Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kertausta tärkeimmistä asioista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kertausta tärkeimmistä asioista"— Esityksen transkriptio:

1 Kertausta tärkeimmistä asioista
Välimerkit: pilkku Kielenhuollon vihko s DOKTUM /

2 Välttämätön pilkku: rytmittää, helpottaa lukemista ja ymmärtämistä
Armoa, ei uusintaan! Armoa ei, uusintaan!

3 Tärkeitä käsitteitä YHDISTÄ! Virke Lause
Lauseenvastike Rinnastus Alistus Päälause Sivulause Kerroin Matille katsoneeni elokuvan. Kävin katsomassa Kurjat-elokuvan. Koska rakastan draamaa, valitsin tämän elokuvan. Itkettää! Satuin katsomaan Kurjat-elokuvan, jota on arvosteluissa ylistetty. Liisa kyynelehti, ja Matti lähetteli tekstiviestejä. Meeri kuuli vasta illalla minun käyneen elokuvissa.

4 Välimerkit: pilkku Suomen pilkutus määräytyy kieliopillisesti: pilkkua käytetään erottamaan toisistaan virkkeen lauseita, lauseenosia ja lisäyksiä. Pilkku erottaa virkkeen lauseita toisistaan: Sivulause erotetaan aina päälauseesta pilkulla. Sivulause on lause, joka alkaa relatiivipronominilla (joka, mikä), alistuskonjunktiolla tai kysymyssanalla (= epäsuora kysymyslause). Alistuskonjunktioita ovat mm. että, jotta, koska, kun, kunnes, jos, vaikka, kuin, ennen kuin, mikäli, joskin, niin kuin, sillä. Luin kirjan, jonka sain sinulta. Messut sujuivat hyvin, koska järjestelyt toimivat moitteetta. Ohjeissa kuvataan, kuinka videon työvaiheet etenevät. Haluan tietää, onko huomenna koe. DOKTUM /

5 Pilkku Suora esitys ja sen jälkeinen johtolause erotetaan pilkulla.
”Nyt lähden kotiin”, Seija nauroi. Jos sivulause on päälauseen keskellä, sivulause erotetaan molemmin puolin pilkulla. Ville, joka on luokan luottamusoppilas, saa olla puheenjohtajana.

6 Pilkku Rinnasteiset päälauseet erotetaan pilkulla, ellei niillä ole yhteistä lauseenjäsentä. Koulu suljettiin, ja sen peruskorjaus kestää puoli vuotta. Rinnasteisten lauseenosien väliin tulee pilkku, ellei niitä yhdistä rinnastuskonjunktio. Yritys valmistaa jalkalistoja, kattolistoja, alumiinilistoja, messinkilistoja ja muita erikoislistoja. DOKTUM /

7 Pilkku Peräkkäiset adjektiivimääritteet erotetaan pilkulla, jos ne ovat rinnasteiset (toisin sanoen, jos niiden väliin voidaan kuvitella ja-sana). Nimikemääritteet (tittelit) voi aina erottaa toisistaan pilkulla. Vanha, rakas printterini on hyvässä kunnossa. Lähetin kesätyöhakemukseni osaston esimiehelle, KTM Niemiselle. Lauseen irralliset lisät erotetaan pilkulla. Näin voidaan menetellä, ainakin useimmiten.

8 Välimerkit: pilkkua ei tule
Pilkkua ei käytetä, jos rinnastuskonjunktio (ja, sekä, sekä– että, -kä, eli, tai, joko–tai, vai, mutta, vaan) yhdistää kahta päälausetta, joilla on yhteinen lauseenjäsen. Työvuoro alkaa kymmeneltä ja jatkuu kuuteen saakka. Pilkkua ei ole pakko käyttää lyhyiden päälauseiden yhteydessä. Yksi luki ja toinen ei. Nousetko sinä vai nousenko minä? DOKTUM /

9 Pilkkua ei tule Pilkkua ei yleensä käytetä, jos rinnasteisten päälauseiden predikaatti on yksikön tai monikon 1. tai 2. persoonassa tai jos lauseet ovat passiivissa. Lauseissa katsotaan tällöin olevan yhteinen subjekti. Halusin pitkän harkinnan jälkeen kilpaan mukaan ja ilmoittauduin valvojalle. Kokouksessa käsiteltiin vuokrasopimusta toistamiseen ja päätettiin jatkaa sopimusta samoilla ehdoilla.

10 Pilkkua ei tule Lauseenvastiketta ei eroteta muusta lauseesta pilkulla. Tehdäkseni asian itselleni selväksi kirjoitin kaiken muistiin. Pilkkua ei käytetä erottamaan sivulauseita, joiden välissä on rinnastuskonjunktio. Sain tietää, että esite on tullut painosta ja että sen voi tulla noutamaan.

11 Pilkkua ei tule Viikonpäivän ja päivämäärän väliin ei tule pilkkua.
Neuvottelu pidettiin torstaina 24. huhtikuuta 2012. Pilkkua ei merkitä likiarvoa ilmaiseviin sidesanattomiin rinnastuksiin. Paikalla oli viisi kuusi toisen vuoden opiskelijaa.

12 Pilkku: erityistapauksia
Pilkku ajatusviivan jälkeen Jos virke jatkuu ajatusviivan jälkeen sivulauseella, voi virkerakenteen edellyttämän pilkun joko kirjoittaa kiinni ajatusviivaan tai jättää kokonaan pois: Hän ennustaa – ja toivoo –, että järjestöt vastedes pystyvät yhä enemmän vaikuttamaan EU-toimijoihin. tai Hän ennustaa – ja toivoo – että järjestöt vastedes pystyvät yhä enemmän vaikuttamaan EU-toimijoihin. DOKTUM /

13 Pilkku: erityistapauksia
Kuin-konjunktio ja pilkku Kuin-konjunktiota käytetään useimmiten vertailun yhteydessä. Tällöin sen edellä ei ole pilkkua. Pilkku tulee, jos kuin aloittaa lauseen. Minä sain kirjoitelmani valmiiksi aiemmin kuin muut. mutta Sain kirjoitelmani valmiiksi aiemmin, kuin muut olisivat osanneet kuvitella.

14 Kaikki pilkkusäännöt: Kotuksessa!
Esimerkiksi: Moniosaisen konjunktioilmauksen (esim. silloin kun, samalla kun) yhteydessä raja pää- ja sivulauseen välillä ei ole aina selvä tai tärkeä. Siksi pilkku on rajakohdassa valinnainen: Haluaisin henkilökohtaista palvelua silloin, kun minulle sopii. ~  Haluaisin henkilökohtaista palvelua silloin kun minulle sopii.


Lataa ppt "Kertausta tärkeimmistä asioista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google