu eri kuiduista ( esim. silkki, villa puuvilla ja polyesteri) -4 kpl astioita jonne kangaspala mahtuu -mittakuppi TOTEUTUS: Jokaiseen astiaan laitetaan ½ dl vettä ja sen jälkeen kangaspala. Annetaan kankaan imeä vettä 5 min. Nostetaan kangas pois ja tutkitaan paljonko vettä on jäänyt kankaaseen imeytymättä. Arvioidaan mikä kangas imi vettä eniten, mikä vähiten. TIEDON LÄHTEILLE –VINKKEJÄ: Tunne tekstiilikuidut KESTO: 15 min.

3 Mitä kuitumateriaaleja yhdistäisit/et yhdistäisi samaan vaatteeseen?
TOTEUTUS: Otetaan selvää eri kuitujen hoitosuositus- ominaisuuksista esim. sanaselityskorteista, pohditaan miten vaatetta tulee hoitaa, jos siihen on yhdistetty kahta, hoitosuositus-ominaisuuksiltaan erilaista kuitua. Tehtävä voidaan tehdä myös käyttäen hyväksi kankaiden hoitosuositus- ohjelappusia, joissa on mukana myös kuitupitoisuudet. TIEDON LÄHTEILLE –VINKKEJÄ: Tunne tekstiilikuidut, Finatex Kuituopas - KESTO: min.

4 Olet valmistanut kesämekon puuvillasta ja se on kutistunut ensimmäisessä pesussa, mitä on voinut mennä vikaan? TOTEUTUS: Otetaan ensin selvää puuvillan ominaisuuksista. Tutkitaan myös mahdollista tuoteselostelappua. Keskustellaan yhdessä siitä miten vaatteen valmistuksessa lähdetään liikkeelle. TIEDON LÄHTEILLE –VINKKEJÄ: Tunne tekstiilikuidut KESTO: min.

5 Neulontalangan valinta. Aiot valmistaa a) villasukat, b) kesätopin
Neulontalangan valinta. Aiot valmistaa a) villasukat, b) kesätopin. Millaisia ominaisuuksia langalla tulisi olla ja minkä langan valitsisit? TOTEUTUS: Tehtävässä voi käyttää apuna vaikkapa Novitan nettisivuja tai konkreettia lankakeriä vyötteineen. Yhdessä voidaan pohtia millaisia ominaisuuksia halutaan villasukilta ja millaisia kesätopilta. TIEDON LÄHTEILLE –VINKKEJÄ: Hyvä Sauma, Novita Tuotteet - KESTO: min.

6 Olet vaatekaupassa etsimässä neulepaitaa
Olet vaatekaupassa etsimässä neulepaitaa. Sinulla on muutama eri vaihtoehto ja tutkit paitojen raaka-ainemerkintöjä. Merkinnät ovat a) 80 % PAN, 20 % WO b) 70 % CV, 30 % PES ja c) 60 % WO, 40 % CO. Millaisia hyviä/huonoja ominaisuuksia kussakin paidassa on käytön ja huollon kannalta? Minkä paidan valitsisitte näiden ominaisuuksien perusteella? TOTEUTUS: Keskustellen. Paitavaihtoehdoille voi tehdä myös hyvää/ huonoa -listat ja niiden perusteella selvittää löytyykö joukosta jokin ’’voittajapaita’’. TIEDON LÄHTEILLE -VINKKEJÄ: sanaselityskortit, Tunne tekstiilikuidut KESTO: min.

7 Selvitä hoitosuositus-ohjemerkintöjen avulla, mikä materiaali tai millainen tuote voisi olla kyseessä? a) b) c) TOTEUTUS: Tutkitaan eri materiaalien hoitosuositus-ohjesuosituksia esimerkiksi alla mainituista lähdemateriaaleista. Asiaa voidaan lähestyä myös tutkimalla ja vertailemalla päällä olevien vaatteiden merkintöjä. Keskustellaan merkintöjen ja suositusten eroista ja niiden syistä. TIEDON LÄHTEILLE –VINKKEJÄ: sanaselityskortit, Tunne tekstiilikuidut, Hyvä Sauma KESTO: 20 min. MERKINNÄT ON OTETTU SEURAAVISTA TUOTTEISTA: a) valkoinen lakana, 50 % co, 50 % pes b) neulelanka, 100 % merinovilla c) college-huppari painatuksella, 80 % co, 20 % pes

8 Millaisia eroja eri kuitujen sähköistymisominaisuuksissa voidaan havaita?
TARVIKKEET: -4 kpl esim. 30*30 kankaita, jotka on valmistettu eri kuiduista ( esim. silkki, villa puuvilla ja polyesteri) Ilmapallo TOTEUTUS: Hangataan kankaita yksi kerrallaan ilmapallolla. Testataan mikä kangas sähköistyy eniten ja mikä vähiten kokeilemalla miten kangas takertuu erilaisiin pintoihin. Pohditaan yhdessä mitkä tekijät vaikuttavat kankaan sähköistymiseen, voidaanko sitä jollakin tapaa estää. TIEDON LÄHTEILLE –VINKKEJÄ: Tunne tekstiilikuidut KESTO: 20 min

9 Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään roskiin vuosittain 40 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä (YTV). Kuinka tekstiilien käyttöikää voi pidentää ja millä tavoin tekstiilejä voi kierrättää? TOTEUTUS: Pohditaan mitä eroja on luonnonkuiduilla, selluloosapohjaisilla muuntokuiduilla ja synteettisillä kuiduilla; mitkä kuidut maatuvat ja mitä voidaan kierrättää? Millä tavoilla erilaisia kuituja voidaan kierrättää? Millaisia ongelmia sekoitekankaiden kierrättämisessä/hävittämisessä on? Tehtävä voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että kukin ryhmä saa pohdittavakseen yhden kuidun, jonka kierrätys- ja hävitysmahdollisuuksista ottaa selvää ja esittelee niitä muille. Asiaa voidaan pohtia myös konkreettisten tuotteiden kautta, ja miettiä mitä itse voisi tehdä, jotta tuotteen käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. TIEDON LÄHTEILLE –VINKKEJÄ: Eco Circle - HSY Fiksu  Fiksut käytännöt koulussa  Yläkoulu ja lukio  Taito- ja taideaineiden tehtävät  Käsityö Tekstiilit ja ympäristö KESTO: 20 – 40 min.


Lataa ppt "Mitä villapaidalle tapahtuu jos laitat sen pesukoneeseen 60 ⁰C :n pesuun? Miten villavaatteet tulisi pestä, perustele! TOTEUTUS: Otetaan käsinpestäväksi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google