Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KREIKKA- PROJEKTI.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KREIKKA- PROJEKTI."— Esityksen transkriptio:

1 KREIKKA- PROJEKTI

2 Sparta Spartan kaupunki oli Kreikan etelä-osassa, Peloponnesoksen niemimaalla, alavalla seudulla jolla pystyi hyvin viljellä maata. spartalaiset kuului Doorilaiseen heimoon. Spartassa oli kaksi kuningasta, jotka vuorotellen hallitsivat. joka ikisestä spartalaisesta tuli sotamies. Kaikilla yli kolmekymppisillä miehillä oli oikeus äänestää sodasta sekä rauhasta. Spartalaisia nuoria ei lellitty vaan kasvatus oli tosi ankaraa. Vauvoistakin vain elinkeinoisten annettiin pysyä hengissä, heikot saivat jäädä kaupungin ulkopuolelle lojumaan. Lapset elivät vain seitsemän vuotiaiksi äidin hoidossa, mutta sen jälkeen he olivat lopun ikänsä sotaleirissä!

3 HERKKUA!!! Spartalaiset söivät Keittoa jota kutsuttiin mustaksi keitoksi. Se tehtiin sian lihasta, verestä, vedestä, suolasta ja etikasta.

4 SUURI ATEENA Ateenasta tuli kreikan niemimaan tärkein kaupunki. Se oli Spartaan verrattuna karu maa. Pienten tilojen maanviljelijöillä meni huonosti sillä he joutuivat lainaamaan rikkaammilta ja jos he eivät pystyneet maksamaan takaisin, he joutuivat velkaorjiksi tai luovuttamaan maansa. 508 EKR hallitsija Peisitratos kuoli ja syntyi demokratia. Köyhien kapinoinnin pelossa Ateenasta tuli tasavalta. Mutta vain yksi viidesosa sai päättää kaupungin asioista, koska orjat, naiset eikä muukalaiset saaneet päättää mistään.

5 Marathonin Taistelu Persialainen sotajoukko hyökkäsi ensimmäiseksi Euboian saarella olevan Eretrian kaupungin kimppuun. Kuusi ensimmäistä päivää kaupunkilaiset puollustivat kaupunkiaan mutta seitsemäntenä parit petturit avasivat portit ja persialaiset ryöstivät paikan ja lopuksi polttivat. Persialaiset lähtivät vankeineen ja saaliineen Ateenan lähelle Marathon nimiseen kaupunkiin. Mutta vaikka ateenalaisia oli paljon vähemmän he hyökkäsivät keihäiden kanssa persialaisten kimppuun. Persialaiset pakenivat paikalta.

6 THERMOPYLAI Vuonna 486, kun entinen persian valtias Dareios kuoli hänen poikansa Kserkses siirtyi valtaistuimelle. hän halusi kostaa marathonin taistelun ateenalaisille. Hän aikoi valloittaa koko kreikan. hän keräsi suuret sotajoukot valloittamaan kreikkaa. Persialaiset änkesivät kreikkaan. Kreikkalaisten puollustusmenetelmä oli yksinkertainen. vuoristossa oli yksi sola joka parsialaisten oli pakko läpäistä. Sola oli vain muutamia metrejä leveä, joten sitä oli helppo puollustaa. Ateenalaiset olivat liittoutunut spartalaisten kanssa. Ateenalaiset rakentivat vallin solan läpi. kreikkalaisia oli vain 4000 ja persialaisia oli Persialaisten kuningas käski heitä laskemaan aseensa, mutta spartan kuningas huusi: Tule hakemaan!!! he olivat rakentaneet muurin viivyttämään persialaisia että ateenalaiset kerkesivät paeta kaupungista.

7 PERIKLES Perikles halusi saada Ateenan uuteen loistoon. Hän rakennutti temppeleitä, joka oli köyhille hyvä sillä ne työsti myös köyhät. Tämä paratiisi kesti kuitenkin vain 50vuotta, sen jälkeen edessä oli kaaoksen aika!!!!! Ateenan liittolais kaupungeille tuli mitta täyteen Perikleen fyffen tuhlauksesta!! Pian Ateena oli sodassa kaupunkien kanssa, näitä taisteluja kutsuttiin Peloponnesolaissodiksi

8 Peloponnelais SODAT 431-404eKr Ateena vs. Sparta
eKr Ateena vs. Syrakusa eKr Sparta vs. Korintti eKr Sparta vs. Ateena eKr Theba vs. Sparta eKr Ateena vs. Liittolaiset eKr Theba vs. Sparta ja Ateena. 338eKr Makedonia vs. Ateena ja liittolaiset.

9 Kreikkalaisten JUMALAT
Pohjois-Kreikassa on lumihuippuinen olympia-vuori. Siellä asui jumalia, jotka olivat aina nuoria, kauniita, ihmisiä viisaampia ja vahvempia, he olivat myös kuolemattomia.

10 Zeus oli taivaan hallitsija, hänellä oli ratsunaan kotka ja hänellä oli kädessä salama.
Zeuksen puoliso oli Hera hän oli vallanhimoinen jumalatar joka kulki riikinkukkojen vetämä kulta-vaunu. Zeuksen veli oli Poseidon joka oli meren jumala, hänellä oli kädessä kolmikärkinen atrain ja hän kulki vaunuilla aaltoja pitkin. Pallas Athene oli sodankäynnin ja tieteiden jumala, hänellä oli päässä kypärä, kädessä kilpi ja pöllö. Zeuksen poika oli Apollo, joka oli soittotaidon, sivistyksen ja ennustamisen jumala. hänen tunnuksensa oli lyyra. Zeuksen tytär oli Artemis, hän oli metsästyksen Jumalatar, hänellä oli olallaan jousi ja nuoliliivi. Jumalat 2

11 Jumalat THREE Dionysos oli hauskanpidon ja viinin jumala.
Kauneuden Jumalatar oli Afrodite. Hefaistos oli tulen,seppien ja ruukuntekijöiden Jumala. Ares oli sodan ja taistelujen Jumala. Jumalten sanan saattaja oli Hermes.

12 Olympialaiset Olympia kisat järjestettiin Zeuksen kunniaksi.
Ne pidettiin neljän vuoden välein keskellä kesää. Urheilijat kilpailivat kunniasta. Kisoihin saivat osallistua vain miehet. Kisojen takia jopa sotiminen taukosi. Myöhemmin saatiin jopa raha-palkintoja(ennen lähi kaupungit antoivat palkinnoksi lahjoja) Kisat kuitenkin loppuivat kun Rooman KRISTITTY keisari lopetti Olympialaiset koska se oli pakanallinen tapahtuma. Lopulta olympialaiset jatkuivat 1800-luvun lopussa!!

13 Rakennustaide Pylväitä oli kolmea erilaista.
Yksi oli aika tavallisen näköinen, Doorilainen pylväs. Toinen oli Joonialainen pylväs, siinä oli ns. oinaan sarvet. Kolmas oli Korinttilainen pylväs, siihen oli kaiverrettu kukkasia.

14 TEATTERI On kerrottu että spartalaiset aikoivat pistää Ateenan maan tasalle voitettuaan sen Peloponnelais sodissa. Mutta sitten eräs mies alkoi esittää joitain säkeitä kirjailija Euripideen näytelmästä. Spartalaiset vaikuttuivat näytelmästä niin että he säästivät kaupungin. Perikleen aikana Ateenaan kehittyin suuri taide, joka on vieläkin esikuvanamme!

15 TEATTERI 2 Ateenalaiset kokoontuivat aikaisin auringon nousun aikaan ulos viettämään viinijuhlaa. Dionysoksen kunniaksi sadonkorjuun juhlaan. Juhlissa esitettiin näytelmiä. näistä esityksistä sai alkunsa meidän näyttämötaide!

16 TIEDE Antiikin aikana Ateenassa oli ajattelijoita joita sanottiin filosofeiksi! Filosofit etsivät totuutta, tekemällä kysymyksiä tai epäilemällä. Ne ajattelivat että maa, meri ja taivas ovat samojen luonnon lakejen alaisia. Näistä laeista pääsisi perille käyttämällä hoksottimiaan.

17 Tiede 2 Puhutaan että Arkhimedes on keksinyt että veteen upotettu esine menettää vedestä painostaan yhtä paljon kuin sen syrjäyttämä vesimäärä painaa. Sitä havaintoa sanotaan Arkhimedeen laiksi. Hän teki havainnon mennessään kylpyyn, mitä syvemmälle hän laskeutui sitä enemmän vettä meni yli laidan. Tajuttuaan sen hän juoksi katuja pitkin kotiinsa huutaen: Heureka, Heureka!!!!!(olen keksinyt)

18 Tiede 3 Yksi Sokrateen 28 vuotias entinen oppilas Planton kirjoitti muistiin opettajansa viimeiset hetket. Katkerana Planton lähti pois ateenasta, hän oli aivan varma ettei tavalliset kansalaiset pystyisi hallitsemaan viisaasti tai demokratia ei ollut hyvästä. Myöhemmin hän palasi ateenaan ja perusti koulun joka oli pystyssä melkein sata vuotta Plantonin kuoleman jälkeen. hän teki myös kirjan nimeltä ”Valtio” Hän sanoi siinä että täydellisessä valtakunnassa olisi kolme kansan luokkaa, tavalliset ihmiset olisi maanviljelijöitä ja käsityöläisiä, vahvat olisivat sotureita, ja ylimpään luokkaan kuuluisi viisaimmat, heidän joukosta valittaisiin filosofi-kuningas

19 Tiede NELJÄ Arkhimedes oli kerran kotikaupungissaan sisiliassa kotipihallaan piirtämässä matemaattisia kuvioita. Hän oli niin syventynyt laskelmiinsa ettei huomannut että Roomalaiset olivat tulleet ryöstämään kaupunkia. Yksi roomalainen tuli kysymään Arkhimedekseltä kuka hän on, siihen hän oli vastannut äkäisesti: ”Älä sotke ympyröitäni!” Roomalainen oli suuttunut ja tappanut Arkhimedeksen.

20 Ateenalaista Elämää Ateenan kaduilla ja aukioilla. Kaduilla oli paljon pajoja ja puoteja. Kreikkalaisilla ei ollut lasia joten he käyttivät lasiastioita. Niihin oli kuvioitu eri tapahtumista ja arkielämästä. Niiden avulla on saatu paljon tietoa antiikin ajan elämästä. Kreikkalaiset elivät aika tavallista elämää, he olivat suuren osan päivästä pihalla. Ruokapöydästä löytyi oliiveja, sipuleja, leipää, pähkinää, juustoa, kalaa, hunajaa ja hedelmiä. Suuremmissa juhlissa oli kallista lihaa. Naimisiin meno oli suuri asia, yleensä pari ei nähnyt edes toisiaan ennen häitä sillä perheen isä päätti sulhasen joka oli noin 30vuotta ja morsian noin15 vuotta. Yhdessä perheessä oli yleensä noin viisi lasta.

21 Aleksanteri SUURI Aleksanterista tuli 20-vuotiaana Makedonian kunkku, hän halusi murskata suuren Persian. Hän lähti miehen kanssa. Hän kävi monessa maassa valloitusretkillä, ja meni ja voitti lopulta myös persian Aleksanteri SUURI kuoli Babyloniassa ilmeisesti malariaan. Hän kuoli 32vuotiaana.

22 THE END


Lataa ppt "KREIKKA- PROJEKTI."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google