Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki"— Esityksen transkriptio:

1 Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki

2 Puolipiste = ; Teholtaan suurempi kuin pilkku mutta hieman pienempi
kuin piste. Sitä käytetään useinmiten kun virkkeen lauseet käsittelee samaa asiaa, mutta käsittelevät eri puolen. Esim. Joku on antanut muusikolle äänihuulet joilla ilmaista ajatuksiaan laulaen; kun taas kuvataiteilijalle on annettu lahja käyttää käsiä ilmaisuun. • Pilkkua vahvempi erottaja, asioiden ryhmittelijänä luetteloissa ja rinnastuksissa.

3 KAKSOISPISTE = : Kaksoispistettä käytetään johtolauseen ja sitä seuraavan suoran lainauksen välissä Esim. Joku sanoi: ”Nyt minun kärsivällisyyteni on lopussa”. Kaksoispiste on tarpeeton seuraavassa tapauksessa: Kysymys ”onko tanssi syntiä?” kuului ennen vanhaa rippikoululaisten vakio kysymyksiin. Kaksoispiste kuuluu irrallisen luettelon, selityksen, lisäyksen tai täsmennyksen edelle. Lyhenteissä ja numeroilmauksissa tulee kaksoispiste (15%:iin) Alkukirjaimen valinta kaksoispisteen jäljessä. a) Kokonainen lainattu virke aloitetaan isolla alkukirjaimella. b) Isoa kirjainta käytetään kaksoispisteen jäljessä myös silloin, kun selitykseen, täydennykseen tai lisäykseen kuuluu kaksi tai useampia virkkeitä. c) Pienellä kirjaimella aloitetaan luettelo ja sellainen selitys tai täydennys, johon kuuluu vain yksi virke.

4 Ajatusviiva ja yhdysmerkit
Ajatusviiva on painetussa tekstissä pidempi kuin yhdysmerkki. Kirjotuskoneissa ja tekstinkäsittelylaitteissa on usein vain yhdysmerkki. Ajatusviivan saa kun jättää viivan kummallekin puolelle välin. Seuraavanlaisissa ilmauksissa on sekä ajatusviiva että yhdysmerkki. 16– 18-vuotiaat Ajatusviivat erottavat irrallisia lauseenlisiä sulkeiden tai pilkkujen tapaan. Sitä käytetään myös ilmaisemaan jotain yllättävää asiaa. Myös Käytetään lainausmekkien sijasta. Luettoloissa se toimii ranskalaisena viivana. Kaksi ajatusviivaa osoittaa poisjättöä, eli lause loppuu kesken esim. Lainauksen. Yhdysmerkin käyttö: Yhdysmerkkiä käytetään yhdyssanan osien välissä seuraavissa tapauksissa: osien rajalla on sama vokaali. Keski-ikä, myynti-ilmoitus... Yhdysosat ovat rinnasteisia. Parturi-kampaamo, Emmi-Maria, itä-länsisuunta... Jos jompikumpi osa on erisnimi. Pohjois-Suomi, Ruotsin-laivat, Helsinki-Vantaan lentoasema... Jos jompikumpi osa on lyhenne, numero, kirjain tai jokin muu merkki. C- vitamiinipitoinen... Tutut pienellä kirjoitettavat lyhennesanat kirjoitetaan ilman yhdysmerkkiä. luomutuote, tuponeuvottelut..


Lataa ppt "Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google