Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tupakointi ja sen vaikutukset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tupakointi ja sen vaikutukset"— Esityksen transkriptio:

1 Tupakointi ja sen vaikutukset

2 Tupakointi Maailmassa on noin miljardi tupakoitsijaa. Noin miljoona suomalaista polttaa tupakkia. Naiset polttavat enemmän kuin miehet. Tupakointi on yleistä nuorilla. Riippuvuus Tupakkiin jää helposti koukkuun. Koukuttava aine on nikotiini. Tupakointi muuttaa aivoja tavalla joka edistää riippuvuutta. Psykologinen riippuvuus aiheutuu että tupakoinnista tulee päivittäinen osa elämää. Käväisemällä savuilla on kuulemma sosiaalinen merkitys.

3 Tupakoinnin haittavaikutukset
Yleisimpiä tupakoinnin sairauksia on syövät, sydänsairaudet, verisuonitukokset, näön heikkeneminen ja krooniset keuhkosairaudet. Kroonisia keuhkosairauksia on mm. Astma, keuhkoahtauma ja keuhkoputkentulehdukset. Tupakointi aiheuttaa impotenssia ja mahahaavaa. Tupakointi aiheuttaa 30% maailman syöpätapauksista. Nikotiinista tulee verenkiertohäiriöitä sillä nikotiini kutistaa verisuonia jolloin verenkierto heikkenee ja veritulpan riski lisääntyy valtavasti.

4 Tupakoinnin hyödyt Tupakoitsijoilla on pienempi riski sairastua haavaiseen paksusuolen tulehdukseen. On myös havaittu että tupakointi hieman vähentää mm. rintasyöpää ja riskiä sairastua raskausmyrkytykseen. Tupakoimaton ihminen on kaksinkertaisessa riskissä sairastua Alzheimerin tai Parkinsonin tautiin.

5 Raskauden aikaisen tupakoinnin haitat
Tupakointi viivyttää raskaaksi tulemista. Miehillä tupakointi laskee siittiöiden laatua. Sikiön terveys on vaarassa tupakoinnin takia, sillä sikiön kyky poistaa nikotiinia verestä on aikuista huonompi. Sikiölle haitallisia on häkäkaasu, nikotiini ja raskasmetallit. Häkä heikentää sikiön punasolujen hapen kuljetuskykyä. Tämän lisäksi nikotiini supistaa kohdun, istukan ja napanuoran verisuonia, mikä lisää sikiön hapenpuutetta. Tupakointi lisää raskaudenaikaisen verenvuodon riskiä. Raskauden aikainen tupakointi lisää riskiä saada huulilaki-halkioita, astmaa ja allergiaa sekä erilaisia syöpiä.

6 Tupakoinnin vaikutukset syntyvään lapseen
Synnyttyään lapsi saattaa kärsiä nikotiinin vieroitusoireista, jolloin vastasyntynyt vapisee syntyessään. Tupakointi lyhentää imetyksen kestoa ja vähentää maidon määrää. Jos polttaa raskauden aikana voi lapselta puuttua sormia tai varpaita tai ne voivat olla räpylämäiset. Jos vanhemmat tupakoivat, he altistavat lapsen pakko tupakoinnille. Tupakoinnin vaikutuksille altistuminen vaikuttaa lapsen kehitykseen.

7 Tupakkalaki Alle 18 vuotias ei saa ostettua tupakkia. Tupakointi kiellettiin julkisissa paikoissa ja kulkuneuvoissa vuonna Suomessa tupakan mainostaminen on kielletty vuonna tuli uusi tupakkalaki joka kielsi tupakan myynnin alle 20 savukkeen askeissa.


Lataa ppt "Tupakointi ja sen vaikutukset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google