Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tekstinhuoltoa 3.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tekstinhuoltoa 3."— Esityksen transkriptio:

1 Tekstinhuoltoa 3

2 Mitä korjattavaa? Niin ihminen kuin eläin tarvitsee ravintoa.
>>> niin ihminen kuin eläinkin Ihminen sekä luonto tarvitsevat tilaa. >>> Sekä ihminen että luonto tarvitsevat tilaa. Sana sekä vain luettelossa ja-sanan jälkeen tai sekä-että-rakenteessa

3 Pronominien kanssa tarkkana
Hevosella ratsasti mies, joka hirnui laukatessaan. Liikenteessä on niitäkin nuoria autonratissa, jolla on näyttämisen tarve. >>> joka-pronomini heti viittauskohteensa jälkeen Onko se sen arvoista, jos tämä unohtuu. >>> Varsinkin kappaleen alussa se- tai tämä-pronomini on usein liian epäselvä. Myös pronominaalit – siten, niin, sellainen, tällöin - tarvitsevat selkeän viittauskohteen eli korrelaatin.

4 Korrelaatti eli viittauskohde
Mikä on seuraavassa tekstissä se-pronominin korrelaatti? Lukiolaiselle voidaan myöntää lupa kurssin suorittamiseen itsenäisesti. Se on vaihtoehto silloin, kun ohjelmaan valitut kurssit ovat samaan aikaan.

5 Onko viimeisellä se-pronominilla riittävän selvä korrelaatti
Onko viimeisellä se-pronominilla riittävän selvä korrelaatti? Lukiolaiselle voidaan myöntää lupa kurssin suorittamiseen itsenäisesti. Se on vaihtoehto silloin, kun ohjelmaan valitut kurssit ovat samaan aikaan. - - Opettaja merkitsee lomakkeelle, mitä itsenäiseen suorittamiseen kuuluu ja allekirjoittaa sen.

6 Joka vai mikä? Alkoi sataa, ____ sai meidät siirtymään sisälle.
Illalla alkoi sade, ____ sai meidät siirtymään sisälle. >>> Joka viittaa edelliseen sanaan, mikä viittaa edelliseen lauseeseen. Poikkeus: Se, mitä sanoit, on aivan totta. En tehnyt mitään sellaista, mitä väitit. Kaikki, mitä sanoin, pitää paikkansa. Tarvitset jotakin, mistä innostua. >>> Sanojen se, sellainen, kaikki, jokin jälkeen relatiivipronomini mikä.

7 Mitä korjattavaa? Sain viimeinkin huoneeni siivottua, joka ilahduttaa muitakin kuin minua itseäni. >>> - - , mikä ilahduttaa - - . Ne, ketkä haluavat, voivat ilmoittautua heti. >>> Ne, jotka - - . Hän on se, kuka tietää kaiken. >>> - - se, joka - - . HUOM! Rakenteessa se, joka viitataan poikkeuksellisesti ihmiseen se-pronominilla.

8 Kongruenssi Onko asiat hyvin? >>> Ovatko asiat hyvin?
Nuorista voi maaseutuyrittämisen vaatimukset tuntua suurilta. >>> - - voivat - - vaatimukset - - >>> Subjekti ja verbi samassa luvussa! Kaksi punaista autoa ajoivat kohti . >>> - - kaksi - - ajoi - -. >>>Numeraalin kanssa verbi on yksikössä.

9 Rektio Urheilija oli tyytyväinen suorituksistaan.
>>> - - tyytyväinen suorituksiinsa. >>> tyytyväinen + illatiivi Vuosi tuntuu pitkälle ajalle eteenpäin ajateltuna. >>> - - pitkältä ajalta - -. >>> tuntua + ablatiivi Epäselvä kohta tulkitaan virheenä. >>> - - virheeksi. >>> tulkita + translatiivi

10 Rektio ~ Vieraiden kielten prepositiosäännöt
Ajattelen sinut. >>> Ajattelen sinua. (ajatella + partitiivi) Jag tänker ___ dig. Minä pidän jäätelölle. >>> - - jäätelöstä (pitää + elatiivi) I´m fond ___ ice cream. Minä rakastan sinut. >>> Minä rakastan sinua. (partitiivi) Ich liebe di__.


Lataa ppt "Tekstinhuoltoa 3."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google