Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue."— Esityksen transkriptio:

1 Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.

2 Estetiikka jaetaan kahteen eri osa-alueeseen, taidefilosofiaan ja esteettiseen tai kauneuden filosofiaan. Ne muistuttavat toisiaan, mutta niitä ei voi yhdistää eikä erottaa toisistaan.

3 Historia Taustana Platonin ja Aristoteleen teokset.
Myöhemmin vaikuttaneet mm. Plotinos, Augustinus, Tuomas Akvinolainen ja uusplatonistiset renessanssifilosofit.

4 Antiikin estetiikka Antiikin taiteen kannalta merkittävimpiä sivilisaatioita olivat Egypti, Mesopotamia, Kreikka, Rooma, Intia ja Kiina Länsimaisen taiteen kannalta tärkein oli Kreikka. Monet antiikin kreikkalaiset filosofit katsoivat, että esteettisesti viehättävät kohteet ovat kauniita itsessään.

5 Keskiajan länsimainen estetiikka
Keskiaikainen taide on pääasiassaan uskonnollista. Tärkeintä oli taiteen hengellinen ylentävyys. Taide ja esteettiset kokemukset olivat jumalan antama lahja. Keskiajan loputtua huomio palasi jälleen maallisiin kysymyksiin. Antiikin Kreikan ja Rooman estetiikka nousi taas arvoon.

6 Moderni estetiikka Estetiikka siirtyi kohti modernismia luvulla. Kauneus on estetiikan tärkein tekijä ja taiteessa pitää painottaa kauneutta. Esteettinen kokemus voidaan tuoda esille jollain kyvyllä. Jotkut vastustivat ihmisten kauneusihanteita.

7 Postmoderni estetiikka
1900-luvun taiteilijat, säveltäjät ja kirjailijat haastoivat ajatuksen, että kauneus on estetiikan keskeinen asia. Uskottiin, että ilmaisu on yhtä tärkeää kun kauneus.


Lataa ppt "Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google