Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Runous.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Runous."— Esityksen transkriptio:

1 Runous

2 Aluksi keskustellaan…
Runokeskustelu Keskustelkaa opettajan jakamista runoista. Kaikki mieleenne tulevat asiat ja havainnot ovat tärkeitä! Apua keskusteluun: Mitä runot tuovat mieleen? Mistä runoissa puhutaan? Vertailkaa runoja toisiinsa. Mitä eroa ja samanlaista niissä on? Oletteko runoista samaa mieltä vai eri mieltä? Kumpi on parempi? Miksi? Onko runoja helppo/vaikea ymmärtää? Miksi?

3 Runot: Kuuntelin radiota en sinua. Annoit minulle chilipuun
tapoin sen viikossa. Kun minä vihdoin lähden sinä huomaat sen pölykasoista. Juuli Niemi: Yömatkat (Otava, 2010) Sinusta ei koskaan tiedä. Sinä olet kuin lause, jossa on kaksi verbiä, sinä teet asioita yhtä aikaa. Sinä sanot rakastavasi minua ja tiskaat niin kuin koivut silloin kun sataa. Tomi Kontio Runo vieköön (toim. Kari Levola Tammi, 2009)

4 Runoanalyysin keinot: kirjoitetaan ylös muistiin
Runon rakenteita ja keinoja: säe säkeistö alkusointu loppusointu Etsitään nämä aiemmista runoista. Kalevalan kolmas runo:

5 Runoanalyysin keinot: kirjoitetaan ylös muistiin
Runon kieli, kielikuva: Vertaus Haihtuvi nuoruus niin kuin vierivä virta (Leino: Elegia) Metafora Arkikielessä paljon Esim. järven pintaa verrataan selkään (järvenselkä) Personifikaatio Elottomasta tehdään elollista Puu kertoo tarinaa. Etsitään aiemmista runoista nämä.

6 Runoanalyysin keinot: kirjoitetaan ylös muistiin
Runon teema: Runon sanoma: mitä kirjoittaja haluaa runollaan viestittää? Teema yleensä tarkoittaa jotain abstraktia (mitä ei voi koskettaa) Ystävyys, rakkaus, kuolema, vallanhimo, ihmisen hyvyys, ihmisen itsekkyys Teema löytyy, kun runoa lukee syvällisesti Teema riippuu tulkinnasta: lukijat voi nähdä teemat eri tavalla Metaforien löytäminen auttaa teeman hahmottamisessa Mikä voisi olla mielestäsi aiempien runojen teema? Niitä voi olla useampia.

7 Etsitään ja kirjoitetaan runoja
1. Etsi yksi runo tai loru, joka liittyy omaan alaasi. Selitä omin sanoin sen sisältö. Kopioi runo Wordiin. Muista kirjoittajan nimi ja lähde! (loru= usein lapsille suunnattu runo, johon liittyy laulua ja leikkiä) Analysoi runosta Rakenne: säkeistö, säe, onko alkusointua tai loppusointua? Alleviivaa runoa. Runon kielikuvat (vertaus, metaforat, personifikaatio) Runon teema 2. Kirjoita sinun omaan alaasi liittyvä runo. Käytä hyväksi oppitunnilla käytyjä runon tehokeinoja.


Lataa ppt "Runous."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google