Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Erilaisia käsitteitä ja suhteita Tuomas Palonen Finto-palvelu / Kansalliskirjasto Ontologiaeditorikoulutus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Erilaisia käsitteitä ja suhteita Tuomas Palonen Finto-palvelu / Kansalliskirjasto Ontologiaeditorikoulutus."— Esityksen transkriptio:

1 1 Erilaisia käsitteitä ja suhteita Tuomas Palonen Finto-palvelu / Kansalliskirjasto 10.4.2014 Ontologiaeditorikoulutus

2 2 Käsite Jokaisella ontologiakäsitteellä on ainakin yksi yläkäsite Tämä merkitään subClassof-suhteella Yläkäsitteellä ei ole suhdetta alakäsitteeseensä Sillä voi myös olla assosiatiivisia suhteita (vrt. asiasanaston RT-suhde) Käsitteellä on käytettävä termi (preflabel) sekä mahdollisesti vaihtoehtoisia termejä (altlabel, oldlabel)

3 3

4 4 Suhde toiseen tietovarantoon Erikoisontologian käsitteen ja YSOn käsitteen vastaavuus merkitään yleensä owl:EquivalentClass- suhteella (skos:ExactMatch). Käsitteet ovat semanttisesti toisiaan vastaavat. Ontologioiden välisen hierarkian tulee olla ristiriidaton. käsityöt toimintana vs. käsityöt tuotoksina Vastaavuussuhde yhdistää käsitteet ja mahdollistaa aineiston linkittyvyyden.

5 5 Yhteensopivuus Oman erikoisalan spesifi merkitys vs. yleisempi merkitys ja linkittyvyys muualle KITO: erikoisala taide kirjallisuus lyriikka virret YSO: musiikilliset tuotokset sävellykset laulut hengelliset laulut virret KITO: teokset kirjalliset teokset hakuteokset sanakirjat YSO: teokset kirjalliset teokset julkaisut kirjat sanakirjat /

6 6 Muita suhteita Ontologioiden välillä on näkökulmaeroja. Ekvivalenssin lisäksi käytetään myös muunlaisia suhteita: CloseMatch, RelatedMatch. Esim. ulkomaisiin tietovarantoihin. Käsitteet ovat semanttisesti lähes toisiaan vastaavat. Esim. aviopuolisot > married couples. Kuuluminen temaattiseen ryhmään: YSOon lisätty YSAn ryhmät. YSOssa tämä ilmaistaan hasThematicGroup-suhteella.

7 7 Koostekäsitteet Kun halutaan linkittää kaksi läheistä käsitettä (joilla on sama termi) Haku voi kohdistua molempiin. YSOssa satoja tällaisia: esim. ohjelmat radio- ja tv- ohjelmina vs. ohjelmat suunnitelmina Toteutustapa monimutkainen (Unionof) Näitä käydään nyt systemaattisesti läpi Näiden tarpeellisuus herättänyt keskustelua

8 8

9 9 Ryhmittelevät käsitteet Hienojakoistavat hierarkiaa Ryhmät tarkoitettu toisensa poissulkeviksi Editorissa näkyvät käsitteen yläkäsitteenä, mutta ontologiassa ei yläkäsitesuhdetta OWL: GroupConcept, SKOS: Collection Alakäsitteet ovat ryhmän jäseniä Esim. vaatteet vuodenajanmukaan, vaatteet käyttötarkoituksen mukaan

10 10

11 11 Hautausmaakäsitteet Käytöstä poistetut käsitteet Tieto säilyy ontologiassa: ei menetetä yhteyttä vanhoihin kuvailutietoihin. Deprecated class Muilla käsitteillä ei suhteita näihin. Näistä suhteet muualle. Suhteet ovat omaa tyyppiä: DeprecatedSubClassOf, DeprecatedAssociativeRelation jne.

12 12


Lataa ppt "1 Erilaisia käsitteitä ja suhteita Tuomas Palonen Finto-palvelu / Kansalliskirjasto Ontologiaeditorikoulutus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google