Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pilkku,.  PÄÄSÄÄNTÖ: PILKKU EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN.  HÄH? MISTÄ TUNNISTAA VIRKKEEN JA LAUSEEN?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pilkku,.  PÄÄSÄÄNTÖ: PILKKU EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN.  HÄH? MISTÄ TUNNISTAA VIRKKEEN JA LAUSEEN?"— Esityksen transkriptio:

1 Pilkku,

2  PÄÄSÄÄNTÖ: PILKKU EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN.  HÄH? MISTÄ TUNNISTAA VIRKKEEN JA LAUSEEN?

3 SUOMEN KIELEN PILKUTUS PERUSTUU SIIHEN, ETTÄ KIRJOITTAJA OSAA EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN: TEEMME SIIS KATSAUKSEN LAUSEISIIN.

4 MISTÄ LAUSEEN TUNNISTAA?  JOKA LAUSEESSA ON PREDIKAATTIVERBI.  SIIS JOTTA OSAISIT PILKUTTAA, SINUN ON TUNNISTETTAVA VIRKKEEN LAUSEET: SLPL  Koska ajattelen, olen ihminen, vaikka muuten ei aina tuntuisikaan siltä. SL

5 PÄÄLAUSE JA SIVULAUSE  PÄÄLAUSE ON TOTEAMUS, KYSYMYS TAI KÄSKY, JOTA SIVULAUSE SELITTÄÄ TAI TÄYDENTÄÄ.  Olen ihminen, koska ajattelen.

6 SIVULAUSETYYPIT:  KONJUNKTIOLAUSE Luulen, että olen olemassa.  RELATIIVILAUSE Olen ihminen, mikä on ihmeellistä.  KYSYVÄ SIVULAUSE Aina ei voi tietää, kuka on kotona.

7 LAUSEET OVAT TOISIINSA NÄHDEN JOKO ALISTEISIA TAI RINNASTEISIA. LAUSEET OVAT TOISIINSA NÄHDEN JOKO ALISTEISIA TAI RINNASTEISIA.

8 SAMAN VIRKKEEN PÄÄLAUSEET OVAT KESKENÄÄN RINNASTEISIA  On sateinen marraskuu, ja monen mielestä tällä säällä ulkoilu on hankalaa.  Rinnastuskonjunktioita: ja, sekä, -kä, eli, tai, vai, mutta, vaan -kä, eli, tai, vai, mutta, vaan

9 SIVULAUSE ON AINA ALISTEINEN PÄÄLAUSEELLE  Ulkona on hämärää, vaikka on jo melkein puolipäivä.  Alistuskonjunktioita: että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kuin, kuten

10 TOISIINSA NÄHDEN SIVULAUSEET VOIVAT OLLA JOKO RINNASTEISIA…  Pojalla oli puhelin, jolla pääsi Internetiin mutta jolla saattoi soittaa myös puheluita.

11 …TAI ALISTEISIA  Monet kertoivat, että he olivat saaneet sähköpostilla hämäriä viestejä, joissa ehdoteltiin tapaamista.

12 TAKAISIN PILKKUIHIN: PILKKU EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN.  Vaikka tämä suuntaus onkin köyhdyttänyt pyyntikulttuuria (SL), se on kuitenkin oikea (PL), sillä turkiseläinkannat joutuivat aikaisemmin hillittömän riistametsästyksen kohteeksi (PL), kuten muun muassa majavan tappaminen lähes sukupuuttoon osoittaa (SL). pyyntikulttuuria (SL), se on kuitenkin oikea (PL), sillä turkiseläinkannat joutuivat aikaisemmin hillittömän riistametsästyksen kohteeksi (PL), kuten muun muassa majavan tappaminen lähes sukupuuttoon osoittaa (SL).

13 Huoh. Tämähän on yksinkertaista:  Virkkeen lauseet erotetaan toisistaan pilkulla. Virkkeen lauseet erotetaan toisistaan pilkulla. Virkkeen lauseet erotetaan toisistaan pilkulla. Virkkeen lauseet erotetaan toisistaan pilkulla.  Mutta…

14 MUUTAMA TARKENNUS KAHTA PÄÄLAUSETTA EI EROTETA PILKULLA, JOS NIITÄ 1) YHDISTÄÄ JOKIN RINNASTUSKONJUNKTIOISTA JA 2) NIILLÄ ON JOKIN YHTEINEN LAUSEENJÄSEN. KAHTA PÄÄLAUSETTA EI EROTETA PILKULLA, JOS NIITÄ 1) YHDISTÄÄ JOKIN RINNASTUSKONJUNKTIOISTA JA 2) NIILLÄ ON JOKIN YHTEINEN LAUSEENJÄSEN.  Hän lähtee opiskelemaan ja yrittää saada puolipäiväisen työpaikan.  Vrt. Matti lähtee opiskelemaan, ja hän yrittää saada puolipäiväisen työpaikan.

15 RINNASTEISIA LAUSEITA, JOIDEN PREDIKAATTINA ON SAMAN PERSOONAN VERBIMUOTO TAI PASSIIVIMUOTO, EI EROTETA PILKULLA.  Ensin ajetaan Savelaan ja sitten käännytään vasemmalle.

16 PILKULLA EI EROTETA RINNASTEISIA SIVULAUSEITA, JOS NIITÄ YHDISTÄÄ RINNASTUSKONJUNKTIO  Vaikka työt oli jaettu ja vaikka niistä oli etukäteen sovittu, hommasta ei ollut tulla mitään.

17 LYHYITÄ LAUSEITA EI TARVITSE EROTTAA PILKULLA  Olen onnellinen että tulin.

18 KUIN-KONJUNKTION EDELLE EI TULE PILKKUA, JOS SE EI ALOITA TÄYDELLISTÄ LAUSETTA.  Olen iloinen kuin hevonen.  Vrt. Tuntui, kuin olisin ollut hevonen.

19 VIRKKEEN ALUSSA OLEVAA LAUSEENVASTIKETTA EI EROTETA PILKULLA MUUSTA LAUSEYHTEYDESTÄ.  Tultuamme kotiin söimme makkarat.

20 PILKKU OSANA LAINAUSTA, JA MUUT LAINAUKSEN VÄLIMERKIT  LUE KIRJAN S. 313, 315


Lataa ppt "Pilkku,.  PÄÄSÄÄNTÖ: PILKKU EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN.  HÄH? MISTÄ TUNNISTAA VIRKKEEN JA LAUSEEN?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google