Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kertausta tärkeimmistä asioista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kertausta tärkeimmistä asioista"— Esityksen transkriptio:

1 Kertausta tärkeimmistä asioista
Verbien käyttö: kongruenssi DOKTUM /

2 Kongruenssi - Koskee subjektia ja predikaattia
- Yleensä predikaattiverbin on lauseessa oltava samassa luvussa ja persoonassa kuin subjekti on, myös kieltolauseissa! Kissa kehrää alakerrassa, ja pojat lukevat vintillä. Opiskelijat eivät / ei halua tehdä kirjoitusvirheitä. Matti, Lenni ja Noora nauttivat kokeen jälkeen pitsaa. Vanhemmat eivät jaksaneet enää valvoa, vaikka vauva jaksoi.

3 Poikkeuksia kongruenssissa
Osa, kumpikin ja puolet mielletään yksiköllisiksi subjekteiksi! Osa meistä haluaa / haluavat lukea kirjansa sähköisessä muodossa. Reilusti yli puolet haluaa / haluavat painetun version. Tytöistä kumpikin jäi / jäivät odottamaan opettajaa.

4 Poikkeuksia kongruenssissa
Jos lause alkaa paikan, ajan tai omistajan ilmauksella ja subjekti on predikaatin jäljessä, on predikaatti yksikössä. Mainoksessa on / olivat erikoiset housut. Syyskuussa on / ovat vielä hyvät ilmat. Opiskelijoilla oli / olivat mukanaan hyvät eväät yo-kirjoituksissa. Kauhavan lukiossa on / ovat osaavia opiskelijoita. Opettajalla oli / olivat liian suuret toiveet.

5 Poikkeuksia kongruenssissa
Jos subjektina on lukusana, on verbi yleensä yksikössä – tiettyä täsmällistä joukkoa tarkoitettaessa kuitenkin monikossa. Kolme poikaa kalasti / kalastivat joentöyräällä. Viisitoista nuorta pelastuivat / pelastui bussionnettomuudessa. Luokan 28 opiskelijaa (täsmällisesti) sai / saivat todistukset.

6 Poikkeuksia kongruenssissa
Teitittely on kohteliaisuusmuoto. Vaikka puhuteltavia olisi yksi, verbi on monikon 2. persoonassa. Otatteko lisää kahvia? Menneen ajan liittomuodoissa pääverbi on kuitenkin yksikössä. Oletteko käynyt (EI siis käyneet) täällä aikaisemmin?

7 Poikkeuksia kongruenssissa
Jos subjekti on muodoltaan monikollinen, mutta merkitykseltään yksiköllinen, on verbi yksikössä. Helsingin Sanomat kirjoitti taas maahanmuuttajista. Färsaaret käsittää 24 saarta. Valtiopäivät ei hyväksynyt uutta lakialoitetta.

8 Poikkeuksia kongruenssissa
Jos subjektina on sana kaikki tarkoittamassa useita (laskettavissa olevia yksiköitä tai yksilöitä), predikaatti tulee monikkoon. Jos subjektina on sana kaikki merkityksessä 'puheena oleva t. kysymykseen tuleva kokonaan', predikaatti tulee yksikköön. Kaikki (opiskelijat) suoriutuivat hyvin. Kaikki (kynttilät/juhlijat) sammuivat. Kaikki katoaa. Kaikki paloi maan tasalle.

9 Poikkeuksia kongruenssissa
Passiivilauseen predikaatin liittomuodon apuverbi on yksikössä. Passiivilauseessahan ei ole subjektia. Kirjaston tietokoneet on tarkoitettu opiskelukäyttöön. (EI: ovat tarkoitettu) Lähteet on luokiteltu aakkosjärjestykseen tekijän mukaan. (EI: ovat luokiteltu)


Lataa ppt "Kertausta tärkeimmistä asioista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google