Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TIETOTURVA.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TIETOTURVA."— Esityksen transkriptio:

1 TIETOTURVA

2 Mitä tietoturva on? Tietoturvalla tarkoitetaan tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista. Tietoturvan uhkana pidetään erilaisia huijausyrityksiä, henkilökohtaisen yksityisyyden loukkauksia, roskapostia, teollisuusvakoilua, piratismia, tietokoneviruksia, verkkoterrorismia ja elektronista sodankäyntiä. Muita uhkia ovat luvaton pääsy, tiedon luvaton käyttö, salaisen tiedon paljastuminen, tiedon sekaannus, tiedon muuntuminen, salaisen tiedon tutkituksi tuleminen, tiedon kopioituminen ja tiedon häviäminen

3 Yleinen tietoturvallisuus
Eheys, (eng. Integrity) eli oikeellisuus, tarkoittaa tiedon muuttumattomuutta tiedon luomisen, käsittelyn ja siirron aikana. Kiistämättömyydellä valvotaan tiedon siirtoon tai käsittelyyn osallistuneiden käyttäjien tunnistamista. Tällä varmistetaan ettei kukaan voi käsitellä tietoja huomaamatta. Pääsyvalvonta tarkoittaa, että käyttäjien tietoon käsiksi pääsyä valvotaan ja rajoitetaan.

4 Yleinen tietoturvallisuus
Saatavuudella tarkoitetaan tiedon helppoa ja viiveetöntä käyttöä niille, joilla on siihen oikeus. Tarkastettavuus tarkoittaa, että tietojenkäsittelyn tuloksena saatu tieto on kyettävä tarkastamaan ja sen oikeellisuus kyettävä osoittamaan.

5 Suojausmenetelmät

6 Tekninen tietoturva - Pyritään ettei käytetyissä laitteistoissa ja ohjelmistoissa ole tietoturvapuutteita, tietoturvaa on mietittävä laitteistojen ja ohjelmien hankintavaiheessa. -Käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla valvotaan tietojärjestelmiin pääsyä. Näiden avulla määritellään, mihin tietoihin kenelläkin on oikeus päästä käsiksi.

7 Fyysinen tietoturva - Tarkoitetaan esim. suljetussa huoneessa olevia tietokoneita. - Lukitulla tilalla pyritään, ettei kukaan pääse käsiksi koneisiin, kovalevyihin tai muihin tiedontallennusmedioihin.

8 Hallinnollinen tietoturva
- Tarkoitetaan työntekijöiden ja organisaation jäsenten riittävää tietoturvaosaamista. - Työyhteisön jäsenten täytyy ymmärtää, että salasanoja pitää käsitellä erittäin huolellisesti. Niitä ei saa kirjoittaa lapulle tai säilyttää asiattomien henkilöiden ulottuvilla. - Salasanojen huolellisen käytön tarkoituksena on pienentää ulkopuolisten mahdollisuutta läpäistä organisaatioiden tietoturvajärjestelmiä ja vähentää tietoturvavuotoja.

9 Tietoturva internetissä
Internetissä on mahdollista muunnella WWW-sivustojen tietoja luvatta, ohjata internet-hakuja vääriin osoitteisiin, lähettää sähköpostia tekaistuilla nimillä ja kaivaa esiin toisten käyttäjätunnuksia, salasanoja sekä luottokorttien numeroita. Huonosti toteutetusta tietoturvasta mahdollisia seurauksia voi olla mm. virusten tai ulkopuolisten henkilöiden tunkeutumiset tietojärjestelmiin ja niiden sisältämien tietojen väärinkäytökset tai ilkivaltaiset tuhoamiset.

10 Nigerialaishuijaus - Perustuu uhrin hyväuskoisuuden väärinkäyttöön.
- Uhrille uskotellaan että hän on voittanut lotossa tai että hänen kaukainen sukulainen on jättänyt suuren perinnön. Uhrille uskotellaan että potin voi lunastaa vain antamalla pankkitiedot ja siirtämällä tietyn rahasumman perinnön käsittelystä aiheutuvia kuluja varten.

11 Lähteet Wikipedia Viestintävirasto internetopas


Lataa ppt "TIETOTURVA."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google