Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen."— Esityksen transkriptio:

1 PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen pitää olla selvä ja muodoltaan oikea. Verbi, genetiiviattribuutti ja yhdyssanan määriteosa eivät käy korrelaateiksi.

2 Verbi ei käy korrelaatiksi
EI: Opettaja ei ehtinyt vastata, kun se jo tuli luokasta. VAAN: Opettaja ei ehtinyt vastata, kun vastaus jo tuli luokasta. VAAN: Opettaja ei ehtinyt kertoa vastausta, kun se jo tuli luokasta.

3 Verbi ei käy korrelaatiksi
EI: On tärkeää, että osaa itkeä, koska se auttaa toipumaan surusta. VAAN: Itkeminen on tärkeää, koska se auttaa palautumaan surusta.

4 Genetiiviattribuutti ei voi olla korrelaatti
EI: Tavattuaan lajin uuden valmentajan hän innostui siitä uudelleen. VAAN: Tavattuaan uuden valmentajan hän innostui lajista uudelleen.

5 Yhdyssanan osa ei voi olla korrelaatti
EI: Monissa lastenkirjoissa kuvataan heidän tyypillisiä pelkojaan. VAAN: Monissa lastenkirjoissa kuvataan leikki- ikäisten tyypillisiä pelkoja. VRT.: Sähkövatkainta ei voi käyttää, jos se (vai sähkö?) on poikki.

6 Adjektiivi ei voi olla korrelaatti
EI: Suomalainen ei ole onnellisempi kuin beniniläinen, vaikka sen bruttokansantuote on paljon suurempi. VAAN: Suomalainen ei ole onnellisempi kuin beniniläinen, vaikka Suomen bruttokansantuote on paljon suurempi.

7 Pronominin ja korrelaatin pitää olla samassa luvussa
EI: Kansa ei ehtinyt tajuta, kuinka hän heitä huiputti VAAN: Kansa ei ehtinyt tajuta, kuinka hän sitä huiputti EI: Hän on niitä miehiä, jonka kelkkaan en ikinä lähtisi VAAN: Hän on niitä miehiä, joiden/jollaisten kelkkaan en ikinä lähtisi.

8 Kollektiivi POIKKEUKSENA IHMISTÄ/ELÄINTÄ TARKOITTAVAT KOLLEKTIIVIT: Luokka voitti lehtikilpailun, mistä he olivat innoissaan. Kotiväki saattoi minut asemalle. Näin heidän vilkuttavan laiturilla.

9 JOKA JA MIKÄ JOKA viittaa sanaan, joka on virkkeessä sen edellä.
Hän tuli myöhässä tunnille, jolla käsiteltiin pronomineja. MIKÄ viittaa koko edellä olevaan lauseeseen. Hän tuli myöhässä tunnille, mikä ei ollut kenellekään yllätys.

10 Joka-pronominin käyttö
EI: Hevosen omistaja, joka viettää kesät isäni vuokraamalla laitumella, on menestynyt kilparatsastaja. VAAN: Hevosen, joka viettää kesät isäni vuokraamalla laitumella, omistaa menestynyt kilparatsastaja. VAAN: Isäni vuokraamalla laitumella viettää kesänsä eräs hevonen. Tämän hevosen omistaa menestynyt kilparatsastaja.

11 Se-sanalla voi muuttaa tilanteen
Poikkeus: Haluaisin sen tunnin muistiinpanot, jolta jouduin olemaan kuumeen takia pois.

12 Mikä-pronominin käyttö
MIKÄ-pronominia käytetään myös, kun viitataan edellä olevaan asiaa tarkoittavaan (yksikölliseen) pronominiin. Hän muisti kaiken, minkä oli lukenut. Se, mitä sanoit, on aivan totta. Vrt.: Se kirja, jota suosittelit, oli hyvä. Vrt.: Se, joka ehtii, saa taitella lautasliinat. edellä olevaan superlatiiviin. Parasta, mitä tiedän, on purjehtiminen. Se oli paras puhe, minkä olen kuullut. Puhe oli paras, minkä olen kuullut.

13 Muista symmetria! Tarkkuutta pronominien muotoon
EI: Opettaja suositteli kirjaa, jonka aihe oli ajankohtainen ja tuntui sopivan lukiolaisille. VAAN: Opettaja suositteli kirjaa, jonka aihe oli ajankohtainen ja joka tuntui sopivan lukiolaisille.

14 Joka/mikä-poikkeukset
Poikkeuksena ovat paikkaa ilmaisevat sanat Talossa, jossa/missä lapsena asuin, on nyt uusi katto. Kuntaa, josta/mistä olen kotoisin, ei enää ole. Kaupunki, johon/mihin vielä palaan, on Turku.

15 Huom! Se + että -rakenne Lentopelkoa helpottaa se, että tietää onnettomuuksien olevan äärimmäisen harvinaisia. (Ei: kun tietää / jos tietää.)

16 HÄN VAI TÄMÄ? HÄN viittaa edellisessä lauseessa kauempana olevaan tekijään, TÄMÄ lähempänä olevaan. EI: Muumipeikko antaa Niiskuneidille simpukan, minkä hän ottaa onnellisena vastaan. VAAN: Muumipeikko antaa Niiskuneidille simpukan, jonka tämä ottaa onnellisena vastaan. VRT. Muumipeikko antaa Niiskuneidille simpukan, jonka hän on itse tehnyt.  1. tyyppi = hän, 2. tyyppi = tämä

17 TURHAT PRONOMINIT POIS
Liikunta on se paras asia elämässä. Nainen otti hänen käsilaukkunsa ja lähti. Nainen otti käsilaukkunsa ja lähti.

18 JOKU, JOKIN, ERÄS Ihmisestä puhuttaessa: joku (jotakuta)
Täällä on joku. Hyllyllä on jonkun unohtama hattu. Etsittekö jotakuta? Asioista/esineistä puhuttaessa: jokin (jotakin) Täällä on jokin outo haju. Hyllyllä oli jokin vanha hattu. Etsittekö jotakin (tavaraa)? Joku = tuntematon ihminen Eräs = tunnettu, mutta ei haluta kertoa, kuka/mikä. Tuolla on eräs tuttavani. Nämä viisaat sanat ovat eräästä näytelmästä.

19 Harjoittelua EI: Päähenkilön äiti on kuollut. Hän kantaa aina mukanaan kotiloa, jonka on äidiltään saanut. VAAN: Päähenkilö on menettänyt äitinsä. Hän kantaa aina mukanaan kotiloa, jonka on tältä saanut. EI: Jos nainen oli lihava, hänen piti peittää se jollakin, esimerkiksi näyttävällä vaatteella. VAAN: Jos nainen oli lihava, hänen piti peittää lihavuus jollakin, esimerkiksi…

20 Harjoittelua EI: Useimmille ihmisille terveys on se tärkein asia. VAAN: Useimmille ihmisille terveys on tärkein asia. EI: Teoksen päähenkilö on epävarma, joka ei tiedä, mihin suunnata elämässään. VAAN: Teoksen päähenkilö on epävarma ihminen, joka ei tiedä… EI: Luen kirjoja, joissa on kiinnostavat henkilöt ja puhuttelevat minua. VAAN: Luen kirjoja, joissa on kiinnostavat henkilöt ja jotka puhuttelevat minua


Lataa ppt "PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google