Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Rasmus Henrik Annala MYTLPT15A

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Rasmus Henrik Annala MYTLPT15A"— Esityksen transkriptio:

1 Rasmus Henrik Annala MYTLPT15A
Tietoturva H5 Rasmus Henrik Annala MYTLPT15A

2 Yleinen tietoturva Yleiseen ja jokapäiväiseen tietoturvaan kuuluvat kaikki ne asiat, joilla pyrimme ylläpitämään tietosuojaamme. Näihin toimiin kuuluvat mutkikkaat salasanat ja niiden vaihtaminen riittävän usein, virustorjuntaohjelmien käyttö ja päivitys sekä maalaisjärki nettiä selatessa. Epäilyttäviä linkkejä ei kannata avata tai tiedostoja ladata. Tietokonetta ei myöskään saisi jättää auki jos sen ääreltä poistuu kauemmaksi tai pidemmäksi aikaa, vaan se tulisi lukita. Näiden yleisohjeiden ohella tietoturvaan kuuluu myös monimutkaisempi kokonaisuus, kuten tiedon suojaamis- ja turvaamismenetelmät.

3 Tiedon suojaaminen ja turvaaminen
Tiedon suojaaminen ja turvaaminen ovat kaksi eri asiaa, mutta liittyvät läheisesti toisiinsa. Tiedon suojaaminen tarkoittaa niitä oikeudellisia toimia sekä sääntöjä, joilla henkilökohtaiset tiedot, esimerkiksi tiedot potilastietokannassa tai muissa palveluissa säilyvät niin että ulkopuoleiset henkilöt, joilla ei ole lupaa käsitellä tietoa, eivät siihen pääse käsiksi. Tiedon turvaaminen tarkoittaa niitä toimia, joilla pyritään siihen, että ulkopuoleiset tunkeutujat eivät pääse tietoon käsiksi fyysistä tai virtuaalista reittiä. Tiedon turvaamiseen kuuluu kolme alaa: fyysinen-, hallinnollinen- sekä tekninen tietoturva.

4 Tiedon suojaaminen Tiedon suojaamiseen pyrittäessä pitää ottaa huomioon muun muassa henkilöt, jotka siihen pääsevät käsiksi sekä tahot, jotka huoltavat tietokantoja. Lisäksi täytyy suunnitella, miten ja mistä tietoon pääsee käsiksi ja minne se säilötään. Myös tietojen kerääminen ja asianmukainen hävittäminen kuuluvat tietosuojan alle.

5 Fyysinen tietoturva Fyysisellä tietoturvalla pyritään pitämään tieto turvassa sen fyysisessä sijainnissa, eli esimerkiksi palvelinsaleissa tai kotikoneen kovalevyllä. Tieto pitää turvata varkauksia vastaan sopivalla kotelolla sekä mahdollisilla hälyttimillä, jos kovalevy irrotetaan. Äärimmäisissä tapauksissa tietokone voi myös tuhota kovalevyn, jos kansi aukaistaan luvattomasti. Myös luonnonmullistuksia tai tulipaloja varten on hyvä olla suojautumiskeinoja, kuten palohälyttimiä sekä sijoittamalla sali sellaiseen paikkaan, että luonnonmullistukset eivät siihen vaikuta niin vahvasti. Esimerkiksi monet salit on sijoitettu maan alle tai kallion sisään.

6 Hallinnollinen tietoturva
Hallinnollisella tietoturvalla tarkoitetaan niitä asioita, sekä toimia, jotka parantavat ja ylläpitävät tietoturvaa. Tietoturva- asiantuntijoiden palkkaaminen, tietoturvan huolto sekä kehitystiimien järjestäminen kuuluvat hallinnollisen tietoturvan alle. Yksi hallinnollisen tietoturvan tärkeimmistä tavoitteista on pitää jokapäiväinen tietoturva hyvällä tasolla.

7 Tekninen tietoturva Tekninen tietoturva pitää huolen, että tietokoneilla ja palvelimilla käytetyt virusturvat sekä muut sovellukset ja ohjelmat ovat ajan tasalla ja turvallisia. Tärkeä alue on myös tietoliikenteen turvaaminen ja väärinkäyttöjen estäminen. Tiedot tallennetaan turvalliseen paikkaan ja lähetetään salattuina, eteenkin tärkeät tai salaiset aineistot. Mahdollisten tietoturva- aukkojen löytäminen järjestelmistä on myös tärkeä osa teknistä tietoturvaa.

8 Tiedon salaaminen Jos tietoa ei salattaisi ollenkaan, kuka tahansa voisi kerätä ja lukea sitä vapaasti. Tämän takia tallennettu data sekä tietoverkossa kulkeva data on salattu. Tiedon salaamismenetelmiä on lukemattomia, mutta tässä käsitellään salaamisia yleisellä tasolla. Tietoliikenneverkossa kulkeva data on salattu jonkinlaista algoritmia käyttäen, johon vastaanottajalla on avain. Myös wlan- tukiasemat on suojattu salausavaimella, jotta ulkopuoleiset eivät voisi liittyä siihen. Hdmi- liitännässä on käytössä hdcp- salaus, joka laitaa sekä vastaanottaja- ja lähetinlaitteen kättelemään, ennen kuin dataa siirretään. Jos toinen laitteista ei ole varustettu hdcp:llä tai sen kättely ei ole oikeanlainen, kuvaa ei siirretä. Myös siirtotilanteessa kuva on kryptattu.

9 Lähteet tietoturva


Lataa ppt "Rasmus Henrik Annala MYTLPT15A"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google