Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TERVEYSTIETO 8 2. Tunteiden kirjo.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TERVEYSTIETO 8 2. Tunteiden kirjo."— Esityksen transkriptio:

1 TERVEYSTIETO 8 2. Tunteiden kirjo

2 TUNTEIDEN KIRJO Tunteet näkyvät ilmeissä, eleissä ja kehon asennoissa.
Osaatko antaa esimerkin tilanteesta, jossa sanat ja eleet ovat ristiriidassa? TUNTEIDEN KIRJO Äiti on aamulla loistavalla tuulella. Miten se vaikuttaa sinuun? Tunteet näkyvät ilmeissä, eleissä ja kehon asennoissa. Tunteet vaikuttavat käyttäytymiseen. Tunteet ovat henkilökohtaisia ja jokainen kokee ne yksilöllisesti. Osa tunteista syntyy vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, ne myös ”tarttuvat” ihmisestä toiseen. Kaikki tunteet ovat sallittuja, eikä niitä tarvitse hävetä. Keksitkö tilanteita, joissa tunne tarttuu? Mitä tarkoittaa sanonta ”on noussut väärällä jalalla sängystä”?

3 Miksi tunteiden ilmaiseminen on tärkeää?
TUNNETAIDOT Tunnetaidot = kyky tunnistaa ja ymmärtää omia ja muiden ihmisten tunteita. Kyky ilmaista omia tunteita rakentavasti ja suhtautua muiden tunteisiin kunnioittavasti. Tunteiden tunnistaminen ja ymmärtäminen ei aina ole helppoa, mutta se on tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Tunnetaitoja voi oppia. Tunteiden kätkeminen tai kieltäminen voi aiheuttaa vaikeita ongelmia. Tunteiden käsittelyyn tulee antaa aikaa. Tunteita voi käsitellä monin eritavoin. Juttelu ystävän / vanhemman / terapeutin kanssa Liikunta, musiikin kuuntelu, maalaus, piirtäminen Millaisessa tilanteessa on ollut vaikea ilmaista tunteita? Miksi? Miksi on hyvä osata hillitä tunteitaan?

4 Mikä voisi laukaista tunteen? Miten tunteva ihminen käyttäytyy?
Miten tunnistat tunteen? Perustunteet pohjautuvat ihmisen evoluutiokehitykseen. Mitä tämä tarkoittaa?

5 Tehtäviä Lue oppikirjan luku 2. Tunteiden kirjo.
Oma syke teht s

6 Tunteet tuntuvat koko kropassa
Laita kätesi siihen osaan kehoasi, missä… … hikoilet eniten tiukassa paikassa … jännittää eniten … hätkähtää kun säikähdät … suru tuntuu … rakkaus tuntuu … tuntuu kun kaveri pettää … tuntuu kun sinua nimitellään tai kun joku sanoo pahasti … tuntuu kun vihastut Esimerkiksi pelästyessä iho kalpenee, vihaisena saattaa änkyttää ja jännittäessä hikoilee ja kädet vapisevat.

7 Tunnista viestit Kaikilla tunteilla on jokin viesti tunteen kokijalle, joten tunteiden suhteen on tärkeää olla rehellinen itselle Osa tunteista tuo iloa ja toivoa elämään Helpottaa vuorovaikutusta Auttaa jaksamaan Osa tunteista kuluttaa ja vie voimavaroja Myöntäminen ja läpikäyminen voi olla vaikeaa jos taustalla on kipeitä kokemuksia Aiheuttavat pitkäkestoisina mielen pahoinvointia Ympyröi tehtävästä 3 myönteiset tunteet vihreällä ja kielteiset tunteet punaisella.

8 Kun suututtaa! Myönnä itsellesi, että olet suuttunut.
Pohdi, mikä suuttumuksen aiheuttaa. Jos toinen ihminen vaikuttaa suuttuneelta, osoita, että olet huomannut sen: ”Oletko suuttunut, kun näytät vihaiselta? Mitä on tapahtunut?” Vältä kielteisten tunteiden tarttumista itseesi. Pyri selvittämään tilanne. Anteeksi pyytäminen ja antaminen kuuluvat asiaan. Älä käyttäydy huonosti suuttuneenakaan. Joskus huumori auttaa laukaisemaan tilanteen.

9 Keinoja suuttumuksen hallintaan
Lähden tarvittaessa pois paikalta. Nyt raivostuttaa. Mitä teen? Ei tässä ole hätää. Lasken mielessäni kymmeneen ennen kuin sanon tai teen mitään. Ei kannata hermostua. Pidän nyt suuni kiinni.

10 ITSEHILLINNÄN LIIKENNEVALOT
Seis Pysähdy. Rauhoitu. Älä tee mitään ennen kuin olet rauhoittunut. Odota Ajattele. Miltä nyt tuntuu? Miksi tuntuu tältä? Mitä vaihtoehtoisia toimintatapoja tässä on? Mikä niistä on paras juuri nyt? Toimi Valitse rakentava vaihtoehto ja kokeile sitä.

11 Mitkä tekijät vaikeuttavat tunteiden säätelyä?

12 Kotitehtävät Seuraavalle oppitunnille : Oma syke teht. 4 s. 93
Viikon ajan : Tunnepäiväkirja s. 94

13 Tärkeä tunnistaa ja vaalia oman elinvoiman ja myönteisyyden lähteitä!
Tärkeä tunnistaa oman elämän energiasyöppöjä ja tehdä niille jotain! Kaikkea ei voi saada, joten sopeutuminen lisää henkistä hyvinvointia. Toisaalta oma rooli ikävien tilanteiden ja tunteiden kehittymiseen on hyvä tunnistaa, jotta voi muokata omaa käyttäytymistään sopivaksi.


Lataa ppt "TERVEYSTIETO 8 2. Tunteiden kirjo."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google