Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin."— Esityksen transkriptio:

1 HURTIG 2016-2017 Tupakointi on turhaa

2 Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin tilanne, jolloin liiallisesta netin käytöstä tulisi huolestua.

3 Tehtävä Lue oppikirjan sivun 52 lisätieto: Tupakointi on luusereiden puuhaa! http://www.youtube.com/watch?v=kocXiy8MjaI

4 Tupakointiin liittyy erilaisia uskomuksia: http://www.stumppi.fi/portal/stumppi/harkitsijalle/usk omuksia_tupakoinnista/ http://www.stumppi.fi/portal/stumppi/harkitsijalle/usk omuksia_tupakoinnista/ Oppikirjan sivulla 53 on kuvaaja nuorten tupakoinnin kehityksestä: 1. Mitä tupakoivien nuorten määrälle on tapahtunut 2000-luvulla? 2. Mistä arvelet kehityksen johtuvan? 3. Mainitse ainakin 3 syytä lopettaa tupakointi.

5 Tupakkariippuvuus Tupakka aiheuttaa 1)psyykkistä, 2) fyysistä ja 3) sosiaalista riippuvuutta. Riippuvuus tupakkaan saattaa tulla jo ensimmäisillä kokeilukerroilla. On olennaista ymmärtää tupakoinnin yhteys riippuvuuteen, jotta mahdollisesta tupakoinnista voidaan päästä eroon.

6 Riippuvuuden aiheuttavat 1) Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa fyysisen riippuvuuden tupakkaan. → Fyysinen riippuvuus tulee ilmi vieroitusoireina, mikäli nikotiinia ei saada. 2) Psyykkinen riippuvuus ilmenee mielihyvän tunteena. → Tupakoitsija saa mielihyvää poistaessaan nikotiinin puutteesta johtuvat vieroitusoireet. 3) Sosiaalinen riippuvuus on sidoksissa paikkaan, tilanteisiin tai ihmisiin. → Tupakointi on tapa, ajanviettoa ja totuttua sosiaalista toimintaa

7 

8 Kotitehtävä Lue kappale Tupakointi on turhaa Kerrataksemme sekä ensi tuntia valmistellaksemme vastaa vihkoosi seuraaviin kysymyksiin: 1. Mitä nikotiini aiheuttaa? 2. Miksi tupakointi lisääntyy kehitysmaissa? 3. Miksi nuuskaaminen on jopa haitallisempaa kuin tupakointi?

9 Kertaus Keskustele vierustoverisi kanssa: 1. Mitä nikotiini aiheuttaa? 2. Miksi tupakointi lisääntyy kehitysmaissa? 3. Miksi nuuskaaminen on jopa haitallisempaa kuin tupakointi?

10

11 Nuuska on tehty tupakkajauheesta vaaroja on aliarvioitu vaaroja on yleisesti aliarvioitu (20-kertainen määrä nikotiinia tupakkaan verrattuna!) Suomessa Suomessa urheilevien nuorten miesten ongelma haittaa suorituskykyä haittaa suorituskykyä nostamalla syketaajuutta sekä hidastamalla palautumista aiheuttaa aiheuttaa erilaisia syöpiä sekä sydän- ja verisuonitauteja.

12 Mitä nuuska aiheuttaa suussa?

13 Nuuska vaurioittaa ikeniä

14 Tupakka ja mainonta Mainonnalla pyritään vaikuttamaan mielikuviin erilaisista tuotteista. Piilomainonnaksi kutsutaan mainontaa, jossa mainos ei ole ensisijaisessa roolissa. → Esimerkiksi tietokonepelissä esiintyvä vaatemerkki

15 Esimerkki tupakkamainonnasta 1900-luvulta Tupakan mainontaa on säädelty vain harvoissa maailman maissa. Tupakan mainonta lisää tupakointia. http://tobacco.stanford.edu/tobacco_main/main.ph p http://tobacco.stanford.edu/tobacco_main/main.ph p Onneksi ajat ovat muuttuneet!

16 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN Lopettamisesta on oltava enemmän hyötyä kuin jatkamisesta Lopettamisen vaiheet: Harkitseminen  Päätöksen tekeminen  Valmistautuminen  Lopettaminen Lopettaminen on monesti vaikeaa Lopettaminen on monesti vaikeaa, koska: vapina, hermostuneisuus, näläntunne, huimaus, unihäiriöt, päänsärky Fyysinen riippuvuus nikotiiniin aiheuttaa fyysisiä oireita (  vapina, hermostuneisuus, näläntunne, huimaus, unihäiriöt, päänsärky…) ärtymys, stressi, jännitys, pelokkuus Psyykkinen riippuvuus on johtanut siihen, että tupakoinnilla säädellään tunnetiloja (  ärtymys, stressi, jännitys, pelokkuus…) kaipaus, yksinäisyys, syrjäytyminen Tupakointi liittyy monesti sosiaalisiin tilanteisiin, joita ilman ei halua jäädä (  kaipaus, yksinäisyys, syrjäytyminen) Nuuskan käyttäjillä on yleisesti vaikeampi nikotiiniriippuvuus kuin tupakkaa polttavilla

17 Miten sanoa EI KIITOS Keskustellaan tai näytellään tilanne, kuinka seurassa voi kieltäytyä tupakasta. Millaisia tapoja keksitte?

18 Ryhmätyö 1. Jakaannutaan noin 5 hengen ryhmiin juliste 2. Suunnitelkaa ja toteuttakaa tupakoinnin vastainen mainos/iskulause/informaatiota sisältävä juliste 3. Esitellään ja ihastellaan ryhmien tuotoksia

19 Kotitehtävä Käy tutustumassa internetsivustolle: www.pokalehuulessa.fi


Lataa ppt "HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google